Strawberry pod filmomŽetev jagod in tudi drugih sadovnjakov je odvisna od kakovosti sadik. Zato je zelo pomembno saditi seme, skrbno spremljati njihovo zalivanje in hranjenje. Sajenje jagod s semeni postaja vse bolj priljubljeno, toda saj je ta rastlina zelo kapricična, sejanje semen jagod na sadik zahteva zelo pozorno.

Potrebno znanje o gojenju jagod iz semen

Pred pridelavo sadik jagod je treba opremiti s potrebnim znanjem, tako da se sadike mirno vzpenjajo, sadike so močne in ne poraščene, in so bile transplantirane na tla v času.

Če želite rasti sadike jagod, morate vedeti:

 • Sejalni čas. Pravilno, kdaj jagode saditi? Začenjajo ga posejati konec februarja – zgodaj marca. V tem času, medtem ko so sadike še vedno doma. Skrb za njo bo trajna in polna. Z začetkom sezone, konec maja – zgodaj junija, sadike so že dovolj močne, da pristanejo na stalnem mestu rasti.
 • tlaPriprava tal. Za pridelavo sadik jagod, je potrebno, da je treba tla vrste mešati – rodovitna in hkrati svetloba. Te lastnosti so posledica mešanja naslednjih sestavin: šote, peska in šote. 50% zemlje je dodanih 25% preostalih sestavin.
 • Razlike v semenih:
  1. Na trgu semena je veliko sort majhnih fruktiranih jagod. Njihovi stroški niso zelo veliki, zato so na voljo povprečnemu potrošniku;
  2. Za pridelavo semen jagod na sadike lahko uporabite semena svoje lastne pridelave, ki se zbirajo iz sort, ki niso hibridi. Nato bodo potomci enake kakovosti kot roditeljski grmi. Toda preden so zasajene, je treba opraviti teste, izbrati najboljše sorte in vzorce;
  3. Trgovine z jagodami velikih jagod so prav tako zastopane v trgovinah, vendar so njihovi stroški precej visoki. Vendar želja, da imajo močne in zdrave rastline z velikimi in okusnimi jagodami, pritegnejo vrtnarje in tovornjake.

Related  Originalna naprava – robnik za postelje

Priprava in sejanje semen jagod ter povečanje kalivosti

Sajenje jagod s semeni na sadik zahteva pripravo. Vključuje dejavnosti, kot so pred-kalitev. To omogoča kontrolo kalivosti semen in zavračanje okvarjenih semen.

Voda za namakanje se uporablja bodisi v dežju bodisi v stopljenem snegu, zato ga je treba večkrat spremeniti na dan.

sadike jagodTo prispeva k uničevanju inhibitorjev kalitev, ki vplivajo na zaostajanje raka zarodka. Semena so postavljena na toaletnem papirju ali filtrirni tkanini v tankem sloju, na ploščah, ki jih je treba postaviti v celofansko vrečo, da ustvarite posebno mokro mikroklimo. Ta zasnova je treba namestiti na toplem mestu, ki je dostopna do sončnih žarkov. Pri sejanju sadik jagod iz semen morate začeti postopek sedenja.

Seme, ki so bile zasejane z zobotrebcem ali ostrimi tekmi, lahko zgrabite. Tara za sadike lahko služi kot skupna škatla, plastične skodelice ali šotirne lončke, pri katerih mora biti polnilo pršena. Priporočljivo je, da uporabljate kasetna sadja jagod, pri kateri ni treba izmeriti razdalje med sadikami. Semena, posejanega v zabojnikih, je treba navlažiti in damo v hladilnik za obdobje nekaj tednov, in šele nato jih lahko postavite na toplo mesto.

Postopek setve se lahko izvaja v dveh izvedbah:

 1. Pripravljeno zemljo je treba vliti v posodo, izravnati in stisniti z dnom. Nato zrežite žlebove, v katere boste morali seme postaviti z mokrim tekom ali pinceto. Razdalja med semeni mora biti najmanj 2 cm. Če je v eni posodi posajeno več sort semen, morajo biti vrstice podpisane.
 2. Na tleh vlijemo v posodo, na njej položimo plast snega, debela približno 1 do 2 cm. Na njej položimo naravne seme z jagodami. V tem primeru deluje zakon fizike, sneg se topi v vodo in z njim potegne semena. V primeru, da nekatera semena ostanejo na površini, jih lahko zmlete na vrhu.

Related  Petunia Gioconda – trudimo se za čudovito

posode s sadikamiNadaljnja skrb za obe možnosti ni drugačna. Da bi preprečili erozijo tal med namakanjem, ga je treba izdelati iz brizgalne pištole. Po temeljitem vlaženju tal mora biti posoda prekrita s celofanom ali steklom, tako da se izhlapevanje vlage zmanjša. Toda ne pozabite na prezračevanje. Kateri je treba redno izvajati.

Glavna skrb za kalitev semen je zadostna osvetlitev. Poleg tega je treba upoštevati, da je pri višji temperaturi večje svetlobe. To velja za prostore, v katerih sončni žarki prodrejo in segrejejo le eno stran posode, ki se obrača na okno. Za boljšo osvetlitev morate uporabiti posebne svetilke, ki simulirajo sončno svetlobo. In seveda, več svetlobe in toplote, bo več vlage izhlapi, zato je treba zagotoviti, da se zemlja ne posuši z sadik.

Saditev sadik jagod na stalnem mestu rasti

Ker sadnice rastejo, je treba izvesti določene aktivnosti, tako da so kalčki močni in močni. Občasno morate izkopati ohrovt in skrajšati poraščen koreninski sistem. Če so bila semena posajena v skupni posodi, jih je treba zasajiti v ločenih lončkih, tako da se korenine ne prepletajo.

Dva meseca kasneje, potem ko rastejo sadike jagod iz semen, morate razmisliti o času, da si poganjate poganjke v odprtih tleh. Toda pred tem morajo biti temperirani, tako da se rastline ne začnejo zbolevati iz nenavadnega podnebja. Vnaprej začnemo odpeljati na prostem kontejnerjev s sadikami in najprej zapustiti nekaj minut, nato pa še nekaj ur.

Variante pristankov se lahko razlikujejo, lahko jih proizvedemo konec maja, nato pa v pogojih toplogrednih plinov, npr. pod celofanom. No, če bi rastlina v juniju, potem v odprtem prostoru, brez ogrevanja.

Grm sadnice jagod je pripravljen za sajenje v odprtem tleh, če ima vsaj tri liste, od katerih sta dve dobro razviti in tretji lahko v povojih.

O tem, kako pravilno saditi sadike jagod, že vemo. Naslednja faza je pristajanje na prostem. To storite tako, da depresija v pripravah tal do 10 cm globoko, kar bi moralo biti več kot le nekaj centimetrov, od višine skodelice.
Če so sadike v plastični skodelici, potem je bolje, da se ne iztisnete. Odrežite s strani in nežno izvlecite celotno gojišče s koreninskim sistemom.
No, če so sadike v šotoru. Pred sajenjem mora biti namočeno. Po spuščanju kalca v luknjo, tla nežno škropljuje korenine rasti in kompaktov od zgoraj.

Related  Večbarvna zgodovina korenja

Če je pristajanje na odprtem mestu zgodaj spomladi. Ta vrtnarji bodo to poletje lahko okusili jagode iz novega pridelka. Čeprav ne bo tako bogate kot v naslednjih letih. Na splošno se sadike lahko posadijo pred koncem poletja, tj. Avgusta. V letošnjem letu seveda ne bo pridelkov, a naslednje leto bodo vsa prizadevanja nagrajena z obilnim sadnim dnom.

Video: sajenje semena jagod za sadike