Početak cvjetanja krumpiraMnoga pitanja vezana uz uzgoj povrća proizlaze iz nedostatka razumijevanja njihove suštine. Među njima je i problem reprodukcije krumpira, što je vrlo važno u našoj zemlji. Znajući da se ova korijenska kultura može reproducirati na dva načina, naime: uz pomoć sjemena i vegetacije, kamioneri često se suočavaju s temom cvjetnih krumpira. Pa zašto krumpir ne cvjeta i može li to utjecati na formiranje gomolja?

Cvjetni krumpirSposobnost vegetativne i reprodukcije sjemena je inherentna u ovoj biljci iz prirode. Usporedba ovih dviju metoda reprodukcije čovjekovih studija u nastavi biologije u školi. Vrtlari su dobro svjesni ovog aspekta Solanaceae. Samo ovdje dacha, sadnje krumpira različitih sorti i zrelosti na njihovim mjestima, uvijek ignoriraju ovo znanje.

Odsutnost cvijeta krumpira: problem ili uzorak

Cvjetanje krumpira ovisi o mnogim čimbenicima, a samo nekoliko njih izravno utječe na proces formiranja gomolja. Razmotrite razloge nedostatka cvatnje na polju krumpira detaljnije:

  • Mladi krumpir bez cvijećaHoće li grmiti cvjetati ili ne? Kako bi se stvorili gomolji pune vrijednosti, krumpir ne mora nužno cvjetati. U nekim vodičima krumpira možete pronaći preporuke o namjernom uklanjanju stabala i pupova. Agronomi, nakon provedenih nekoliko studija o ovoj temi, došli su do zaključka da lom jajnika i cvjetova ima negativne posljedice, ali ne i zbog odsutnosti samog cvijeća. Tijekom jajovitih pupova počinju formirati mnoge vrste i gomolji. Sada morate napraviti jaku gnojidbu i jačati zalijevanje. Postoje vrste krumpira u kojima se ciklusi cvatnje i formiranje gomolja ne podudaraju. U našim širinama je uobičajeno saditi krumpir s ranom zrelom žarom, naime, tijekom cvjetanja nastaju gomolji.

Važna točka – razbijanje pedunki, ljetni stanovnici gaze redove i prekidaju zelenu vrhove što dovodi do smanjenja prinosa!

  • Kreveti od krumpiraJe li sorta važna za formiranje pedunki? Postoji krumpir koji pripada ultra ranim vrstama. Njihovi korijeni formiraju se tako brzo da prolaze sve poznate bolesti, zrele do ljeta Coloradoovih kornjaša, ali nemaju vremena za procvat. Na primjer, sorte “Roco”, “Timo” ili “Mariella”. Bogatstvo njihovih usjeva ostavlja mnogo za željom, ali kada raste krumpir, kao način zarađivanja novca na ranu prodaju, proročanstvo je vrlo važno. U svakom slučaju, takav krumpir može se posaditi u dvorištu u malim količinama, samo za vlastite potrebe i brzo staviti mladi krumpir na stol. Govoreći o tome da li je krumpir cvijeta, te bi trebao znati da se sorte svrstati u one koji napreduju u izobilju, oni s prosječnim cvatu, kao i redkotsvetnye sorte i sorte ne cvatu. Na primjer, krumpir sorte „Proljeće” u sušnim godinama, odbija cvatu, a pod normalnim vlaga nestaje tako brzo da ovaj put mnogi ljudi jednostavno ne primijetiti.
  • Colorado kukuruzni kukac oštećuje cvjetne stabljike krumpiraUčiniti Coloridae jesti Colorado beetles? Kako izgleda vanjska strana ovog štetnika – svatko tko je ikad uzgajao krumpir na zemljištu zna. Osim Colorado beetle, drugi insekti koji nisu tako široko poznati također mogu oštetiti krumpir. U većini slučajeva, ova stvorenja ne uzrokuju mnogo štete, ali ni oni nisu od koristi. Među takvim insekata jesu žitarice od korova i krumpira. Kad cvjeta krumpir, odrasle su uzorke tih kornjaša počele hraniti na svojim pedunkama. Ako je na cvijetu pronađeno puno crnih i malih buba, onda se ovaj štetnik pojavio upravo tako. Velike koncentracije kukaca jedu vrlo brzo cvijeće, a proces procvata ostaje izvan vidokruga.

Related  Engleski ruže – sadnja i njegu

Je li problem cvjetanja važan u uzgoju krumpira?

Činjenica da li krumpir cvjeta ove sezone ili ne, neće na bilo koji način utjecati na biljke majke. Štoviše, cvjetovi krumpira apsolutno ne utječu na stvaranje zelene mase grma ili na njegovu sposobnost formiranja gomolja.

Svi procesi koji se pojavljuju u samom cvijetu – važni su samo i isključivo za plod krumpira, odnosno bobice koje se formiraju nakon cvjetanja.

Cvjetanje krumpira ne utječe na prinosGomolji se formiraju bez sudjelovanja tih procesa, za njih jednostavno nemaju vrijednost. Ne trebaju gnojidbu. Sama gomolja nije biljno sjeme u uobičajenom smislu te riječi, to je samo njegov vegetativni dio.

Dakle, odgovarajući na pitanje – zašto krumpir nije cvjetao, sjetite se da oblikovanje pedunki ne utječe na prinos čak i prije nego počnete na panici. Potpuno odsutnost ili vlaženje cvijeća može signaliti stanovniku ljetu da postoji neki uvjerljiv razlog za taj fenomen. Bilo da se radi o biljnim vrstama, insektima, visokim temperaturama, niskoj vlažnosti ili slaboj tlu. U slučaju pada prinosa, uzrok ne bi trebao biti pronađen u odsutnosti cvatnje.

Krumpir u razdoblju cvatnje – video