Krumpir je počeo okrenuti žute lišćeDanas ni jedna ruska obitelj ne može prezentirati svoju prehranu bez jela od krumpira. Ovaj važan prehrambeni proizvod zahtijeva se u cijelom svijetu ne samo zbog svoje jeftinosti, već i zbog korisnih okusa. Uzgoj krumpira je jedno od glavnih zanimanja mnogih poljoprivrednih zemljišta. Međutim, kako biste dobili dobru žetvu gomoljaste biljke, trebate pažljivo brinuti za svaki grm. To će vremenom pomoći u identificiranju i uklanjanju mnogih bolesti krumpira uzrokovane gljivicama, bakterijama, virusima, parazitnim insektima i crvima.

Nedostatak kalija u tluNažalost, ne postoji univerzalna uputa za sprječavanje bolesti krumpira. Svaka vrsta bolesti pruža vlastite mjere predostrožnosti. Ali postoji nešto u njima i nešto zajedničko – morate pažljivo odabrati gomolje za sadnju i ukloniti zaražene biljke na vrijeme.

Glavni čimbenici koji utječu na prinos

Najčešće postavljeno pitanje za mnoge početnike je zašto krumpir ima žuti list? Pravi odgovor poznat je iskusnim farmerima .. Oni su spremni reći što treba učiniti u ovom slučaju i koji su glavni uzroci neugodnog fenomena.

Pratite stanje tla. Nedostatak vlage i zraka u površinskom sloju tla može dovesti do zalijevanja donjih lišća. Biljka je prisiljena uzeti od njih sve hranjive tvari kako bi održala svoj normalni život.

Vruće suho vrijeme snažno utječe na bilo koju biljku, a krumpir nije iznimka od ovog pravila. Prva reakcija na sušu je žute donje lišće. Međutim, intenzivno zalijevanje nije vrijedno slijediti previše. Rezultirajuća kora na tlu može uzrokovati da se biljka guta. Iz istog razloga, izgled žutog lišća može biti pod utjecajem jakih kiša, nakon čega bolesni kamioneri oslobađaju tlo.

U nekim vrstama krumpira donji listovi postaju žuti u lipnju. Ako je nepoznata sorta bila posađena ranije, onda se ne bi trebalo iznenaditi zbog ove pojave.

Vrste virusnih bolesti krumpira

Šteta od biljke virusomNajopasnije bolesti krumpira su virusne. Stvar je u tome što su potpuno neizlječivi. Glavni simptomi bolesti su kruženje lišća krumpira, njegovo žulenje i vrenje. No mogu se razlikovati ovisno o uvjetima rasta, vrsti virusa i raznovrsnosti krumpira. Infekcija dolazi od kontakta zaražene i zdrave biljke ili uz pomoć insekata.

Related  Popularne sorte malina s fotografijom i opisom

Najučinkovitiji način borbe protiv bolesti je pravodobno uklanjanje oboljelih biljaka. Preporučljivo je to učiniti prije nego lišće susjednih biljaka počnu dodirivati. Također, morate osigurati da se jedu samo zdravi gomolji i da se zasadaju insekti koji mogu postati nositelji bolesti. Ako slijedite sve mjere predostrožnosti, žetva će biti puno bogatija nego s neozbiljnim stavom.

Najčešći su dvije vrste virusnih bolesti krumpira:

  • Uvijanje lišća krumpiraLeaf uvijanje virusa. To snažno utječe na kvalitetu i količinu gomolja i izaziva vrlo ozbiljnu bolest. Infekcija s ovim virusom je primarna i sekundarna. Na primarnom lišću gornjeg dijela biljke rumenilo oko rubova, uviti i postati krut. U sekundarnom – isti se simptomi manifestiraju, ali s nižim listovima. Gubici su pod utjecajem mrežne nekroze. Kontrolirano sadnjom zdravih gomolja, uklanjanjem zaraženih biljaka i uništenjem štetnih insekata.
  • Alfalfa mozaik virus. Ovaj virus nije tako opasno kao i prethodni, ali je također vrlo neugodan za krumpir. To je razlog zašto vrh krumpira postaju žute. To zauzvrat smanjuje sadržaj klorofila u listovima biljke i dovodi do lošeg usjeva ove biljke. Virus se može pohraniti u gomolje, tako da kada se sadi potrebno je pažljivo odabrati kako bi se smanjio broj oboljelih biljaka

Krvni paraziti

Parazite predstavljaju uglavnom tri vrste nematoda:

  • Zlatni.
  • Matična stanica.
  • Galski.

Zlatna nematoda vrlo je opasna za krumpir. Kada je zaražena ovim parazitom, količina žetve usjeva može pasti za pola. Uglavnom, to utječe na korijenski sustav biljke. U skladu s tim, vrhovi počinju postajati žuti i zamrljani, što sprječava potpuno formiranje gomolja i smanjuje njihov broj. Ali vidljivi simptomi mogu se pojaviti samo ako postoji jaka infekcija. Ako se manifestira u slabom obliku, onda se može naći samo kopanjem grma i ispitivanjem korijena i gomolja.

Uzrok bolesti krumpira su nematodeDa bi se izbjegla infekcija s ovim parazitom, bolje je koristiti sorte otporne na njega. No svaka 3-4 godine treba se izmjenjivati ​​s nestabilnom raznolikošću. To se radi tako da se parazit ne prilagodi. Također možete koristiti uzgoj mahunarki ili kukuruza na ovom području.

Related  Reprodukcija begonije pomoću reznica

Kljunaste nematodeStablo nematoda prodire u gomolj sa strane stabljike. Nakon toga, gomolja se počinje pogoršavati – to je napuknuto, pojavljuje se truljenje. Sukladno tome, ovaj plod već gubi svoje jestive svojstva i ostaje ga odbaciti.

Infekcija s galskom nematodaKorijena nematoda također se smjestila u gomolji, korijenu iu podzemnom dijelu stabljike. Biljke na koje su zahvaćene prestanu rasti i postepeno izblijedjeti. U lezijama nastaju zadebljanje, koje se povećavaju i spajaju jedna s drugom. To dovodi do oštećenja zaštitnog pokrova korijena ili gomolja i prodora mikroorganizama tamo, nakon čega zahvaćeno područje počinje propadati.

Gljivične bolesti

Gljivične bolesti također su jedan od razloga zašto se dno lišće žute boje. Jedna od tih bolesti je kasno. Ispod je fotografija ove bolesti lišća krumpira, na kojima su svi znakovi gljiva jasno vidljivi.Gljivične bolesti krumpira

1 – zahvaćena lista: 2 – zahvaćena klice; 3 – oštećene oči; 4 – na lijevoj strani pogođeni gomolji, s desne strane je u sekciji

Glavni izvori bolesti su inficirani sadnja gomolja i ostatci zaraženih biljaka koje ostaju u tlu. Biofluoroza može smanjiti prinos na pola i još više. Kako bi se spriječile vrhove raspršene fungicidima kada se pupoljci počnu pojavljivati.

Da biste smanjili vjerojatnost infekcije s ovom gljivicom, možete posipati vrhove otopinom kalij-permanganata i češnjaka. Da biste to učinili, uzmite pola šalice pulpe češnjaka i inzistirajte 24 sata u kantu vode. Zatim se ova infuzija filtrira i dodaje se 1,5 grama kalijevog permanganata. Liječenje se treba izvoditi u večernjim satima. Prvi put se održava 14 dana nakon iskrcaja i ponavlja se nakon 10 dana.

Borba protiv bolesti krumpira – video

https://www.youtube.com/watch?v=-hnGo0ZX8Zs