Višebojni krumpirU divljini, krumpir je višegodišnja biljka obitelji Solanaceae podrijetlom iz Južne Amerike. Zbog gomolja, krumpir se uzgaja duže od dvije i pol tisuće godina. Moderni uzgajivači i biolozi neumorno rade na novim vrstama.

Divlji preteča svih kulturnih vrsta krumpira

Divlji krumpirKao poljoprivredni usjev, krumpir se uzgaja kao godišnja biljka, s dvije blisko povezane vrste krumpirova raspodijeljene diljem svijeta:

 • Krumpir ili čileanski krumpir, izvorno iz Perua i Bolivije, sada su široko rasprostranjeni u 130 regija svijeta s umjerenom klimom. Širenje ove vrste krumpira započelo je u 16. stoljeću, a do 19. stoljeća kultura je postala masovna, postajući peti u ocjeni poljoprivrednih biljaka.
 • Andski krumpir, izvorno uzgojen na južnoameričkom kontinentu, zahvaljujući polimorfizmu bio je presudan u stvaranju mnogih modernih sorti i hibrida.

Gomolji, za koje se također uzgaja krumpir, počinju se formirati s pojavom na grmlju prvih pupoljaka. Od biološke točke gledišta, gomolja je hipertrofirana rizoma, koja postaje vrsta pohrane za hranjive tvari.

Klasifikacija krumpira po odredištu

Sakupanje krumpira različitih sorataDanas, ovisno o sadržaju u gomolju krumpira šećera, vitamini, proteini i škroba razvrstani su u četiri skupine.

 • Tablica krumpira su povrće koje zauzima jedno od prvih mjesta u prehrani mnogih naroda. Gombe tih sorti su velike ili srednje veličine. Okrugle su, tanke kože i ne previše produbljene oči. Prilikom izrade tabanskih sorti posebna se pozornost posvećuje sadržaju u gomolju vitamina C i škroba, koja ne bi smjela biti veća od 12-18%.
 • Tehnički krumpiri su sirovine za proizvodnju alkohola i škroba, tako da je veći sadržaj, više od 16%, ove komponente u takvim varijetitima dobrodošao. Ali tehnički krumpir proteina je siromašan.
 • Krmni krumpir proizvodi velike, škrobne, gomoljasto bogate bjelančevine. Budući da je važnost krumpira kao krmnog bilja nedavno narasla, visok prinos sorti izuzetno je važan.
 • Univerzalne vrste mogu kombinirati svojstva svih tih skupina.

Tijekom godina, prisutnost u prigradskim naseljima i poljoprivrednici krumpira plantaže, svi koriste, vanjski boja gomolja može biti gotovo bijela, i smeđe-žute, ružičaste ili gotovo ljubičasta. No na rez sve do nedavno, krumpir je ostao bijel ili blago žuta.

Related  Pozornost vam predstavljamo tropskim jabukama ili egzotičnim plodovima guve

Gdje su ljubičaste i crveni krumpir neobične boje?

Crveni krumpirNo, danas uzgajivači nude bogatstvo mesa u biljkama vrlo neobične vrste krumpira. Iznenađujuće sheme boja krumpir su potrebni biokemijski sastav, ili bolje, antocijani i karotenoidi. Ako u gomolji s tradicionalnim bijele pulpe provitamina A ne sadrži više od 100 mg na 100 grama krumpira, onda je u stupnjevima sa žutim jezgrama ove tvari dvostruko veći. I što je svjetlije boje gomolja, to je veća koncentracija provitamina A. U narančastom i crvenom krumpiru sadržaj doseže 500-2000 mg.

Gombe u boji krumpiraKoncentracija antocijana koji pružaju ljubičasta, lila ili ljubičaste boje mesa i kože, u vedro obojena gomolja u dva desetak puta veća nego u svijetle boje stol raznolikosti. Za 100 grama ljubičastog ili plavog krumpira može doći do 9 do 40 mg antocijanina. A koncentracija ove prirodne boje i karotena uvijek je veća na koži. Ali unutar pulpe te se tvari mogu neravnomjerno raspodijeliti, da uzgajivači dopuštaju da biljke s motley i izvan i unutar gomolja.

Ljubičasti krumpirOsim toga, u crvenoj, plavoj ili ljubičaste krumpir dva puta od tradicionalnih sorti s svijetle boje mesa više bioflavonoida. No, škrob u gomoljastoj gomolji mnogo je manji, pa se mogu koristiti za prehrambenu i terapeutsku prehranu, a ponekad i u sirovom obliku. Aktivni odabir svih novih sorti boja i njihova rastuća popularnost među poljoprivrednicima omogućuje nam da kažemo da nisu proučavani i korišteni svi korisni aspekti krumpira. Provodi biologa i liječnika Koreje i studije Sjedinjene Države su pokazale da je uvođenje prehrane gomolja ljubičaste i crvene boje pomaže tijelu da se odupre ateroskleroze i raka.

Tvari u sastavu crvenog i ljubičastog krumpira blagotvorno utječu na stanje organa vida i krvnih žila, sprečavaju prerano starenje i pomažu u borbi protiv bolesti srca.

Crveni i plavi krumpir iz CIS uzgajivača

Izvorna boja gomolja krumpiraUzgoj sorti koji donose gomolje u boji pulpe ne provode samo zapadni uzgajivači, već i znanstvenici Bjelorusije i Rusije. Zaposlenici Instituta za biljnu industriju Ruske Federacije dobili su visoki prinos hibrida ljubičastog i crvenog krumpira, koji su uspješno podijeljeni u središnju zonu zemlje.

Related  Popularni u Rusiji proizvođači najboljih sorti sjemena

No, prvi obojeni krumpir u Rusiji dobiven je u regiji Tomsk. Od 2007. godine stvorene su narančaste, ružičaste ljubičaste i plave krumpirove sorte. Sibirski znanstvenici su zonirali i razvili niz zanimljivih vrsta krumpira s visokim sadržajem karotena i antocijana.

U boji krumpira s ružičastim mesomZahvaljujući materijalu sjemena dobivenom iz peruanskih krumpirova, Vavilov, kao i znanstvene centre SAD-a i Njemačke, bjeloruski istraživači uključeni u obećavajuće događaje, uspjeli su stvoriti više od sedamdeset hibrida, u smislu svjetline, a ne niže od svjetskih analoga.

Uvjetno korisne vrste krumpira

Potražnja za vedro obojena vrsta krumpira, proizvedenih uglavnom križanje i pažljivim izborom, bio je u stalnom porastu u svijetu, potaknut znatiželjom i vrtlara, te je izrazio blagotvorno svojstva gomolja. Studije biologa nisu ograničene na takav odabir.

Modificirana sorta s crveno-smeđom kožomGenetski modificirana sorta Russet Burbank New Leaf jedna je od najvećih tvrtki koje se bave genetskom biljkom, a temelje se na krumpira s crveno-smeđom kožom koju širi SAD.

 • Izvana, takvi krumpići teško se razlikuju od uobičajene žute ili bijele.
 • Ima žućkasto lomljavo meso i kožastu gustu ljusku.
 • Kada se uzgaja, sorta pokazuje visok prinos i otpornost na bolesti i poraz Colorado beetle.
 • Koristi broj najvećih lanaca brzog hrane na svijetu.
 • Ova sorta, koja prevladava u sadnji u Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji, koristi se kao hrana i krupni krumpir.

Gomlasti postaju zeleni pod utjecajem sunčeve svjetlostiNo, kao rezultat istraživanja provedenih od strane ruskih liječnika u 2009., poljoprivredne biljke s promijenjenom genetikom, uključujući slične vrste krumpira, ne smatraju se korisnima za ljude. Eksperimentalne životinje, jedući takve gomolje, otkrile su patološke promjene u unutarnjim organima, pa genetski modificirani krumpira nisu dopušteni za distribuciju i uzgoj u Rusiji.

Bez obzira koliko je velika popularnost gomolja gomolja, postoji jedna vrsta krumpira neobičnog bojanja koja samo šteti osobi. Ovo je zeleni krumpir poznat vrtlarima, koji su postali takvi nakon dugog boravka na svijetu.

Pod utjecajem rasvjete u gomolji počinje akumulirati prirodni alkaloid – solanin. Tako biljka štiti gomolje od utjecaja okoliša i bolesti, ali za ljude solanin uopće nije koristan.

Jestivi slatki krumpir, slatki krumpir

Slatki krumpirAko pravi krumpir – je povrće, vezane velebilje, paprike i rajčice, a zatim jam, davanje velikih škroba gomolja, uže obitelji će se raste divlje slak i slak vrt.

Related  Malina raste kao poslovna tehnologija i profitabilnost

Uzgoj danas u mnogim azijskim zemljama, u Africi i Sjedinjenim Državama, slatki krumpir je visoko cijenjen zbog nutritivnih i korisnih svojstava. Ovo je popularna kultura hrane u svijetu, rodno mjesto koje je planinsko područje Kolumbije i Perua. Poput običnih krumpira, slatki krumpir, ovisno o sorti, može dati gomolji ne vrlo različitih boja.

Jedna od boja slatkog krumpiraDugo poznate vrste, bogate karotenom, da su njihovi narančasti gomolji korisniji od mrkve. Uspješno uzgaja slatki krumpir, koji sadrži veliki broj antocijana, koji pokazuju svojstva slična tradicionalnom ljubičastom krumpiru. No, prema sadržaju kalcija, ugljikohidrata i željeza, krumpir je inferiorni od slatkog krumpira, koji je, osim toga, jedan i pol puta više kalorija.

 • U tropima i subtropijama, slatkovodne krumpiriće se uzgajaju kao višegodišnji usjev, u kojem slučaju gomolji dosežu i 10 kilograma težine.
 • U uvjetima umjerene klime u jednoj godišnjoj kulturi, moguće je uzgajati najranije vrste, čiji gomolji teže oko 3 kg. U Rusiji postoji uspješno iskustvo uzgoja slatkog krumpira s vegetacijskim razdobljem do 110 dana.

Žetva slatkog krumpiraU svijetu se proizvode mnoge sorte slatkog krumpira, koje se razlikuju ne samo u smislu sazrijevanja, bojenja celuloze i kora gomolja već i okusa. Ako neka jela od slatkog krumpira imaju slatki okus, drugi se ne mogu razlikovati od tradicionalnih krumpira. Postoje sorte s kremastim i pjenastim tonovima u okusu.

 

 

 

 

Vrste krumpira – video