Kako izbrati melon pravilnoKonec poletja in začetek jeseni – čudovit čas, ko začenjamo jesti veliko melon. Melona med njimi je v vodstvu, po mnenju potrošnikov (pravzaprav in lubenic).

Prijetna sladkost, sočnost, celotna odlaganje uporabnih lastnosti, sitosti – vse to so znaki dobre melone. In kako pravilno izbrati zrelo melono, ki nas bo zadovoljila s svojim okusom in bo prinesla le prednost? To bomo razpravljali v našem članku.

Izbira najboljše melone na števec

Kaj morate vedeti pri nakupu meloneOd svojega videza začnemo izbrati okusno melono. To bi morala biti celota, lep naravni senci (odvisno od sorte), brez vdih iz udarcev, trulih površin, kosov in drugih poškodb. Pazimo na vonj, ki izvira iz melone: ​​pikantno, draga, z notami vanilije, včasih hruške, ananas. Če ni vonja ali šibkega, podobnega arome zelenja, potem je melona zelena in ne bo imela želene sladkosti. Pedunka zrele melone je suha.

V roke vzamemo melon in jo počutimo: spustiti se mora. To pomeni zrelost ploda. Trda površina nezrelih melonov, mehke, na katerih so oznake – prezrele, izgubile okus in uporabne lastnosti. Slapping na drevo melone, boste slišali dolgočasen zvok. Če “zveni” zvok, potem bi bilo vredno.

Naj povzamemo glavne značilnosti zrele, okusne melone:

 • Ima prijeten vonj po medu – ne bo se ničesar zmotil. Dober znak, če prideš v pladenj z melonami in očitno čutiš njihovo dišavo.
 • Elastična – ko pritisnete prst na površino sadeža, se počuti, kot da izvira.
 • Površina brez pereselena, vdori – večina sort ima rumeno barvo lupine.
 • Ko je udarec, gluh zvok, ne zvoni ali “potopi”.

Izvajanje takšne naloge, kako izbrati dobro melono, upoštevajte: ne sme biti poškodovan! Poti, vdori, razpoke so mesta, ki koristijo širjenju bakterij. Pridobite melone s takšnimi površinskimi napakami, imate tveganje za zalezovanje z gastrointestinalnimi boleznimi.

Iz istega razloga je tudi nevarnost odkupa polovice melonov, ki so predpakirani za udobje prodaje. Enako načelo je treba upoštevati tako, da ne želite okusiti kosa melone, ki vam jo lahko ponudijo prodajalec na trgu. Bolne bakterije se kopičijo na degustacijskem sadju in nožu.

Related  Kako se jagode razmnožujejo v državi?

Izberite najslajšo paleto melone

Z namenom nakupa melone iščemo najsladnejšo, saj bo za nas najbolj okusna. Okusne lastnosti tega sadja niso odvisne le od stopnje zorenja, ampak tudi od sorte. Torej, kako izbrati sladko melon v načelu, malo usmerjene v ocene.

Najsladnejša in najpogostejša, imamo melone:

 • “Kolhoznitsa” (velika, z gladko kožo svetlo rumene ali zelenkasto-rumene barve z izrazitimi žilami).Grade Kolhoz Ženska
 • Med (z ovalno obliko, zelenkasto ali ohristogo lepo barvo, neverjetnim medom in značilnim sladkim okusom).Melona, ​​dragi
 • Ananasova melona (zgodaj, prvič jo vidimo v trgovinah, oblika je ovalna, koža gladka).Ananasova melona
 • Mošus (ena izmed najmanjših sort, z ovalno obliko, značilnimi izrazitimi žlebovi).Mouscous melon

Na svoj vrt lahko postavite svojo najljubšo sorto. Z ustvarjanjem sprejemljivih pogojev in skrbjo za to boste dobili svojo kulturo te kulture.

Melona na mestuDa bi okusili melone, ki so jih privoščili v svojih najboljših časih, jih je treba pravočasno odstraniti iz grma. Kako določite zrelost melone na vrtu, preden jo raztrgate?

 • Peduncle – suha ali zelo počasna.
 • Sadje ne rastejo več.
 • Značilen za raznolikost barve lupine (ne pozabite, da najprej zorita stran, ki jo ogreje sonce).
 • Čista prijetna aroma (nekatere sorte se zgodi, če rahlo odrežete lupino).

Ko je melona z vrta rezana, ne bodi nerodno, če je v njem nekaj zelenkastih območij. Plod ne more biti istočasno enakomeren, a okus tega ne trpi.

Ali je nakup nezrele melone upravičen?

Pri ljudeh obstaja tako tradicija: kupiti več melon hkrati, poleg tega z zelenjem. To storite z namenom, da bo sadje, ki leži nekaj dni na balkonu, na primer zrelo in ne bo več treba iti v trgovino. Bilo bi bolj smiselno začeti razumeti: ali je meljena melona zorenje? Razmere so naslednje.

Related  Redčenje in plevela korenje

Kot pravi melona gurda, lahko melona, ​​ki je le malo nezrela, v toplem položaju precej doseže zahtevano stanje hiše.

To velja le, če melona ni popolnoma zrela. Vendar pa se tako sadje nekoliko razlikuje po okusu tistih, ki so zorili na vrtu.

Zorenje zdrobljene melone vpliva na sorto, pogoje gojenja in kasnejše skladiščenje ter druge dejavnike. Trgovci uporabljajo takšno lastnost melone, da ni dosegel kupca prezrelega, brezupno izgubil čudovite okusne lastnosti.

Dober kraj za nakup melone

Na tem mestu ne morete kupiti melonPogoji shranjevanja in prevoza so pomembni, ko gre za melone. Najboljši pogoji so ustvarjeni v trgovinah, supermarketih, trgovskih tleh – krajih licenčne trgovine s proizvodi. Vaše najboljše zavarovanje v takšnih primerih je sanitarna kontrola trgovalnih mest in pogoji za prodajo blaga.

Kategorioma ne morete kupiti melon od prodajalcev ulic v bližini cest! Izpušni plini, prah se naslanjajo na blago, škodljive snovi se absorbirajo v sadje skozi mikroskop na koži. Takšne melone hitro postanejo neprimerne za porabo, tudi če so bile prvotno odlične kakovosti.

Na koncu bi rekli, da se ne bojte, da bi jedli melone. Ta poslastica je skladišče potrebnih vitaminov in mikroelementov. Približite izbiro ploda odgovorno in ga pripravite, potem vas ne bo razočaral.

Kako izbrati zrelo melono brez nitratov – video