Kako posaditi roza iz šopke – načine rasti in osnovna pravila za skrb za potaknjence

rdeče vrtniceMnoge ženske, ki so prejele darilo šopek iz vrtnic kot darilo, žganjajo z željo, da bi postale enake na primestnem območju ali na svojem oknu. Kot pravijo strokovnjaki, je to precej realno in poleg tega ni težko. Toda pred sajenjem vrtnice iz šopke je potrebno vedeti vse tanke stvari tega procesa, saj bodo s pomanjkanja na prvi pogled podrobnosti odvisne od uspeha.

Izberemo potaknjence

Že takoj opozorim, da niso primerne za gojenje vseh cvetov. Da bi raste vrtnica iz potaknjencev šopke, je treba izbrati pravilen sadilni material:

  • Ne računajte na cvetove, ki ste jih prinesli iz tujine. Da bi podaljšali rok uporabnosti nizozemskih vrtnic, je zelo močno obdelano s konzervansi. Zato je bolje dati prednost cvetjem, ki se goji v lokalnih rastlinjakih. Velik odstotek koreninjenja (do 90%) so prikazani s čajnimi hibridi, polyanthus, minijaturnimi in plezalnimi sortami.
  • Zelo je težko gojiti roza iz potaknjencev šopa, ki je stala v cvetlični lonec z vodo več kot štiri dni.
  • Ni primerna za kalitev je preveč debela in precej zelena prožna stebla. Optimalna možnost je mehko rahlo trdo steblo, ki ima na vrhu eno ali dve ledvi in ​​eno ledvico od spodaj.

Priprava potaknjencev vrtnic

Da bi raste vrtnice iz potaknjencev šopke, boste morali skrbno pripraviti sadilni material. V ta namen je iz stebla oblikovano steblo dolžine 12-25 cm, katerega spodnji del ima kot 45 ° in se nahaja 1 cm dalje od spodnjega ledu. Zgornji rez je naravnost in je oddaljen od zgornjih ledvic za 0,5-1 cm.

Po končani formaciji se lahko steblo v 12 urah spusti v vodi, v njej pa se raztopijo pripravki za pospešitev rasti ali mesta v aloe soku, ki ima enake lastnosti.

češnjaPo tem času potegnite pecelj in pritisnite zgornji del z zelenjem ali kalijevim permanganatom. Spodnji rez je prednostno potopljen v koren, kar bo pripomoglo k boljšemu ukoreninjenju. Za povečanje preživetja se odstranijo vsi spodnji listi na njej, zgornja polovica ali 1/3 pa so odrezani. Kroglice, če so, se odstranijo s prunerjem.

Sesalni potaknjenci

Pred sajenjem vrtnice iz šopek je potrebno za to pripraviti tla. Če je iztovarjanje izvedeno v prostorskih pogojih, lahko kupite posebno mešanico zemlje, ki vsebuje vse potrebne sestavine. Pri korenenju potaknjencev v odprtem tleh mora biti tla na postelji plodna in enostavna. To je mogoče doseči z mešanjem humusa, rečnega peska, listnatega in šotnega zemljišča.

Sajenje sadik se izvaja tako, da najmanjši del ostane nad površino zemlje. To bo omogočilo obratu, da se izogne ​​izgubi vlage. Vendar pa ga tudi ne priporočamo poglabljati: zgornji brsti morajo ostati nad tlemi. Nato rezite potaknjence vrtnic in pokrijte s plastično steklenico ali posodo 1,5 l, da ustvarite svojo lastno mikroklimo. Tla pod njimi ostanejo vedno mokra, zato je priporočljivo, da se potresi zgornji sloj zemlje s peskom debeline 2-3 cm.

potaknjenci vrtnic v krompirjuNa rožnati šopki rastejo roza na še en izvirni način. Za to se uporablja krompir. Pred sajenjem sadik v tleh, je v spodnjem rezu zaljubljen v krompirjevo sadje, iz katerega so vse oči predrezane. Nato se krompirno steblo postavi v tla in v prejšnji metodi.

 

Po mnenju izkušenih pridelovalcev cvetja ta možnost poveča možnosti korenenja večkrat, saj obrat krompirja prejme potrebne hranilne snovi.

Skrb za potaknjence

Za rast vrtnice iz potaknjencev med fazo koreninjenja je potrebna posebna skrb. V prvih dveh tednih naj bi sadik prejel obilno hidratacijo. V ta namen je škropljen do 5-7 krat na dan. Vendar pa morajo tla ostati vlažna, vendar ne viskozna. Nadalje se lahko takšne manipulacije zmanjšajo do 3-krat. Zalivanje in škropljenje poteka skozi vrat steklenice.

Optimalni temperaturni režim, v katerem so vrtnice iz potaknjencev šopke dobro zakoreninjene, je 23-25 ​​stopinj. Prav tako ne pozabite na dodatno osvetlitev. Če obrat prejme nezadostno sončno svetlobo, potem osvetlitev opravljajo fluorescentne luči.

izhajajo iz koreninNekje v 3-4 tednih se korenina začne pojavljati v potaknjencih. Od tega trenutka se lahko postopoma prilagajate naravnim razmeram. Če želite to narediti, se sadike najprej odstranijo za 5 minut, nato 10, nato pa se čas, porabljen pri sobni temperaturi, postopoma povečuje.

Če se celoten postopek izvaja pravilno, potem lahko v nekaj letih na vašem balkonu ali cvetličnem vrtu vidite dišečo grmovje. Ne vznemirjaj se, če potaknjenci niso ukoreninjeni. Ker je vrtnica kapricična rastlina, morda ne bo prvič. Torej poskusite znova in se ne bojite tveganja in eksperimentiranja. Morda boste šli po vaši rastoči metodi, ki je najbolj primerna za vaše razmere.

Video o rastočih vrtnicah iz šopek

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector