petunijaPetunija je najpogostejša rastlina na zasebnih parcelah in na balkonih. Običajno cvetenje se začne v začetku maja in je všeč s svojo lepoto do prvih resnih zmrzal.

Cvetje Petunia, sajenje in skrb za njih se štejejo za enostavne, ker rastline niso muhaste. Toda za uspešno rast, morate vedeti nekatera pravila:

 • obrat ljubi sončno svetlobo;
 • raje peščena ilovnata ali ilovnata tla;
 • ne prenaša dolgotrajne stagnacije tekočine;
 • zahteva stalno hranjenje (enkrat na 12 do 15 dni).

Sajenje semen petunije za sadike

Zasaditev petunije s semeni, za zgodnje cvetenje, bi se morala začeti sredi februarja. Obvezen pogoj za gojenje sadik je razpoložljivost potrebne količine svetlobe. Če v sobi, kjer je načrtovana rast petunia, ta komponenta ni dovolj, potem je priporočljivo uporabljati posebne svetilke.

Bloom se rastlina začne 65-92 dni po setvi semen. Odvisno od vrste petunije. Čim večje je cvetje rastline, več časa je potrebno, da cveti.

Pred sajenjem semen petunije pripravite:

 • posode za sajenje z drenažnimi luknjami;
 • tla;
 • ekspandirana glina;
 • škropilnica z vodo;
 • (zaželeno je, da uporabite netkani material, na primer spunbond, ki omogoča rastlini dihati);
 • izbrana semena.

V prvi fazi pripravimo sadike:

 • na dnu skodelice, z vnaprej pripravljenimi drenažnimi luknjami nalijte plast ekspandirane gline, ki je približno 1 cm visoka;
 • razporedite in rahlo kompaktirajte mešanico zemlje. Na rob posode je treba pustiti razdaljo 3 – 3,5 cm.
 • Vlaženje tal.

Nadaljujemo z rastlinskimi petuniji. Ker je seme rastline precej majhno, lahko za sajenje uporabimo semensko mešanico s peskom. To bo omogočilo enakomerno postavitev semena v lonec. Lahko uporabite odcejena semena petunije, vendar je njihova cena veliko večja od običajnih. Seme ne potresemo s tlemi iz petunije. Najbolje je, da jih pritisnete rahlo, dokler ne pridejo v stik s tlemi.

Po sajenju petunije škatle je treba pokriti z neprozornim materialom. Namesto tega lahko uporabimo steklo ali polietilen. V tem primeru morajo biti rastline prisiljene prezračevati.

Pod ugodnimi pogoji (temperatura okolice 24 ° C in vlažnost 98%), semena kalijo na sedmi in deveti dan.

šotne tableteObstaja preprostejša, vendar dražja metoda pridobivanja rastlinskih rastlin – sajenje petunije v šotne tablete. Za to:

 • Pridobljene tablete šote se vlijejo s toplo vodo in počakajo na njo in hlajenje;
 • pincete postavijo semena petunije v osrednjo luknjo;
 • zmerno zalivanje.

V lončkih ali v tleh rastline potapljajo skupaj s tabletami. Poškodba korenskega sistema je popolnoma odpravljena. Za začetnike cvetličarstva je ta način rasti rastlin cvetja najbolj priporočljiv.

Embryo petunia je posajen na enak način kot grm.

Odrasle sadike petunije

Ko semena kalijo, in prvi listi pokrivnega materiala se pojavijo iz škatle, ga je treba odstraniti. Rastline nežno prelijemo in zmanjšamo temperaturo okolja na 18 ° C.

Na prvi stopnji se petunija razvija zelo počasi. Na začetku je koreninski sistem rastlin okrepljen in šele nato stebla in listi rastejo močnejši. Ta stopnja traja približno 4 do 5 tednov.

V tem obdobju morate spremljati:

 • vlažnost tal. Ne sme biti suh ali z vodo.
 • pravočasna uporaba gnojil. Pri petuniji se bodo približala kompleksna gnojila ali pripravki s povečanim vzdrževanjem kalija.
 • dovolj osvetlitve. Že v dnevnem času mora žarnica delovati s polno močjo, ponoči pa je zaželeno, da se žarnica luči, ne da bi jo popolnoma izklopili.

sadike petunijeZa razvoj močnih in obilno cvetočih rastlin po pojavu več listov, mora biti konica cvetov. Močne rastline se presadijo v ločene, prostornejše posode in še naprej skrbijo za sadike v skladu z vsemi zgornjimi pravili.

Mesec pred sajenjem petunije v tleh so rastline utrjene 10 dni. V prvi polovici obdobja mora biti dnevna temperatura v bližini sadik 18ºС – 20ºС, in noč 16ºС. V naslednjih petih dneh se ti kazalniki zmanjšajo za 2 ° C – 3 ° C Po izvedbi takega postopka bo močnejše cvetje najmanj boleče, da bi se pobral na odprto tla.

Video: kako saditi sadike petunije

Sesanje petunije v tla

Premakni se na vprašanje, kako pravilno saditi petunijo na stalnem mestu:

 • rastlina najprimernejši v oblačnem vremenu ali po sončnem zahodu;
 • po možnosti potapljate s plodom iz lonca;
 • Jama za sadike mora biti vsaj 10 cm globoko in široka;
 • razdalja med zasaditvami je odvisna od vrste rože. Za velikodvetno petunijo je potrebno vzdrževati 23 cm-25 cm. Za majhne cvetoče rastline zadoščajo 18 cm-20 cm. Grmičevja amplenčnega petunija je zasajena na razdalji 28 cm-30 cm;
 • po presaditvi so cvetovi napolnjeni;
 • Za boljše koreninjenje petunije je lahko tla okoli presajene rastline prekrita s humusom ali šoto. Takšno zatočišče za daljše obdobje, da bi ohranili vlago in zaščitili cvet pred možnimi zmrzali.

Petunia skrbi

Skrb za petunijo je napajanje rastlin, pravočasna in stalna obleka, odstranjevanje bledih cvetov.

Zalivanje rastline je potrebno samo v sušnem vremenu. Priporočljivo je, da ta postopek izvedete po sončnem zahodu. Pri zalivanju voda ne sme stagnirati. Dovolj je preprosto navlažiti zemljo okoli korenskega sistema cvetja.

petunija v tlehPrvo gnojenje se opravi 9 do 11 dni po presaditvi rastline na stalno mesto. Začnite najbolje krmiti rastline z dušikovimi gnojili. Lahko uporabite nitroamofosko.

Za bogato cvetenje je pri nastanku popkov priporočljivo uporabljati gnojila, ki vsebujejo veliko količino fosforja in kalija, na primer superfosfata in kalijeve soli.

Petunijo lahko napolnimo z lesnim pepelom. To gnojilo vsebuje vse komponente, potrebne za rastlino. In lahko uporabite tako kupljeno gnojilo, in samostojno, po ognju ali iz peči.

Pomemben del pravilne prehrane rastlin je železo. Če ni dovolj železa, se lahko petuniji obolenja s klorozo. Na listih se pojavijo prvi znaki bolezni: začnejo rumeno in padejo. Pomoč prihaja “Ferevit”, ki škropljene rastline 3-5 krat s presledkom med škropljenje 2 – 3 dni.

pepel iz lesaRazvaljeno cvetje je treba odstraniti iz rastline. To vodi k nastanku novih popkov in dolgega cvetenja. Če želite, da se cvetovi petunije, sajenje in skrb za njih pravilno, bo še več, če pravočasno oblikujejo lepo krono rastline. Za te mlade poganjke, ki si prizadevajo za visoko rast, ščepec. Postopek se šteje za pravilen, če se ščip izvaja po 4 do 5 letakih. Po operaciji rastlina proizvaja obilne, večnamenske poganjke, ki so potrebne za oblikovanje čudovitega “pokrova”.

Pravilna saditev in oskrba petunije vodi do dolgega in bogatega cvetenja. Sajenje semen petunije na videoposnetku bo pomagalo novim pridelovalcem, da se bolje seznanijo s postopkom.

Kdaj saditi petunije na sadikih – preberite tukaj!

Video: setev in nabiranje petunije