borovnicaMilijuni amaterskih vrtlara redovito nadopunjavaju svoje zbirke s izvrsnim grmovima. Stoga, borovnica, sadnja i briga za koje zahtijeva posebna znanja, dostojno je postati ekskluzivna izložba dahe. Da biste to učinili, morate uspješno odabrati raznolikost i pripremiti tlo. U razdoblju intenzivnog rasta važno je oploditi tlo, ali i odrezati grane. Važnu ulogu ima postupak reprodukcije kulture. Sve te suptilnosti moraju se razmotriti.

Gdje to raste?

U prirodnom okolišu, piće na vodi (jedno od imena borovnice) najčešće se nalazi na močvarnim mjestima iu tundri. Uz nju, često zastrašujući ružmarin i borovnica. Karakteristična obilježja ovih područja su dovoljno navlažena zemlja, iako ljeti treba grijati suncem. Najčešće regije u kojima rastu borovnice u Rusiji su:

 • Sibir;Sibir
 • Urali;
 • Kavkaz;Kavkaz
 • Daleki istok;
 • Altaj.

Budući da je ova sjeverna bobica u velikoj potražnji, njezine se plantaže u divljini razilaze. U tom smislu stanovnici Arkhangelskog, Moskve, Vologde i Lenjingradske regije, kao iu Republici Komi i Karelia, nastoje rasti durnhiyu na kućnim kućama. Ipak, nisu sve sorte pogodne za neke regije. Sadnja borovnica u predgrađima i briga za njega ima specifične osobine.

Na svakom krevetu potrebno je saditi dvije ili više vrsta. Tada možete postići najviše prinose.

Odabir sorte ovisno o regiji

Blugoldova raznolikostGlavni uvjet za prosperitet biljke je uspješno zimovanje. Osim toga, raznovrsnost vode piće treba biti otporna na bolesti, kao i moguće suše. Prilikom odabira važno je razmotriti zrelost plodova (rano ili srednje). To će omogućiti žetvu što je ranije moguće (srpanj, kolovoz). Stoga su sljedeće vrste borovnice prikladne za Moskvu:

 • Duke;
 • Blyukrop;
 • patriot;Borovnica Patriot
 • Toro;
 • Blur.

Proljeće je dobar trenutak za sadnju sadnica u dachi blizu Moskve. Činjenica da bubrezi nisu imali vremena da se nabubri, na kraju doprinosi prilagodbi sadnice novom okolišu. To je u ovoj sezoni, sadnja i briga za borovnica vrt će biti najviše optimalan. Naravno, slijetanje se može provesti u jesen. Međutim, to bi trebalo biti učinjeno u prvoj polovici listopada (mjesec dana prije početka mraza), tako da se biljka ne smrzne.

Nedavno zasađeni grm treba biti zaštićen od zamrzavanja. Bolje je nježno ga zamotati s jastukom kad se temperatura smanjuje. Stvarno za jesensko slijetanje.

Priprema gradilišta

boja borovnice u vrtuIako bobica raste u tundri, mjesto je za odabir sunčane i otvorene. Pod stablima ili blizu visokih grmlja – nije najbolja opcija za uzgoj borovnica. Kao rezultat toga, plodovi su tlo, okus će postati više kiseli, a prinos će pasti 3 puta.

Related  Otkrijmo kako ispravno posaditi stablo jabuka tijekom ljeta

Mjesto se ne bi trebalo odabrati s vrlo dubokim pojavama podzemnih voda – oko pola metra. Dakle, zemlja će biti relativno mokra. Tlo mora biti kiselo. Da biste to učinili, morate izmjeriti razinu pH. Norma je između 3,5 i 5,5. Neutralna zemlja treba biti zakiseljena tako da se grm može razviti.

Kao oksidator, upotrijebite koloidni sumpor (do 60 g), ortofosfornu ili limunsku kiselinu. Ponekad se koristi amonij sulfat. Podloga je popunjena 6 mjeseci prije sadnje i zbijanja.

Štoviše, važno je odabrati područja zaštićena od vjetra. Sklonište je ili ograda ili živica od ukrasnog bilja. Tlo za sadnju grmlja trebalo bi se ispravno otpustiti, zasićući ga kisikom. Zatim je važno pravilno distribuirati sadnice borovnice u vrtu kako bi se osiguralo njihov intenzivan rast i reprodukciju. Vrtlari preporučuju sljedeće:

 1. Udaljenost između grmlja iznosi 75 ili 130 cm.udaljenost između grmlja najmanje 70 cm
 2. Udaljenosti kreveta jedan od drugog 2-3 m. Slobodno zemljište može se polagati piljevinom.
 3. Dubina jame je 50 cm, a trebala bi biti u obliku kvadrata s bokom od 60 cm.

udaljenost između redova do 3 mZa zemlju glina, drenaža je uvijek neophodna. Grmlje se sadi na rubovima iz pripremljenog podloge. Možete kopati rovove (širina – 1,2 m, dubina – 0,80 m) i prekriti ih filmom: potpuno ili samo zidove. Ako se materijal naslanja na dno, rezovi za odvod se izrađuju na udaljenosti od pola metra. Ovaj sustav pruža najviši sloj tla s vlagom. Također, kada raste golub u dači, potrebno je stvoriti prirodna staništa za to. Ujutro ujutro i navečer dovest će se iota grma u svoju domovinu. Ali u ovom slučaju, morate biti uravnoteženi, tako da vlaga ne stagnira.

Spremnik s sadnicama prije sadnje mjesta za 15-30 minuta u vodi kako bi se omekšalo tlo. To će pomoći izlučivanju biljke bez ozljeđivanja korijenskog sustava.

Specifičnost tla i slijetanja

shema borovniceDomaći tresući močvarni tundu ne voli običnu zemlju u vrtu ili u povrtnjaku blizu Moskve. Međutim, rješava se problematično na osiromašenom zemljištu i ne zahtijeva organsko gnojivo, humus ili kompost. U međuvremenu, vrtlari još uvijek moraju napraviti tlo za borovnice vlastitim rukama, što se razlikuje u sastavu od uobičajenog povrtnjaka.

Related  Uzgoj krumpira u vrećama

priprema borovniceNa dnu formiranog fossa, potrebno je postaviti drenažu od čipova ili grančica. Zatim se priprema supstrat, koji se sastoji od slijedećeg:

 • mješavina sphagnuma (mahovina, drvo i ostataka biljaka) i treseta;
 • humus igala;
 • pijesak;
 • piljevine;
 • šumsko zemljište.

Polovica ovog sadnog materijala pada na smjesu treseta. Sve ostale komponente se dodaju u jednakim količinama i pomiješaju. Supstrat se ulijeva u jarak i napuni malom količinom vode. sadnju borovniceGrm je posađen u zemlju, prethodno ravnajući korijenje. Korijen korijena trebao bi sjediti u tlu 6-10 cm.

Kupi sadnice su one koje su dostigle dvije ili tri godine starosti.

Na kraju, tlo oko grmlja blago se sruši i izlije. Potrebno je polaganje mulca od crnogorice piljevine oko prtljažnika. zagrtanje biljakaVisina sloja je oko 10 cm, a redovi su također pokriveni travom. Time se sprječava pregrijavanje i sušenje biljaka, jer malčica ne dopušta vlagu da isparava. Poželjno je tretirati stabljike i krunu s fungicidnim sredstvima, kao profilaksa protiv štetnika (gljiva i bakterija).

Mršavost njege

obrezivanje borovnicaPrvi put sadnice treba redovito zalijevati i koroviti, tako da kora ne nastane. Razlog tome je površinski korijenov sustav.

Važno mjesto u skrbi je uvijek obrezivanje. Potrebno je za stabilnu i veliku žetvu. Počnite ga 5. godina nakon sadnje i provesti svako proljeće. Za odrezivanje grana, što je potrebno:

 • zgusnuti grm (oni su blizu bazalnog vrata);
 • stekao je 6 godina;
 • zimi su zamrznuti (najčešće su izbojci).

shema za rezanje grmaNaravno, u proljeće važno je obrađivati ​​grmlje fungicidima (protiv gljiva i bolesti) i insekticida (protiv insekata). U tom razdoblju vrtlari oplode tlo upotrebom takvih kiselih mineralnih gnojiva kao:

 • kalij sulfat;kalijev sulfat
 • superfosfat;superfosfat
 • amonijeve soli sulfatne kiseline.amonijeve soli

Ova sredstva moraju biti razrijeđena vodom. Na 10 litara tekućine potrebna je 50-100 g jednog od gnojiva. Međutim, bolje je pročitati upute svakog od njih.

Prije kupnje biljke, morate pregledati sadnica. Granice i kora trebaju biti bez oštećenja, a korijenje – potpuno zatvoreno (u vrećici ili kontejneru).

Mnoge sorte borovnice su mrazne, ali stručnjaci savjetuju da u jesen provode pravilnu brigu o usjevu, pružajući im pristojnu pripremu za zimu. Čim su prošla prva mraz:

 • nagib se spušta na tlo;
 • učvrstiti grane pomoću spojnica ili žice;
 • da se završi s agrofiberom ili jastukom.

Related  Pregled najboljih sorti tikvica za Moskvu regiju s fotografijom

zaštita borovnica od smrzavanjaZabranjeno je koristiti polietilenske materijale za skloništa. Kada temperatura raste, mokra mikroklima nastaje ispod poklopca. Snimke preet i na kraju umrijeti.agrofiber za mlade sadnice

U ljeto borovnica treba intenzivan sustav navodnjavanja. Za 7 dana na jednom bushu potrebno je potrošiti 20-30 litara vode, ovisno o temperaturi zraka. navodnjavanje kapanjemIzuzetno je važno pratiti vlažnost tla tijekom srpnja i kolovoza, jer se u tim mjesecima polažu neplodni izbojci za sljedeću godinu. Nedostatak vlage smanjuje prinos.

reprodukcija

skupljati sjemenke borovnice za reprodukcijuTisuće vrtlara prakticiraju uzgoja borovnica od sjemena kod kuće, ali to je dugotrajan proces. U početku je potrebno odabrati zrelog voća bez mrvica i nedostataka. Poželjno je da su oni najveći. Zatim se ponašaju prema ovom algoritmu:

 • sušen i pohranjen pri temperaturi od 0 ± 5 ° C;
 • posađeno u proljeće u odmrznutom tlu (toplo) do dubine 1,5 cm;
 • pokrivaju lišća, piljevinu i treset;
 • redovito navodnjava, a isperite i krevete.

Završetak počinje s drugom godinom. Kada grmlje dostigne dob od tri godine, ona mora biti transplantirana na stalno mjesto.

ukorjenjivanje bobica reznicamaUz svu reprodukciju borovnica nose se reznice, ali za to morate gledati posebno pripremljene videozapise. Ovo je brža i pouzdanija metoda. Pripremite grane (dužine 8-15 cm) s izbojcima treba odmah nakon što grm odbacuje lišće. U proljeće su izrezani prije nego što se pupoljci probude. Rez treba napraviti ravnomjerno, prvi bubreg s vrha na udaljenosti od 2 cm.

Prije sadnje reznice se čuvaju 30 dana u hladnjaku (t = 0 + 5 ° C). To će ubrzati proces razvoja. Pod kutom od 90 °, posadeni su u tlo sklonije, neposredno ispod bubrega. Važno je ne zaboraviti prskati rub s prahom za ukorjenjivanje. Takav pripravak se također može napraviti u stakleniku.

Redice treba redovito zalijevati. Možete izraditi krov od filma prekrivenog spunbondom kako biste stvorili visoku vlažnost zraka. Nakon 2 mjeseca uklonite kolibu i presadite reznice.

berbe borovniceUz takav arsenal znanja o sadnji i brizi za borovnice možete dobiti bogatu žetvu i ugoditi svojoj obitelji s takvim profinjenim poslasticama.

Suptilnost uzgoja borovnice u Sibiru – video