Limjenje talLimjenje tal je proces dodajanja posebnih aditivov v tla, da se zmanjša kislost. V ta namen je mogoče uporabiti apno, krede v prahu, travertin, lapor, skrilavec in šote pepela, belite in dolomit moke in cementa prah in žlindre ognjišča. Toda na primer natrijeve soli za mletje tal ne bodo delovale, saj ne bodo primerne za učinkovito pridelavo poljščin.

Liming tal: kdaj in za kakšno uporabo?

zmanjšamo kislost zemlje na posteljiDodajanje apna k prsti ne vodi le k temu, da se kislost tal zmanjša, ampak tudi povečati delež kalcija, magnezija in druge mineralne mikro in makro. Zato liming tla ni le zmanjšanje kislosti, ampak tudi pomembno gnojilo za rastline.

Prednosti luženja je mogoče pripisati tudi povečani razdrobljenosti tal – ta tla bo dobro absorbirala vlago in jo hranila blizu površine. Torej korenine rastlin dobijo optimalno impregnacijo z vodo tudi v vročem vremenu. V razmerah vlage in nasičenosti uporabni talni elementi hitro razvijejo tla mikroflore, kar vodi v naravno oploditev postelj. Hkrati koreninske pridelke ne bodo absorbirale velike količine strupenih snovi, kot bi bilo, če bi se luženje ne izvedlo pravočasno.

Tla ne morete simultano zviti in jo gnojiti s gnojem, kar ima za posledico netopno in neuporabno rastlinsko mešanico.

Preveč kisla tla slabo vplivajo na razvoj pridelkov. Če na lokaciji obstajajo tla z visoko kislostjo, bo težko doseči dobro žetev vseh vrst pese, pa tudi zelje, koruze in stročnic. Če je tla tudi peščena, bo zasaditev pomanjkanje magnezija in kalcija. Škodljivo za rastline, bodo spojine mangana in aluminija, nasprotno, pokazale povečano aktivnost.

Določanje kislosti tal

lestvice kislosti talDoma lahko sami neodvisno preverite, ali je na vašem spletnem mestu potrebno valjanje kislih tal. V ta namen je najlažje uporabiti litmus papir ali posebne instrumente, da bi našli mejo kisline tal. Če ni možnosti za natančno analizo, se bomo morali zanašati na “ljudska sredstva”:

 1. Plevel trave, kot je konjsko polje polja in regrat raste zelo hitro na tleh z pomanjkanjem alkalije. Kislo prst je prednostna s kremo, meto in kurjavo. Na alkalnem ali nevtralnem ozemlju detelina, mati in maestra ter kvinoa rastejo dobro.
 2. Zgornji sloj prsti je podoben lesnemu pepelu, na nekaterih območjih pa je na površini vidna sivkasta obloga.
 3. Pazite na naravne luže in nižine na mestu – po dežju voda postane rdeča, včasih se na vrhu zgodi komaj viden film prelivnih barv.
 4. Iz parcele vzemite malo peščice zemlje in jo prelijte čez mizo s kisom. Če se nič ne zgodi – to je tudi znak povečane kislosti (ker je kis je kisla, potem ne pričakujemo nasilne reakcije pri mešanju s kislo prstjo). Ampak, če se je tla začela zvijati in pena – potem je bodisi nevtralna ali alkalna, v tem primeru ni potrebno voditi luženja tal.

Related  Sajenje in skrb za vrt robidnice

Limjenje in mavec zemlje

luženje in mavec zemljeGips se razlikuje od tanjšanja zemlje z apnom, saj ne le zmanjšuje kislost, temveč vam omogoča, da se znebite presežka natrija v tleh. Natrijev negativno vpliva na fizikalne in kemijske lastnosti zemljišča, pridelava poljščin na teh območjih pa je precej zapletena.

Kakšne kemične reakcije nastanejo po dodajanju mavca v tla? Odstotek natrija se zmanjša in ga nadomešča s kalcijem, ki ga v kislino večkrat vnaša v tla. Ker kalcij je koristen za rastline, njegova uporaba pozitivno vpliva na rast pridelkov.

Za mavec se običajno uporabljajo industrijski odpadki s povečano vsebnostjo sadra in fosforja ter surovega sadra. Za določitev, koliko je treba dodati mavec, najprej opravimo analizo biokemične zemlje, pri čemer določimo količino natrija, ki ga vsebuje. V povprečju bo potrebnih od 3 do 15 ton gnojila, solonet in solonetska tla pa so najbolj potrebna za sadre.

Gips lahko opravimo med oranjem, setvijo trajnih rastlin ali namakanjem. Posledično se pridelek pridelanih pridelkov poveča za 3 do 6 kvintalcev na hektar. Upoštevati je treba, da je najučinkovitejše odlaganje namakanih površin, vendar se zmanjša tudi meliorativno obdobje parcele.

Vrste apnenih gnojil

Za izvedbo apnenje se lahko uporabijo kot specifično pridobljen z žganjem ali mletja praškov (kredo, dolomit, apnenec), in industrijske odpadke z visokim odstotkom apna.

apnenčasta moko za mletje talGlavno sredstvo za limenje tal je apneno moko, skoraj v celoti sestavljena iz kalcijevega karbonata (CaCO3). Če mešanica poleg kalcijevega karbonata vsebuje veliko količino magnezijevega karbonata (MgCO3), potem se ta zmes imenuje dolomitna moka. Magnezijeve kamnine so bolj trpežne in je nekoliko težje dobiti moko iz njih, vendar pa je gnojilo bolj koristno za pridelke. Največjo pomanjkanje magnezijevih soli testiramo s peščenimi tlemi, zato se za njih čista apna praktično ne uporablja. Da bi dosegli najboljši rezultat, se lahko zmes dodaja lapor in celo navaden cementni prah.

Kakovost praškov, uvoženih v tla, določa odstotek kalcija in magnezijevih karbonatov (zlasti pomembnih za industrijske odpadke) in kako tanek je brušenje. Veliki delci imajo manj topnosti, zato jih tla počasi “absorbirajo”. Za maksimalno učinkovitost je zaželeno, da izberemo apnenčasto moko z debelino brušenja največ 0,25 mm.

Related  Kako zasaditi in skrbeti za češnje slive v osrednjem delu Rusije

gašeno apno za deoksidacijo talSredstvo za učinkovito luženje je gašeno apno. To je prašek, pridobljen med kalcinacijo apnenčastih kamnin, povezan z vodo. Hidratirana apna ali pushetka v prvih nekaj letih nevtralizira tla hitreje kot običajna apnenčasta moko. Po več potekih luženja je učinkovitost teh dveh formulacij približno enaka.

Če ni možnosti za izvedbo klasičnega luženja, je doma mogoče uporabiti pepel iz pepela – izliva se pod koren kisline, občutljive na kisline.

Limiranje tal: hitrost nanašanja

stopnja uporabe gnojilaObičajno v izračunu sledi tako imenovana polna stopnja – količina apna (tone na hektar), pri kateri se kislost zmanjša na šibko kislinsko reakcijo.

Pred izračunom, koliko apna je potrebno na parcelo, je treba določiti ne le površino, ki jo zasedajo nasadi, ampak tudi naslednje značilnosti:

 1. Mehanska sestava tal.
 2. Naravna kislost tal na mestu.
 3. Značilnosti gojenih rastlin na določenem območju. Na primer, detelja, zelje in pesa so občutljivi na uporabo apnenih gnojil, zato je zaželeno zagotoviti polno količino apna na območjih, ki jih zasedajo. Toda za lupin ali krompir kislina praktično ne vpliva – ni smisla preobremeniti tla z apnom, zato lahko eno-dve tretjini zmanjša normo.

Normalno tal luženju posebnega zmes se izračuna z naslednjo formulo: n = Norm apno za vnaprej izračunane kislosti * 10000 in deli z odstotkom apna v mešanici * (100 – odstotek velikih delcev).

Tukaj se upošteva apno stopnja v tonah na hektar. Veliki delci so delci s premerom nad 1 mm.

Če je treba v veliki meri izkopati kisla tla, se lahko vnaprej naredi zemljevid parcele z navedbo poljščin. Na nekaterih mestih je kislost lahko višja in zato je za optimalno postavitev ležišč potrebno upoštevati razliko med tlemi.

Metode in pogoji mletja tal

metoda mletja talNajbolje je, da se izkopavanje tal spomladi pred sajenjem posevkov ali jeseni pred kopanjem postelje, tako da dodane snovi ne ostanejo na površini. Če je predvideno pomladno valjanje, je treba postopek opraviti najkasneje tri tedne pred sajenjem.

Dolomitna moka se lahko uporablja tudi za livanje v zimskem času – zaradi tega je raztresena na poljih neposredno preko snežnega pokrova.

Primarni luženje se opravi pred sajenjem mize in krmne pese ali zelja. Druge vrste poljščin večkrat ne gnojijo tla z apnom in nadomestijo zasaditev, medtem ko učinkovitost gnojila ne zmanjša.

limanje polja v jeseniMed sezono se izgubi nekaj apna, zato se redno (ne nujno vsako leto) ponavlja. Prvič se uvede takšna količina apnenčaste ali dolomitne moke, ki popolnoma nevtralizira kislost tal. Večkrat – le majhni odmerki, ki neprestano nadzirajo nivo kislosti in ohranjajo optimalno vsebnost kalcija in magnezija.

Related  Inokulacija sladke češnje spomladi in poleti

Kako pravilno gnojiti tla z apnom:

 1. Če mešanica apna ali dolomita ni dovolj drobno mleto, preden se doda v tla, je mlet v praškasto stanje.
 2. Končna sestava je enakomerno porazdeljena po celotni strani.
 3. Ročno ali s pomočjo kmetijska mehanizacija mešanico apna z zemljo na globini 20-25 cm. Če se postopek izvede večkrat, in ne plača polno stopnjo apna, zrahljana globina tal ne sme presegati 4-6 cm.

jesensko valjanje posteljJeseni apno lahko natančneje prilagodi razmerje kisline in baze v tleh, in rezultat se shrani za obdobje, daljše kot pri uvajanju apno vzmet. Prav tako je varnejše gnojenje apna v jeseni, saj so nekatere spojine (npr. Gašeni apn ali lesni pepel) precej jedka in lahko neposredno poškodujejo korenine rastlin. V tem primeru ni treba globoko popustiti tla – po dežju in sneženju, mešanice naravno dosežejo zahtevano globino.nanašanje pepela

S pravilnim predhodnim izračunom je treba ponoviti postopek ne prej kot v 5-7 letih.

Po želji lahko mokro ali dolomitno moko, kot tudi mavčni prašek, zmešate z boričnimi, bakrenimi, kobaltnimi, kalijevimi ali celo bakterijskimi gnojili. Za zagotovitev večje plodnosti so primerni tudi superfosfati.

Rezultati rednega luženja

izboljšanje sestave talLimiranje kislih tal je preprost in okolju prijazen način za povečanje plodnosti zemljišča na lokaciji. Dejavniki, zaradi katerih je dosežen pozitiven učinek:

 • aktiviranje vitalne aktivnosti nekaterih mikroorganizmov, koristnih za vrtne rastline, kot so bakterije nodule itd .;
 • povečati vodoodpornost in mehansko sproščanje tal, zaradi česar voda skupaj z gnojili ne pušča korenin in gomoljev dovolj dolgo;
 • obogatitev zemlje s koristnimi elementi (kalcij, magnezij, fluor);
 • preprečevanje absorpcije strupenih snovi s strani rastlin – še posebej pomembno za območja, ki mejijo na industrijske cone;
 • hitrejša asimilacija mineralnih elementov.

Vsi ti dejavniki omogočajo zbiranje ekološko čiste in bogate letine z začetkom jeseni.

Da bi zagotovili potrebo po pravočasnem utopitvi tal, lahko izračunate gospodarske koristi postopka – čas izplačila in čisti dobiček. Da bi to naredili, je treba izračunati stroške nakupa apnenčastih mešanic in njihovo distribucijo na ozemlju ter rast pridelkov za naslednja leta po limanju. Očitno je, da je mogoče doseči najhitrejšo donosnost naložbe, če se limenje izvaja na močno kislih tleh in pozneje posajene v apnenčastih rastlinah (zelenjava, krmne rastline in krompir). Zaradi nevtralizacije tal rastline ne trpijo več škodljivih učinkov kisline in prejmejo veliko več hranil kot prej.

Utrjevanje zemlje jeseni – video