grm iz ribezaMnogi začenši vrtnarji se sprašujejo, kdaj je treba saditi ribez? Strokovnjaki pravijo, da se lahko ta pridelek jagodičja posadimo spomladi in jeseni. Hkrati se mladi sadik razvija enako dobro in aktivno začnejo prenašati sadje po 2-3 letih.

Kdaj je bolje, da gojijo ribez?

Vse vrste in sorte ribeza se lahko posadijo jeseni. V zimskem času se bo zemljišče okrog mladega grmlja naselilo in postalo dobro stisnjeno. Take grabe spomladi zgodaj gredo v rast in se popolnoma razvijajo na novem mestu.

V jesenski zasaditvi je treba tla okrog mlade rastline pokriti z padlim listjem, šotorom, kompostom ali repartiranim gnojem. Mulch bo zadrževal vlago v tleh in zaščitil mladi ribez z zamrzovanjem koreninskega sistema med hladnimi dnevi.

V septembru so pogosteje posajene mlade sadike te jagodičje. V tem primeru se lahko mlade rastline hitro umirijo.

Kdaj saditi ribez v predmestju? Najboljši čas za pridelavo tega pridelka je konec septembra – prva polovica oktobra. V tem času so ledvice že v fazi počitka.

Kako saditi jeseni?

Eno leto pred sajenjem korinacij v tleh dodamo kompost ali prekomerno gnojen gnoj. Pred sajenjem se sadike obdelujejo posebej. Odstranijo poškodovane in suhe veje in korenine. Po tem se korenski sistem potopi v “chatterbox” iz gline, raztopljene v vodi. Preprečila bo izsušitev.

jamo za ribez

Gostota sajenja določene kulture je odvisna od vrste in sorte. Ko je postavljen, upoštevajte tudi plodnost tal, obliko krošnje grmovja. Najbolj razpršene in visoke sorte so posajene manj pogosto kot ribezi bolj kompaktne oblike. Razpon med grmom mora biti 1-1,5 m.

Ena od glavnih značilnosti sajenja mladega ribeza je penetracija korenskega ovratnika sadike za 6-9 cm pod tlemi. V tem primeru je sadilni material nameščen v nagnjenem položaju.

jamaZahvaljujoč tej metodi sajenja se hitreje oblikuje izvrtina s širokim dnom. Prav tako naklonski položaj sadik prispeva k nastanku dodatnih korenin in poganjkov. Če pridelovalec želi dobiti gobec iz ribeza, je sadik posajen brez pokopa v pokončnem položaju. V takšnih rastlinah bo nadaljevanje poganjkov precej šibko.

Related  Pregled najboljših sort korenja s fotografijami

gobec iz ribeza, prekrito z mulčenjemPred sajenjem ribeza je potrebno pripraviti jame. Njihova velikost naj bo 40×40 cm ali 40×50 cm. Na dnu jame se izlije kompost ali porasli s humusom. Pri sadikih poravnajte vse korenine. Potem so enakomerno posuto z zemljo, skrbno zapečatenje. Priporočljivo je, da se sadike redno stresajo, tako da popolnoma napolnijo praznine okoli koreninskega sistema rastline.

Po zaspali na jami 2/3, proizvajajo obilno zalivanje (0,5 vedra na jamo). Ko je posejana jama v celoti pokopana in tla se stisnejo, se sadika ponovno zalije (0,5 žlice).

Po iztovarjanju vseh grmov je tla okoli stebla mulčijo z zaraščenim listjem, humusom, kompostom, šoto. Ta postopek bo preprečil nastanek skorje in zadržal vlago, potrebno za hitro ukoreninjenje ribeza.

Kako začutiti črni ribez spomladi

posajeni ribezNa tistih območjih, kjer je v zimskem času malo snega, je bolje, da v zgodnji pomladi posadimo mlade grmičevje. Pridobljeno v jesenski sadilni materiali se lahko pokopljejo v tleh. Takšne sadike v zgodnjih pomladih pritenyayut ali kratko rezano, da bi preprečili hitro raztapljanje ledvic. Na trajnem mestu je ribez posajen po popolnem odmrzovanju tal. Najboljše obdobje za sajenje ribez je začetek aprila-maja. Rastline, posajene pozneje, postanejo hujše in veliko ovirajo razvoj.

Ko spomladi sadijo ribez, pripravo jam in celoten postopek sajenja sadik proizvedejo, kot pri jesenski sajenju. V pristanišču jamo pour 2 žlica. žlice superfosfata in kalijeve soli (jih je mogoče zamenjati z dvema kozama sesekljanega lesa). Izlije kompost ali humus na dno jame. Zemljo zmešajte z lopato. Po sajenju se vse veje prekriže, kar zmanjša nad zdravimi ledvicami. Ribezi se zalivajo vsakih 2-3 dni. Mrtvi pridelovalci morajo vedeti, da je zasaditev črnega ribeza nekoliko slabša od jeseni.

Related  Rastlina in raste idealna hruška vojvodinja

Kako saditi rdeče ribeze?

Postopek sajenja rdečih in drugih vrst ribez se praktično ne razlikuje od sajenja črnega ribeza. Pod temi grmovji izberite dobro osvetljene površine z visoko vlago v tleh. Dobro izsušene ilovice s šibko kislo reakcijo idealno ustrezajo ribezu. Razdalja med grmičevjem rdečega in belega ribeza mora biti približno 1,5 m.

Kako posaditi črni ribez (video)