granulirana sečninaVsako poletno prebivališče, ki na svojem ploskvi prideluje zelenjavo in sadno-jagodičje, pozna veliko o gnojilih, ki jih je treba uporabiti zaradi doseganja najvišjih donosov. Med skupino gnojil za samopripravljanje in industrijsko pridelavo posebno pozornost posvečamo dušikovim gnojilom. Dušik pogosto ni dovolj za veliko rastlin za popoln vegetativni razvoj in učinkovito pridelovanje.

Eno najbolj priljubljenih dušikovih gnojil je karbamid. To je tako imenovana sečnina pri ljudeh, ki v svoji sestavi vsebuje petdeset odstotkov dušika. Kemična formula karbamida je naslednja.

kemijska formula karbamidaZato se šteje, da je najbolj koncentrirano gnojilo na voljo v arzenalu kemične industrije.

Karbamid se pogosto proizvaja v obliki granul. Pakiranje granul, proizvedenih v številnih primerih, se razlikuje, saj se vnašani odmerki vedno izračunajo na površinah tal. Če se dušno gnojilo uporablja na primestnem območju, lahko kupite eno ali tri kilograme.

kilogram embalaže karbamidaČe gojimo celotna polja, je priporočljivo kupiti karbamid v polietilenskih vrečah.

Gnojila Urea je najtežje gradivo o strukturi, ki ni sposobna absorbirati odvečno vlago iz okolja, v povezavi s tem, kar ima dolg rok trajanja, odlično sipek kakovosti, s katerim zelo dobro nastaja pri uporabi v praksi.

Glavne prednosti uporabe ureje:

  • dušikovo gnojilo ima lastnost uravnavanja rastne vegetativne mase katere koli rastlinske vrste;
  • uvedba karbamida med pridelavo zrnatih pridelkov povečuje vsebnost beljakovin in glutena v dobljenem donosu zrn;
  • Visok donos vseh pridelkov je neposredno odvisen od zadostne vsebnosti dušika v tleh, na kateri se gojijo.

Ustrezna uporaba sečnine

Po želji gnojiti tla s katero koli gnojilo, vedno vedeti količine nanosa, ne bi škodilo, ampak nasprotno, da ustvarijo najbolj ugodne pogoje za razvoj in rast posajene ali zasajenih rastlin.

Karbamid kot gnojilo lahko uporabimo v granuliranem stanju ali v raztopljeni tekoči obliki.

Related  Na naši strani gojimo beluše

Stopnja uporabe sečnine za različne pridelke je drugačna, spodaj so stopnje uporabe pred setvijo:

  • oljna repica, ječmen, pšenica, rž – dva kilograma na sto kvadratnih metrov prihodnje zasajene površine;
  • krompir, krma in sladkorna pesa – dva kilograma na sto kvadratnih metrov;
  • čebula, paradižnik, korenje in zelje – od 20 do 30 gramov na kvadratni meter zasajene površine.

Za gnojenje in hranjenje že posajenih poljščin veljajo naslednje norme:

  • za ržo, oljno repico, pšenico in ječmen, en in pol kilogramov karbamida na sto kvadratnih metrov;
  • za krmno peso in sladkor, pa tudi krompir – eno in pol kilograma na sto kvadratnih metrov;
  • za koruzo, vrtno sadno drevje in grmičevje – deset gramov na kvadratni meter.

Za izdelavo grmovja vrtnic in rastlinskih sadik se pripravi posebna raztopina z vsebnostjo takšnih razmerij: v 10 litrih hladne vode se raztopi 90 gramov karbamida.

Glavna točka pri gnojenju tal ne sme pretiravati z vsebnostjo dušika, saj lahko prekomerno škodljivo vpliva na poganjke in sadike, ki so že bile vzete.

Prosimo, da se zaveda, da je treba sečnina gnojilo ustavil v zemlji, zaradi kemijske reakcije, sečnine elementov iz bakterij v tleh v trenutku, sečnina v kratkem času spremeni v amoniak, ki prehitro izhlapi, to pa povzroči izgubo dušika, ki je tako potrebna tla da bi rastline dobivale koristne snovi.

Če se ličilo izvaja z metodo dispergiranja peletov z roko ali z mehanizirano metodo, potem je po obveznem atributu treba opraviti obilno zalivanje oplojenih kmetijskih nasadov.

Pogosto se karbamid odvzame za nitre. Vendar pa so v strukturi gnojil drugačni. Saltpeter je manj odporen na mokre pogoje, medtem ko karbamid dobro opravlja svojo funkcijo na različnih površinah tal – sušnih in preveč vlažnih.

Related  Dobra skrb za trto – jamstvo za bogato letino

V prvih dneh uporabe se karbamid manifestira kot rahlo alkalno gnojilo, kar je zelo koristno za kisla in rahlo kislinska tla.

V tla dušik gnojilo v celoti absorbira v rastočih rastlin, in so lahko v določenem odstotku v tleh, vendar pa v njem, sečnina ne spremeni svojo kemijsko sestavo in ugodno vpliva na kasnejše sejanje rastlin.

Urea je zelo zvest učinkov listje in poganjki, niso sposobni kaljenja rastlin kot nitrat, zato veljajo za obe zunanji pridelkov za predelavo in za apreturo tal.

Druga uporaba karbamida na vrtu (video)