begonijaBegonia se smatra popularnim cvijetom, kako u predgrađu, tako i za unutarnji uzgoj. To je lijepo i nevjerojatno sve: i lišće, cvijeće i oblik grma. No, kada raste, gotovo svaki proizvođač povremeno susreće različite poteškoće. Najveći problem u uzgoju cvijeta je padanje lišća i sušenje listova. Kako bi se spriječila smrt, potrebno je saznati zašto begonija suši lišće i koji čimbenici utječu na njihovu smetnju.

Slični problemi često nastaju s pogreškama u skrbi o biljci. Begonija osuše i padaju iz sljedećih razloga:

  • neodgovarajući uvjeti pritvora;
  • nedostatak mikroelemenata;
  • bolest.

Odabrali smo uvjete uzgoja

Jedna od karakteristika nepravilne njege je drastična promjena uvjeta. Može doći do jakog stresnog stresnog stresa ako ga stavite na balkon. Budući da su neke vrste begonija namijenjene uzgajanju samo u zatvorenim prostorima, pa čak iu pogodnim vremenskim uvjetima, begonija suhog lišća i cvijeća. Što učiniti u ovom slučaju?

Kada se na grmlju biljke pronađe puno suhih listova, potrebno je vratiti biljku u svoje prethodne uvjete. Oštećene lišće treba ukloniti, nadopuniti s gnojivom i podići mjesto s maksimalnim osvjetljenjem i bez skica.

Ako begonija osuše lišće zimi, onda je uzrok takvog problema njezina inherentna visoka osjetljivost na suhoću zraka. Stoga je bolje staviti posude s biljkama daleko od grijanih uređaja zimi. Ali ako to nije moguće, povećati vlažnost pored begonije možete staviti spremnik vode i svakodnevno prskati grm.

Taj je problem također karakterističan za uličnu biljnu vrstu. Razlog zašto begonija na ulici ostaje suha, najčešće nedovoljna vlaga u tlu i previše suha vremena. Nedostatak navodnjavanja može se vidjeti iz suhih vrhova lišća, nakon čega postaju smeđi. Rješenje problema će biti dovoljno zalijevanje i vlaženje prskalice u večernjim ili ranim jutarnjim satima mase listova. Međutim, treba imati na umu da korijeni biljke ne vole stagnaciju vode, pa bi navodnjavanje trebalo biti umjereno, inače će se lišće početi opadati u begoniji.

Izabiremo gnojidbu za biljke

Ponekad, čak i ako se promatraju svi uvjeti uzgoja, može se promatrati kako lišće i cvijeće suše s begonijama – što možete učiniti u ovom slučaju? Redovito hranjenje biljaka spriječit će smrt maslina i pomoći da se brže izgradi novi.

Za begonije, bit će dovoljno hraniti do 3 puta mjesečno. Tekuća složena gnojiva s minimalnim udjelom dušika najbolji su za tu svrhu. Isto tako, učinit će i kalijev nitrat, koji se primjenjuje na biljku ne više od jednom u dva tjedna. Za održavanje lišća u vrućoj vrućini, možete koristiti prskanje s humate, epitol, cirkon.

Riješite se bolesti

Lišće begonije može se sušiti i ispadati od bolesti i štetnika koji su rezultat nepravilne njege i nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Praškasti plijesniPraškasti plijesni. Ovu bolest karakterizira pojava mrlja s bijelom prevlakom. Kako se patogene bakterije šire, točke se spajaju i pokrivaju cijelu površinu listova. Postupno, zahvaćena lišća postaju smeđa i suha. Učinkovito sredstvo borbe u ovom slučaju će biti prskanje s temeljima (0,05-0,1%) ili s morskom visinom (0,05%). Tijekom vegetacijske sezone lišće biljke može se lagano obrišiti sumporom ili se prskati otopinom sumpornog koloida (0,3-0,5%). Kao dokazani alat koristi sapun-bakrena tekućina, koja se priprema iz 1 litre tekućine, 2 gr. bakar sulfat i 20 grama. katran (zeleni) sapun.

Sivi trušak na begonijiSivi trulež. Sušenje i padanje lišća u begoniji također može biti posljedica poraza sivog truleži. Najpovoljniji čimbenici za razvoj bolesti mogu biti toplo i vlažno vrijeme, tijekom kojih nastaju mnoge prašine slične spore. Njegovo je podrijetlo lako vidjeti s vodenim točkama s sivom prevlakom koja se pojavljuje na vrhu izbojaka i lišća. Uz daljnje širenje bolesti utječe na stabljike biljke, koje počinju truliti i lomiti. Lišće, cvijeće i pupoljci ublažavaju i propadaju. Učinkovit način borbe protiv smeđeg truleži je prskanje s Bordeaux tekućinom (1%) ili sapunom-bakrenom smjesom, čija je priprava gore opisana.

U zaključku bih želio napomenuti. Nemojte zvučati alarm ako ima nekoliko sušenih donjih lišća u begoni. Najvjerojatnije, postoji normalni proces razvoja biljaka, tijekom kojeg staro lišće umire. Gledajte neko vrijeme za njega i poduzmite potrebne mjere.

Video: dobar savjet o sadnji begonije