Žetev grozdja v osrednjem delu RusijeV vrtu vrtnarjev v srednjem pasu pogosto najdemo nepretrgane sorte, odporne proti zmrzali. Te vključujejo, na primer, “Lydia” ali “Isabella”. Na žalost pa se odlikujejo z majhnimi jagodami in neizrazljivim okusom. Zaradi prizadevanj rejcev so se pojavile vrste, ki so v obremenjujočih podnebnih razmerah v Rusiji dobile velike jagode.

Potem ko so kupili sortne vzorce sodobne vzreje, se lahko upamo na dobro žetev, odpornost na bolezni in zmrzal. Mimogrede, bogat okus velikega čudovitega kupa ne bo prinesel poti čezmorskim proizvodom. Pridelavo grozdja v srednjem pasu za začetnike priporočamo, da začnete z zgodnjimi sortami. Njihovo zorenje poteka sredi avgusta.Kesha razred

Od bele do roza Od bogate lila do vijolične
 Amber iz Samare  Agat Donskoy
 Muscat Tsikhmistrenko, desertni muškat  Kishmish je edinstven
 Vesel sem  Brother Delight
 Severni zgodaj  Vijolična zgodaj

Grozdje Agat DonskoyNič manj priljubljene in takšne sorte: Kesha, Arcadia, Murom in Cosmos. Vse od njih se razlikujejo po velikih mesnatih jagodah, velikosti majhne šljive. Imajo občutljivo aromo, sladek in fin okus.Raznolikost severno zgodaj

Kdaj je potrebno kupiti sadilni material?

Odrasle grozdje v predmestjuZa nakup kakovostne vinske trte uporabite nasvete izkušenih vinogradnikov.

 1. Ne kupujte v navalu. Če se odločite za nakup sadik v vrtcu, ne vzemite prvega. Ocenite razmere, primerjajte vrste, cene. Dobro je, če bo mogoče med odraslimi osebami pregledati odrasle osebke.
 2. Razmislite o nakupu potaknjencev v veliki kmetiji grozdja. Dogovorite se z lastnikom o izletu, vprašajte o sorti sort. Poskusite kup, ki vam je všeč. In nato prosite za prodajo potaknjenci iz izbranega grozdja. Tako boste zagotovo dobili pravo razvrstitev, poleg tega pa boste imeli dragocene nasvete in besede za ločitev.
 3. Jesenski material je običajno težji kot spomladi. Če tolerira zimsko mraz, potem spomladi hitro raste.
 4. Začetnikom se ne priporoča takoj, da opravijo zapletene in drage hibridne kopije. Pogosto zahtevajo večjo pozornost, določeno bazo znanja in izkušenj.
 5. Pridobljene sadike se ne smejo shranjevati. Priporoča se, da se namočijo v čisto vodo in dajo v tla v dan.

Ne uporabljajte “elitnih” grozdov na trgu za obsesivno prodajalce. V nasprotnem primeru tvegate, da kupite “mačko v poku”.

Kje je bolje saditi?

Izbira lokacije in pravilno zasaditev grozdjaČe nameravate zasaditi en grm, potem poskušajte vzeti sončno mesto za njega. Odstraniti ga je treba z dreves in grmovnic. Za prihodnost velike grozdne kmetije je izbrano mesto s takimi značilnostmi:

 • naklon z juga, jugozahoda ali vzhoda;
 • dobro osvetljen ves dan;
 • oddaljena od podtalnice in močvirnih površin.

Ne tvorite trte na severni strani, pod drevesom ali v bližini ribnika.

Kako saditi?

Polje grozdja

 1. Material, ki ga kupite in namočite čez dan, je rahlo razrezan. Korenine so precej skrajšane, vendar pa se snemanje zmanjša za 3 brsti. Če so stranske plasti, jih tudi odstranimo.
 2. Pripravljena sadika se potopi v glineno raztopino in jo položi v pripravljen jark ali jamo.
 3. Posvetujte se s poznavalci, kako hraniti grozdje med pristankom, na kakšni globini postaviti peto čibuka in kaj drenažo bolje ustreza vašemu terenu. Takšni nasveti bodo boljši od splošnih priporočil.
 4. Če se sajenje izvede pozimi, potem morate okrog rastečega morja narediti gomolje, in ko je mraz, ga pokrijte s plastično steklenico. Nad zavetiščem lahko pokrijete z mulčenjem ali šoto.
 5. Pomladni pristanek vključuje vlaženje jarkov. Padec chibouksa in stiskanje tal okoli njih, senčenje. Svetlo pomladno sonce lahko spali mlade kalčke.
 6. Po enem tednu se spomladanske sadike ponovno zalivajo in po sušenju tal se zgornji sloj opusti.

Grozdje-sajenje

Kako skrbeti za vinograd na spomladi?

Struktura grmovja grozdjaPo začetku rasti mladih osebkov, pa tudi enoletne in dveletne sadike zahtevajo številne obvezne postopke. Skrb za grozdje spomladi je naslednja:

 • odstranitev plevela pod trto in okrog grmovja;
 • sprostitev zgornjega sloja tal;
 • letno rezanje šibkih korenin na globini 20 cm pod tlemi (tla se rakljajo in obrezujejo);
 • pomladno preventivno škropljenje rastlin s tekočino Bordeaux pred začetkom vegetacije.

Kako pravilno vodo?

Pravilno zalivanjeDa bi zagotovili zadostno prehrano za odrasle rastline, morate večkrat navlažiti vodo v spomladansko-poletni sezoni. Hkrati – najmanj 15 litrov vode za 1 grm. Voda v koreninah ne sme stagnirati. V nasprotnem primeru se lahko pojavijo glivične bolezni in razpad koreninskega sistema. To bo pomagalo preprečiti ustrezno organizirano odvajanje. Da bi razumeli, kako pogosto poleti z vodo, morate poleti poznati temperaturni režim v regiji. V hladnem in deževnem poletju lahko dvakrat napolnite grmovje. Če vrednosti temperature ustrezajo normalni vrednosti, potem lahko preživite 4 sezone zalivanja.

Predelava grozdja po dežjuČe je vreme bilo preveč mokro, bi bilo treba grozdje nameniti posebno pozornost. Posebna predelava grozdja po dežju je obvezna. Večja vlažnost povzroči takojšnjo širjenje zlonamernih spor. Treba je razpršiti grmovje z večnamenskimi raztopinami, ki jih je mogoče zaščititi pred poznim blatom, plesnijo in oidijem.

Kaj je obrezovanje in kdaj je to storjeno?

Formacija grmovjaSrednji pridelovalci vinske trte opravljajo svetovno obrezovanje dvakrat letno. Obrezovanje grozdja v jeseni je potrebno pred zimskim zatočiščem. Dolge poganjke se skrajšajo, potem pa so prikladno nameščene v poglobitev in pokrite. Pomladni postopek se pojavi po odprtju. Zamrznjene in suhe poganjke odstranimo. Poleg tega med rastjo grmovnice naredijo ščepec poganjkov in jih zarezejo za pravilno tvorbo trte.

Da je bil grm pravilno oblikovan, ga je treba izrezati od prvega leta. Zeleni poganjki se odnehajo, ne da bi jim omogočili, da pletene veje. Na mladih osebkih se odstranijo cvetoče veje, ki preprečujejo razvoj jagod. Pervojdki se lahko izčrpa, s tem pa daje vse sile pri gojenju grozda. Levi poganjki so vodeni in vezani.

Če pričakujete, da boste dobili močno rastlino, potem je treba vse ohrovt, ki so ostali, bolje usmeriti navzgor.

Pravilno oblikovanje grozdja iz prvega leta je prikazano v video, kar bo pomagalo razumeti osnovna načela postopka in preprečilo napake.

Kako skriti grozdje za zimo?

Pobiranje grozdja za zimoVse hibridne sorte potrebujejo toplo zimo. Zato je treba pred nastopom zmrzali v jeseni vse poganjke zapreti ali prekriti s pokrivnim materialom. To bo obrat ohranil zmrzovanje. Po jesenski obrezovanju je grmiček dobro zalit. Potem so vsi biči odstranjeni iz rešetke in zloženi na slamnate ali suhe liste. Zgoraj se zaprejo z lapnikom, leseno konstrukcijo ali preprosto prekrijejo s plastjo zemlje.

Če ne veste, kako skriti grozdje za zimo, je vredno gledati video in se pripraviti vnaprej. Iz izvajanja tega postopka je nemogoče zavrniti, sicer zdrava rastlina ne bo rasla.

Oblikovanje mladega grmovja grozdja – video