monilialno opeklineŠe vedno se vrtnarji soočajo z dejstvom, da se med spomladansko zelenjavo na češnjah pojavijo rjave lise, ki so nenadoma posušene od monilijskega opeklina poganjkov. Kako premagati čeri monilias, kako zdraviti prizadeto bolezen zasaditve?

Lastniki vrtičkov, ki niso prej sooča s problemom, ljudje zmotno menijo, da so bili v zadnjem času uvela drevesa v pasu spomladanske pozebe ali nenadno hladno dež. Nekateri krivijo sebe, pri čemer znake bolezni, za opekline, ki ga napačno izbrane insekticid. V bistvu je razlog pobegne smrt – akt škodljive glive monilije družine.

Kaj je monilijsko opekline češnje?

češnjev moniliazRazlične podvrste tega parazita se naselijo na jablane in hruške, kutine, breskve, marelice in slive. Najbolj trpijo kmečke rastline, ki vključujejo češnjo. Moniliaza češenj, na fotografiji ali sivi gnilobi, je zdaj razširjena v mnogih regijah v zmernih podnebjih.

V Rusiji okužba vpliva na vrtove:

 • v središču evropskega dela;
 • v Sibiriji;
 • na severozahodu države;
 • na Daljnem vzhodu;
 • na Kavkazu;
 • na Uralu.

kontaminiran vrtCherry vrtovi v Ukrajini in Belorusiji so okuženi z monilii. Problem je postal skoraj povsod. Širjenje monilijskega opeklin češenj je posledica hladnega vremena in dežev. Z vlažnostjo zraka 95-100% je optimalna temperatura za razvoj parazita 15-20 ° C.

Dolgotrajna vzmet, ki jo spremljajo padavine, povzroča pojav bolezni tudi na tistih območjih, kjer niso opazili prejšnjih masnih manifestacij sivega plesni.

Kako je okužba rastlin?

cvetovi češnjeConidia glivica med cvetenjem skozi piščal prodre v notranjost cvetov. Kmalu raste mikeljij. Mikelij vpliva na pedikel in strelja. Kot rezultat, namesto vrste jagod, ki se napolnijo, pridelovalec opazuje hitro sušenje mladih vej.

Nastali jajčniki, listi in poganjki pridobijo rjavo ali opečno rjavo barvo. Jagode so mumificirane in ostanejo na drevesu. Če se prizadeti deli rastline ne odstranijo pravočasno, se na njih pojavijo nove spore glive in okužba se ponovi. Celo segrevanje in prenehanje dežja ne morejo ustaviti procesa razpršitve parazita. Čeprav so zunanji znaki bolezni v tem primeru mazani ali slabo opazni, toda ob prvi priložnosti se bo pojavil patogen češnjevega monolayerja, ki je že v tkivu, kot je na sliki.

razvoj monilijeV ugodnih razmerah za toplo sezono gobasti parazit daje več generacij in zajame celotne vrtove. Zimske spore počakajo na okuženih vejah, posušenih listih in neobdelanih jagodah, ki niso drevesa. Ugotovite njihovo prisotnost lahko na sivkasto rjavih liseh na lubju, mumificiranem sadju in listih. S prihodom pomladi pride do novega kroga okužbe.

Monilial gorijo češnje in nevarno, da jih je mogoče zlahka prenesti v kulturi tesno povezane, kot so češnje, slive, Felt češnje, slive, marelice in breskve.

Širjenje okužbe ne prispeva le k mokrem vremenu, pa tudi žuželke, parazitske na cvetje in jajčnikov češnje. Ne samo, da krši celovitost tkiv in oslabi sadnega drevja, škodljivci, na primer, češnja Weevil, uši ali molj, nosijo glivice že okužene dele rastlin na zdrave narave.

Related  Možne napake v jajčevih jajčecih

resne poškodbe češnjeSkupaj s kokomikozo se monilialno opekline na kamnitih kulturah šteje za eno najbolj destruktivnih bolezni. Že v prvem letu po okužbi hortikultur izgubi levji delež pridelka. Ne smemo pozabiti, da zdravljenja češnjevega moniliaze z ljudskimi zdravili ne izvajamo.

Če ne sprejme nujne ukrepe, bolezen širi s svetlobno hitrostjo na krošnje drevesa, ki rastejo v bližini, in v nekaj letih lahko uničijo velike, prej zdrave in stabilne nasade sadja nosilci.

Kako se spoprijeti s katastrofo, ki ujame vse več amaterskih in industrijskih kmetij? Ali obstajajo zdravila za bolezni in vrste češenj, ki so odporne na moniliazo?

Kako zdraviti češnjev monilias?

Ker se bolezen dovolj agresivno obnaša in je v zadnjih letih zajela vsa nova ozemlja, morajo biti ukrepi za boj proti češnjevim moniliazam celoviti, redni in določeni. Vključujejo:

 • sanitarno obrezovanje prizadetih vej;
 • čiščenje padlih listov pod drevesi;
 • oblikovanje krone;
 • obdelava rastlin s kemikalijami.

oblikovanje kronePred zdravljenjem češnjevih monili s pripravki, ki vsebujejo baker ali s sistemskimi fungicidi, je treba že posušiti poganjke. Če šibke veje, ki jih prizadenejo glive, lišaji ali žuželke, se veje jeseni ne odstranijo, jih izločijo zgodaj spomladi pred odpiranjem ledvic. Nato se stanje dreves preveri po cvetenju. Prvi znaki lezije so vidni po 8-14 dneh po ulovu cvetov. Da bi preprečili širjenje okužbe po zdravem lesu, se drži zavihka, ob nekaj popkov pod območji sušenja.

Listje, jajčniki in majhne poganjke, padle pod drevo, skrbno zbrane in uničene. Tla iz koreninske krošnje se opusti.

Dober preventivni ukrep proti širjenju monilijskega opeklin češenj je redno oblikovanje sadnih dreves. Odstranitev vej, katerih rast vodi v prekomerno gostoto krošnje, razrez šibkih poganjkov zmanjša tveganje kolonizacije krošnje s škodljivci in glivami. Še posebej, ki potrebujejo takšno obrezovanje in pomlajevanje, so stare, postopoma oslabljene nasade.

Vsi ostanki rastlin iz bolnih češenj, vključno z vejami, mumificiranimi ali gnilimi plodovi poleti, pa tudi listje, so nujno zgoreli.

Če se to ne naredi, se gliva zlahka prevrne in z vetrom, kapljicami dežja ali s pomočjo žuželk še naprej širijo in uničijo nasade.

Related  Okusna vrtna dekoracija – Tambovska šljiva

Potrebujete zdravljenje z bakromObrezovanje in spoštovanje agrotehnologije upočasnjujeta razvoj okužb, vendar se lahko s temi nadzornimi ukrepi piščančji monili premagajo. Zelo učinkoviteje jih je kombinirati s kompleksno obdelavo vrta s specializiranimi protiglivnimi sredstvi.

Tradicionalno se uporabljajo proti moniliazi, kot tudi proti drugim glivičnim okužbam na rastlinah, ki vsebujejo bakrove spojine. Zavirajo aktivnost parazita in vrnejo zdravje rastlin.

Poleg tega so sodobni sistemski fungicidi, ki delujejo proti več mikroorganizmov, nevarnim za pridelke sadja, danes razširjeni. Preventivni in terapevtski ukrepi pomenita več zdravljenja na sezono.

Kako zdraviti monilijo na češnjah, ki so bile prizadete v pretekle sezone? Da bi uničili povzročitelje monilioze, se razprševanje izvede spomladi, pred odpiranjem ledvic in jeseni, potem ko je padec listov končan, ko so obrabljeni in uničeni vsi padli listi.

S preventivnim namenom se izvede brizganje:

 • na stopnji zelenega stožca, to je pred odprtjem cvetnih brstov;
 • po cvetenju, ko se oblikujejo jajčniki;
 • mesec po zadnjem zdravljenju, če to dovoljuje navodilo izbranega pripravka.

zahteva uporabo fungicidaNa današnjem vrtnarju je na voljo množica učinkovitih fungicidov, vendar je treba spomniti, da se glive lahko prilagajajo eni ali drugi sestavi. Zato je bolje spremeniti priprave in skupaj z njimi poleti uporabljati insekticide, ki jih povzročajo škodljivci, ki spodbujajo širjenje okužbe na sosednja drevesa in sadne grme.

Eden od učinkovitih ukrepov za boj proti češnjevemu moniliasu je kompetentna sorta za sajenje.

Najprej bi morali izbrati rastline, ki so dobro prilagojene podnebnim značilnostim v regiji. In čeprav rejci niso mogli vzrejati sort in križev iz višnje, ki sploh niso nagnjeni k nevarnosti, obstajajo sorte, ki se bolje soočajo s kugo kot druge.

Med njimi češnja Anadol in Tamaris, beloruščina razred in smole Rossoshanskaya črno nezahtevne, ki so odporne sorte moniliosis češnja za regijo Moskva, na primer, Turgenevka, mlade Radonezh, Shpanka Brijansk in Bystrinka.

Related  Značilnosti Tsarskaya češnjeve slive in njena obdelava

S pravim pristopom do kmetijskih praks, preventivno zdravljenje in nenehno pozornost na državo iztovarjanja, tudi na področjih moniliosis množične okužbe je mogoče dobiti vedno dobre donose in ne skrbi za zdravje favorita mnogih kultur.

Video o moniliazi in sredstva za boj proti njej