Zima je došlaVišegodišnji cvjetovi se nazivaju jer nakon sezone vegetacije njihov korijenski sustav, a ponekad i nadzemni dio ne umire. Razvoj se samo zamrzava tijekom zime, tako da se u proljeće biljka budi i brzo raste.

Ako u toploj sezoni, ukrasne trajnice zahtijevaju minimalnu njegu, a zatim s dolaskom jeseni, cvjećar bi trebao misliti o zaštiti svoje zelene ljubimce od hladnoće. Ono što će ovisiti ovisi o klimatskim karakteristikama regije, kao io zimskoj izdržljivosti usjeva koje se uzgajaju na mjestu.

Metode pripreme perennials za zimu

Priprema žarulja za hibernacijuDa biste osigurali sigurnost višegodišnjih boja, možete koristiti:

 • obrezivanje krune;
 • ubacivanje tla ispod usjeva;
 • toplinska izolacija živog nadzemnog dijela preostalog iznad tla.

Ove aktivnosti se često provode u složenom i ne-mraz vrsta, a većina od žarulje, ali cvatnje u rano proljeće, iskopa i pohranjeni do proljeća u toplim ili hladnim suhim uvjetima.

Otporne na mrvljenje, zeljaste vrste dovoljno su obrezane, a tlo na cvjetnom krevetu posipano je prikladnim krmenjem. Sve hranjive tvari, kao i točke budućeg rasta takvih usjeva, su pod zemljom, pa se, nakon malčiranja i pada iz snijega, ništa ne ugrožava cvijeće.

Osobitosti prije zima obrezivanje trajnica

Prije početka mraza, suhe grane trajnica su odsječeneBudući da je topla sezona nadzemnog dijela biljaka uključena u akumulaciju hranjivih tvari za zimu, njegovo se obrezivanje najbolje postiže dolaskom prvog jesenskog mraza. Takvo razdoblje u većini regija počinje u rujnu i završava bliže drugoj polovici listopada.

Što dopušta obrezivanje? Uklanjanje mrtvog dijela:

 • isključuje očuvanje u suhom stabljici štetnih ličinki;
 • smanjuje rizik od širenja tuberkuloznih i gljivičnih bolesti, uključujući propadanje korijenskog sustava;
 • olakšava sklonište i mulciranje cvijeća za zimu.

Visina obrezivanja ovisi o veličini i svojstvima strukture ukrasnih biljaka.

U malim se uzgojem malih biljaka izrezuje na razini tla, u većim primjercima s debelim, često polu zrelim puškama, ostaje donji dio stabljike. Na njima u proljeće moguće je točno odrediti mjesto postrojenja, a zimi će dodatno držati snijeg i služiti kao prirodna zaštita.

Razdoblje vegetacije dolazi do krajaNajbolje hladno-otporan, višegodišnje cvijeće, kao što su tratinčice, Akvileje, rudbekija, Astilbe i druge vrste su izrezali, ostavljajući iznad tla ne više od 5 cm od visine stabljike.

Delphiniums i slične visoke biljke s debelim šupljim stablima su odsječene, ostavljajući najmanje 25 cm. Inače, voda koja ulazi u kljun lako uzrokuje propadanje gornjeg dijela rizoma i smrt cvijeta. Kako bi preživjeli zimske biljke kao što su šarenice, njihova lišća pune duljine odrezana su nekoliko centimetara prije pojave prehlade do visine od 10 centimetara. Kovječe godišnje izbojke kleme i drugih sličnih kultura skraćuju se tako da u njihovom skloništu tijekom zime zeleni dijelovi ne postaju smrznuti i truli.

Kako pokriti višegodišnje cvijeće za zimu?

Krovni okvir za trajniceAko se nadzemni dio višegodišnjeg ne odumire, ili zimska čvrstoća ove vrste nije upitna, bolje je osigurati se i organizirati takav smještaj za cvijet. Ovisno o vrsti i veličini postrojenja, radi se zaštita:

 • od smreke ili borovine;
 • sloj tla ili mulch;
 • netkane tkanine;
 • uz pomoć kutije punjenih strugotinom ili drugim labavim, neprimjenjivim materijalom za vlaženje vlage;
 • Ostali pomoćni materijali koji štite cvijeće od hladnog zraka.

Preko self-made zimski su prekriveni vodootporni materijal, tako da se voda ne akumulira unutar strukture, a tijekom odmrzavanja nema propadanja biljaka.

Priprema cvjetnih posteljica od trajnica do zimeTako dolaze s krizantemama, a ne zimski-Hardy sorti ruža, penjanje cvjetnica, koje su prethodno uklonjene iz sjenice i skloni na tlo posuto malča. Hibernacija na alpskim brdima višegodišnji cvjetovi mogu biti pokriveni ne samo, nego zajedno. U tu svrhu je prikladna gusta netkani materijal. Zaštita je bila doista dobra, rubovi platna su posuti tlom da se ne pomakne.

Slama i pale lišće mogu privući štetne insekte i glodavce, sačuvati i širiti biljne specifične gljivične i bakterijske infekcije. Osim toga, ostavlja za zimom su caked i pridonijeti razvoju preli. Stoga je bolje odbiti takve materijale za malčiranje. Kao mulch, iskusni uzgajivači cvijeća savjetuje se koristiti borove igle, piljevinu, zemlju pomiješanu s humusom, sušene čipove.

Najnepovoljnija vrsta za zimski mraz potrebno je probaviti i uskladištiti u pogodnim uvjetima za određenu kulturu. Kljunovi su ostavljeni u tlu, ali moraju biti gusto razmazani, a zimi ih dodatno posipati snijegom.

Debljina snježnog pokrova na cvjetnim cvjetovima s trajnicama ne smije biti manja od 50 do 80 cm. Ne možete spustiti snijeg i formirati gustu kontinuiranu koru, inače će biljke jednostavno biti proljetne.

Priprema perennials za zimu – video