negoKakšne vrste malin, ki jih posadite na svojem dacha mestu, se sami odločijo. Nekateri ljudje imajo radi tradicionalne maline z majhnimi jagodami. Drugi raje rastejo velike jagodne sorte. In še vedno so se samo zaljubili v jagode iz maline in ne predstavljajo svojega mesta brez njega. Priporočamo, da rastejo različne jagode, saj je skrb za maline vseh sort skoraj enako. Če želite zadovoljiti svoje sorodnike z obilno pridelavo aromatičnih zdravilnih jagod, začnite s pravilnim sajenjem in posodite rastline s popolno prehrano.
maline po dobri oskrbi

Malina hrana

Prehrana rastlin je umetna in naravna. Potrebujemo zdrave, naravne jagode z dobrim okusom, zato pri zdravljenju umetne prehrane ni smisla. Glavni poudarek pri rasti malin bo na naravni aktivni in pasivni prehrani.

 • Aktivna prehrana je rast rastlin rezultat vitalne aktivnosti prsti, mikroorganizmov, glivic. Za zagotovitev koristnih snovi v pravilni količini vrtnar mora mulčati postelje.
 • Pasivna prehrana je dobra tla, v kateri bodo posajene maline. Fine rastline dobijo pasivno hrano iz černozema. Dacha bi morala preprosto ustvariti in vzdrževati dobro mikroklimo v svojih ležiščih. Zagotavljanje naravne prehrane maline vam bo pomagalo z visokim donosom iz leta v leto.

Svetovalci o skrbi za maline strokovnjaki opozarjajo, da bodo za povečanje donosa najljubše rastlinske sorte pomagali črvi, mikroorganizmi, gobe in mulčenje.

Začnemo mulčenje, preostali del pa bo opravila samo narava:

 • Da bi tla izgubila, bo pomagala posaditi na sirišču pod malino.
 • Sajenje sadik se lahko izvaja v kateri koli smeri. Ta pristop ne bo vplival na pridelke.
 • Priprava na malinskega jareka. Globina mora biti najmanj 40 cm.
 • Eno vedro je obloženo z 2 žlici komposta in 1 litrom pepela.
 • Saditev sadik v skladu s shemo.
 • Za vsako grmovje vlijemo 2 litra vode.

Izvedene aktivnosti bodo pomagale doseči odlično rast v prvem letu. Do 10. maja naredite prvo vrhnjo obleko, nato pa po dveh tednih drugega in skozi isti interval tretji. V malini za popravilo se stara streljačina prekine takoj, ko mladi rastejo najmanj 40 cm. V letu sajenja ne bo sadov, vendar vas bo pridelek naslednjih let presenetil.

Sajenje rastlin maline

jarek pod malinoPripravili smo zgornje prelive za maline iz kuhinjskih odpadkov, jih zbirali v sodu ali kompostni gomol za razpad. Če je pripravljen kompost in lesni pepel, je priporočljivo, da posadite maline. Na predhodno pripravljenih posteljah naredimo oznake. Med vrsticami razdalja ni manjša od 1,5 m, grmovnice so posajene v korakih 0,7 m. Tla se opusti z vijugami, posuta z pepelom, dodajamo kompost in premešamo. Saditev je zasajena tako, da je bil prvi iz korena ledvic pod 3 cm višji od zemlje. Zemlja okoli koreninskega sistema je mulčasta.

Nasveti za nego malin

malina, ki je osnova ustrezne oskrbeNi posebnih skrivnosti skrbi za maline. Dovolj je, da v prvem letu damo dober začetek rasti novega grmovja, nato pa izvedemo preproste postopke in naredimo naravne dodatne prelive.

Prvo leto

V začetku maja, v 10 litrih vode gojimo 1 kg svežega ali granuliranega gnoja, vodimo sadike. Po 14 dneh ponovite gnojenje. Takoj, ko se pojavijo nove veje, kupimo preparat Baikal EM-1. Za 5 litrov vode dodajte 2,5 ml zdravila in naredite dve malini za 14 dni.

Med plodovitostjo

Od drugega leta dalje se maline v pomladnem obdobju hranijo z infuzijo gnoja in trave. S pripravo Baikal EM-1 se med sezono izvajajo dve obdelavi. Vsake tri tedne se uvedejo fermentirani odpadki. Jeseni se v posteljo doda kompost.

Pomladno obdobje

mulčenje malin - pomaga skrbetiSkrb za maline spomladi ni samo pri hranjenju koreninskega sistema, ampak tudi pri izvajanju vrste ukrepov:

 • Dva tedna pred zorenjem jagod se segreje tla okoli grmovja, ki pokrivajo zemljo s strešnim papirjem ali črnim filmom.
 • Veliko-sadik malin v spomladanskem obrezovanju. Izdelamo rez na zdravem lesu.
 • V vsaki grmiči ne puščajo več kot 8 poganjkov, rezbarijo debele in stare stebla.
 • Malenke privezujemo na rešetko, kar omogoča dvakrat povečanje donosa.
 • Odstranite odvečne poganjke z lopato.
 • V suhem, vročem vremenu namakamo z dodajanjem mikroorganizmov v vodo.
 • Material za mulčenje obdelamo z bio-tekočino.

Summer Care

Občasno pustimo na postelji, da odstranimo stare veje, izkopamo poganjke in odstranimo plevel.

Pomembno! Ne pustite malin brez zalivanja z dodatkom bioremedija v toplotni sezoni.

poletje skrbi za malineV prvem letu po sajenju popravila maline je nemogoče dati sadje, da bi v prihodnjih letih spravili dobro žetev. Brez cesarka cvetimo in jajcnike. Od drugega leta bomo odstranili le stare veje po žetvi.

Med mladimi rastlinami posadimo siderate, ki bodo pripomogle k ohranjanju tal brez mehanske obdelave.

Jesensko delo

Skrb za maline v jeseni pomeni uvedbo pepela in zeliščne infuzije. To bo pripomoglo k povečanju pridelka, številu nadomestnih poganjkov in zmanjšanju videza ustrelitev.

Kuhanje zeliščne infuzije:

 • V cevi smo postavili travo, ki je bila strjena na mestu ali očiščena s postelj. Ena tretjina posode mora ostati prazna.
 • Dodamo še dodatne sestavine: šolske barve – 2 kosi, marmelada – 1,5 skodelice, pepel presežen – 1,5 skodelice, peščica mulleina.
 • Posodo napolnimo s toplo vodo z dodatkom bioreorbenta in vsebino soda dobro premešamo.

V vročih poletnih dneh je dovolj, da prenese infuzijo tedna, v jeseni pa traja 10 dni. Za zalivanje rastlin koncentrat razredčimo z vodo v razmerju 1:20.

Za pripravo topnega lesa iz lesa pepela za 2 kozarca snovi je potrebno 10 litrov tople vode in 24 ur za tinkturo. Na enem grmu maline porabimo 3 litre mešanice.

skrb za maline v jeseni - podvezaObičajni malini so jeseni nagnjeni k tleh in rezanec smo izrezali, le 10 cm trte.

Zdaj veste, kako poskrbeti za maline spomladi, poleti in jeseni, da bi dolgo potekali v vaši poletni koči. Malina sadja bo vsako leto presenetila s svojimi velikimi aromatičnimi jagodami. Presadite svoje najljubše sort malin na drugem vrtu, ki ga ne potrebujete prej kot v 10 letih.

Video o skrbi za maline