Razvijajte cilantro kod kućeKorijander (Coriandrum sativum ili korijander, kineski peršin, kuzbara, shlondra, kalyandra) – je godišnja nepretenciozan brzorastuće duhovit biljka obitelji Umbelliferae (celer). Njegova sjemenka i mladi zeleni se koriste za hranu kao začinjeno začin, a također se koriste u farmaceutskoj i parfem industriji.

Rodno mjesto korijena nalazi se na obali Sredozemnog mora. prije 5000 godina korova spominje u svojim spisima drevni Egipćani, Židovi, malo kasnije – u Starom zavjetu. Od tada, korijander se proširio gotovo u cijelom svijetu, a tu i tamo je narastao čak i kao korov. Danas, korijander je jedan od najčešćih začina na svijetu. Mladi zelje se koriste u posudama uglavnom svježe. Cilantro sjemenke se koriste kao mirisni prah.Zeleni i sjemenki korijandera

Iako službeni naziv cilantro Coriandrum sativum, korijander u Rusiji zove suhe sjemenke ove biljke, i cilantro – zelenu dio.

Pored gastronomske prednosti, korijander je izražen ljekovita svojstva. IT uporaba u hrani normalizira probavni sustav i bubrege, pomaže očistiti tijelo od toksina, paraziticidima, jačanje kardiovaskularnog i živčanog sustava u tijelu, za liječenje rana i kožnih bolesti. Cilantro je kontraindiciran samo u tromboflebitis, postinfarktom i sindroma nakon moždanog udara tijekom trudnoće i dojenja.

Poznavajući korisna svojstva ove prekrasne biljke, odmah se pitamo: kako uzgajati korijander? Biljka je vrlo jednostavna u sjetvu i njezi. Može se uzgajati tijekom cijele godine: ljeti u vrtu i zimi – u loncu na prozoru.

Cilantro: sadnja i njegu

Cilantro u vrtuKinza pripada hladno otpornim biljkama. Sposobno je podnijeti mraz do -5 ° C. Stoga je moguće početi sjetvu u rano proljeće, kada je tlo odmrznuto. Sjetva u stakleniku omogućit će vam da dobijete još ranije žetve. Možete potrošiti i podzimnie usjeve, tako da s prvim proljetnim danima imati na stol svježi vitamin zelenila.

Mjesto za sadnju korijandera trebao bi biti sunčan tijekom dana. Ova biljka ne voli hladu. Kad su grmlje zasjenjene, korijander postaje slab, ne vrlo lisnat, brzo pokupljuje stabljike cvjetnjaka. Voće se rastopi i njihovo sazrijevanje produljuje.

Sjetvu se vrši suhim sjemenkama, šireći 2-3 sjemena na udaljenosti od 8 do 10 cm u uzdužne utore u krevetu. Ako sjeme bude posađeno češće, biljke će slabo dobiti zelenu masu i brzo ući u cvjetanje. Bresure se trebaju nalaziti na udaljenosti od 10 do 15 cm jedna od druge kako bi biljke bile maksimalno osvjetljene. Sjemenke korijandra su dovoljno velike, pa su zatvorene do dubine od 1-2 cm. Nakon sjetve, krevet treba obilno zalijevati.

Sjemenke korijandara relativno brzo gube klijavost. Stoga, za sjetvu potrebno je uzimati sjeme ne starije od dvije godine, iako kao začini mogu se čuvati mnogo duže.

Koriander sjemenaSadnice se, ovisno o sorti, roku trajanja sjemena i vremenskih uvjeta, pojavljuju 5 do 20 dana. Nakon sadnje korijandera skrb za nju je jednostavna:

  • Stanjivanje. Kako bi se spriječilo da se biljke natječu za mjesto pod suncem i zonu hranjenja na tlu, samo jedan, najjači, treba ostati od nekoliko biljaka koje su se uzdizale u jednom gnijezdu.
  • Nanošenje. Cilantro ne podnosi zadebljanje. Inače, umjesto sočnih zelenih izbojaka na patch, suncobrani pedunki brzo se produžuju.
  • Redovito navodnjavanje. Nakon sjetve i prije pojave prvih izbojaka, krevet treba obilno zalijevati, tako da sjemenke cilantra ne nedostaju hrane i vlage. Kada se prve zelene posudbe pojavljuju iznad tla, zalijevanje treba smanjiti. Dok klice će dobiti snagu, dovoljno je samo održavati krevet u navlaženom stanju. Počevši aktivni skup zelenih masa, potrebno je sve više i više početi zalijevati biljke, tako da mlade biljke ne idu u boju ispred vremena. No, u fazi zrelosti voća navodnjavanje treba smanjiti na minimum.
  • Veslanje između redaka. Na gustom lošem tlu, korijander daje malo zelenila i brzo skuplja cvjetove.

Related  Živa riznica korisnih elemenata – dud

Tlo za korijander treba biti s laganom alkalnom ili neutralnom reakcijom, labavom, hranjivom, dobro provodljivom vlagom. Može biti ilovača i pjeskovita ilovača, pravilno napunjena s organskim i mineralnim složenim gnojivima.

Cilantro se ne hrani tijekom aktivnog rasta! Sve hranjive tvari pod njom treba platiti unaprijed. U jesen se u tlo dodaju gnojiva od kalijevog i fosfora, kao i kompost. U proljeće prije sjetve primjenjuje se dušikova gnojidba.

Žetva zelenog korijandaZelena masa iz biljaka je izrezana kako raste. Prikupljanje zelenila treba biti prije puštanja cvjetnih košara. Nakon što se pedunke presele u rast, zelena masa biljaka opadaju i smanjuju. Promatrajući pravila agrotehnike, zelje iz svake biljke mogu se sakupljati do tri puta u sezoni.

Cilantro na prozoru

Cilantro u loncuOmiljeni korijander može zadovoljiti svoj svijetli ukus tijekom cijele godine. Uzgoj korijandera kod kuće nije teško. Da biste to učinili trebat će vam:

  • Sunčano mjesto u apartmanu je na balkonu, na prozoru. Što više sunca možete opskrbiti ovim kovrčavim južnjacima, to će vam više velikodušno zahvaliti zelenim zelenilom. Najbolje je uzgajati cilantro na prozoru na južnoj strani.
  • Sadnice za sadnju. Oni bi trebali biti izabrani ovisno o količini zelenila koju ćete dobiti. Za malu hrpu zelenog korijandera, možete koristiti redovitu cvjetnu lonac s velikim rupe na dnu. Poželjno je da je posuda bila keramika, bez glazura – propusnost zraka takvih lonaca je puno bolja od plastičnih. Ako namjeravate uzgajati duhovno zrno više, onda je bolje koristiti sadnice. Bolje je ako je to drvena kutija – s istih razmatranja propusnosti zraka. U plastičnim posudama također možete uspješno uzgajati korijander, ali to će zahtijevati pažljivije otpuštanje tla. Na dnu spremnika treba postaviti drenažu kako bi se isušio višak vlage.
  • Tlo za sadnju sjemena. Tlo mora biti labav, hranjiv i propusljiv za vlagu. Možete koristiti vrtnu zemlju, prosijavajući ga od gliste. Možete koristiti gotove univerzalni premaz, kupljen u trgovini. Kao top odijevanja, mala količina dušikovog gnojiva, na primjer uree, može se dodati na tlo prije sadnje.
  • Svježe sjeme. Što je svježije sjeme, to će jaki i prijateljski izbojci dati.

Related  Najčešći bolesti ribljeg crijeva i način njihova liječenja

Koriander na prozoruU jednom loncu možete posaditi do 5 biljaka (5 gnijezda). Za zgušnjavanje usjeva ne vrijedi, tako da ne uzrokuju istezanje izbojaka. Ako koristite kutija za sadnicu, morate staviti korijand s redovima, ostavljajući 4-5 cm između biljaka i 10 cm između redaka. Sjemenke su zatvorene u 2-3 komada u pojedinačnim bušotinama do dubine od 1-2 cm.

Kantarna biljka ima ravni korijen stabljike sa slabo razvijenim korijenima dodatne opreme. Bilo koja, čak i manja šteta na glavnom korijenu dovodi do smrti biljke. Stoga korijandar ne može biti transplantiran, ali je potrebno odmah sijati na stalno mjesto.

Nakon sjetve sjemena, preporuča se pokriti posudu s staklom ili filmom na vrhu, staviti vrećicu celofana na vrh lonca. Ovaj postupak kada raste korijander kod kuće pomoći će održati konstantnu razinu vlažnosti i temperature, što je nužno za klijanje sjemena. Kada se sjeme uspe, staklenik se mora ukloniti.

U fazi 1-2 ovih letaka, biljke moraju biti ukradene, ukloniti one slabe i ostavljajući najjače i najjače u svakom gnijezdu. Morate vodu izbojke redovito, ali postupno, tako da je zemljani posuda u posudi umjereno vlažna. Prekomjernu količinu vode iz posude treba isušiti. Zimi, ako su biljke rastegnute, potrebno je dodatno osvjetljenje.

Debeli izbojci cilantroMoguće je sijati cilantro u malom kontejneru kako bi ga uzgajali u jednokratnom paketu. Ali da je takva hrpa izišla iz velike i sočne nedvosmisleno zahtijeva dodatno osvjetljenje. Prikupite prvi zeleni korijander iz prozorskog pragova u mjesec dana. Nasuprot branju vrtova, korijandar, odrastao kod kuće, ne smije se izrezati na korijen. Od nje samo trebate odrezati lišće i koristiti ih za hranu. Kada se pojavljuju pedunki, moraju se odmah ukloniti, tako da biljka i dalje raste zeleno.

Related  Fotografija i opis jedne od najstarijih sorti jabuke Melba

Skladištenje cilantro

Skladištenje korijanderaBudući da ne koristimo samo svježe bilje, već i suhe sjeme, trebali bismo reći nekoliko riječi o skladištenju korijena. Zelenilo cilantro, kada se osuši, gubi gotovo sve okus. Stoga, da to nabavite za buduću uporabu na taj način nema smisla. No, sjemenke korijandera, naprotiv, zadržavaju svijetlu aromu dugi niz godina, ako stvaraju odgovarajuće uvjete za pohranu.

Za pohranu, sjemenke su temeljito osušene. Potpuna odsutnost vlage glavno je jamstvo dugoročnog skladištenja cilantra. Osušeni sjemenki smješteni su u gustim spremnicima i zapečaćeni. Za to su prikladne polietilenske vrećice u 2-3 sloja, staklene ili plastične posude s poklopcima. U ovom obliku, korijander sjemena može biti pohranjena za vrlo dugo vremena bez gubljenja njihovog okusa i ljekovitost kvalitete. Sposobne domaćice će uvijek naći koristi za ovu nevjerojatnu biljku i njezin mirisni plod.

Za mljevenje korijanskog sjemena u prahu trebalo bi neposredno prije njihove uporabe i dodati posuđe neposredno prije završetka toplinske obrade. To omogućuje da začini najbolje otkrivaju njihov miris. S produženom toplinskom obradom, sjemenke korijandera u potpunosti gube okus. Isto se događa ako spremite začin u zgnječenom obliku, a ne cijelom sjemenu.

Korištenje cilantro u dnevnoj prehrani uvelike obogaćuje njegov ukus i pomaže u izbjegavanju mnogih bolesti. Stoga, znajući kako saditi korijander, vrijedno je dati ovu nevjerojatnu biljku malo vremena i njege, nakon što ga stavi kod kuće.

Kako posaditi zelje – video