Sorte pese jedilnicoRdeča pesa (ne pesa!) Je zelnata dveletna rastlina, ki pripada družini Amaranth (prej je bila pesa iz družine Marev). Obstajajo tudi letni in večni predstavniki te družine. Od 13 vrst, vključenih v dirko pese, v kulturi gojijo samo dve – skupna pesa in listna pesa.

Leaf pesa (chard) je enoletna in dveletna. Ne tvori korenovk, ima palico ali krhko, močno razvejano korenino. Vsa moč rastline gre za oblikovanje močne rozete sočnih listov na debelih stebrih.

Redna pesa je dvoletna rastlina. V prvem letu tvori velik mesnat koreninski pridelek, v drugem letu pa cvetno steblo, na katerem je seme vezano in zorijo. Vendar se navadna rdeča lubenica praviloma prideluje v letni kulturi zaradi pridelka okusnih in uporabnih korenovk. Za pridobivanje semen ostanejo le majhni posebni uterini obliži.

Navadna pesa so razdeljena v tri podskupine:

 • jedilnica;
 • sladkor;
 • zadaj.

Namizna pesa

Rdeča pesaLahko ga razdelimo na dve kategoriji: rdeče in belo. Krasnoplodnye sorte so najbolj pogosti, to so oni, ki jih običajno imenujemo “sladkorna pesa”.

Bela rdeča pesaBele sorte so manj priljubljene in niso vedno znane širokemu potrošniku. Po okusu so bele pese zelo podobne njihovemu rdečemu bratrancu. Ima zeleno barvo letaka in majhne podolgovate korenovke z lahkotno kožo in celulozo. Uporablja se v solatah, marinadah, pa tudi v jedeh, kjer ni zaželeno, da madežejo druge sestavine. Najbolj priljubljena je albino “Albina Vereduna”.

Ne mešajte namizne pese s sladkorjem in krmo. Sladkorna in krmna pesa imajo tudi lahno meso, vendar se ne uporabljajo za hrano.

Priljubljena rdeča pesaSorte rdeče pese imajo barvo celuloze in lupine korenovk od karminsko-rdečega do črnega, skoraj črnega. Na prečnem prerezu lahko jasno vidimo svetle koncentrične obroče. Oblika korenovke v rdeči pese je lahko najbolj raznolika: ravna, okrogla, podolgovata-stožčasta, cilindrična in vretenasto oblikovana. Sorte z okroglo in ravno korenino so najzgodnejša, produktivna in dobra predstavitev. Gojijo se za poletno porabo. Srednje zorenje in pozne sorte imajo bolj podolgovate korenovke in dobro razvit koreninski sistem. Takšne korenine so dobro pozimi.

Rdeče piščančje sladkorne pese so razdeljene v tri sorte:

 • Vindifolia je skupina sort z zelenimi listi in peclji. Pecelj je rahlo pobarvan. Korenovke so podolgovate-konične, z močnimi koreninami.
 • Rubrifolia – ta skupina sort iz samih poganjkov ima temno rdeče barve listov in korenovk. Plodovi so precej raznoliki v obliki: podolgovate-konične, okrogle, ravne. Razredi ne prenašajo toplote in nimajo najvišje produktivnosti.
 • Atrorubra – ta skupina vključuje najpogostejše sorte namizne pese. Značilen je s koreninami temne barve, svetlo zelenimi listi na rdečih ali rožnatih čebelah, visoka produktivnost. Listi imajo izrazite rdeče žile.

Related  Značilnosti sajenja in nege rumene slive v primestnih območjih

Grade MulattaSkupina vključuje naslednje znane vrste:

 • Bordeaux. Je ovalne ali okrogle temno rdeče srednje zorenje korenovke. Svetlobni obročki na rezu so skoraj nevidni. Listi stojijo, zeleni, na rožnatih peceljih, do jeseni.
 • Egiptovski. Ima izrazito ravno obliko korenovk. Imajo srednje velikost, barva je zelo temna, včasih z vijoličnim odtenkom. Listi so temno zeleni, z rdečimi žilami in peclji. Do jeseni se rdeča barva okrepi. Ocene so ponavadi zrele, majhne cvetice.
 • Eclipse. Listi tega sortnega tipa spominjajo na egiptovskega, vendar imajo močnejšo rozeto in svetlejšo barvo. Korenovke so ovalne in okrogle, temne barve. Sorte so zgodne, drobnocvetne, nekatere odporne na suho.
 • Erfurt. Združuje pozno zorenje suše odporne sorte. Koreninski sistem je zelo razvejan, zaradi česar je oteženo pridelovanje. Korenine so velike, podolgovate-stožčaste in cilindrične. Na rezu so jasno vidni značilni obroči.

Cvetlični sladkorRazredi tega tipa so zasnovani za zimsko skladiščenje. Ta skupina vključuje znamenito nizozemsko “Cillindra”, ki ima vretenasto korenasto pridelek, ki je v zemljo potopljena le tretjina dolžine.

Rumena rdeča pesaV zadnjih letih so rejci pridelali nove sorte namizne pese: rumene in črtaste. Ta pesa so ohranila okusne lastnosti in celoten niz koristnih snovi običajne rdeče pese. Prednosti teh novih sort so v njihovi visoki dekorativnosti.

Striped namizna rdeča pesaNajbolj znane žitne sorte so Burpeejevo zlato in zlato presenečenje. Najbolj priljubljena je črtasto sorta “Chioggia”.

V Rusiji so gojene zgodnje sorte namizne pese za poletno porabo in srednje velikih za zimsko skladiščenje. Različne vrste poznega zorenja imajo čas, da zorijo samo na jugu države.

Namizna pesa se uporablja za živila v sveži obliki in po toplotni obdelavi. Iz njega pripravite najrazličnejše jedi: juhe, jedi, solate, deserti. To je kuhano, zamrznjeno, pečeno. Uporabljajo se v kombinaciji z drugo zelenjavo ali kot samostojno posodo.

Vrhunci pesePoleg korenovk se dovaja tudi koristna drevesna drevesnica. Iz nje pripravite okusne prehrambene jedi. Vključitev pese v dnevno prehrano prispeva k zdravljenju in preprečevanju številnih bolezni.

Related  Uspešno rast in vzdrževanje na prostem za brokoli

Leaf Beet

List zelene peseListno peso (chard, rimsko zelje) v kulturi se prideluje kot letno. Korenine niso vezane na to rastlino. Hrano uživa listje in pecelj na nadzemni rozeti.

Listi slanice so veliki, valoviti, sijoči, elastični, od zelene do temne vijolice. Pecelj je lahko tudi drugačne dolžine, debeline in barve. Barvni razpon barve pecelj je resnično raznolika: so gosto-vijolična, škrlatna, rožnata, zelena, mlečno bela, srebrna. Za visoko dekorativno v nekaterih evropskih državah se chard uporablja tudi kot gredica.

Chard v grediciChard je razdeljen na dve obliki: petiolat in list. Listi sort skupaj s peclji se uporabljajo za hrano kot del solate, juhe, obara. Sorte češenj so najbolj okusne in cenjene v evropskih restavracijah. Rdeče ličnice se pogosteje uporabljajo za jedi s toplotno obdelavo, zelenjavne sorte – za solate.

V Rusiji so najbolj znane sorte chard:

 • Krasnozhershkovye – “rdeča”, “škrlatna” in “lepota”.
 • Zeleno-zelena – “zelena”.
 • Silver-petite – “Belavinka”.

Povprečno zorenje listov listov peska je 2-2,5 mesecev. Odstranite slanino naključno in odrežite velike liste na debelih čebelnjakih. S to metodo spravila rastlin še naprej poveča maso listov. Včasih se rozeta srca popolnoma razreže. Listi morajo biti zelo previdni, da ne prerejo zemlje.

Morsko peso

Morska divja pesaDruga podvrsta užitne pese je divja morsko peso. Spada v listno skupino. Ime morske pese za kaj raste na morskih obalah blizu vode. To je mogoče najti v Indiji, Afriki, Angliji, v Krimu. Rastline morske pese prenašajo toploto in zasičenost tal s soljo, ki raste več kot meter v višino.

Lokalni ljudje uživajo sveže ali posušene liste. Zahvaljujoč morski pesi, ki se šteje za predhodnika vseh sort, se navadne mizne sorte večkrat sezone posipajo s solno raztopino.

Sladkorna pesa

Sladkorna pesaSladkorna pesa so pomemben tehnični pridelek, pridelan v velikih količinah za proizvodnjo sladkorja in etanola. V koreninah vsebuje 8-22% saharoze. Ta vrsta sladkorne pese je bila pridobljena v XVIII. Stoletju z umetno izbiro miznih sort.

Related  Reprodukcija petunije s potaknjenci – pravila in nasveti

Sladkorna pesa – dvoletna rastlina, vendar se gojijo kot letni pridelek za korenovke. Masa korenovk, odvisno od sorte, se giblje od 300 g do 3 kg. Korenine so po videzu neprivlačne, rumenkasto bele barve, bele barve na rezu. Listi iz rozette svetle zelene barve.

Sladkorna pesa je termofilna in zahtevna za tla. Najboljše od vsega, raste na černozemih. Najbolj priljubljene sorte nemške vzreje na celem svetu. V Rusiji se najpogosteje gojijo sorte Bona, Bohemija, Nancy, Clarina, Sphinx in Mandarin.

Sladkorna pesa pri kuhanjuTa vrsta pese, pa tudi sorte miz, ima v svoji sestavi veliko zdravih snovi. Sodobni poletni prebivalci so nedavno začeli uspešno obvladovati gojenje sladkorne pese na svojih parcelah. Uporablja se kot naravno sladilo v kompotah, konzervah, pecivih izdelkih, sirupih in tudi v solatah.

Če boste kuhali sladkorno peso, jo očistite, saj ima korenine koren neprijeten okus.

Krmna pesa

Pridobivanje krmne peseKrmna pesa se prav tako nanaša na tehnične pridelke in pridelujejo krmo s strani kmetijskih živali. Prav tako kot sladkor so krmne pese vzrejo rejci iz navadne pese in se gojijo kot letni. Po svoji sestavi se krmna pesa skoraj ne razlikuje od jedilnice, vendar v svoji sestavi vsebuje več beljakovin, grobih rastlinskih vlaken in vlaknin.

Korenine krmne pese rastejo zelo velike, do nekaj kilogramov. Posamezni primerki so narasli na 30 kg.

Imajo zelo raznoliko obliko: ovalne, okrogle, podolgovate-konične, cilindrične. Nič manj raznolika in barva korenovk: bela, roza, zelena, rumena, oranžna, maroonska. Meso na rezu je običajno belo, temveč tudi rdeče. Korenine koreninske repice ne prodrejo v tla, mnogi od njih rastejo desno na površini, kar olajšuje spravilo.

Tako različna, vendar enako koristna sladkorna pesaRaznolikost pese in sort je ena od nepogrešljivih izdelkov v našem življenju. Korenine pese vsebujejo veliko pomembnih vitaminov in elementov v sledovih. Zato moramo vsi izbrati sorto po vaših željah in si vzemite to nepremišljivo zelenjavo v svojem vrtu.

Kako pridelovati pese – video