pobeljen bakrov sulfat z lipamiVsak izkušeni poletni prebivalec ve, da je potrebno sadje ali okrasno drevo dodatno zaščito lubja pred prehladom, opeklinami in škodljivci. Beli preplet dreves z apnom z bakrenim vitriolom je najpomembnejši postopek, ki ga je enostavno opraviti sam. Glavna naloga je pravilna izbira razmerij kemikalij, ki bodo koristno vplivale na drevo.

Koristi belega lipa z bakrenim vitriolom

Pogosto neizkušeni vrtnarji imajo napačno mnenje, da se belo pranje dreves izvaja z estetskim namenom. Pravzaprav lepo zasajene drevesa z belimi debli izgledajo precej lepše, toda apno in baker vitriol za belo pranje ščiti lubje od vsaj treh neugodnih dejavnikov:

 1. Opekline. V zimskem času se sončni žarki odražajo v snežnih snegih, zaradi česar se lubje lomi.
 2. Temperaturne spremembe. V izven sezone je temperatura zraka ponoči in dan zelo različna, zato se na lubju lahko pojavijo razpoke.
 3. Škodljivci. Žuželke in njihove ličinke po zimskem času zlahka zaznamujejo v korteksu, njihova penetracija pa preprečuje uporaba kemične sestave.

Lupanje lubja – pogost pojav po beljenju kemične sestave. Da bi se izognili kolonizaciji parazitov, je treba takšna območja obravnavati s sulfatom železa ali z gline.

Priprava raztopine

pripravo raztopine apna z bakrovim sulfatomObstajajo vsaj dva izmed najučinkovitejših receptov za mešanico belega apna z bakrovim sulfatom. Pravilno razredčena raztopina dobi svetlo modro odtenek in spominja na debelo kremno kislo smetano. Prekomerne madeže, nastale po obarvanju prtljage, kažejo na nezadostno gostoto.

Recept 1

Za 10 litrov vode se vzame 2 kg apna in 250 g bakrovega sulfata. Dodatni sestavni deli bodo 1 kg gline in 0,5 kg kravjega gnoja. Komponente združimo v poljubno zaporedje in zmešamo do enakega.

Recept 2

Razredčite 2,5 kg apna in 0,5 kg bakrovega sulfata v 8 litrih vode. Na nastalo maso dodamo 200 g lepila iz mizarstva. Za večjo učinkovitost lahko raztopini dodamo agent za zatiranje škodljivcev.

Prav gotovo vsi vedo, kako pravilno raztopiti baker vitriol za belo pranje: modri prašek se premeša v vodi, dokler ni popolnoma raztopljen. Apno je treba ugasniti vnaprej in ga dodati v raztopljeni obliki. Končana gašena apna se prodaja v trgovini, vendar nima najboljšega ugleda. Pri pripravi raztopine doma uporabljajte zaščitne rokavice in zaščitna očala, ki preprečujejo, da bi kemikalija vstopila v oči in kožo rok. suho apnenoPostopek kaljenja poteka nekaj ur pred načrtovano belo pranje dreves z apno z bakrovim sulfatom.

Za 1 kg prahu ali grudastega apna se vzame 2 litra vode. Apno je treba postopoma dodati v vodo in mešati z leseno palico, dokler ne dobimo homogene mase. Pred kombiniranjem z bakrovim sulfatom je treba zmes filtrirati.

Slikarska dela

belo pranje dreves v začetku pomladiDrevesa se premore 2-3 krat letno pod ugodnimi vremenskimi pogoji. Jesenski belo pranje se izvaja v novembru, ko bodo prhe odšle in temperatura postane negativna. Kot glavno sestavino za pripravo mešanice jeseni lahko uporabimo samo apno. Pred pojavom žuželk je treba spomladi izvedeti pobarvanost dreves z apnom z bakrenim vitriolom. Bakreni vitriol ima lastnost razkužila in nevtralizira aktivnost škodljivcev, ki se s prihodom pomladi premikajo na drevesa.

Prebijanje mladih dreves, posajenih v tla šele pred kratkim, je treba preložiti na naslednjo sezono. Alternativni način za zdravljenje lubja je lahko škropljenje z 3% Bordeaux mešanico, ki ima bolj nežen učinek.

Za belo perilo z bakrenim vitriolom je potrebna predhodna priprava dreves. Celoten postopek poteka v petih fazah:

 1. Pokrijte debla s filmom. Rešitev mora biti le na prtljažniku, ne pa po!
 2. Odstranite prtljažnik starega lubja, mahovine in lišaja. Čiščenje se opravi z konstrukcijsko lopatico in žično krtačo.
 3. Razkužite lubje z mešanico Bordeaux ali raztopino bakrovega sulfata (3%) z brizganjem.
 4. Zamašite velike rane na lubju, z vrtom var ali glinenim poprom.
 5. Raztopino nanesti s čopičem v dveh slojih. Velikost čopiča je izbrana glede na premer prtljažnika. Velika drevesa morajo skrbno zamuditi vilice. Uporabite lahko pištolo za brizganje, vendar bo za njega strošek mešanice večji.

Related  Okusen in uporaben dežni plašč, opis in uporaba

temeljito obrezovanje deblaPostopek bo uspešen in rezultat bo ostal dolgoročen, če natančno veste, koliko bakrovega sulfata se doda v belino. Njegov presežek bo opekline lubja dreves, zato bi bilo treba veliko manj apna.

Kuhanje mešanice Bordeaux

sestavine za belo pranje drevesBordeaux mešanica je raztopina bakrovega sulfata v apnenem mleku (gašeno apno z vodo). Končna snov ima nižjo koncentracijo v nasprotju z mešanico za belo pranje. Uporaba z brizganjem razbremeni drevesa in rastline pred glivicami in bakterijskimi boleznimi. Zmes pripravimo po naslednjem receptu:

 1. Bakrov sulfat – 300 g.
 2. Lime – 450 g.
 3. Voda – 10 litrov.

Glavni pogoj, ki ga je treba upoštevati pri pripravi rešitve, je spoštovanje razmerij in doslednosti, sicer se bo mešanica izkazala za preveč koncentrirana ali slabe kakovosti. Razredčenje vsake kemikalije zahteva enako količino vode – po 5 litrov. Bakrov vitriol, nato pa apno vzrejajo v vodi v različnih posodah. Prvo raztopino vlijemo v drugo in mešamo z leseno žlico. Bordeaux mešanica se uporablja v prvih nekaj urah po kuhanju. Skladiščenje v železninah ni dovoljeno.

V mešanici Bordeaux se raztopina bakrovega sulfata vlije v apno mleko. Ne spreminjajte zaporedja!

Pomladna bela pena z bakrovim sulfatom in apnom – video