lišaji na sadnem drevesuV zapuščenem vrtu lahko vidimo lišaje na sadnih drevesih, načine za njihovo nadzorovanje pa so na voljo vsem vrtnarjem. Ampak bolje je, da se ne borimo, ne da bi dovolili videz sindroma gliv in alg na drevesnem lubju. Ali goba, ali alge, živi na lubju drevesa, ne parazitirati. Toda prekoračijo se procesi izmenjave zraka v skorje, škodljivci iz žuželk pa lahko najdejo zavetje v valovitih laticah. V neprestano vlažnem okolju bodo sporne glivične bolezni sproščale. Pojav lišin na drevesu pomeni slabitev imunosti in da se vrt nahaja na ekološko čistem območju.

Vrste lišaj

lišajiLišaji vedno rastejo v skupinah, vendar prvi na severni strani, na lubjem drevesa, kažejo močne pike z zelenkastimi mikroskopskimi algami. Gobe ​​naseljujejo alge, ščiti pred sončno svetlobo, hrani s solmi in se deli s sintetiziranimi sladkorji. Drevesno lubje je substrat, na katerem razvija paralelni svet, vendar se drevo duši iz adherentnih novotvorb.

Lišaji na svetu so več kot 25 tisoč vrst. Vsi so razdeljeni v skupine:

  • ščepec ali kortikalno, pritrdite na kakršen koli trdni predmet, kamen ali drevo;
  • listov, flounces visi in širjenje v širino;
  • gobasto – tanki listi, kot rastoča grmičevja, ni pomembno, gor ali dol plošče.

Na sadnih drevesih so lišaji, katerih imena in fotografije so spodaj:lišaji in njihova imena

Lišaji lezejo po prtljažniku z raznobarvnimi pikami, zasežejo nova območja in se zmanjša pridelek drevesa, ima rastlina zatirjen videz.

Znaki, ki kažejo zgodnji pojav lišajev in preventivne ukrepe

Če sadni vrt je temen in vlažen, bi morali iskati sledove alg s severne strani na lubje dreves. Da bi preprečili nastanek lišin na sadnem drevju, je prvi način za zatiranje tanjšanje. Rezanje potrebujejo nizko donosne veje in zagotovijo, da se krona piha, mokre površine na lubjem niso se pojavile.

Potrebno je najti razlog, zakaj se drevo ne bo borilo s podporniki:

  1. Prvi razlog za jabolko in hruško je namakanje korenin, ko je podzemna voda več kot metra in pol od površine.
  2. Drug vzrok je lahko razpok v skorji, iz katerega teče sok, ki ustvarja vlago.
  3. Izčrpen in pogosto zalivanje vrta lahko pripelje do podobnega rezultata.

Priznajte, da videz lišin ne bi smel biti, ker v svojem okolju rešujejo patogene, ki se hranijo na soku drevesa in jih uničijo.

Kako ravnati z lišaji

nadzor lišajev na sadnih drevesihIzbirati načine boja pri pojavljanju lišin na sadnem drevesu je možno, potem ko smo analizirali stanje in stopnjo lezije. Lichen se ne more pritrditi, če kortikalne celice rastejo, so v gibanju. Le, če se je rast upočasnila ali ustavila, ličin hitro narašča.

Opaziti je, da na drevesih z lišaji nikoli ni poravnan črni rak – strašna bolezen sadnega drevja.

Če so rastline vidne na začetku razvoja, jih je mogoče mehanično odstraniti – jih oskrbovati z veje na podlage in sežgati. Vendar mora biti strgalo leseno ali plastično, da ne bi poškodovali lubja. Boj proti lišajam na sadnih drevesih se začne od spodaj, od bližnjega kroga. Ko so lubje osvobodili lubja od tujcev, je potrebno opraviti obdelavo trupa z raztopino železovega sulfata. Po tem, ko se bo usadilo sadno drevje.

Kako se lahko znebite lišajev na sadnih drevesih, je enostavno, če vrt ne teče. Obrezovanje zgoščenih vej, preprečevanje škropljenja z bakrovim sulfatom, belo peljo so najboljši zaščitni ukrepi. Ampak, če debla in veje postanejo ena kosmatih preproga, potem drevo umre.resne poškodbe drevesa z lišaji

Da ne bi ustvarili nevarnosti za celoten vrt, je potrebno odstraniti drevo. Hkrati skrbno nadgradite nastope in jih spali.

Če se drevo še vedno lahko reši, je mogoče pripraviti moralno sredstvo, na katerega ne more stati noben škodljivec.

Rešitev je nevarna za ljudi, zato je med kuhanjem in obdelavo vrta potrebno uporabljati zaščitno opremo.

Vzemite 0,5 litra vrele vode, 600 g testa gašenega apna in na počasnem ognju z mešanjem, da tanjšate maso. V raztopino postopno spustite 400 g žvepla v prahu, dodajte še 1,5 litra vode in kuhajte 15 minut, pokrov zaprite. Luknja rdeče barve se mora ohladiti na 37 C. Vsebino dodajte v stekleno posodo s pokrovom.

Za obdelavo lišaja na sadnih drevesih vzamemo 100 ml koncentrata, razredčimo 5 litrov vode in potresemo drevesa, ne pozabimo na lastno varnost. V koncentrirani raztopini dodajte motorno olje na vrh filma, da preprečite oksidacijo.obdelava sadnega drevja proti lišaji

Pozorna in pravočasna skrb za sadno drevje je zagotovilo dobrega počutja vrta. Zelo pomembno je, da izberete kraj z nizkim stanjem podzemne vode in ne zgostite sajenja. Pravočasno preprečevanje bolezni, uporaba priporočenih sredstev bo pripomoglo k ohranjanju zdravja domačih živali.

Video o nadzoru lišajev na sadnih drevesih