Sunny sladka zelenjavaDomača dežja, ki spada v družino buče, je Azija. Tukaj v vročih poletnih razmerah, iz Srednje Azije in v tropske pokrajine Indije, zorava največje število svetovnih kulturnih in divjih vrst te rastline. Pravi center razvoja melon, kot kultura kulture melon, je srednjeazijska regija, Afganistan, Iran, Kitajska in Indija.

Ampak videti, da nekdo sorte in sorte melone, ki jih je danes prejel, verjetno ne bo deloval. Za tisoče let izbora so se kulturne oblike izjemno razlikovale od rasti do današnjih prosto živečih vrst. Melone, ki postajajo vse bolj obsežne in sladke, so s trgovskimi prikolicami in rimskimi vojskami in drugimi osvajalci prišle na severu Afrike.

Obstajajo dokazi, da je v evropskih državah, obstoj melon in njen nepozaben okus izvedela šele v srednjem veku, in na ozemlju Rusije, na primer, v regiji Volga, melone, uvoženih iz Perzije in Srednji Aziji, je zrasla XV stoletja.

Srednjeazijske sorte melon: imena, fotografije in opisi

Različne sorte melonČeprav mnogi ne poznajo srednjeazijskih imen različnih melonov, njihove fotografije vedno navdušujejo oba poznavalca rasti melon in navadnih potrošnikov. Tovrstne oblike in vrste melon, kot v Uzbekistanu, Tadžikistanu in drugih državah v regiji, ni nikjer na svetu. Tukaj so pridelovalci melon uspeli dobiti ne le najobsežnejše, do 25 kg teže, ampak tudi najbolj okusne melone.

V tem primeru je oblika sadeža lahko popolnoma drugačna od oblate in sferične do podolgovate elipsoidne. Presenetljiva je tudi paleta barv na gladki koži.

Priljubljene sorte melonNa ilustraciji so prikazane sorte melon, ki imajo različne oblike, barvo kože in značilnosti potrošnikov:

  1. kašavska melona;
  2. melona Bukharka ali Chogar;
  3. Ananas melon ali Ich-Kzyl;
  4. kasava melona Assan-bey;
  5. Chardjou melon ali Guliabi;
  6. melona melon.

Med sortami srednjeazijskih melone imajo dolgoletne zorenja, ki so pripravljene za uporabo takoj po odvzemu z biči, vendar obstajajo sorte, sveža, shranjeni za vsaj 5-6 mesece, in po svojih najboljših močeh samo naslednje pomladi.

Melone vrste KassabMelone vrste Kassab, na sliki so imena sorte teh melon pod 1 in 4, imenovana tudi zimska, saj se zorenje začne zelo pozno.

Zimska odporna melona je uporabna do konca zimePo žetvi so plodovi pleteni s trstmi in obešeni v suhih prostorih ali pod pločevinami za namakanje in skladiščenje. Šele do marca, trda zelenkasta celuloza postane sočna in sladka.

Melona Chogary, številka 2, ali tako pogosto, kot se imenuje v ruskih regijah Buharka ima zelo gosto belo sladko celuloze in daje ovalne oblike z rahlo koničastim koncem sadja, do 6 kg. Zaradi visoke sočnosti se te melone redko nahaja daleč od Srednje Azije, vendar pa je ta vrsta v povpraševanju in široko razporejena.

GoulabyToda melon Gulyabi, na sliki 5, je dobro znan na ozemlju nekdanje ZSSR. Redko, katera rastlina lahko igra vlogo v celovečercu. Ta vrsta srednjeazijske melone je imela srečo, da se je pojavila v traku “Station for Two”, vendar pod psevdonimom. Vsakdo, ki je gledal ta film, se spominja glavnih junakov, ki jih prodajajo tuji junaki. Pravzaprav ni takšne vrste, vendar so bili v Sovjetski zvezi dobro znani veliki, do 3-5 kg ​​teže jajčastih plodov melodic Chardjou.

Ta sorta je vzgojena na področju Turkmenistan Chardzhuyskom razlikuje gosto belo meso, sladko, dobro za ohranjanje kakovosti in prevoznosti, ni presenetljivo, da so iz sadja uzbekistanske in Tagaloški SSR pripeljal z vlakom v evropskem delu države, tudi v pozni jeseni.

Ananasova melonaPod tretjo številko na fotografiji je ananasova melona ali Ich-kzyl, ki daje srednje velikemu ovalnemu plodu. Teža melon je od 1,5 do 4 kg. In čeprav je v tem letu sorta ni bil seznanjen s široko paleto gurmanske in melona pridelovalcev v osrednji Rusiji, roza, mesa vysokosaharisty je to delikateso melona cenijo doma v Uzbekistanu.

Danes, pod imenom ananas melone v tej državi, je na voljo s rejcev zorenje sort, ki spominja na Ich-Kyzyl tvorijo eksotičnih zapiske na ustih, in mrežo razpok na koži. Vendar pa je v samo 60-75 dni po sajenju sodobno različnih moči, tudi v Nechernozemie prosim sadje pridelovalce melona do 2 kg teže, za katere so melone srednjeazijskih ni sposoben.

Melona TorpedoMelon Torpedo, na fotografiji, se nanaša na sorte poznega zorenja, svoje velike podolgovate plodove, zahvaljujoč obliko, ki jo je rastlina dobila in ime dobila, prenaša prevoz. V Uzbekistanu, od kod prihaja ta stara sorta, ki že ima vsaj tri stoletja zgodovine, se sadje imenuje melzachulska melona.

V zrelih sadežih se barva kože kože, ki je prekrita s tanko mrežo, rahlo rumena z roza prstom, meso pridobi izvrstno aromo, za katero je značilna sladkost in sočnost.

Evropske melone: ​​sorte, imena in fotografije priljubljenih vrst

Melona neke vrste KolhoznicaPosebno priljubljeni na vzhodu so zgodnje melone Handalaki, zaobljene oblike in majhne velikosti, ki zelo spominjajo na najbolj znane v naši raznolikosti melone Kolhoznice.

ŽetevKot je mogoče videti na fotografiji, sorte melon Farmer – srednje velika, ki tehtajo do 2 kg sadja z bele ali rumenkaste celuloze, tudi v težkih vremenskih pogojih Rusije vedno bolj dober količino sladkorja. Kljub pojav novih hibridov, zahvaljujoč nezahtevna in precocity, Farmer razred na fotografiji na sečnje melone momenta, je najbolj množične melone te vrste.

Na fotografiji z imeni in sortami melon na številki 6 je predstavljena še ena starodavna sorta rastlin z zavidljivo in nemirno zgodovino. To je mošusovska melona, ​​ki izvira iz Afganistana ali Irana, ki je po volji usode skozi Armenijo in Turčijo prišla v Evropo, natančneje, na mizo vodje katoliške cerkve.

Melona sorte CantaloupeOkus je skrit pod debele kože svetlo kaše melone melone, kot je na fotografiji, tako všeč papež, da se plodovi te sorte, ker poimenovali v čast papeški nepremičnin v Cantalupo v Sabina, kjer je bila celotna melona nasad deljena.

Današnja melona je najbolj priljubljena in priljubljena sorta v Evropi in ZDA, ki je mnogim rejcem omogočila ustvarjanje novih, produktivnih in nepretrganih sort.

Kot je razvidno iz fotografije, ima melona z ovalno ali rahlo ravnino obliko in je pokrita z gosto mrežo belih razpok.

Meloni EtiopijeTo prinaša Cantaloupe skupaj z melonom etiopske sorte. V tej dunji, ovalna, kot v džeparnici, plodovi s grobo površino lobata dosežejo maso od 3 do 7 kg. Ampak, če je “Papalna melona” celuloza nasičena oranžna senca, potem je po opisu melona etiopijska celuloza bela, zelo sočna in sladka.

Banana melonaMelona z bananami ali vse bolj priljubljena sorta drevesa, ki raste do 80 cm dolga, ima čudovit okus in aromo. In sadje ne le spominja na banano v obliki in barvi kaše, ampak okus melone je mehak, masten, nežen. Poskusite rasti na vaši spletni strani poleg krompirja, korenja in druge zelenjave, to je nenavaden razred melone.

Armenski kumarNajbližji sorodnik te nenavadne sorte je melon Silver ali armenski kumar, ki ima skupen koren z drevesi, vendar je tako drugačen od običajnih sadov melonov.

Od kulinarične melone v zrelem sadju, dolžine do 70 cm in teži do 8 kg, je samo okus melon, vendar jedem armensko kumare še vedno zeleno. Poleg tega je rastlina izredno nezahtevna pogojev gojenja in sadja do zmrzali.

Egzotične melone: ​​fotografije in imena sort

Vietnamska melonaOd številnih sorodnikov vietnamski melon odlikuje svetel vzorec izmeničnih svetlo rumenih in rjavih trakov. Vendar to ni edina vrlina sorte.

Ne glede na to se vrsta iz Vietnama imenuje ananasova melona. Ima zelo dober okus, močno značilno aromo in mehko prijetno meso. Mnoge primerjajo to sorto s slavnimi južnimi in srednjeazijskimi melonami, vendar le teža vietnamskih melonov težko doseže do 250 gramov.

Melotrope grobo ali mišjo melonoMelotrija groba ali mišja melona z Maldivov trdi, da je najmanjši predstavnik rodu. Domače divje rastline so trajne liane.

V Evropi in ZDA je v zadnjem času kultura pogosto imenovana krompirjeva lupina in pod tem imenom je sorta melon na fotografiji pridelana v zaprtih prostorih in v zaprtem prostoru. Sadje so užitne, vendar ne sladke, vendar imajo kislinski osvežilni okus in so primerne za konzerviranje in konzerviranje v svežem stanju.

Dvignjena melonaKivano, druga eksotična kultura, povezana z melonami, je prišla v Evropo iz Afrike. Travnata vinska trta, ki daje dolgo rumeno ali oranžno sadje do 12-15 cm, ni zaman imenovana roga melone, ker svetle kocke krasijo stožčaste mehke trnje.

V nasprotju z običajnimi sortami melone, kjer je užitni del meso, kivana jedo zelenkasto jedro, kjer je veliko belih ali svetlo zelenih semen. Sladka sočna, kot osvežilni žele, lahko uporabimo celulozo rogane melone, kot v svežem stanju, in se uporablja za kuhanje džemov, marinad in kumaric.

Video o meloni Torpeda