grm črn velik ribezDanes je morda nemogoče najti poletno počitniško hišo, kjer ribez ne bo rasel. Črna, rdeča in bela lepota je osvojila ljubezen vrtnarjev z okusnimi aromatičnimi in zdravimi jagodami. Da bi letno dobili dobro žetev, za grmovjem v jagodami, potrebujete ustrezno nego in pravočasno razmnoževanje sort, ki so vam všeč.

V nekaterih primerih obstaja potreba po presaditvi ribeza:

  • če grmovje začenjajo vplivati ​​na sosednje drevje ali grmičevje;
  • Če je grba zastarela in zahteva pomlajevanje;
  • če želite presaditi urezane potaknjence ali poganjke;
  • če je zemljišče pod odraslim grmom izčrpan in da rastlina trpi zaradi pomanjkanja hranilnih snovi.

V vsakem od zgornjih primerov so pravila o presaditvi ribeza in vrstnem redu dela enaka.

Pravila o prenosu ribeza

dimenzije jamePred preseljenimi ribezi velja izbira mesta za bodočo grmičevje ali jagodičje. Currant ljubi osvetljene tople površine in ne prenaša zatemnitve, zato je treba grmovje daleč stran od dreves, ograj in gospodarskih poslopij. Zemljišče pod prihodnjimi jagodami je izkopano, da odstrani plevel in korenine starih rastlin.

  • Na izbrani lokaciji se jame pripravljajo 2-3 tedne na razdalji 1-1,5 metrov. Plodna tla, humus (kompost), pepelike, fosfatna gnojila ali lesni pepel se polnijo v jamah. Pripravljena tla morajo biti ohlapna in hranljiva. Za rdečega ribeza v mešanici hranil je zaželeno, da dodate pesek in na dno jame, da za drenažo postavite majhen sloj ruševin.
  • Velikost luknjic je zaželena, da se prenese vsaj 50-60 cm v širino in 30-40 cm v globino, vendar je bolj priporočljivo, da se osredotočimo na velikost koren ribeza.
  • Presadjeni grmiček zahteva skrbno pripravo. Odrezati polovico mladih poganjkov in rezanje starih vej na tla. Ribez se lepo izkoplje in odstrani iz luknje. Za poganjke, vam ni treba povleči rastline – lahko poškodujete korenine ali veje. Če prvič ne morete izvleči ribeza, se v globino izkoplje v krogu še na 1,5-2 bajonetnem bajonetu.
  • Če je grm je zdravo, ga je mogoče izkopati s krempljem in presaditi. Če je grmiček bolan, morate skrbno preučiti vse korenine, odstraniti poškodovane ali suhe, odstraniti ličinke škodljivcev in žuželk, ki živijo v koreninskem sistemu rastlin. Korenite rastline z raztopino kalijevega permanganata (mangana).
  • Vzemite dovolj vode v jamo, da bo plodna mešanica tekoča snov. Potrebno je potopiti grm v sluzi in ga držati teže, posušiti suho tla 5-8 cm nad koreninski vrat grmlja.
  • Ponovno nalijte grmičevje, tako da je zemlja stisnjena okoli korenin.

Nadalje, po presaditvi hišnega ljubljenčka je organizirana redna oskrba: pogosto zalivanje, škropljenje in zgornje obleko.

Jesenska presaditev

Vsi vrtnarji so mučeni zaradi vprašanja, kdaj je bolje presaditi ribez, da bi čim prej dobili polno kulturo?
V severnih regijah je priporočljivo presaditi ribez v spomladi, ko se sneg zniža in se nastavi temperatura plus. Če pa je grmovje že začelo rasti, je treba presaditev na novo mesto odložiti do padca.

Jesenska transplantacija zahteva potrpljenje, saj mora gobec zavreči liste, sokovi pa se bodo ustavili v poganjkih.

Za srednje območje Rusije je najbolj ugodno obdobje med sredi in poznim oktobrom.
V severnih regijah se izrazi premaknejo za 2-3 tedne. Če prehitro preneseš grmičevje, lahko ribez “premeša” sezone in nadaljuje z rastjo, izpušča brsti, ki pozimi zamrznejo, oslabijo grmičevje. S toplo in suho jesenjo presaditev grmovja zahteva redno zalivanje.

Related  Pepel kot gnojilo je odličen rezultat brez stroškov

Zimski zavet v tem primeru je obvezen. Lahko se pour 2-3 žlice starega humusa, pomešane z listi okrasnih dreves v dnu grmovja. Nato s pomladjo okoli grmovja nastane plodna plast razpršene prsti, v kateri je mogoče zgraditi posodo za zalivanje.

Cobi ribeza, posajene jeseni, da se zima prilagodijo na novem mestu in se korenijo, tako da lahko poleti zberete.

Čebelji ribez, ki se presadijo spomladi, se dolgo časa korenijo, prilagajajo in prinašajo le leto kasneje. Okoli grmovnice v jeseni lahko posadite česna česna. Ko se vzpenja spomladi, vsakih 3-4 dni, da se prereže perje na 0,5-1 cm, potem bo vonj česna prestrašil škodljivce.

Presaditev spomladi

Spomladi so običajno ukoreninjeni potaknjenci, to pomeni, da se prenašajo iz vrtca v stalno mesto v jagodičju. Če so bili potaknjenci posajeni jeseni, bodo spomladi imeli veje z 2-3 listi iz ledvic, ki so ostali nad tlemi.

Če je grmičevja potekala spomladi, pred letom dni, nato pa do transplantacije polno bush grmovje z 2-3 poganjki izkaže. Tako mlado grmovje lahko preprosto presadite v skladu s pravili, opisanimi zgoraj. Toda za kopanje rastline je potrebno s krempljem zemlje, nato pa obstaja minimalno tveganje za poškodbe korenin. Presenečeni v spomladanskih grmovjih zahtevajo stalno nego in bogato zalivanje skozi poletje.

Transplantacija odraslih koruznih grmov spomladi se izvede čim prej sredi ali konec marca, takoj ko se tla odmrznejo.

Presaditev poleti

zalivanje ribezaTransplantni ribez v poletnih mesecih ni zaželen, vendar je mogoče. Konec koncev se zgodi, da ljudje kupijo novo dacho in se pritožujejo, da zapustijo svoje hišne ljubljenčke, v katere so vlagali toliko toplote in energije. V tem primeru se odrasli grmovi izkopavajo s krempljino zemlje, ki mora biti čim večja. Če želite prenesti grmovje na novo lokacijo, se uporabijo vedra, kotli in škatle glede na velikost korenin. Sesanje gošče v pripravljeno jamo, skrbno vodo dnevno več dni.

Related  Rosinasta malina – lepa lepotica

Sadike kontejnerjev se lahko presadijo v jagod v kateremkoli času leta in celo poleti, s čimer dobijo obilno zalivanje in pravočasno gnojenje. Takoj po sajenju je treba mesto pod grmovjem mulčati s šoto, kompostom, humusom ali peskom, nato pa vlaga traja dlje. Če so sejalne luknje dobro napolnjene, gnojenje posajenih grmovnic traja le eno leto.

Članek v predmetu: zlati ribez – pravila oskrbe!

Kako pravilno saditi ribez (video)