jagodeJagode so priljubljena berry mnogih. Kako gojiti sadike, tako da v začetku poletja lahko jedo okusne in dišeče jagode? Lahko rasteš s semeni. Ta metoda in metoda sta zdaj zelo priljubljena med vrtnarji. Ko sem posejal seme v zimskem času, se v začetku poletja že pojavijo prve jagode, ki ne izginejo od grmovja do najhladnejšega.

Jagode so jagodičevja, ki očarajo z okusom in nenavadno aromo, tudi listi jagod imajo kurativni učinek. Po vsem svetu, ta jagodičja postaja vse bolj priljubljena. Rejci mnogih držav so prinesli različne sorte jagod, tako da postanejo priljubljena med pridelovalci jagod. S pomočjo semen lahko rastejo najljubše rastline. Konec koncev, ne vedno kupiti sadike vrtnih jagod lahko dajo želeni rezultat. Zato bomo sadike rastlin iz semen vzgojili, dobili zdravo rastlino in dobro žetev.

Rastoče sadike iz semena je zelo enostavno in zanimivo. Torej, ugotovimo, kaj se lahko posejate?

 • Popravljena jagoda – je zelo priljubljena. Za ceno semen so na voljo. To se razlikuje od navadnih in vrtnih jagod v tem, da ta vrsta cveti in plod neprestano. Na majhnem rastlinskem grmu lahko opazujete cvetje, zelene jagode in rdeče sadje. Popravljene jagode se uporabljajo v cvetličnih vrtovih, pokrajinskem dizajnu in preprosto kot rastlina domačega balkona. Tudi sedaj zelo velik izbor sort, ki prinašajo sadje do pozne jeseni.
 • Vrt ali ananas jagode – tudi sorta, priljubljena, vendar precej draga.
 • In seveda lahko uporabite svoja semena, ki se zbirajo iz najboljših sort jagod, pazite pa, da ne zbirate hibridov.

Gojenje sadik jagod lahko pogojno razdelimo v tri faze:

 1. Sejanje semen.
 2. Pravočasno in ustrezno nego sadik.
 3. Saditev sadik v tleh.

Kdaj in kako sadike saditi na jagodah?

Od začetka izberite semena, iz katerih želite dobiti sadike. Bolje je saditi jagode za sadike različnih sort. Saditev remontantnih jagod in sadik sadnih jagod se pri setvi, negi ne razlikuje. Zato začnimo s prvo stopnjo gojenja sadik jagod.

Lahko začnete saditi v začetku februarja ali marca, da bi dobili čim prej sadje. Seveda, lahko sejate v maju in juniju, vendar morate biti bolj previdni in bolj pozorni na sadike. Pozne sadike nimajo časa, da pristajajo v tleh, to je na stalno mesto, zato bo morala v zimskih prostorih preživeti zimo.

Zato bomo čim prej začeli rastočih sadik. Semena vrta in remontantnih jagod so majhne, ​​zato potrebujete lahka in rahla tla, ki morajo vsebovati pesek, humus, šoto. Mešanico lahko sami pripravite ali kupite pripravljene mešanice tal. Primerna mešanica, kot na primer za “Begonia”, “Za violete”, kot tudi univerzalno zmes. Pred sajenjem semena mora biti zemlja parena ali obdelana z raztopino kalijevega permanganata.

Prav tako potrebujete pliteno posodo (približno 5 centimetrov) z drenažnimi luknjami. Uporabite lahko posamezne lonce in velike škatle. Če posadite v ločenih lončkih, se v prihodnosti sprostite pred potapljanjem, saj so sadike zelo nežne in krhke.

Zasaditev semenskih jagod na sadik je zelo občutljiv proces. Tla je treba pripraviti nekaj dni pred setvijo, mora biti vlažna in pri sobni temperaturi. Če posadite različne sorte jagod, se prepričajte, da podpišete ali pustite oznako za priznanje z napisom sorte.

Posadite eno seme v tleh na razdalji približno nekaj centimetrov drug od drugega. Na vrhu semena ni treba prekriti z zemljo, dovolj je, da zemlja poškropi z vodo iz razpršilca, tako da semena gosto potopijo v tla. Prepričajte se, da sadike pokrijete s filmom in jih postavite na toplo mesto, vendar ne blizu akumulatorja. Pregrejemo tla in nobena od njih ne bo delovala.
Filma morate vsak dan odpreti, da bi lahko prezračili ali navlažili tla. Prvi poganjki se bodo pojavili čez nekaj tednov.

sajenje semen

Druga stopnja. Sadike bodo izgledale majhne, ​​krhke, rastejo počasi dovolj. Zato morate nadzorovati zalivanje. Prekoračitve ni mogoče storiti, ker se lahko pojavi takšna bolezen kot “črna noga”. Razpršite sadike na svetlo toplem mestu, vam ni treba odstraniti filma. Dvakrat dnevno prezračujete tla. Takoj ko imajo poganjki prvi listi, povečajte število zračenj, s čimer navadite mlade poganjke v sobne razmere.

Zelo močno odstraniti film je nemogoče, saj lahko rastlina propada zaradi padca temperature in vlage. Če je rastlina rahlo okrepljena, je čas za začetek izbire, gre za to sadik, ki je bil posejan v skupni škatli.

Zalivanje mora biti zmerno. V posameznih majhnih loncih se sadnice jagode nahajajo, dokler se rozeta lista ne oblikuje do premera 7 cm. Če je velikost večja, potem sadike presadite v lonec večjega premera.

sadike

Za hranjenje mladih in samo sproščenih sadik ni vredno, saj vse hranilne snovi, ki jih rastlina vzame iz tal. Takrat se pojavijo prave pet listov, lahko postopoma navajate rastlino na dnevno zalivanje gnojil.

Tretja stopnja – priprava in sajenje sadik jagod na prostem. Ta stopnja je zelo pomembna, saj je potrebno pripraviti sadike, to je, da utrdimo mlado rastlino. Začnite navaditi rastlino na sončno svetlobo, veter, dež, vzemite sadike na balkonu, verando. To strjevanje postopoma in previdno, da ne uničite dela, ki je bilo opravljeno. Vsakič, ko povečate čas, porabljen na prostem, in do konca maja, lahko celo noč pustite majhne jagode na ulici. Posaditev grmovja v tleh je mogoča šele, ko postanejo močnejši. Izberi sončno, rodovitno mesto v poletnem letovišču in ga lahko posadite.

saditev jagod

Razdalja med grmovjem mora biti približno 30 centimetrov, med vrstami približno 50 centimetrov. Ustrezno oskrbo in zalivanje bo do sredine julija prineslo prve plodove.

Brezplačna tehnologija

To je nova tehnologija, ki ni poceni. Bistvo metode je naslednje.

Jajca jagod (jagod) se izkoplje jeseni, preden pridejo prvi zmrzali. V tem obdobju je rastlina v mirovanju. Posajeni listi, tako da ostane steblo približno 3 centimetra. Seveda takšne sadike izgledajo čudno, najpomembnejša pa je koreninski sistem. Sadike je treba obdelati s posebnimi raztopinami, zato je pripravljeno za hermetično skladiščenje v hladilni komori. Obstaja nenehno vzdrževanje določene temperature, ki vam omogoča, da shranite sadike za dolgo časa pred prodajo ali sajenje.

sadike divjih jagodnih frigo

Prednosti tehnologije zamrzovanja:

 • Ta vrsta jagod ne bi smela hibernati na postelji, s čimer se odpravi vpliv neugodnih dejavnikov.
 • Izkaže se dobra žetev.
 • V sadju lahko sadite sadove frigo, da ustvarite stalni cikel pridelka.
 • Sadike se lahko prevažajo na dolge razdalje, zahvaljujoč dejstvu, da je kompakten.
 • Hitro preživetje, zahvaljujoč dobrem koreninskemu sistemu.
 • Po korenenju na sadik zamrznitev ne vpliva na suho in vroče vreme, zahvaljujoč dobrem koreninskemu sistemu.

Seveda obstajajo slabosti v takšnih sadikih. Te vključujejo:

 • Težavnost varovanja doma, saj je za sadike potrebna temperatura od 0 do +1 C, z zračno vlago najmanj 90%. Če je temperatura vsaj za polovico višja, se bo začel postopek rasti.
 • Tudi težava je v natančnem času izkopavanja elektrarne.

Ampak, če ste resnični vrtnar, sploh ni težav z vami.

Video: gojenje jagod iz semen