kupina u predgrađuRuski ljetni stanovnici rado njeguju takvu bobicu kao kupinu, njegu, uzgoj, reprodukciju i obrezivanje što nije teško. Kupina je bogata korisnim tvarima i vitaminima, ima okus bolji od maline, češće se uzgaja kao živica. Postoje sorte s oštrim šiljcima, ali neke vrste kupina ih nemaju i zovu se lukovi.

Kupus rastu

zrelih kupinaDa biste dobili berbu ukrasnih bobica, morate naučiti kako rastu, pomnožite, obrezujte i brinite o kupini. Nije zadnje mjesto u brižljivoj njezi pravilna priprema grmlja za hladni period. Obavezno je provesti obrezivanje jeseni i proljeće, nakon što se uz pomoć piljevine i treseta ili bilo kojeg od njih zasebno zatamo tlo oko korijenskog sustava. Radi zaštite biljke od bolesti, grane kupina i tla pod njom obrađuju se bakrenim sulfatom. Kako bi se spriječilo pojavu štetnika, pomoć će biti obrađena pomoću actelic.

Kako bi se osiguralo da kupina ne umre u zimi, a iduće godine plodna, treba ga pažljivo pripremiti za hladnoću, stvarajući sklonište od teških mrazova.

priprema kupina za zimuAko se u rastućoj regiji temperatura zimi pada na -10 stupnjeva ili niže, brezuljci bobica trebaju biti zaštićeni, ali to nije nužno za vrste otporne na smrzavanje. Ako u regiji postoji mraz od -20 stupnjeva i niže, morat ćete završiti sve sorte zimi, jer se takva temperatura ne može prenijeti na biljku.skladište kupine za zimu

Kako pomnožiti kupu

kupine kupina u zemljiU Rusiji su uglavnom dvije vrste kupina:

  • uspravni ili kumanyk propagiraju korijenski slojevi;
  • puzanje ili rosyanika, za reprodukciju koriste horizontalne slojeve ili apikalne.

Preporučljivo je primijeniti metodu zelene razmnožavanja u slučajevima kad grmlje maternice ima malo ili je potrebno hitno širiti grmlje.

reprodukcija kupina reznicamaGlavne metode reprodukcije kupina:

  • reznice u proljeće;
  • potomak korijena;
  • apikalna slojevitost;
  • zelene reznice;
  • vegetativni način;
  • metoda sjemena.

Related  Značajke uzgoja brokule

Za širenje kupine s korijenskim slojem, morate pronaći najjači uspravni grm. Čekaju na jesen kad mladi izbojci imaju svoj vlastiti korjenov sustav, a potom ih kopaju zajedno s tlom. Ako želite reprodukciju kupine slojevima, onda bi to trebalo biti u proljeće.

Reprodukcija kupina po slojevima

Udisanje apikalnog lappingaZa reprodukciju kupine u vrhovima slojeva duž gornjeg dijela (otprilike 30 ili 35 cm od kraja) kora se ne smije duboko odrezati prstenom ispod bubrega. Svatko je savijen na zemlju, prešan u prethodno pripremljen rov dubine od 4 do 5 cm, fiksiran i pokopan zemljom.

Iza razine zemlje i iza vlage promatramo, zalijevamo i dodamo na vrijeme. Prije početka pokrivanja mraza sa piljevinom ili tresetom. Do sljedećeg proljeća slojevi će se ukorijeniti, oni će morati biti odsječeni od majčine biljke, iskopani i posađeni na mjestu gdje će trajno rasti.

 

krumpir s korijenjemNakon pojave izbojaka, koji imaju 2-3 lišća, možete širiti kupu sa zelenim reznicama. Da biste to učinili, izrezani su pod zemljom pod dubinom od 3-4 cm ispod zemlje, prebačeni u staklenik i postavljeni ispod filma, tako da je razina vlažnosti uvijek visoka. Godinu dana kasnije, u jesen, morate ga staviti na mjesto gdje će biti pripremljeno stalno mjesto.

Uzgoj vegetacije i sjemena

ukorijenjene rezniceKrajem ljeta ili početkom jeseni, kupina se propagira vegetativno. Zbog toga je grmlja iskopana, grane su podijeljene duž korijena, tako da je svaki dio centimetara 15, ili nešto manje, duljine, pola centimetara debljine. Zasađene su i omotane prije zime. Ako odmah nije moguće sletjeti, pripremljeni materijal se postavlja u utore do dubine od oko 10 cm, zatim se izlije u zemlju, zalijeva i zbijeni.

Da biste rastali kupu, morate naučiti. Reprodukcija, obrezivanje i njegu zahtijevaju vještine, tako da se metoda širenja sjemena nerijetko koristi zbog slabe klijavosti. Istodobno, kultura ne gubi svojstva.

Da bi se povećala klijavost, tvrda ljuska sjemena trebala bi biti oštećena.

Posijati na rijeci pijesku, prethodno zalijevati, zaglubit na 6 cm, plus ili minus 1 cm. Kada postoji nekoliko lišća, roniti biljke po potty, možete sletjeti na njihovim sjedalima. Za zimu, mladi izbojci moraju biti zaštićeni. Prve plodine pojavit će se tek nakon 3 ili 4 godine.

Related  Uspon ruža – skrb i sadnja biljaka

Obrezanje Blackberry-a

proljeće obrezivanje kupineKako izrezati kupu u proljeće, možete naučiti iz videa, učiniti je problematično, ali je potrebno. Biljka se u svakom trenutku u godini ukrašava sa šljunkom, osim zimi. Visina kumanika je oko 3 metra, ponekad veća, ona je slična malini, daje puno izbojaka. U izravnoj kupini – Kumany, voćni dvogodišnji izbojci.

dvostruko obrezivanjeKada snijeg padne, pitanje je je li potrebno smanjiti kupine u proljeće, ne nastaju, odgovor je očit, potrebno je. Dok se pupoljci ne budu probudili, uklonjeni su suhi i ozlijeđeni izbojci, dvogodišnji su dvogodišnji dvogodišnji ležajevi kako bi se povećala rast lateralnih procesa. To se provodi u svibnju, kada je odrezano oko 6 cm vrhova, a izbojci koji rastu dulje od pola metra skraćuju se za 7-10 u srpnju. Komadi od 6 ili 8, najmoćniji, ostavite, drugi izrezani. Obrezivanje kupina u jesen se provodi nakon žetve, u stvari, to je saniranje.

stvaranje grmljaKod obrezivanja kupina u proljeće u video shemi je jasno da na zrelim biljkama ne samo grane zahvaćene mrazom zimi, već i slomljene, slabe. Ostavite nekoliko komada od 4 do 10, najmoćnijih. Bokovi su skraćeni na duljinu od 20-40 cm, ostavljajući svaki od 8 do 12 dobrih pupova. Da biste dobili odličnu žetvu, morate znati pravilno rezati kupu u proljeće, kao i ljeti za uklanjanje viška izbojaka s bočnih strana grma, ostavljajući proljeće.

obrezivanje vrhova kupina Samo će uživati ​​u izobilju žetvu, jer izbojci u prvoj godini ne donose plodove. Obrezivanje kupine u proljeće za početnike vrtlara neće biti teško, ako pogledate video, kako to učiniti ispravno.

Na rastu kupine od specijalista – video