Angleška roza"Summer Song"Angleške vrtnice so najlepše iz vseh vrtnic. Ta nova sorta se je pojavila v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Pojavili so se zahvaljujoč angleškemu žlahtnitelju Davidu Austinu, ki je s starimi vrtnicami prečkal sodobne skupine čajno-hibridnih vrtnic in vrtnic skupine floribund.

Angleške vrtnice so se veliko posodile iz starih vrtnic. Drevne vrtnice nimajo velikega obsega barv. Njihova paleta je omejena na belo, občutljivo rožnato, lila in vijolično. In cvetijo šele v začetku poletja. Ampak navdušena aroma in harmonična oblika grm ne vedo, da so enaki med vrtnicami. Starodavne vrtnice izgledajo super v vrtovih, parkih, gredicah.

Veliko paleto barv čajno-hibridnih vrtnic, elegantnih grozdov in ponovitev cvetoče floribunde – vse te najboljše lastnosti so absorbirale angleške vrtnice. Enostavnost in prefinjenost starih vrtnic v kombinaciji z novimi sortami je pripomogla k ustvarjanju neke vrste vrtnic, ki jih po svojih lastnostih presega po več vrstah. Harmonična zveza starega in sodobnega – to so angleške vrtnice.

Glavne prednosti angleških vrtnic:

 • imajo neprimerljivo, neprekosljivo aromo;
 • imajo cikel dolgega cvetenja do 4 mesece;
 • vsebujejo možnost enakomernega cvetenja po grmovju od dna do vrha z velikimi socvetji.

Oblika cvetnice je razdeljena na naslednje vrste:

 • majhna skleda;
 • odprta skleda;
 • globoka skleda;
 • pompon;
 • vtičnica;
 • navzkrižno oblikovana vtičnica;
 • povratni izklop.

Angleška roza"Port Sunlight"

V vrtnicah te vrste se lahko pojavijo različne sposobnosti v različnih podnebnih območjih.

Rosje tega razreda so svetleče kot vse vrtnice, vendar so tudi odporne na senco, potrebujejo 4-5 ur sonca na dan. Odvisno je od dejstva, da je njihova domovina motna, deževno ozračje Anglije.

Angleško Rose Charlotte - fotografija

Slabosti angleških vrtnic:

 • v obdobju podaljšanih dež ne moremo odpreti cvetja nekaterih sort z globoko kopičeno obliko, jim moramo pomagati ročno;
 • mlade veje močno upognejo pod težo cvetja, medtem ko izgubijo svoje dekorativne lastnosti;
 • v nekaterih sortah rahlo ponovno cvetenje.

Related  Orehova školjka: uporaba v ljudski medicini, na vrtu in na kmetiji

Sajenje angleških vrtnic

Če želite povečati angleško vrtnico, vam ni treba biti odličen specialist. Lahko popolnoma pristaneš sam, spoštuj enostavna pravila.

Pred sajenjem so korenine vrtnice obrezane in namočene za dan v vodi. Vzemite luknjo 50×50, dodajte humus, kompost, zmešajte vse s tlemi in prelijte vodo. Pri sajenju morate biti pozorni na kraj cepljenja podlage. Mejo podlage je treba zakopati v tleh za 7-10 cm, da bi se izognili tvorjenju divjega kapljica. Po zasaditvi je talni del grmovja hribovit, da bi bolje izkoristili sadik.

Skrbi

Splošna pravila za nego vrtnic veljajo za angleške vrtnice. To so: zalivanje, plevela, zatiranje škodljivcev in gnojilo. Zalivanje se opravi, ko se zemlja suši, običajno zvečer, s hitrostjo 5 litrov vode na grmičevje; za plezalne vrste – 15 litrov.

Pred začetkom cvetenja se gnojila, ki vsebujejo dušik, v cvetočem obdobju – gnojila iz fosforja in pepelike. Od poletja je potrebno pripraviti angleško vrtnico za zimo. Posebnost strukture lesa teh vrtnic je bolj krhka kot pri drugih vrstah, vsebuje več vlage in zato slabše od zmrzali. Za pomoč pri dozorevanju lesa se redno uvajajo pepelna gnojila.

Po dežju je treba grmovje stresati, tako da se vlaga ne zadržuje na popkovih, kar vodi do bolezni s sivim plesnijo. Če so stebla že prizadeta, je treba odstraniti prizadeta območja na zgornjo razvito ledvico.

Poleg tega, v mokrem vremenu, popki ohlapno cvetijo – zgornji cvetni lističi vihrajo in ne dovolijo, da se odpira. Zato morate ročno pomagati, da se pepel odpira, s tem pa odstranite vrhnje suhe cvetne liste. Razvaljene rože so tudi odstranjene iz grmičevja, kar spodbuja nastanek mladih popkov.

Related  Nasveti za gojenje hruške V spomin Yakovlevu z opisi in fotografijami

Zlata proslava - fotografija

Angleška roža potrebuje obrezovanje. Vse šibke, nerazvite, stare, obolele stebla so izklesane brezobzirno. Nadalje se nadaljujejo z oblikovanjem grmovja, odvisno od tega, kakšne zahteve so naložene. Če potrebujete majhen grm z velikimi rožami, se stebla skrajša za polovico, in če potrebujete velik grmiček na vrtu z ogromnim številom popkov, ga nato razrežite na tretjino. Plezalne sorte vrtnic se zmanjšajo za 1/5 dolžine. Obrezovanje je v vsakem primeru potrebno, saj služi za oblikovanje mladih, močnih poganjkov. Za zimo je angleška vrtnica prekrita z zračno suho metodo.

Angleške grmovnice – video