grm kosmuljeKo vrtnar poletje rezident odloči pasme kosmulja, obstaja veliko vprašanj, ki jih potrebujejo za študij (kako in kje rastlin, skrbeti koli insektov, kako in kdaj je treba zmanjšati). Najpomembnejše vprašanje je skrb in gojenje kosmulje.

Osnovna naloga vrtnarja je, da izbere primeren kraj za sajenje mladih poganjkov kosmulje. Ta rastlina ljubi veliko svetlobe, zato jo je treba zasajiti na odprtih območjih, stran od visokih dreves.

Najbolje je, da gojijo grožđe kosmičev v tleh konec septembra – v začetku oktobra. To se naredi za prilagoditev na novo lokacijo pred nastopom zmrzali. V zgodnji pomladi mladi grm se lahko izkoristi v celoti potencial hranilnih snovi in ​​zaloge vlage v tleh. Do jeseni, z ustrezno skrbjo za kosmulje, bo grm znatno raste.

zelena kosmuljaJesensko sajenje nanaša več na Zahodnem sort Grossularia reclinata (Z) Mill (Varshavsky, kozmetika, brazilski, steklenice, sadiko Moorer, zelena). So povprečne višine. Ledvice v teh razredih zbudi zgodaj (03-20 april), ko temperatura ne presega 10S. Po videzu so plodovi veliki, listi so majhni, grmi so majhni.

Hibridne sorte (Yuvileyny, rusko) se lahko posadijo zgodaj spomladi, vendar je glavna stvar, da ne bo pozno. Vlažnost iz tal hitro zapusti, tako da se bo grmičevje iz kosmulja razvilo slabo.

Če nadaljnja skrb za rastlino ni zadostna, se bo njegova rast zmanjšala. Razlog za to je prezgodnja zagotovitev kosmulje z vlago in gnojilom z gnojili.

Treba je zapomniti, da je kosmulje zelo zgodnje vegetacije. V veliki meri prestopi razvoj korenin. Zato, da bi dobili odličen rezultat, potrebuje skrbno skrb.

Nasveti za skrb za kosmulje

Da bi rastlini zagotovili ustrezno nego, je potrebno imeti informacije o določenih načelih in značilnostih razvoja sadja in jagodičja.

Nasveti za nego:

  • sproščanje talObčasno je treba spremljati tla okoli grmovnice. Kosmiči se počutijo udobno v rahli prsti. Zato je treba jeseni nabrekniti in osvoboditi plevelov. Naredite to tako, da ne poškodujete koreninskega sistema (bolje je uporabiti vilo). Ta postopek bo omogočil grmičevje, pripravljanje za zimo. Pri kopanju lahko naredite gnojilo (tako organsko kot mineralno).
  • Spomladi, ko nego sneg, morate zrahljamo zemljo okoli grma do globine največ 6 cm. Ta proces lahko vključujejo tudi uvedbo organsko gnojilo (humusa).
  • V poletnih mesecih je treba izvesti 4 sprostitev zemlje s plevelom. Tudi v tem obdobju skrb za grmovje kosmulje vključuje nadzor vlage v tleh okoli rastline. Če je poletje poslušno, moraš pršiti vsakih dveh dni zvečer, po sončnem zahodu. Še posebej v zalivu rastline potrebujejo v aktivnem obdobju rasti (nastanek jajčnikov) in 14 dni pred žetvijo. Zalivanje rastline mora biti strogo pod koreninami (kapljično namakanje lahko vodi do razvoja različnih bolezni).

Z uporabo znanja o načelih skrbi za kosmulje, lahko dobite želeni rezultat v dveh do treh letih po sajenju.

Pomladna nega za kosmulje

tlaPomemben trenutek pri skrbi za kosmulje spomladi je pravočasno uvajanje gnojil v tla. Kdaj, kaj in koliko je potrebno, da gnojila popolnoma odvisna od vrste in stanja tal v posestvu.

Če je zemlja izčrpana, je treba enkrat letno vpeljati dušikova gnojila. Pri srednjih plodnih tleh je treba gnojilo uporabljati enkrat na dve leti. Za dobro plodno zemljo – vsaka tri leta.

Fosforna in pepelna gnojila se uvajajo v dveh korakih. Prvi postopek poteka zgodaj spomladi, drugi pa po žetvi.

Pomembna točka je uvedba kalijevega gnojila spomladi. Odličen organski vir kalija je lesni pepel. To ni samo gnojilo, temveč tudi odlično orodje v boju proti različnim škodljivcem insektov in zaščito pred pepelom.

Kako pravilno skrbeti?

dajatevVsak vrtnar želi vsako leto zaslužiti velik pridelek iz svoje posejane rastline. Da bi zagotovili pozitiven rezultat, morate vedeti, kako pravilno skrbeti za kosmulje.

Doseganje visokih stopenj sadnih kosmičev lahko pride le v primeru pravočasnega obrezovanja grmovja. Obstaja več načinov za obrezovanje kosmičev, ki omogočajo ne samo, da bi dobili veliko pridelek, temveč tudi dati grmičevju okrasno obliko.

velik grm kosmuljeKlasičen način vključuje skrb za kosmulje v jeseni. V tem času na grmu rastejo enoletne poganjki. Ortodent bi moral vzeti približno 5 najmočnejših in najmočnejših vej. Zaželeno je, da se razpršijo v različnih smereh in so med seboj razdalje. Vse ostale poganjke je treba čim manj odstraniti s prunjem, približno na ravni tal (pri tem pa ne priporočamo “konoplje”).

S prihodom novih močnih poganjkov se vsako leto odstranijo šibki in tisti, ki ležijo na tleh. Ta proces bo petemu letu rastlinskega življenja omogočil pravilno oblikovanje grmovja s stoletnimi vejami, kar prispeva k visokim donosom.

Pravila za obrezovanje kosmulja – video

grmMetoda “Stlanets” se uporablja v težkih podnebnih razmerah ali pri gojenju sort, ki ne marajo prehladov. Ko ga uporabljate, pričakujte, da velikega pridelka ne bo vredno, ker je treba grmičje rezati, tako da nima več kot 2-4 poganjkov. Poleg tega morajo biti veje odprta široko in ne v višini.

vejiceMetoda oblikovanja grmičevja “One-shoulder cordon”. To je v bistvu en pobeg, ki prekaša stranske veje. Donos je pri uporabi te metode majhen.

Metoda za oblikovanje grmičevja “Dvokrilni kordon”. To je rast dveh poganjkov iz enega koreninskega sistema. Podružnice so razporejene vodoravno. Že od njih rastejo navpične poganjke. Donos te metode je precej velik. Zahvaljujoč tej metodi lahko posadite grmičevje kosmulje na majhnem območju, v bližini sten ali ograj. Oblikovanje grmovja na ta način je zelo težko, a če bo, bo trud vreden.

na rešetki Način “Shpalere” ima več interpretacij. To je najboljša možnost za sajenje kosmulja glede na donos in z dekorativnega vidika. Rastline rastline nasproti drug drugega v dveh trakovih, najmanj eno in pol metra med grmovjem. Tako nastanejo dve vrstici. Način “rešetke” se lahko uporablja v majhnih primestnih območjih z omejenim območjem.

Pomembna točka skrbi za kosmulje po žetvi je obrezovanje starih poganjkov in priprava na zimsko obdobje.

Kako skrbeti za kosmulje (video)