svetlo cvetenje japonske kutineV vrtovih pogosto posajene ne samo navadni grmičevje in drevesa, ampak tudi eksotična, ki vključuje kutino in japonsko. Drugo ime je Chenomeles. Hiša tovarne je Japonska. Prav tako je na Kitajskem in v Koreji, čeprav le divje vrste. Drevo je posajeno tudi v vrtovih Ukrajine in Rusije. Drevesa rastejo na ravnicah, pobočjih na gorah (do 1,4 km nadmorske višine), gozdnih robovih, gladkih in sečnjah. To je mogoče najti na močvirnem terenu vzdolž vodnih teles.

Japonski kutin: fotografija in opis grmovja

Chaenomele v razcvetuRastlina je nizko drevo ali listopadni grm, ki doseže višino do treh metrov in živi okoli 60-80 let. Posebne značilnosti kutine so:

  1. Podružnice. Biti spremenjeni, luskani in pobarvani v zelenkasto-sivi barvi, čez nekaj časa, ko rastejo, dobijo črno-rjavo barvo. Istočasno se izgubi njihova pubescenca. Črna barva ledvic. Lubje je tanko, luskasto, obarvano v temno sivi ali rdečkasto rjav barvi. Na vejah na čebelnjakah se nahajajo sijajni, 5-centimetrski listi z jajčastim robom.
  2. Cvetovi imajo latice obovate v obliki oranžno-rdeče barve, katerih premer doseže 4 cm.
  3. Plod je lažno jabolko, oblikovan kot hruška ali jabolka, okoli 4 cm v obsegu, prekrita z rahlo puhasto kožo. Kar se tiče celuloze, je težko, sladko-tart, adstringent.sadje kutine japonski

Kemijski pregled

Sadje kutine vsebujejo skladišče sestavnih delov, koristnih za telo. Tako vitamin C prišlo 100-150 mg zazna le da vitamini E, B1, PP, A, B2, K, B6, različne organske kisline (citronska, jabolčna, tartronska), maščobne kisline, proteine, sladkorje, fruktoza, tanin snovi, etil estri, antioksidanti, glukoze, pektin, mineralne komponente, kot so kalcij, bora, železa, fosforja, bakra, cinka, pektinov, silicij.

V kutine seme vsebuje: amygdalin glikozid, škrob, gliceridi in izoleinovoy miristinska kislina, sluz, tanine, vključno tanini.

Gojenje in oskrba

Japonski pristanek za pristanekTežave pri gojenju kutine niso opazili. Za pravilen razvoj in dobro rast morajo biti izpolnjene vse zahteve.

Related  Kako organizirati pravilno prezimovanje begonije

Kje postaviti

Willow grmičevje kot dobra osvetlitev, zato morate izbrati osvetljene cone na vaši spletni strani. Načeloma rastlina raste dobro v senci, vendar od njega ne boste dobili plodov.

Bodite posebno previdni pri sajenju in skrbi za japonsko kutino v predmestju. Od vseh obstoječih sort, veliko popolno zimo brez segrevanja. Toda v zelo mrzli zimi lahko letne rastline zamrznejo. Drevo je priporočljivo zasajiti na območjih, kjer je običajno veliko snega. In če ostre zime – pravilnost, grmičevje pokriva za prezimovanje lapnika.

Tla

Chanomeli se počutijo odlično na vseh tleh. Priljubljene so surove glinaste in slabe peščene. Vendar jih je treba oplojevati s humusom in navlažiti. Sooča in apnenca so zelo nesprejemljiva.

Iztovarjanje

mlada rastlina na vrtuZa sajenje pomešamo pesek, listje in šoto v razmerju 1: 2: 2. Poleg tega tudi oplojene: superfosfat (0,2 kg), 1-2 humus vedra (žlice 1-2), kalijev nitrat (0,3 kg), pepel (0,5 kg).

Ivy grmi rastlin 3-5 izvodov v eni skupini. Rastline za odrasle so nameščene na razdalji najmanj enega metra drug od drugega, tako da se rastline dobro razvijajo.

Mlada rast je najbolje prenašati v tla na stalnem mestu s prihodom pomladi, ko se zemlja odpre. V jesenskem jesenskem obdobju je mogoče močno saditi kutino v obdobju močnega padca listov. Toda to je preobremenjeno z dejstvom, da rastlina nima dovolj časa, da se umirila do zmrzali in da bo umrla.

pravila sajenja sadikDrevo postavite tako, da je koreninski vrat ravno s tlemi. Če je rastlina že odrasla, 3-5 let, morajo kopati luknjo 0,5-0,8 m globoko in 0,5 m široko.

Reprodukcija

Kutine japonske se lahko razmnožujejo na več načinov.

Seme

izberite seme za gojenjeOd zorjenega sadja se jedro odstrani in semena se izvlečejo. Da bi jih posejali, je treba jeseni takoj na zemlji. Kremenenje semen je odlično.

Related  Kako zasaditi in skrbeti za češnje slive v osrednjem delu Rusije

Če pred zimo ni mogoče opraviti pridelka, se semena pošljejo za stratifikacijo: 2-3 mesece jih stojijo v mokrem pesku pri + 3 + 5 ° C. Ko se proklyutsya, semena so zasajene v tleh.

Rezanje

gojenje kutine s potaknjenciV začetku junija, v zgodnjih jutranjih urah, ko ni preveč vroče in suho, cut zelenih potaknjencev, tako da so bili 2 vozlov. Najbolje bi bilo, če bi prestregla steblo z “peti” do 1 cm. Postavite potaknjenci v stimulant rasti (npr 0,01% raztopine kislega IBA) za en dan. Lahko uporabite zdravilo Kornevin. Pripravljeno gradivo posajene v substratu (šote in peska, 1: 3) v skladu s shemo 7 * 5 cm prirejanje poševno.

Rootne tabele

Aivah daje veliko število koreninskih legla. Da bi jih dobili, morate izkopati rastlino in ločiti otroke debeline 0,5 cm in 10-15 cm visoki. Vidite, da je koreninski sistem dobro razvit.

Iz ene grmade lahko dobite največ 6 dalenok.

Nastali procesi so posajeni vertikalno in skrbijo za njih, ohranjajo vlago substrata in zalivanje. Po mulčenju s čipsi, humusom, ostružki.

Bolezni in škodljivci

bolezen kutine japonskiZa japonske kutine najpomembnejši problem so uši, na videz katerih lahko rastlina umre. Ko opazite prve znake teh žuželk, morate nemudoma izvesti zdravljenje z insekticidi.

Z nastopom hladnega in mokrega vremena, ki ga spremlja visoka vlažnost, lahko drevesa prebolijo različne bolezni glivičnega izvora. Na primer:

  • cercosporoza, ki jo zaznava pojava rjavih madežev, bledo s časom;
  • opazovanje listja in nekroze, ki povzroča krčenje in deformacijo listja;
  • Ramularioza, katere signal je nastajanje rjavih madežev na listih.

zdravljenje kutine proti boleznimTežave je mogoče rešiti z obdelavo rastline z raztopino mila in bakra ter 0,2% bazo. Če se bojite, da uporabo kemičnih drog ali pa jih ne prepozna, lahko uporabite izvleček čebulo (0,15 kg čebule lupino nalijemo 10 litrov vode in vztrajajo noč), nato pa nekajkrat spray grmovje v intervalih po 5 dni.

Related  Značilnosti sajenja in nege rumene slive v primestnih območjih

Priprava kutine

nabiranje japonskih kutinKutina se šteje za zdravilno rastlino, v teku pa niso samo sadje, ampak tudi listje in semena.

Začetni vrtnarji so zaskrbljeni glede vprašanja, kdaj naj bi zbrali sadove japonske kutine. Sadje se pobere jeseni do prve zmrzali. Nato vsak plod dobro zaviti v papir, ga postavite v prezračevano polje in shranite v hladnem prostoru (6-10 ° C), brez svetlobe. V tem stanju lahko hranite celo nezrelo sadje do februarja. Če so “jabolka” majhna, jih lahko položite v plastično vrečko in jih položite v hladilnik. Tam jih lahko shranite do 3 mesece.

Ivy listje se zbere, ko rastlina še vedno cvetoče. Postavljen je na pekač za pekač in posušen v senci ali sušilniku pri temperaturi 40 stopinj, v dobro zaprte posode in uporabljen za predvideni namen.

semena so izbrana iz zrelega kutinca japonskegaČe morate zbrati semena, se jih potegne iz zrelega sadja, posuši pri temperaturi 40-50 ° C. Nato preklopite v vsebnike z dobro zaprtim pokrovom in shranite največ eno leto.

S pravilnim sajenjem in skrbjo za japonsko kutino (henomele), grm ne bo samo užival v čudovitem cvetenju, ampak kasneje z dobro žetvijo, ampak bo tudi podpiral vaše zdravje.

Vse o sajenju in skrbi za henomelesom – video