Begonia tuberousOgromen asortiman sorte tuberov begonia, katerih fotografije si lahko ogledate na tej strani, je preprosto neverjetno. Neverjetna lepotica svetlo dekorativno cvetje lahko okrasite vsak kotiček vrta od zgodnje pomladi do sredine jeseni. Begonia iz preproste oblike in konča s frotirno socvetje, ki spominja na peony ali kamelijo, begonia postane vrhunec balkonskega cvetličnega vrta ali cvetlične ulice. Različica barvnega območja od preproste bele do vijolične odtenke z oblogo na cvetnih lističih bo vaše domače ozemlje spremenila v krasen kaleidoskop.

Da bi dosegli ta učinek, je za saditev potrebno dovolj sort tega pridelka. Vendar pa ne bodo vsi lahko kupili toliko cvetja. In nihče ne bo zagotovil, da rastlina ne bo umrla po presaditvi. Zato bo izhod iz situacije gojenje gomolja Begonia iz semen hiše, kar bo omogočilo uresničevanje sanj in obenem prihranilo del družinskega proračuna.

Značilnosti gomolja begonije

Gomolja Begonia, ki raste doma, ni lahko. Zato je za pridobitev maksimalnega števila mladih rastlin in za zagotovitev bogatega cvetenja potrebno poznati vse tanke oblike rasti in skrbi za to. Okrasna roža ima več hibridnih oblik in se nanaša na večletne zelnate gomolje, ki imajo mesnate sočne in razvejane stebla.

Glede na obliko grmovja in velikost cvetov so lahko:

  • velik-cvetni (7-20 cm);
  • srednja svetloba (do 7 cm);
  • majhno cvetenje (multiflora);
  • ampelnye.

Rada bi se osredotočila na dejstvo, da se vsaka sorta gomoljne begonije glede na svetlobo spreminja na različne načine. Tako velikocvetni Begonia gomolji, fotografija, ki je predstavljena spodaj, dobro razvijajo in obilno cvetijo v penumbra. Kar se tiče majhnih cvetov in ampelnih oblik, imajo raje območja z zadostno osvetlitvijo.

Related  Kakšni so znaki hruške?

Skoraj vse stopnje gomoljevega begonije negativno vplivajo zmanjšanje temperature in šibkih zmrzal. Tudi cvetenje se poslabša v suhem in vročem vremenu, ki močno segreje tla in zato korenski sistem begonov ustavi njegov razvoj.

Nongstop in primarna vrsta tuberov begonia

Gomolj gomolja Begonia iz semen hiše

Seme begonije so zelo majhne, ​​zato proizvajalec za izboljšanje kalivosti in enostavnost sajenja pokriva vsako seme s topnim premazom. Sesanje gomolja begonije v pripravljeno podlago lahko izvedemo z dvema metodama.

  1. V prvem primeru so posejane neposredno v tla, nato pa jih navlažijo z rastnim stimulansom.
  2. In v drugi metodi reprodukcija gomolja gomolja pomeni polaganje zrnatih semen na sloju snega. Po njegovem taljenju bodo granule v vlažni zemlji.

Po končanem pristanku so kontejnerji s semeni prekriti s prozornim materialom, da ustvarijo optimalne pogoje za poganjke.

sorte tubo begonia

Ko je gojenje gomoljevega gomolja iz semen na okencu hiše zelo pomembno, da se uskladi s temperaturnim režimom. Dobre razvojne poganjke kažejo pri temperaturi zraka 22-24 ° C. Prav tako je treba ohraniti vlago v tleh. V nasprotnem primeru se lahko zrna semena izsušijo in strdijo, kar bo preprečilo kalitev kalčkov.

Ko se na rastlini tvori 1-2 resničnih listov, se najprej potaplja v posodo 2X2. Sejanje sadik gomoljne begonije na stalno mesto poteka 5 tednov po prvem izbiranju.

Reprodukcija gomolje begonije na različne načine

Reprodukcija s semeni tuberkuloznih begonov ni edini način za rast lepe rože. Rastlinski grm se lahko pridobi tudi s pomočjo gomolja, njegovega deljenja in potaknjenih listov.

Gojijo begonijo iz gomolja. Ko se begonija zbledi, jo je treba izkopati z velikim grmičevjem in po posušitvi v posodo s peskom in šoto za zimsko skladiščenje. V celotnem obdobju je gomolj dobro ohranjen, posoda s substratom se občasno zalije. S prihodom enakomernega toplega vremena, ko grozi zmrzali gomoljev, se lahko očistijo z zemlje in se lahko posadijo na stalno mesto.

Related  Bolezni korenja in nadzor

Tudi begonia gomolje doma se lahko doseže z razdelitvijo odraslega gomolja. Da bi to naredili, se preobremenjeni in zdrave gomolje varno razdeli na več delov, katerih dolžina ne sme biti večja od 5-8 cm. Ko je razdrobljena, je treba na vsakem delu pustiti eno ledvico. Kraste rezine potresemo z zdrobljenim pepelom.

gomoljna begonija

Pripravljene dele gomoljev je treba posajati v pokončnem položaju v navlaženi prsti v loncu, ki je prekrit s filmom (steklom) od zgoraj in postavljen na svetlo mesto. Ko je rastlina dobro ukoreninjena in na listi se pojavi nekaj listov, se pokrov lahko odstrani iz posode in posadi v ločeni lonec ali tla. Skrb za gojenje gomolja na tej stopnji bo sestavljena iz pravočasnega zalivanja in gnojenja s kompleksnimi gnojili.

Reprodukcija s potaknjenci breskve begonia. Za potaknjence se izbere steblo z vsaj dvema ledvicama in rastoče listje, ki se gojijo na njej, so narezane na pol poti. Za rastlino rastlin uporabite substrat, sestavljen iz peska in šote (3: 1). V njej se naredi luknja, v katero je pripravljeno rezanje previdno nameščeno. Posoda je prekrita z vrečko ali obrobljeno plastično steklenico. Pri koreninjenju se prepričajte, da se kondenzacija ne tvori. Po 2-4 tednih potaknjenci dajejo korenine.

Skrb za gomolje Begonia

Begoni potrebujejo obilno zalivanje v rastni sezoni in zmerno namakanje med cvetenjem. Za dober razvoj in nenehno izmetenje popkov potrebuje tudi rast organskih mineralov in gnojil. Od začetka prvih zmrzal je gomolja rastline izkopana in prepuščena za zimsko skladiščenje v temni, suhi in dobro prezračevani sobi, katere temperatura ne sme presegati 3-5 stopinj. Maja se v tleh posajene predgrnjene gomolje v loncu.

Video o gojenju gomolja begonije