Dve vrsti plodov na enem drevesuInokulacija sadnega drevja – vrezovanje na eno rastlino potaknjencev drugega. Postopek vam bo omogočil, da posodobite staro drevo z zmanjšanjem plodnosti in pridobite en kulturo več vrst. Eden od ciljev dogodka je povečati odpornost proti zmrzovanju. V tem primeru, je osnova (stock) sprejeti kultivar prilagojena lokalnim razmeram, kot tudi presadek služi več južni gojenje je načrtovan za to območje. Cepljeno steblo bo začelo prinositi sadje po 2-4 letih, medtem ko se bo kakovost sadja opazno izboljšala. Cepitev sadnih dreves za povečanje pridelka se uporablja tako v velikih vrtcih kot v zasebnih poletnih počitniških hišicah. Operacijo lahko izvede kateri koli amaterski vrtnar.

Metode cepljenja

Priprava presadka na staležu se izvaja na različne načine. Njihova izbira je odvisna od vrste in velikosti drevesa, podnebnih razmer, sezone.

Obstaja več tehnik za izvedbo operacije:

  • očiščenje;
  • inokulacija na korteks;
  • kopuliranje;
  • inokuliran v rez
  • inokulacijo v cepitev;
  • ablacija.

V skladu s pogoji cepljenja so na voljo pomladi, poleti in pozimi. V spomladanskih cepljenjih potaknjenci segajo skupaj in se razvijajo poleti. Če se operacija izvaja poleti, se bo razvoj zgodil naslednje leto.

Delo je bolje opraviti v oblačnem, vendar suhem vremenu. Če toplota traja več dni, se rastline obilno zalivajo pred inokulacijo.

Za izvedbo postopka v zimskem času se sadnice izkopavajo, spomladi pa so posajene. Njihov razvoj bo potekal v trenutni sezoni. Zimska cepljenja zagotavljajo fuzijo blizu 100%.

V nadaljevanju bomo podrobneje preučili najboljše metode za cepljenje sadnih dreves.

Drevesno cepljenje

Priprava potaknjencev za potapljanjePo tej tehnologiji je prikrita ledvica cepljena (ocellus). Ovulacija je glavna metoda gojenja divjega cvetja, ki se uporablja v drevesnicah. Hitrejši je pri izvedbi in bolj ekonomičen: iz enega reza je možno jemati 4-5 ledvic, da bi inokulirali ustrezno število podlag.

Operacija se izvaja med aktivnim gibanjem sokov. Okvirno je to konec julija – začetek avgusta, natančni pogoji pa so odvisni od regionalnih podnebnih razmer. Kriterij za njihovo določitev je enostavno luskanje skorje.

Za sejanje so primerne sadike z debelino veje do 1 cm. Pred zasaditvijo sadnega drevja se opravi osnovna priprava. Od dna trupa se razrezajo vse veje, tako da se v kronah pustijo 5-7 skeletnih vej v različnih smereh.

Related  Kako sejati korenje brez redčenja?

Kot privoro uporabite letne poganjke v stopnji rasti z močnejšim lesom in oblikovanimi brsti. Dolžina rezil 10-15 cm se nabira iz njihovega srednjega dela.

Podrobnosti o rezanju in vstavljanju ščita pri plavanjuNato izrežite drsnike – oči z lesenimi dna okoli 3 cm in jih prenesite na stalež. Za to je na mestu inokulacije narejen T-obliki reza skorje. Ščit je naval za lubjem in vezan.

Pred operacijo je treba prtljažnik podloge izprati z vlažno krpo.

Po 1,5-2 tednih se morate prepričati, da je plodovi sadnega drevja uspešno, rastlina pa je vzeta. V nasprotnem primeru se postopek lahko ponovi, če roki dovoljujejo in je kortex še vedno odtaljenCev očesnih oči1

Inokulacija sadnih dreves nad lubjem

Za lubjem se inokulirajo kose, ki imajo pomembno razliko v debelini staleža in presadka. Pogosto se uporablja za sadike zaraščanja po neuspešni ocularizaciji ali za perevprivivki.

Čas inokulacije sadnih dreves – od začetka soka do aktivne faze.

Osnova je skrajšana govedina pod panj. Za pleme se poganjki odvzamejo v fazi počitka ali prebujanja. Razrežejo se na 2-3 brsti.

Na panju na mestu inokulacije se lubje naredi 2,5-3 cm. Spodnji del rastline se odreza pod stožčastim robom in navzgor za lubjem. Po tem je kraj fuzije vezan in pokrit z vrtnim kiti.

Inokulacija na lubjeDa bi izboljšali stik, se včasih horizontalno, poleg vzdolžnega reza, izvaja tudi tako imenovano sedlo, s katerim steblo stoji na panju.

Na eni strani lahko posadimo 2-3 poganjka.

Kopičenje sadnih dreves

Metoda kopulacije se uporablja za podlage majhnega premera, kadar je cepljenje na lubjem nemogoče. Prednost tehnologije je, da vam omogoča, da gojijo divjad v najzgodnejših fazah, ne da bi čakali, dokler se steblo ne okrepi.

Kopičenje se razlikuje od prejšnjih metod s časom operacije. Rastline morajo počivati. Ne smemo zamuditi časa inokulacije sadnih dreves v spomladi in opraviti delo pred začetkom toka sapi, in če je mogoče, jih izvedite pozimi.

Tehnika cepljenja je naslednja: stalež in presadek sta narezani kosi, združeni drug z drugim, zaviti in prekriti. Če se njihovi premeri skoraj ujemajo, je priporočljivo uporabiti vrhnjo linijo, če je debelina staleža precej debelejša, nato pa se rit izvede s strani. V tem primeru se na eno podlago lahko postavijo 2-3 potaknjenca.

Related  Ko se izvede spomladanska zasaditev redkev v odprtem prostoru

Kopičenje sadnih drevesZa boljše raztezanje se ne izvajajo ravno gladki, ampak zakrivljeni odseki z jeziki in sedeži.

Rez je treba opraviti v enem prehodu noža.

Cepiči se razrežejo na 2-3 ledvice.

Kopičenje in cepljenje v preprosti riti s sedlomZimsko cepljenje sadnih dreves se izvaja v zaprtih prostorih. Da bi to naredili, se zaloga izkoplje v jeseni, v zimskem času shranjena v kleti in posajena spomladi s cepljenimi potaknjenci.

Inokulacija sadnih dreves v stranskem rezu

Tehnologija, malo uporabljena v drevesnicah, vendar v interesu amaterskih vrtnarjev. Cepitev se opravi v zalogi katere koli debeline in zagotavlja dobro oprijemljivost. Operacija se najpogosteje izvaja za izboljšanje donosa že plodnega vrta, ki nadomešča vrh starega drevesa.

Inokulacija v poševnem stranskem rezu in v zapahuČas dela – zima, pomladi in poletju.

Na prtljažniku drevesa se razreže reža s strani, ki se stoji navzdol. Privovo z dvema popkastima se z dvema stranicama razreza pod stožcem z nastankom akutnega roba in zaprejo v rez. Nato lahko naredimo vezavo in oblačenje z vrtom.

Inokulacija sadnih dreves pri cepitvi

Tehnologija, ki je v preteklosti razširjena, znana kot oblačilo za oblačila. Uporablja se v primerih, ko ima stalež grobo skorjo ali je poškodovan zaradi neuspešnih poskusov pri cepljenju na druge načine. Praviloma so že uporabljena zrela drevesa z razvitim koreninskim sistemom, kar zagotavlja dobro zaščito pred zmrzaljo. Za prave so pripravljeni veliki potaknjenci, ki imajo do 5 ledvic, v primerjavi z drugimi metodami.

Postopek je treba opraviti pred začetkom sapnega pretoka. Cepljenje sadnih dreves spomladi zagotavlja dober razvoj rastlin v poletnih mesecih. Kamnite sadeži so posajeni od sredine marca in plodovi od začetka aprila.

Stalež se razreže na nadmorski višini 10-12 cm od tal in očisti z vrtnim nožem. Potem se reža razreže v sekiro in začasno zagozdi. Cepiči se razrezajo z dveh strani pod stožčasto za približno 4 cm in vstopijo v režo, po kateri se klin odstrani. Izkazalo se je zanesljivo sponko, ki praktično ne potrebuje vezanja. Toda vrtnarstvo kita vse rezane in obrezane dele s to metodo cepljenja sadnih dreves je obvezno.

Related  Nega doma za edinstveno drevo dreves

Inokulacija v celoti in pol skeniraČe premer staleža omogoča, potem je priporočljivo, da rastline 2 potaknite z različnih strani na to.

Izključitev sadnega drevja

Inokulacija s konvergenco v preprostem zapahuAblacijo ali inokulacijo s konvergenco se naredi z metodo splenja vej rastlin skozi odseke lubja ali lesa. Ta tehnologija je našla aplikacije v obliki vrtnarstva. Zagotavlja priložnost za posodobitev krošnje, zamenjavo poškodovanih površin in zapolnjevanje praznin ter oblikovanje stelatnih oblik (molding).

Inokulacija s konvergenco v riti z jezikomAblaktirovka omogoča potisne drevesa v zaprtih prostorih, kot so stene v hiši, kjer so najbolj koristni za uporabo navpičnega območja, ne samo daje dober pridelek, ampak tudi izpolnjuje dekorativno funkcijo. Tehnologija se uporablja tudi za shranjevanje pacientov ali živali, ki jih uživajo živali, s čimer zagotavlja krone iz drugega korena.

Operacija se lahko izvaja v celotni vegetativni sezoni, vendar se najboljši čas šteje za pomlad.

Inokulacija z bližinoKo se premer staleža in presadka ujemata, se razreže skupna rit, razrezane 5 cm vzdolž vej. Namestite sklopno folijo in pokrov. Za boljše spajanje je mogoče izdelati kljuke za jezik.

Če je zaloga debelejša, se le na njej razreže lubje in vstavi v režo.

Na koncu predlagamo ogled spomina na načine inokulacije sadnih dreves spomladi.

Video o pomladni inokulaciji jablan