Vrsta zdrave drevesa in sadjaRust na listi jabolčnih dreves, pa tudi druge napake na različnih delih rastline, kažejo prisotnost bolezni. Če se odkrijejo ti simptomi, je treba sprejeti nujne ukrepe.

Vrste bolezni jablan

Do danes je zelo veliko bolezni jabolk. Najpogostejše so naslednje sorte:

 • črni rak;
 • škrob;
 • pepelasto plesen;
 • sadno gnilobe.

Vsaka bolezen je nevarna na svoj način. Ko se pojavijo najmanjši znaki bolezni, je treba takoj začeti zdraviti rastlino.

Črni rak

Črna gniloba na sadjuBolezni jablan in njihovo zdravljenje (fotografije so na voljo na internetu) so zelo raznolike. Najpogostejši je “črni rak”. Takšno bolezen lahko določimo z naslednjimi simptomi:

 • videz na listih črnih pik – njihova številka in velikost naraščata vsak dan;
 • prisotnost črne gnilobe na sadju;
 • temnenje lubja drevesa, pojav večkratnih razpok na njegovi površini, preobrat v nasprotni smeri.

Zdravljenje črnega jajčnega karcinoma je treba opraviti s pomočjo Bordeauxove tekočine – zdravi prizadeta območja na prtljažniku. Toda ta operacija je potrebna šele po cvetenju dreves. Za preprečitev pojavljanja takšne bolezni je vredno izvajati preventivno delo. To bo omogočilo, da shranite največ rastlin. Črnih pik na listih jablane ni mogoče odpraviti, lahko pa preprosto preprečite njihov videz:

 • boj proti malim škodljivcem;
 • ustrezno gnojiti in razkužiti tla.

Pogosto te vrste dejavnosti zadostujejo za preprečevanje okužbe drevesa s črnim rakom. Če na mestu obstajajo kakršne koli rastline, ki jih je ta bolezen še vedno prizadela, je treba odrezati črna območja lubja in vej, nato pa jih spali zunaj mesta.

Scab

Odrgnite listje jabolkEno izmed najpogostejših vprašanj vrtnarjev: kruh na jablani – kako ravnati z njim? Ta bolezen je dokaj enostavna. Se manifestira skoraj takoj po okužbi rastline. Prvi znak okužbe je rja na listih jablan. Če je mogoče, je treba boj proti bolezni začeti čimprej.

Bolezen te vrste je najpogostejša gliva. Da bi shranili drevo, je možno le v primeru pravočasnega odkrivanja mest okužbe. Če preboli bolezen, se lahko poslovite od rastline. Najbolje je, da se seznanite z znaki bolezni jablan iz fotografije.

Boj proti tej bolezni se mora začeti zgodaj spomladi in se s pomočjo sestave “Topaz” izvede na naslednji način:

 • snov se razredči v razmerju 2 ml na 10 litrov;
 • še pred cvetenjem se obdeluje sestava debla drevesa;
 • po cvetenju je treba zdraviti tudi rastlino.

Tudi namesto priprave “Topaz” lahko uporabite “Hom”. Treba ga je razredčiti v količini 40 g na 10 litrov vode in škropljenje stebla rastline pred in po cvetenju. Odlične rezultate dobimo tudi s koloidnim žveplom, ki ga razredčimo v količini 80 g na vedro vode. Zelo je pomembno, da ga ne pretiravate z zgoraj omenjenimi spojinami. To lahko povzroči opekline lubja in listnatega pokrova.

Pudrasta plesen

Poraz pepelaste plesniTaka bolezen, kot praškasta plesen, je nevarna, saj poškoduje mlade poganjke in jabolčne brsti.

Za bolezen listov jabolk te vrste je značilno zelo hitro širjenje. Drevo pod vplivom glivice, ki povzroči bolezen, lahko dobesedno umre v enem mesecu. Prav tako se pogosto zgodi, da micelij izkusi mrzlo zimo v prtljažniku rastline in po tem, ko odmrznitev začne delovati z novo silo, uničuje sadno drevo od znotraj.

Za zdravljenje jablane iz bolezni zadevne vrste se lahko uporabijo naslednji pripravki:

 • “Topaz”;
 • “Hitro”.

Zadevne sestavke je treba razredčiti v količinskem razmerju 2 mg za vsakih 10 litrov vode. V tem primeru je zdravljenje najbolje izvedeno s posebno brizgalno pištolo v zgodnji pomladi, preden se začne cvetenje. Po tem, brez neuspeha, bo potrebno opraviti obdelavo drevesa z bakrovim oksikloridom, za katerega je pripravek, imenovan “Hom”, popoln. Treba ga je vzeti v količini 40 gramov za vedro vode.

Včasih po opravljenem zgoraj navedenem dejanju rastlina vizualno izgleda normalno, na njem ni nobenih znakov bolezni. Obvezno je zbrati vse sadove. Da bi zmanjšali verjetnost ponovitve bolezni, morate zdravljenje z zdravilom Bordeaux opraviti tudi z 1% raztopino. Odlična je tudi raztopina bakrovega sulfata. Treba ga je mešati v količini 50 g na eno vedro vode in hkrati dodati 20 g tekočega mila.

Sadna gniloba

Sadna gnilobaZakaj so listi rumeni rumeni? Razlog za to je lahko najpogostejša gniloba sadja. Kljub temu ime ne vpliva samo na jabolka, temveč tudi na listje. Vendar je glavni znak prisotnosti takšne bolezni prisotnost hudih poškodb ravno pri plodovih.

Bolezen te vrste je najnevarnejša, saj je prisotnost le-tega mogoče zaznati šele po tem, ko se je cvetenje končalo, ko je odkrito pokvarjeno sadje. Boj proti sadnemu gnilobam je precej težko – poškoduje jabolka pred zorenjem. Najboljši način za izhod iz situacije je preprosto preprečiti nastanek bolezni.

Najbolje je, da ne poskusite videti takšne bolezni na sadju in drevesu. Za to je precej preprosto: potrebno je preventivno zdravljenje z običajno emulzijo nitrafena – ta snov razredčimo v količini 200 g na 10 litrov vode. Tudi naslednja zdravila so odlična za boj proti bolezni zadevne vrste:

 • DNOC – 200 g za vsakih 10 litrov vode;
 • suspenzija koloidnega žvepla – 100 g za vsakih 10 litrov vode.

Apple 100% prizadene gnilobeDrug način za zmanjšanje verjetnosti bolezni zadevnega tipa je zbiranje vseh prizadetih plodov in njihovo sistematično uničenje. To operacijo je treba izvajati vsak dan. Jabolka odstranite od mesta, kolikor je to mogoče. Priporočljivo je, da jih ne pokopljete v tla in ne izpuščate, temveč preprosto gorijo. Tako lahko popolnoma uničite patogene glive, kar povzroči gnilobo.

Da bi se izognili položaju, ko je videz na listi jablane prekrit z rjavimi pikami, je potrebno izvajati razna preventivna dela.

Najprej vključujejo pregled debla drevesa. Prtljažnik mora biti čim višji, prisotnost kakršnih koli razpok in drugih okvar ni dovoljena. Dotakne se listov in plodov. Tudi če se simptomi bolezni pojavijo le na enem ali dveh listih ali jabolka, je treba izvesti celoten sklop ukrepov za razkuževanje rastline. Morda ga bo to rešilo pred smrtjo.

Pridelovanje jabolk je precej težavno, kljub nezahtevni naravi večine njegovih sort. Zato je treba njeno stanje čim bolj natančno spremljati. Ker z neenotnim zdravljenjem opisanih bolezni lahko izgubite ne samo žetev, temveč drevo samega.

Kako ravnati z rakom jabolk – video