Miris kovrčavog peršinaPovijest upoznavanja osobe s ovom kulturom počinje u zemljama Mediterana i datira iz doba izgradnje piramida i drevne Hellase. Najveće priznanje peršinama zaslužili su kasnije, Rimljani, koji su uveli pikantnu travu ostatka Europljana. Latinski naziv peršina, Petroselinum crispum, najvjerojatnije će biti preveden kao kovrčava, raste na kamenu celera. To ukazuje na sličnost kultura, ali ne znači da u starom Rimu možete vidjeti moderan kovrčavi peršin, koji je dobro poznat vrtlara širom svijeta.

Vrste peršina na šalteruDivlje biljke, koje se još nalaze diljem Europe, u europskom dijelu Rusije iu Sjevernom Kavkazu, imaju plosnati lišće s nazubljenim rubom. Takva vrsta još se naziva talijanski peršin, a neapolitanum se dodaje glavnom imenu vrste. Najmlađi peršin, korijen, ima prefiks tuberosum, a Europljani više vole zvati takve vrste Hamburg.

Gipsan peršin, s karakterističnim oblikom lišća, koji tvore guste zelene kapice iznad kreveta s visinom od 15 do 40 cm, zove se Petroselinium Crispum var. Crispum.

U Rusiji se ova vrsta pojavila relativno nedavno, ali u Europi je kovrčavi peršin koji je palme među navedenim srodnim vrstama.

Kako izgleda peršin na fotografiji

Uzgoj kovrčavog peršinaZanimljivo je da razlog širenja kovrčave duhovite trave, na primjer, u Ujedinjenom Kraljevstvu nije stvarno spektakularan lišće ili raskošan ukus. Čak iu srednjem vijeku zasađenih na ležajeva biljke sa glatkim listovima, na prvom mjestu, su se bojali zbog svoje sličnosti s opasnim korova Aethusa Cynapium psa ili peršina u izobilju rosshey svugdje.

Normalan i kovrčavi peršinDa biste shvatili što izgleda kovrčavi peršin, samo trebate pogledati fotografiju koja prikazuje obje lisnate vrste u blizini. Takva se biljka ne može zbuniti ni s kakvim kulturnim ili divljim srodnicima. U običnom vrtnom peršinu, donji listovi koji tvore bazalnu rozetu imaju trokutastu formu, tupim zupčastim krajevima i glatkom pločicom od tamnozelene boje.

Related  Bolest šljiva i borba protiv njih, fotografija u pomoć vrtlar

Zelena kovrčavog peršina je zaobljena i izrezana. Zubi, koji su jasno vidljivi na mladim biljkama, također su zaokruženi, a listasta ploča stječe naglašeno valoviti oblik dok raste. Preostali znakovi srodnih oblika su gotovo identični. Istina, sporovi između kuhara i vrtlara o vrlinama i slabostima kovrčavog i talijanskog peršizma nisu potkopali nekoliko stoljeća.

Oni koji preferiraju sorte s valovitim oblikom lišća, govore o većoj ornamentalnosti biljke i njegovoj nepretencioznosti:

  • U otvorenom tlu i u staklenicima raste raskošni peršin.
  • Zbog valovitog lima, kultura manje gubi vlagu u toplim i suhim danima.

Stoga, kada raste peršin kod kuće, iskusni vrtlari savjetuju odabir upravo izvijenih sorti:

  • Vrtložni peršin s glatkim lišćem može zadovoljiti svijetlu aromu svojstvenu lišću i korijenima.
  • Miris peršizma ostaje nakon toplinske obrade, što nije tipičan za kovrčavu sortu.

Izvrsno ukrašavanje jelaZbunjen lišće, s dovoljno zalijevanje, koji ima mekšu i sočan dosljednost, koristi se svježe. Sjeckani lišće je dobar kao začin za mnoga jela, koristi se za izradu sokova, purea i umaka, a također je sušen.

Kako posaditi i uzgajati peršuljak u otvorenom polju?

Otvorite zakrpu peršinaPrije sadnje peršina, u jesen pripremaju mjesto za buduće krevete. Žetve spektakularne zelenila iduće sezone je bio prijateljski i izobilju, to je bolje razbiti plantažu peršina na mjestu gdje je ranije uzgaja kupus, krastavci ili druge vrste bundeva, krumpir, patlidžan ili rajčice. Ako krmača kovrčava peršin u mjestu u svezi biljaka, ne mogu pomoći da se smanji žetvu, jer je tlo može biti agenti opasnih bolesti za kulturu i ličinke štetnika.

Kako, rastući peršin, pripremiti krevete za ovu kulturu?

  • Pod zimom, mjesto je iskopano, dok je uveden humus, pereprevshy kompost ili gnoj.
  • I u proljeće, kada snijeg padne, tlo mora biti razvedeno, kombinirajući taj proces s dodavanjem mineralnih aditiva.

Sjemenke kovrčavih peršuna prije sjetve proljeća dobro se izvijaju u toploj vodi i ostavljaju na oteklinu 18 sati. Budući da kultura ima dobru otpornost na mraz, moguće je sijati sjeme na otvorenom terenu od druge polovice travnja. Posijati isti kovrčavi peršin može biti do kolovoza. I pod zimskim suhim sjemenjem se u zemlju spuštaju do studenog, s očekivanjem da će se izbojci i sočno zelje pojaviti u rano proljeće.

Izbočine s dubinom od 0,6-1,2 cm izrađene su na udaljenosti od 7-10 cm jedna od druge, sjemena se spuštaju na istoj udaljenosti od tla. Na otvorenom terenu u jednoj rupi, možete posijati 2-3 sjemena da kasnije istroše sadnju i odaberu najjače klice. Nakon što je posijao peršin, kreveti se lagano zalijevaju kako ne bi operirali tlo i ukrali mulch. Ako je proljeće prolazno i ​​opasnost od smrzavanja nije gotova, bolje je pokriti krevete s filmom.

Suho sjeme uskrsnut će tek nakon 2-3 tjedna, a klice će biti zadovoljne klice tjedan dana ranije.

Snimke peršina kovrčave za drugu godinuVrste listova peršina mogu se posijati tijekom ljeta do kraja srpnja. Za formiranje zelene masline kovrčavi peršin dvaput tijekom ljetnog razdoblja unosi se gnojivo koje sadrži dušik. Na primjer, soliter po metru milosrđa trebao bi biti od 50 do 60 grama. Ne bismo trebali zaboraviti na zalijevanje slijetanja. Da bi se spriječilo gori spavanje, zalijevanje kreveta je bolje u večernjim satima.

Related  Pravila za uzgoj grožđa u srednjem pojasu za početnike

Prve povrće može se izrezati već u srpnju, a sakupiti do najhladnijih. Na fotografiji možete vidjeti kako izgleda peršin sljedeće godine. U ovoj sezoni, kovrčavi peršin će zadovoljiti gustu kapljicu lišća u travnju ili početkom svibnja.

Uzgoj peršina u domu

Zelena peršina kovrčava je spremna za upotrebuKoristite svježe bilje jesti, ne samo u toplom sezone, a tijekom cijele godine možete, ako je kovrčava peršin biljka u stanu, na prozor, balkon ili lođu. U tom slučaju, sjetva se provodi u veljači, tako da rastuće jabuke postaju jače kada se svjetlosni dan produži.

Uzgoj peršina u loncimaSjemenke su prethodno natopljene i posijane u tlu, koje se sastoje od dva dijela vrtne zemlje i uzeti na jedan dio pijeska, treseta i humusa. Daljnje uzgoj peršina kod kuće gotovo se podudara s poljoprivrednim tehničarima na otvorenom polju. Posebna pozornost treba posvetiti navodnjavanju, jer se u ograničenoj količini tla vlaga gubi brže.

Približi se kukičani peršinPojednostavite primanje kovrčavih zelenila, ako koristite za prisiljavanje godišnjih korijena peršina. Kako saditi peršin ovako? U jesen, godišnji rizomi su iskopani i transplantirani u duboke posude s 2 cm slojem odvodnje i labavom mješavinom hranjivih tala. Prije sadnje peršizma, korijenje se može tretirati stimulansom rasta, koji aktivira svoj rast i približava zelenilo.

Za uzgoj na prozorskom pragu, izaberite čak i velike korijene zdravih apikalnih pupova koji, kada se napune, ostaju iznad razine tla.

Curlizirani peršin u loncuPonekad je savjetovano da gotovo korača korijene peršina. To će dobiti puno lišća, ali brzo depletes i rizomi, i tlo. Stoga, u ovom slučaju, ne možete raditi bez redovitog hranjenja. Uzgoj kod kuće, kovrčavog peršina, ako je zalijepljen na vrijeme, a ponekad oplođen, nakon mjesec i pol dana daje tijesnu kapu za lišće, spremno za rezanje i jelo.

Tajne rastućeg peršina – video

https://www.youtube.com/watch?v=6qpaW_6XanQ