čerkomikozaCockcomycosis češenj je ena najnovejših in nevarnih bolezni pridelkov iz kamenih sadov. Prvi primeri okužbe vrtov v ZSSR so bili ugotovljeni v Latviji. To se je zgodilo leta 1956. Potem, od leta 1960 do leta 1962, so se pojavile znaki bolezni v sosednjih republikah: v Ukrajini, v Belorusiji in Estoniji. Nekaj ​​let kasneje so neznano bolezen opisali vrtnarji osrednje Černozemske regije. Tukaj, zasaditev v regijah Tambov in Lipetsk utrpela od češnje coccomycosis.

Cucimikoza češnje: kaj je to?

kokomikoza na vrtuOd takrat je minilo več kot pol stoletja. Okužba, ki je prišla v našo državo iz Skandinavije, se je razširila po številnih regijah Rusije. Danes je dobro znano, da je češnja kokomikoza bolezen kašičastih sadnih kultur s poreklom iz gliv.

Bolezen vpliva na listje dreves, vodi do prezgodnjega lefalona in resno oslabi sadno sadje.

Vrtnarji so dobro seznanjeni z znaki in posledicami okužbe s kokomikozo, hkrati pa se znanstveniki še niso odločili, kakšno vrsto gliv povzroča resna bolezen sadnih dreves. Danes dva škodljiva mikroorganizma trdita, da sta povzročitelj kokomikoze češnje:

 • Blumeriella jaapii, opisan in vnesen v mednarodno klasifikacijo leta 1961;
 • Coccomyces hiemalis, znan od leta 1847.

Kateri gob je kriv za bolezen, deluje množično in zvitično. V ugodnih pogojih, na primer toplo vlažno poletje, lahko kokomikoza prizadene ogromna območja. Toda v prvem letu hortikultur ne bo opazil izgube pridelka, ampak le presenečen, da bo listje z dreves začelo padati že sredi poletja.

padec listovOkuženi s škodljivimi gobami v avgustu stojijo z golimi vejami. To je slika, ki jo večina vrtnarjev opazuje po osrednjem delu Rusije danes. Zaradi kršitve biološkega cikla, češko-ikoze češenj ni časa za pripravo na prezimovanje. Zmrzali povzročajo:

 • smrt mladega sadika;
 • razpokanje lubja;
 • poškodbe cvetov in rastnih popkov.

Že nekaj let vrtovi, na katere vpliva kokomikoza, precej redčijo in izgubljajo svoj nekdanji pridelek. Na to je dodano zmanjšanje kakovosti sadja, ki je veliko slabše in počasneje vlije in kopiči sladkor.

Do žetve so plodovi na vejah bolj podobni kožnim kostim kot na vseh češnjah.

Za delovanje povzročitelja kokomikoze češenj, stare, najbolj priljubljene sorte v Rusiji, niso bile pripravljene. Na primer, Cherry Lubskaya in Vladimirskaya sta naravno izginili iz industrijskih in amaterskih iztovarjanj. In ta okoliščina je prisilila rejce, da začnejo razmnoževati nove sorte kokomikoze, odporne na češnje. Takšno delo se nadaljuje, vendar znanstveniki še ne morejo doseči popolne imunitete. Boljše kot druge, drevesa sort Shokoladnitsa, Turgenevka, Rovesnitsa, Kharitonovskaya, Studencheskaya nekatere od drugih nasprotujejo glivam.

Na žalost je poznejše odkrivanje okužbe, njeno kopičenje in hitro širjenje postalo razlog, da so fungicidi postali nepogrešljivo orodje vrtnarja.

Najbolj aktivna širina glivičnih spor je:

 • pri temperaturi zraka v višini 19-23 ° C;
 • v mokrem vremenu, ki ga ne spremlja samo dež, ampak tudi megla ali rosa;
 • med močnimi vetrovi, ki pomagajo širiti okužbo.

Related  Kaj se imenuje krušno drevo

drevo potrebuje pomočNajbolj ogroženi so nasadi češenj severozahodne regije, regija ne-črne zemlje, severne regije Črne zemlje in njene sosednje regije. Tukaj je obdelava vrtov s fungicidi in pripravki, ki vsebujejo baker, postala rutinska letna afera.

Dlje proti jugu, kjer je poletje bolj vroče in suho, manj pogosto se izvajajo pojavi bolezni, tako škropljenje s kemikalijami in drugimi ukrepi za zdravljenje češnjevega kokkomiokoze. Res je, da je naloga zapletena zaradi dejstva, da gliva ne prizadene samo češenjske sadovnjake, temveč tudi bližnje kulture. Iz nevarne bolezni trpi:

 • marelice;
 • češnja sliva;
 • češnja;
 • ptičja češnja;
 • slive.

Pri prvih znakih bolezni so vsi ukrepi boja proti kokomikozi in češnje vključeni v povezane kulture.

Življenjski ciklus povzročitelja češnjevega kokomioze

Spore glive popolnoma dopuščajo ruske zime in čakajo na mraz:

 • na plodovih in listih, ki so ostali na vejah;
 • v razpokih skorje, kar je še posebej dovzetno za izločanje gumi;
 • na rastlinah ostane pod drevesom;
 • na površini tal.

prizadeto listjeS prihodom vročine se spore sproščajo v zrak in jih prenašajo kapljice vlage in vetra. Običajno se to zgodi pred odprtjem ledvic in na mlado vlažno listje, hitro sproščajo in prodirajo v rastlinsko tkivo.

Prvi manifestacija češnjevega kokkomikoze se pojavlja kot nepričakovano rumeno ali pordelost dela listov za zgodnje poletje. Nato se na površini listnih plošč pojavijo majhne zaobljene točke temne ali rjave barve. Sčasoma se točke povečajo, združujejo in zasedajo večino listov. Postopoma se tkivo listne plošče suši in umre.

Če obrnete na padlo bolno listo, lahko opazite belkaste ali rožnate blazinice z novimi sporami zorenja.

Vzročni dejavnik češnjeve kokomikoze med sezono je sposoben razmnoževati do osem generacij, zato so brez nujnih in odločnih ukrepov možnosti za varčevanje vrta minimalne.

Kontrolni ukrepi proti češenjski kokomiozi in preprečevanju bolezni

Nadzorni ukrepi češnjevega kokomioze se začnejo z zaznamkom vrta. Danes je izredno pomembno, da izberejo ne samo pridelke, temveč tudi zonedene sorte češnje, ki so odporne na moniliazo in kokomikozo. Njihova zasaditev ne zagotavlja uspeha, ampak bo omogočila manj časa za zdravljenje dreves s kemikalijami.

Related  Grozdje zgodnje zrelosti

lupina na češnjiKar se tiče kokcikomikoze, so aktivni tudi stari, dokazani agenti, ki vsebujejo baker, tekočino Bordeaux in sodobni sistemski fungicidi. Zdravljenje kokkoskoze češenj se izvaja v več fazah:

 • zgodnja pomlad, za ledvice, ki še niso odprte na stopnji zelenega stožca;
 • pred cvetenjem ali v prvih dneh;
 • takoj po padcu cvetnih listov;
 • v enem mesecu, če izbrana zdravila dovoljujejo tak postopek;
 • pred padcem listov.

Ko je listje že opal, in pridelovalec se pripravlja na dokončanje sezone, je krono in debla koristna za zdravljenje 5% raztopine sečnine. To bo gnojilo rastlin in uničiti pripravljene patogene za patogene in škodljivce.obolelo drevo

Zdravljenje kokomikoze češnje se ne izvaja z ljudskimi pravili, vendar bodo preventivni ukrepi zelo koristni. Pomagali bodo prihraniti vrt ne samo od te glivične bolezni, temveč iz monilioze, drugih bolezni sadnih rastlin in njihovih škodljivcev:

 1. Ko pride do padca, se listje nujno zbere in sežge. Podobno prihajajo z neobrezanimi plodovi, ki ostanejo na vejah.
 2. Pod drevesi poleti redno izlijemo in sprostimo tla.
 3. Za zimo preživite kopanje in zaščito dreves, zaščitite pred vetrom, zmrzaljo in pomladnim prelomom.
 4. Spomladi in jeseni se izvede sanitarno obrezovanje vrta, uničijo vse oddaljene poganjke.
 5. Mesta rezine, območja, na katere vplivajo lišaji ali z znaki gumi detachment, očistimo in obdelamo z vrtno vinsko trto.

Samo skladnost s pravili kmetijske tehnologije in stalna pozornost pogojem sadnega drevja zagotavljajo dobre pridelke in dolgoživost vrta.

Sredstva za boj proti kokomikozi na vrtu – video