češnja šljivaArachka sorte Mara je univerzalna jagodičja, ki jo lahko pojedo sveže, kuhamo marmelado, kompote, v pločevinkah iz njega in dodamo k pečenemu blagu. Za tiste, ki želijo rasti na svojem vrtu, so podani navodila za nego takšne rastline kot češnjeve šljive Mara, opis sorte, fotografije dreves in plodov. Ta češnja sliva velja za univerzalno vrsto pozne zrelosti, dobro prenaša zmrzali in ima visoko odpornost na glavne fitoterapije.

Alycha Mara (ruska šljiva) je bila pridobljena s prečkanjem slive in kitajske šljive. Hibridizacija je bila opravljena z opraševanjem. Vsi taki hibridi so bili imenovani ruska šljiva, saj so izbirna dela potekala v Rusiji.

Opis sorte

cvetovi češnjeDrevesa so visoka, še posebej hitro rastoča v prvih letih življenja. Krona je široka in razširjena, ovalna ali okrogle oblike. Pri sajenju sadik je treba upoštevati, da bodo veje rastejo in zasedajo prostor s premerom 2,5-3 m.

obdobje zorenja MaraPlodovi so majhni, vsaka jagodica tehta do 25 gramov, vendar zaradi velike količine slive prinaša obilno žetev. Z enega odraslega drevesa lahko zberemo do 40 kg sadja. In koža in celuloza sta bogata rumena barva. Koža je gosta in zanesljivo ščiti sadje pred poškodbami. Okusni tasteri Alychi Mara tastera so bili ocenjeni na 4,2 točke na petih točkah, kar je dober rezultat. Jagode okusijo kot klasična češnja, vendar imajo šibek grozdni okus. Edina pomanjkljivost je, da je kamen težko ločiti od celuloze, vendar ima ta problem številne sorte sliv.

Pravila za sajenje dreves

sajenje slivePreden kupite sadike in jih zasadite v tleh, se morate seznaniti z osnovnimi pravili o skrbi za češnje, opisom sorte in fotografijo posevka. Pri izbiri najprimernejšega mesta sajenja je treba upoštevati, da sliva dobro raste in sadja samo na sončnih predelih. Ko je osvetlitev slaba, plodovi izgubijo svojo sladkost in se obseg pridelka znatno zmanjša. Drevesa so odporna proti zmrzali, vendar je vredno izbrati mirno mesto na vrtu v bližini hiše ali podaljškov.

Da so sadike bolje uveljavljene, se tla gnojajo s kompostnimi, kalijevimi ali fosfatnimi aditivi.

Alycha slabo prenaša obilno zalivanje, zato se morate izogibati stagnaciji vlage v tleh. Če posadite sadike na majhnem hribu, se lahko izognete temu problemu. Najbolj udobne vrste tal so ilovnate ali peščene ilovice, vendar sorta ni posebej izbrana za tla. Prvi posevek je mogoče pridobiti 2-3 mesece po sajenju sadik.

Related  Kako ohraniti krizanteme v vazi – "drugo življenje" za cvetje v nekaj minutah

Pravila skrbi za vrt

sadike MaraSajenje arachi Mara in skrb za drevesa ni težko, saj je rastlina nepogrešljiva za podnebne razmere. Zalivanje je zmerno, v dodatnih vlažnih rastlinah potrebujemo le obdobje suše. Letni postopki vključujejo obrezovanje krone, to je treba narediti spomladi, preden se pojavijo ledvice. Vse veje se odstranijo, razen mladih močnih poganjkov.

sorta Vilba kot opraševalecArachijeva sorta Mara se nanaša na samopodobno, kar pomeni, da potrebuje navzkrižno opraševanje drugih sort. Najpogostejši opraševalci mare češnje so:

  • češnja sliva;
  • predstavniki navadne divje sorte.

Če ni možnosti za dodatno zasaditev dreves za opraševanje, je v specialnih trgovinah mogoče kupiti mešanico za umetno opraševanje.

Video o sortah Arachia Mara