Brstični ohrovt – gojenje in nego

Na sliki bruselovkeUživalec belgijskih brstov iz Belgije, od koder se je ta rastlina razširila na Nizozemsko, Nemčijo in Francijo, pa tudi v druge države Zahodne Evrope.

Ta vrsta zelja je bogata s hranili in dobrim okusom. Za pripravo prve in druge jedi se uporabljajo gosto majhne glave brusničnega ohrovta, ki jih je mogoče marinirati za zimo.

Sorte brstičnih ohrovt

Vse sorte brstičnih ohrovt so razdeljene na zgodnje, srednje zorenje in pozno zorenje.

Srednjezrastne sorte brstičnih ohrovt:

  • Rosella – dober pridelek (iz enega stebla zberemo do 50 kochanchikov);
  • Cassio – značilen z visokim donosom (do 60 kochanchikov).

Različne vrste zorenja:

  • Hercules 1342 – odporen na bolezni, je najpogostejši, odporen proti zmrzali;
  • Dallik – značilna visoka odpornost na kobilico;
  • Curl – neke vrste domače izbire, odporne proti zmrzali.

Zgodnje zorenje sort:

  • Franklin F1 je obdobje zorenja 130 dni;
  • Dolmik F1 je najboljša sorta, ob upoštevanju posebnosti rastočih brstičnih ohrovt v Sibiriji in Uralu.

Stebla zelja doseže 40-60 cm, odvisno od sorte. Koze brstičnih ohrovt so zeleno-rumene barve, lahko dosežejo maso do 20 gramov in iz enega primerka zberejo do 0,5 kg (donos je odvisen od sorte).

Posebnosti gojenja brstičnih ohrovt

Da bi dobili dober pridelek kochanchikov, je treba pridelovati brstični ohrovt ob upoštevanju zahtevne kulture tal in kraja rasti. Sadnice zelja so zasajene v plodnih olupkih z nevtralnim ali nizkim kislostnim pH. Za gojenje brstičnih ohrovt se odvzame dobro osvetljeno mesto, ker zaradi pomanjkanja svetlobe glave na steblu ne bodo imele časa za oblikovanje in pridobivanje mase.

To vrsto zelja je treba zasajiti po koreninasti zelenjavi, fižolu, zgodnjih paradižnikih in bučnih rastlinah. Da bi preprečili številne bolezni in zlasti kyla, brstični ohrovt ne priporočamo za sajenje po križnem zelje.

Posebnosti rastočih brstičnih ohrovkov v Sibiriji in na Uralu

Rastlinska doba za brstični ohrovt traja 160-180 dni, tako da se v srednjih širinah ta kultura goji samo v sadikih.

Za kalitev semen, ki so dovolj visoke 3 stopinje toplote, in s povečanjem do 20 stopinj poganjki pojavijo na 4. dan.

V sadikih se doda mešanica tal, sestavljena iz šote in kopenskega zemljišča, z dodajanjem lesnega pepela in kompleksnega mineralnega gnojila. Vrtnarska zemljišča za gojenje kalčkov brstičnega ohrovta se ne uporabljajo za zmanjšanje tveganja okužbe s škodljivci in kitov. Semena so položena v luknje do globine 2 cm. Zelja je mogoče posejati na sadikih iz druge dekade aprila. Če v rastlinjaku ni prostora, semena za sadike lahko posejate pod filmom v kraju, ki ga sonce ogreje.

Potresite brstični ohrovt potresemo, ko se tla posušijo v škatli. Pomembno je, da ne pijte, sicer bodo sadike izginile. Ko rastlina proizvaja 4-7 prave liste, so sadike pripravljene za presajanje v odprto tla.

Izkrvavitev štrucelj brstičnega ohrovta se izvaja ob upoštevanju vremenskih razmer (od 15. maja) in za območja Sibirija in Uralov, časovni premik se premakne do začetka junija.

Idealen za gojenje brstičnih ohrovt bo greben, ki je lansko leto rasle kumare, paradižnike ali družinske kulture fižola. Med presaditvijo sadik zelja v luknjo ni treba dodati gnojil, ker je greben pripravljen že od jeseni. Če jesensko polnjenje ni bilo, 2 tedna pred izkrcanjem, humusovo vedro, pol litra krede ali pepela, 100 gr. nitrofoski. Tla z gnojili se izkopljejo, izravnajo in prelijejo dodatno z raztopino kalijevega permanganata (1,5 g snovi se vzame na vedro vode). To je dobra preprečitev kariesa in drugih križnih bolezni.

Na sliki je prikazano, kako pravilno presaditi ohrovt brstičnega ohrovtaMletje brstičnega ohrovta je skrbno odstranjeno iz škatle, ki drži trn zemlje.

Sejanje poteka v vrstah, med rastlinami pa je razdalja 60 cm. Zemlja okoli stebla je stisnjena tako, da veter ne nagiba rastline. Najbolj primerna je sadika zelja, ki jo goji kaseta ali keramika, ker je med pretovarjanjem zemeljska trska ohranjena.

Ker brstični ohrovt raste precej dolgo (približno šest mesecev), lahko postelje s tem kulture je treba uporabiti bolj učinkovito s sajenjem v kumar hodnika, zgodnjega paradižnika, solate in druge zelenjave in zelišč.

Skrbi

na fotografski razdalji med brstičnim ohrovtomPo sajenju sadik morate zagotoviti ustrezno nego brstičnih ohrovt. Je praktično enako kot za cvetačo, le da je ni potrebno, da jo opliramo.

Zalivanje. V celotnem obdobju poganjkov gojenja zalivamo 10-krat, porabijo 10 kvadratnih metrov iztovoru 400 litrov vode, da nastane kochanchiki na steblu, in 450 litrov – med njihovo rast.

Dodatno gnojenje. V sezoni se sadike dvakrat napolnijo z mineralnimi gnojili. Za to vrsto zelja se ne uporablja ekološka hrana.

  1. Prvič se brstični ohrovt krmijo teden dni po pristanku na prostem. Pri 2 luknjah porabite čajno žličko nitroamophoski.
  2. Drugo gnojenje se opravlja že gojene rastline, ko se stebla začnejo pojavljati okornosti policistov. Kot top raztopina se uporablja: v 10 litrih vode raztopi 25 gramov nitroamofoske, kalijevega sulfata in superfosfata. Pred zgornjim prelivom se tla razlijejo z vodo, nato pa se uporabi dodatno gnojenje. Za drugo hranjenje lahko uporabimo tak sestavek gnojilu: 30 g kalijevega klorida, 40 g superfosfat, 2 g sečnine.

Prishchip. V septembru, ko je žetev trajala 3-4 tedne, so brstični ohrovtci prerezali vrh, odrezali liste rozete. To je metoda za dekapiranje, kar prispeva k rasti kochanchikov.

Žetev. Dejstvo, da so brsti za brise brstičastih kalčkov pripravljene za zbiranje, bo spodbudila barva prvih listov v zeljeh. Postanejo rumenkaste, nato se razpadajo. Sadež ima značilen voščen lesk.

Rastoče brusnice – video

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector