močni kalčki zeljaČe poznate 12 skrivnosti rastočih sadnih kapljic, lahko dobite odlično letino iz majhnega obliža. Zelje je ena najbolj nezahtevnih pridelkov. Lahko raste v skoraj vseh tleh, medtem ko prinaša dobre donose vsako leto. Listje zelja se uporabljajo pri kuhanju, kozmetologiji in ljudski medicini. Vendar pa ta rastlina potrebuje tudi oskrbo, zalivanje, redno zdravljenje proti škodljivcem.

Izbira in priprava materiala

izbira sorte zeljaEden od pogojev za visoke donose je izbrati pravi material za setev. Rastline začenjajo kopičiti rast energije takoj po kalitvi, zato je pomembno, da se jim posvetite.

Sorte belega zelja

Belo zelje je običajno ime vrste, ki vključuje veliko število sort. Razlikujejo se po okusu in zrelosti, zato je pred nakupom sadik ali semen treba odločiti, za kaj se bodo uporabljali.

Izberite vrsto zelja, odvisno od namena njegove uporabe.

Merila za izbor:

 1. Zgodnje sorte redko dajejo bogate pridelke in so slabo shranjene, zato je bolje, da uporabite sveže. Izbrani so zaradi hitrosti zorenja – glave rastejo do največje velikosti v 60-80 dneh.
 2. Srednje sorte imajo tesno glavo in so shranjene dlje, vendar njihovi listi niso tako sočni. Njihovo zorenje traja od 85 do 120 dni.
 3. Pozne sorte rastejo 130 dni po sajenju v tleh in več. Njihove glave so gosto in jih je mogoče shraniti do naslednje sezone. Poleg tega se njihovi listi nabirajo manj nitratov v primerjavi z drugimi vrstami.

Zgodnje zelje se uporablja sveže, dodane v solate in vroče jedi. Kasneje so sorte primerne za ohranjanje. Raje jih bolje ločite na ločenih posteljah.

Katera semena bo nujno kalila?

seme zeljaPrihodnji kazalniki donosa so odvisni od kakovosti semen. Najlažji način za pridobitev semena je zagotovljena prava sorta – zbrati jih iz kupusa za naslednje leto. Pri izbiri za prvo setev v trgovini se je treba osredotočiti na več meril:

 • čiste sorte so nezahtevne in hibridi so bolj produktivni;
 • sposobnost rasti v določenih podnebnih razmerah;
 • zrelost in donos;
 • težnja po razpokanju glave je nezaželen dejavnik.

Hibridne sorte so tiste, ki so nastale kot posledica prehoda več sort zelja. Takšne rastline se ne bodo pomnožile za naslednje leto, zato je treba sadilni material letno kupiti.

V prodaji so tudi pripravljene sadne zelje. Tako lahko prihranite čas, ko ga rastejo in pridobijo več zaupanja, da bo v koritih postal koren.

Priprava semen

obdelavo semena pred sajenjemNa voljo so sredstva za predelavo semen zelja pred setvijo. Uporabljajo se za povečanje kalivosti inokuluma, njeno zdravljenje iz glivičnih in nalezljivih bolezni. Zlasti pri predelavi je treba kupiti seme, ker lahko vsebujejo neznane vrste okužbe. V raztopini so namakani več ur, nato pa posajeni v tla.

Najenostavnejši način razkuževanja semena je, da jih izmenično v vroči in mrzli vodi. Razlike v temperaturi škodljivo vplivajo na različne vrste okužb.

Posaditev zelja

sejanje semen v celicahPostopek sajenja zelja ni manj pomemben, saj niso vsa semena zasajena. Bodite pozorni na kakovost in sestavo zemlje, pa tudi druge majhne stvari. Na začetku semena posejate doma v lončkih ali pladnjih, nato pa sadike nato presadite v rastlinjak ali v odprto tla.

Tla za zelje

priprava talRazlične sorte zelja so prilagojene rasti v različnih vrstah tal. Ta kultura se dobro odziva na razpoložljivost hranil in mineralov, zato je vredno izbrati bolj rodovitna tla. Pripravljene mešanice se prodajajo v trgovinah z oznako “za belo zelje” – primerne so za kalitev semen.

Doma lahko pripravite univerzalni prašek za visok donos zelja. Sestavljen bo iz več delov:

 • 1 kg zemlje;
 • 1 kg organskih gnojil (kompost, humus);
 • 1 žlica oglja na 1 kg pripravljenega substrata.

Zelje raste slabo na kislo prst. Za alkalinizacijo lahko uporabimo lesni pepel, dolomitno moko, karbonate ali gašeno apno.

Čas zasaditve

razpored zelja za sajenjeZa zelje je bilo pravočasno pridelano dobro, pomembno je, da ga posadimo pravočasno. Ta indikator je odvisen od kultivarja in časovnega razporeda zorenja:

 • zgodnje vrste je treba posaditi na sadike (ne na odprtem tleh) do 25. marca;
 • srednje sorte od 25. marca do 25. aprila;
 • pozne sorte – do 25. aprila.

Zelje se dobro postavi na posteljo, če se zemlja v času sajenja zemlja dobro segreje

V povprečju od trenutka, ko je seme posajeno na sadike, jih je treba transplantirati na odprto tla vsaj 50 dni. Čas je nekoliko drugačen glede na sorto zelja. Na vrtu naj vstopijo le, ko se tla po zimi popolnoma segrejejo.

Skrb za sadike

skrb za sadikeNačin rasti zelja iz semenskih izmenjevalnih sadik doma zahteva več časa in pozornosti kot pa uporabo pokrovov in zatočišč. Vendar pa lahko rastline v zgodnjih fazah pridobijo popolno oskrbo. Za pridobitev višjega donosa je pomembno, da se izberejo najbolj uspešni predstavniki sorte. Proces poteka v več fazah:

 • sejanje semen v skupnih pladnjih;
 • tanjšajo nastanek sadik, tako da vsak od njih ne zasede več kot 2 cm površine;
 • po 2 tednih – kaljenje ohrovta, to je njihovo odstranjevanje, dokler vsaka rastlina ne ostane 3 cm;
 • po dodatnih 2 tednih – presajanje sadik v ločene lončke.

Če ni možnosti za tanjšanje sadik, lahko vsako seme položite v ločeno posodo ali celico.

Zalivanje, svetloba in temperatura

zalivanje sadikKoličina in kakovost žetve je neposredno odvisna od pogojev za gojenje zelja. Najbolje je izbrati tiste sorte, ki se dobro prilagajajo vremenskim razmeram v določenem podnebnem območju.

V domačih ali toplogrednih razmerah se ne morete zanašati na temperaturo in prisotnost dežja na cesti.

Obstajajo splošne zahteve za vse vrste sadik belega kupusa:

 • razsvetljava – najmanj 12 ur, koristno je uporabiti svetilke;
 • zalivanje – zemljo je treba navlažiti redno, vendar ne dovolite, da plava;
 • temperaturni režim – ko pride do pojava, mora temperatura zraka čez dan biti do 20 stopinj, nato pa se lahko nekoliko zmanjša, da utrdi poganjke.

razsvetljava za sadikeZa gojenje zelja v rastlinjaku sorta ni pomembna. Tukaj lahko ustvarite optimalne pogoje in žetev pozimi. Vendar pa bo prednostna naloga vzpostavitev sistema namakanja in razsvetljave.

Nujnost za vrhunsko oblačenje

uporaba gnojilGnojila so mineralne in organske snovi, ki jih rastline uporabljajo za rast in vzdrževanje vitalnih procesov. Vsak od mineralov je odgovoren za določene faze vegetacije, zato se lahko sestava gnojila v različnih obdobjih razlikuje. Tako dušik vpliva na tvorbo zelene mase pridelkov, kalija in fosforja so bolj potrebni med cvetenjem in plodov. Dodatni mikroelementi okrepijo koreninski sistem, povečajo odpornost rastlin na škodljivce in vremenske razmere.

Rastlinska gnojila hitreje absorbirajo rastline kot organska gnojila.

Vrh preliv za sadnice zelja se opravi trikrat. Prvi postopek se opravi najmanj teden dni po izbiranju, nadaljnji postopki pa se izvajajo v dveh tednih. Približna sestava gnojila (na 10 litrov vode) bo naslednja:

 • 2 g amonijevega nitrata (vir dušika);
 • 2 g kalijevih pripravkov;
 • 4 g superfosfata – prašek na osnovi fosforja.

Pred pristankom na odprtem tleh lahko nekoliko spremenite koncentracijo snovi. Kalij vpliva na tvorbo koreninskega sistema, zato se njegova količina poveča na 8 g na 10 litrov vode. Raven nitratnih gnojil se zmanjša na 3 g na 10 l – te snovi se lahko kopičijo v listih, zato jih je mogoče uvesti najkasneje 2 tedna pred spravilom.

V prodaji so zapletene mineralne mešanice, posebej izdelane za križne rastline. Primernejši so za uporabo, vendar tudi zahtevajo skladnost z odmerki. Priprave se lahko prodajajo kot suh prah ali zrnca, tekočina za namakanje ali razprševanje.

Utrjevanje pred sajenjem

sadike, ugasnjeneZa presaditev na odprto posteljo ni bil stres za sadike, postopoma je utrjen. Postopek se začne 10 dni pred izkrcanjem. Najprej lahko temperaturo v prostoru na kratko znižate tako, da odprete okna in okna, teden dni kasneje pa se lahko na balkon pustijo tudi posode s sadikami.

Boj proti boleznim in škodljivcem

fusariumov nagnjenje sadik zeljaDobre zelje sorte z visokimi donosi lahko trpijo škodljivci, glive ali druge vrste okužbe. Nujne tretmane sadik se izvajajo, kot zahtevajo visoki odmerki fungicidov. Za preprečevanje je dovolj, da dodamo lesni pepel v sadik tla – ima izrazit antibakterijski in protiglivični učinek. To bo pomagalo zaščititi rastline pred črnim steblom, različne oblike gnilobe korenov.

Sadnice zelja ne zahtevajo manj pozornosti kot odrasli rastlin na postelji. V tem obdobju lahko izberete največje in najstabilnejše predstavnike, jih obravnavate pred škodljivci, zagotovite oskrbo s hranili. Po kompetentni pripravi bodo rastejo velike in sočne, ohranile bodo vse najboljše sortne lastnosti.