lesni pepelDobro je sedeti pri ruskem peč in poglej vroč plamen. Ognjeni jeziki objemajo guranje litega železa in počasi sekajo hlodov, pustijo za tlemi tlake in pepel. Pred novim vžigom se ohlajeni pepel zbira z zajemalko in vrže v dvorišče. Občasno je skrbno gostitelj jeseni razpršil pepel v ležiščih in pod nasadi, vendar je področje njegove uporabe veliko širše. Ugotovili bomo, kje se uporablja pepel, kakšne vrste in kakšne snovi vsebuje.drva gorenja

Vrste pepela in kemična sestava

lesni pepel kot gnojiloLahko zažgeš vse, kar opeče, in hkrati pepel. Vendar pa ne bodo vsi pepeli koristni. Zato se običajno šteje, da je 3 te vrste:

  • les;
  • zelenjava;
  • premog.

Pepel, pridobljen pri gorenju drva, ostankov rastlin (sušenih stebel različnih rastlin) in premoga (kamen in rjav), je značilen po vsebnosti elementov v sledovih. Razlike so jasno predstavljene v tabelah:sestava različnih vrst pepela

fosforja, kalija in kalcija v pepelu

Kot je razvidno iz tabel, je osnova pepela sestavljena iz treh kemičnih elementov – kalija, fosforja in kalcija. Sestava pepela določa področje uporabe.

Področja uporabe lesa pepela

uporaba pepela na vrtuNajpogosteje se uporablja lesni pepel kot rekorder za vsebino uporabnih mineralov. Kemična sestava lesa pepela omogoča, da se uporablja v naslednjih panogah:

  • kmetijstvo;
  • kemična industrija;
  • osebne gospodinjske parcele.

Najbolj dragocena lastnost pepela – visok pH – povzroča njeno uporabo kot naravni antiseptik in sredstvo, ki zmanjšuje kislost tal. Na teh dveh dejavnikih temelji praktično vsa področja nanašanja lesnega pepela.

Pepel je prvo gnojilo, znano ljudem iz obdobja neolitika. Pri svojem delovanju je bilo ugotovljeno, da je bil pri gori, ko je bil požgan gozd, ustanovljeno drobljenje in opekline, potem je bil ta prostor oranjen in zasajen.

Kako uporabljati pepel kot gnojilo v kmetijstvu in vrtnarstvu

gnojenje zemlje s pepelomLesni pepel je dobro gnojilo za kisla in nevtralna tla. Poleg kalija in fosforja so kalcij, cink, žveplo, magnezij in železo lahko prebavljive tudi za rastline. Hkrati pa v nasprotju s kemičnimi gnojili pepel ne vsebuje klora, zato ga gojimo s takšnimi pridelki, kot so krompir, ribez, jagode, maline.

Zelje vseh vrst bo to darilo narave zaščitilo pred kobilico in črno nogo. Koristno je, da ga naredite za kumare, squash, bučo in squash. Pri sajenju sadik v luknjo dodajte 1-2 žlice. Med jesenjo kopanje postelj na 1 kvadratni metra. Vsaka raztresena po eno steklo.

Nightshades se odzivajo tudi na oploditev z lesnim pepelom. Za paradižnike, krompir, sladko papriko in jajčevce dodajte 3 žlice ali 3 kozarca na kvadratni meter ležišč.

uporaba pepela pri sajenju sadikObvezna uporaba pepela v vrtnarstvu. Dodan je k sadilnim jamam in enkrat v 3-4 letih se razpršijo v debla pod češnjo, slivom, črnim ribezom. To se naredi takole: vzdolž oboda krone izkopljejte utor za pol lopato lopate globoko, nalijte v pepel ali nalijete v raztopino pepela in enačite z grablje. Adult drevo porabi približno 2 kg gnojila. Gnojilo tekočega pepela dobimo z dodatkom 2 kozarca pepela na 10 litrov vode. Raztopina se meša, vztraja in vlije v žlebove. Pod kumarami, zelje, paradižnik v predelu rastline prinaša pol litra. Neprekinjeni ostanek porazdelimo po trakovi ali vržemo v kompost.

Na težkih glinenih in zakisanih tleh se pepel dvakrat na leto nanaša – spomladi in jeseni, na lahkih peščenih kamninah – le spomladi.

Pri uvajanju pepela je treba upoštevati kislinsko-bazno ravnovesje tal. Normalni indikator je pH 7, spodnja slika označuje kisle, velika pa kaže na alkalne.

Kislost tal se izmeri z lakmusovim testnim papirjem, ki ga spusti v vodni ekstrakt mešanice tal. Potem se nastala barva primerja z barvno lestvico. Treba je opozoriti, da so v močno nakisanih ali obratno alkalnih tleh osnovne mineralne snovi za rastline nedostopne. Zato bodo pridelki rahlo narasli tudi pri uporabi prekomernih gnojil. Najprej morate kislino spremeniti v normalno stanje in nato narediti katero koli gnojilo. Pepel, vnesen v tla, deluje že nekaj let počasi, zato je potrebno redno meriti parametre tal in regulirati stopnje uporabe.

Kako ravnati z škodljivci in rastlinskimi boleznimi s pepelom

zatiranje škodljivcevPepel je koristen ne samo kot gnojilo. Rešitev edinstvenega mila je izredno poceni, učinkovito in popolnoma varno orodje za boj proti vrtnarskim škodljivcem. Pripravljen je tako:

  • 300 g presejanega pepela polijemo v vrelo vodo in zavrite pol ure;
  • filtrirajte in vlijte v vedro vode;
  • 50 g mila za pranje se doda za boljšo oprijem.

Razprševanje se izvaja v večernih urah, v suhem vremenu, poskuša priti na obe strani listov. Izdelek je učinkovit proti vsem sesalcem – ušesom, bolham, klopkom in drugim.

Obdelava z raztopino pepela in mila ne škoduje rastlinam in letečim koristnim žuželkam, zato jo je mogoče pogosto izvajati. Če dodate tobačni prah v to raztopino, bo infuzija pripomogla k odvračanju barve in njegovih ličinke od sajenja krompirja.

Z mešanico presejanega pepela in tobačnega prahu posadite čebulo s čebulo, muho, zelje iz križne bolhe.

Infuzija lesnega pepela ščiti črni ribez in kosmulje iz ličink žagovine, ognja, ušes in praškastih plesni. Za pripravo pol litrovega jarševega pepela se vlije v vedro vroče vode in vztraja dva dni.

Za zaščito zelja od bolh, jagode iz žlindre pomagajo prašiti postelje s suhim pepelom.

Kako gnojiti rastline v zaprtih prostorih s pepelom

lesni pepel za rastline v zaprtih prostorihPepel je odlično gnojilo in za notranje cvetje. Med spomladanskim presadkom se doda v tla v količini 2 žlici na 1 kg mešanice zemlje. Še posebej dobro odzivajo na takšne dodatke geranije, ciklame, fuksije.

Učinkovite infuzije pepela za velike rastline, ki se ne presadijo vsako leto. Infuzijo pripravimo na naslednji način: 3 žlice presejanega pepela razredčimo v 1 litru vode in vztrajamo teden dni, od časa do časa mešanja. Za zgornje obleke hišnih barv se za lonec s prostornino 1 litra uporablja do 100 ml sredstev.

Ko cvetovi poškodujejo triplje ali midge, se površina zemlje učinkovito praši. Hkrati zmanjšajte zalivanje in uporabite pasti za lepljenje. Ta niz ukrepov pomaga hitro in varno znebiti škodljivcev.

Pepel v prehrani mačk

pepel v prehrani mačkVeliko ljubiteljev mačk, ki se berejo s hrano za hišne živali, se sprašujejo – in zakaj vsebuje pepel? Dejstvo je, da so mineralni elementi, ki so v njej, enako potrebni tako za rastline kot za živali. Zato pepel v mačji hrani omogoča, da nadaljujejo z dobavo. Mikroelementi so potrebni za normalno rast las, krepitev kosti in zob, vpleteni v prebavo in metabolizem. Če vaš hišni ljubljenček nenehno poskuša zažgati neužitne predmete, ga obdelajte s hrano, ki vsebuje pepel. S previdnostjo morate takšne hrane dati mačkam z urolitiazo. Za bolne živali je treba izbrati prehrano, ki temelji na naravnih izdelkih.

Kako uporabljati pepel v vsakdanjem življenju

pepel za suhe omarePepel katere koli vrste je učinkovit, če ga uporabljate v stranskih in stranskih straniščih. Da bi preprečili patogene in uničili vonj, jih vlijejo v vsebino. Pozneje se pepel, mešan s fekalnimi masah, hitro razgradi v kompostnih pilotov, ne pa jih zakisljuje.

S pomočjo pepela in šote ni težko urediti domačega stranišča. Če želite to storiti, je po uporabi naprave vsebina pokrita z delom teh naravnih antiseptikov.

Kjer se uporablja premogovni pepel

pepel iz premogaPepel se proizvaja z gorenjem rjavega ali premoga. V svoji sestavi se razlikuje od lesa. Izdelki iz izgorevanja premoga vsebujejo majhno količino uporabnih snovi. Poleg tega so te snovi v premogovem pepelu prisotne v obliki, ki je težko doseči za rastline – v obliki silikatov. Zato se gnojilo praktično ne uporablja kot gnojilo. Toda v tleh še vedno naredi. Pšenični pepel vsebuje veliko količino silicijevih oksidov, zato se uporablja za sušenje in razrahljanje težkih mokrih gline. Ta ukrep izboljša strukturo tal, povečuje zračno prepustnost.

Ni priporočljivo uporabljati premogovega gnojila na peščenih in kislih tleh, saj visoka vsebnost žvepla v njej spodbuja še bolj zakisljevanje.

Izdelke izgorevanja premoga je treba kombinirati z gnojili, ki vsebujejo amonijak, organska gnojila in vsebujejo kalcij.

Priporočljivo je, da se premogovni pepel uporablja za pridelke, ki aktivno porabljajo žveplo. Ti vključujejo zelje in čebulo vseh vrst, gorčico, česen, stročnice, redkev, hren, rutabaga.

rjavi premogPepel rjavega premoga, za razliko od premoga, je bogat z elementi v sledovih in ne povečuje kislosti tal. Uporablja se za nasičenje tal s tako redkimi elementi v sledovih kot bor, mangan, cink, baker, molibden. Prispevajo k višjim donosom. Crumb rjavega premoga vsebuje majhno količino gluminskih kislin in je surovina za proizvodnjo glutamatov – snovi z visoko fiziološko aktivnostjo. Glumati povečujejo agrokemične lastnosti tal in preprečujejo elucijo uporabnih elementov.

Izdelki za predelavo rjavega premoga se uporabljajo pri sestavljanju zemeljske mešanice za paradižnike in kumare.

Vse vrste pepela hranite v tesno zaprti posodi na suhem mestu. Ko pride do vlage, so njegove koristi močno zmanjšane.

Z upoštevanjem norm in pogojev uporabe pepela bistveno poveča agrokemične lastnosti tal, pomaga pri reševanju vsakodnevnih težav in hkrati ostane popolnoma brezplačno in varno naravno sredstvo.

Značilnosti uporabe lesa pepela – video