tlaZagotavljanje dobrega pridelka paradižnika, zelja, popra in jajčevcev iz svoje poletne koče bo ustrezno gojijo sadike. Zato morate najprej poskrbeti za tla, v kateri bo semena kalila. Mešanica tal za sadike mora ustrezati določenim značilnostim. Imeti mora dobro poroznost, razdrobljenost in ne preveč kislega medija. Doseči lahko takšne kazalnike, da je zemlja pravilno pripravljena za sadike.

Izberemo komponente za tla

Tipična napaka za začetnike je setev semen v navadnih tleh, vzeta iz njihovega vrta. Zato mnogi ljudje ne rastejo rastlinskih sadik doma in raje kupujejo rastline, pripravljene za sajenje. Skrivnost pridobivanja dobrih sadik je za pravilno pripravo tal za sadike. Zato ga bomo sami pripravili, še posebej, ker v tem procesu ni nič zapletenega.

Tla za sadike paradižnika, paprike, zelja, jajčevca in kumaric morajo vsebovati naslednje sestavine:

  1. Humus. Pridobiva se iz zaraščenega gnoja ali rastlin, zaradi česar je ta tla najbolj hranljiva in rodovitna od vseh obstoječih vrst tal.
  2. Šota. Celotna sestavina katere koli mešanice tal za sadike. Zagotavlja potrebno količino vlage v obratu. Pomaga tudi pri ustvarjanju dobre razdrobljenosti tal.
  3. Pecilni prašek. Poleg dobrih poškodb šote se tla pod sadikami pridobijo po dodajanju grobega zrnca. Ta komponenta ustvarja najboljše pogoje za gojenje vrtnih rastlin v sadikih. Rečni pesek in šota lahko nadomestijo žaganje, vendar pred uporabo se jih mora obdelovati z vrelo vodo.
  4. Leaf Land. Posebna značilnost te vrste prsti je visoka razdrobljenost, vendar nizka vsebnost hranil ne dovoljuje, da bi jo uporabljali kot glavno zemljo za sadike. Zato je njegova uporaba možna šele po kombinaciji z drugimi vrstami tal. Listnato zemljišče se najpogosteje zbira v gozdnem pasu, kjer rastejo listopadna drevesa. Rastlinski pridelovalci ne priporočajo uporabe zemljišča, ki je bila zaposlena pod vrbo, hrastom ali kostanjem, ker iz nje ni mogoče pripraviti tal za kakovostne sadike: preveč je nasičeno s tanini.

Related  Kako si sami sadite in gojite jagode?

Mešanje sestavin

ZemljaPriprava tal za sadike ni preveč težak postopek, vendar je vseeno od pridelovalca zelenjave potrebno nekaj truda in prostega časa. Zato mnogi raje ne motijo ​​in ne kupujejo pripravljene mešanice tal. Vendar pa niso vsi proizvajalci takih izdelkov vestni in obstaja verjetnost nakupa šotnih zemljišč s kislim okoljem. Tudi če dodamo mineralna gnojila dobre kalitve semen in močnih sadik, ni mogoče dobiti.

Iz tega razloga tla za sadike paradižnika, zelja, popra in jajčevca pripravijo izkušeni poletni prebivalci. Najbolje je, da se s tem procesom spopade jeseni, do pomladi pa se poravna zemlja tal za sadike. Če ga pustite za skladiščenje v skednju, potem tudi slabo izgori, kar mu bo koristilo le.

Priprava tal za sadike se začne s postopkom mešanja zemlje. Da bi to naredili, polietilen polijemo na tla in izlijemo vsako komponento v zahtevanih razmerjih.

Izkušenim pridelovalcem zelenjave priporočamo, da sestavo tal za sadike za različne pridelke ločeno, saj ima vsaka zelenjava svoje individualne potrebe in želje.

Tla za sadike paradižnika, paprike in jajčevcev morajo vsebovati naslednje sestavke:

  • Dodajte 1 del šote in rečni pesek na en del zemljišča. Dobljeni sestavek temeljito pomešamo, nato pa ga dobro zalijemo s hranilno raztopino, ki vsebuje 25-30 gramov superfosfata, kalijevega sulfata in 10 gramov karbamida na 10 litrov vode.
  • V enakovrednih razmerah se meša zemljišče, šota in humus. V vedro dobljene mešanice lahko dodamo nekaj škatel za superfosfate in 0,5 litra pepela.

Če želite pripraviti tla za sadik zelja, potrebujete:

  • Zmešajte humus (kompost), listno zemljo in rečni pesek 1: 2: 1. Žlica zmesi ni odvečna, bo na voljo 1 steklo (200 gramov) pepela, 0,5 skodelice apna-praška, 1 škatla kalijevega sulfata in 3 pokrovi superfosfata. Če ni možnosti za uporabo mineralnih gnojil, jih je mogoče zamenjati s pepelom v količini 3 kozarcev.

Related  Odraščanje in skrb za odprto korenje

Tla za sadike kumar, buče, melone, lubenice pripravimo v naslednji sestavi:

  • Eno vedro listne zemlje se zmeša z isto količino humusa. V nastalo zmes vlijemo 1 skodelico (200 g) pepela, do 10 g kalijevega sulfata in približno 20 g superfosfata. Vse je temeljito pomešano.

semenaObdelovalec zelenjave bi rad opozoril pred prekomerno uporabo gnojil pri pripravi tal na rastlinskih sadikih, če je glavna tla hranljiva samo po sebi. To je posledica dejstva, da v začetni fazi kalivosti semena rastlina ne potrebuje veliko elementov v sledovih. Potreba po njih nastane šele, ko se pojavijo prvi pravi listi. Zato se dodatna krmna mešanica običajno opravi s tekočimi gnojili nekaj tednov po nastanku.

Dezinfekcija tal

Ta postopek je potreben za odstranjevanje patogenov iz tal. Lahko razkužite mešanico zemlje za domače sadike na različne načine, med katerimi je tudi njegovo dušenje. Ampak, če to ni mogoče, lahko napolnite z razkužili ali obdelavo s paro.

  1. Prva metoda. Pripravljena plodna mešanica, dobro zaliti z raztopino kalijevega permanganata (3 g na 10 litrov vode), po kateri se dodatno zdravi s protiglivnimi sredstvi.
  2. Druga metoda. Zemlja za sadike se položi v vrečko za vreče ali v perforirano posodo in nastavi, da se pari 45 minut. Zemljo v pečici lahko spali, vendar skupaj s patogeni mikrobi tudi izginejo potrebna hranila.

Po opravljenem postopku razkuževanja se semenski material lahko doda v zmes hranilne snovi. Pripravljena tla za sadike po vseh pravilih bo zagotovila visoko in stabilno žetev v vaši poletni koči. Dobra sezona!

 Video nasveti o pripravi tal za sadike