Patlidžane različitih vrsta i vrstaPopis vrsta i sorti vrtnih biljaka na ležajima kućica i kućanstava se širi svake godine. Ako je rijetki proizvođač kamiona odlučio uzgajati rajčice, danas i ove i mnoge druge kulture vrlo su poznate i daju dobre prinose u različitim dijelovima zemlje. Dok kultivira rajčicu, krastavce, slatki papar, biljka na krevetu nekoliko grmova omiljene vrste jabukovača, molimo rođake s ukusnim jelima.

Kada se baziraju na osnovi uzgoja i prvi se purpurni plod dobiva, vrijeme je da odaberete sorte i vrste patlidžana za sadnju sljedeće sezone. I doista postoji nešto za gledanje, pogotovo jer, zahvaljujući uzgajivači cijelog svijeta, patlidžani su davno prestali biti samo “plavi”. Sada na ležajima između grmlja s tradicionalno ljubičastim plodovima možete vidjeti bijele, zelene, pjegave i gotovo ružičaste patlidžane.

Postoje biljke koje daju žute, narančaste i crvene plodove koji se ne razlikuju mnogo od paprikaša ili rajčica, ali unutar njih ostaju pravi patlidžani.

Duga, okrugla, ovalna voćaOsim toga, danas možete odabrati razne vrste patlidžana i njihovih hibrida:

 • formiranje visokih ili kompaktnih biljaka;
 • dajući uobičajene cilindrične ili iznenađujuće okrugle, jajolike i duge zmije;
 • utječu na prinos i veličinu pojedinačnog voća, do 2 kg u težini;
 • različita razdoblja sazrijevanja;
 • za uzgoj u staklenicima, staklenicima ili na otvorenom terenu;
 • otporna na bolesti i nepretenciozna za uvjete uzgoja u srednjem pojasu.

Izbor sorti i vrsta patlidžana toliko je velik da se lako izgubiti. Ako iskusni vrtlari znaju kako se nositi s mnogim vrstama biljaka u krevetima, vrtlara više razumne za početnike, unaprijed upoznati sa karakteristikama različitih vrsta patlidžana, izaberite jedan par ili tri rano dospijevaju vrste koje su zajamčeno da se daju s ukusnim i zdravim povrćem.

Lutke u ljubičastoj haljini

Razredi crne šik i dijamantTradicionalno, ruski povrtni vrtovi popularni su za patlidžane ljubičaste boje, a palma gotovo cijele zemlje pripada dvjema vrstama patlidžana.

Ova vrsta crne zgodan, privlači pozornost vrtlare ne samo zbog svoje robusnosti i mogućnosti uzgoja u staklenicima i na otvorenom terenu, ali i pristojan prinos i voće kvalitete. Gusta traperica smeđe ljubičice, težine od 200 do 350 grama, nemaju gorak okus, dobro su sačuvane i ne podliježu širokoj bolesti ove kulture.

Druga kategorija popularnosti u vrtu je različita badajna Almaz, koju karakterizira 200 grama žive ljubičaste boje. Oblik ploda je duguljast, glatki, pulpa ima ugodan okus bez znakova gorčine.

Vrste ljubičastih čuda i AlbatrozaUz ove dobro poznate ocjene pozornosti vrtlari su dostojni i druge sorte:

 • dajući puno malih, duguljastog voća, težine do 150 grama, raznolikog Violet čuda;
 • razne javorove banane s izduženim plodovima, sposobne su dugo, bez gubitka kvalitete pohranjene;
 • Velika sorta crne ljepote s plodovima do 900 grama, svijetle crno-ljubičaste boje.

Patlidžan raznolikost crne ljepotePristalice tradicionalni pyriform kao produktivni sorte albatrosa formiranje kompaktne grmova, iz koje uklanjaju su veliki, do 450 grama u težini, voćne plavo-ljubičaste boje s gustom zelenkaste pulpe.

Uzgoj okruglih patlidžana pogodan je za nadjev, konzerviranje i gašenje, tako da sorte i hibridi koji daju plodove ovog oblika postaju sve zahtjevniji.

Vrste Crnog Mjeseca i UrbanaPrimjer ove vrste biljaka može poslužiti kao neka vrsta crne polumjeseca domaćeg uzgoja daje gotovo kuglast rebrasti voće boja tamno ljubičasta sa sjajnom površinom i svijetlo zelena pulpe, bez tragova gorčine. Medvjedice koje se kreću od 200 do 350 grama mogu se sakupljati nakon 110-115 dana nakon sadnje, a jajnik se stvara čak i pri niskim temperaturama, a biljka dugo zadržava plod.

Vrste jajašca BurzhuyVisokokvalitetni rani hibridni Burzhuy također daje okrugle patlidžane s sjajnom crno-ljubičastom površinom i gotovo bijelim nježnim mesom. Težina ploda doseže 400-600 grama.

Za uzgoj u filmskim i zimskim staklenicima moguće je odabrati patlidžan Gorodovaya F1 prosječnog starenja, karakteriziran visokim stabilnim prinosom, izvrsnom ukusom i transportiranjem voća. Biljka je moćna, dostižući visinu od više od 1,8 metara donosi velike cilindrične plodove do 0,5 kg u težini.

Vrste zrakoplova i bananeIstodobno, raznolikost dirigenata od jabukovače nije niža u produktivnosti, čiji plodovi težine do 120 grama mogu se sakupljati 125-135 dana nakon pojave. Zbog guste krunice i obilje lišća, prinos može pasti, tako da biljke ove vrste patlidža zahtijevaju stanjivanje i uklanjanje viška kora i lišća.

Bijela patlidžana

Sorte gljive i pelikanaAko prije nekoliko godina s bijelom puti patlidžan može iznenaditi na Dacha susjedima i prijateljima, danas, ove sorte patlidžana stekao zasluženi priznanje i vole mnogi vrtlari. To je moguće, ne samo zbog neobične i egzotične pojave, kao što je na slici, boja je patlidžan, ali i zbog osjetljivog, gotovo bez sjemenki, bijele pulpe bez gorčine i okusu gurmanske mišljenju, nalik gljiva ili piletine.

Domaći vrtlari koji su se odlučili probiti ruku u rastućim bijelim patlidzanima trebali bi obratiti pažnju na rane sorte i hibride koji daju dobre usjeve čak iu ne povoljnim uvjetima.

Nakon 95-105 dana nakon sjeckanja sjemena, domaća raznolikost aubergine daje okus gljiva, koji se može uzgajati i na otvorenom terenu iu staklenicima ili filmskim staklenicima. Kao što možete vidjeti na fotografiji, boje patlidžana je stvarno mliječno bijela. Plodovi valjkastog oblika teže 200-250 grama i razlikuju se od brojnih analoga ugodnim mirisom gljiva, nježnim mesom i visokom prodajom.

Ilicak i tajlandski grebenaste sorteRaznolikost Icicles donose plod malo kasnije, nakon 110-116 dana, a ne samo boja, ali i patlidžana vrsta je iznenađujuće. Dugi plod stvarno sliči ledenici, dobrom ukusu i savršeno je pogodan za sve vrste kulinarske obrade. Sličan, sablji poput oblika voća ima još jedan stupanj patlidžana, na fotografiji, bijela boja – pelikan. Ogorodnikam može pogledati druge vrste bijelih, na primjer:

 • Swan tipa s plodovima klasičnog cilindričnog oblika;
 • na jabučnjak od jabučnjaka, dajući plodove u obliku ovalnog ili jajnih stanica;
 • za okrugle patlidžane Ping-Pong sorte.

Ljiljanim jajima

Ljiljanim jajimaPored purpurnih i bijelih patlidžana, uzgajivači su primili brojne posredničke oblike, koji imaju prugastu, ružičasto-bijelu ili zelenu boju ploda. Od varijante patlidžana lila čekati voće treba biti nakon 98-106 dana. Biljka tvori kompaktni grm s visinom ne više od 60 cm, voće ima izduženi cilindrični oblik, lila površina i težina od 150 do 250 grama. Na rezu voće je bijelo, gusta. Pulpa s dobrim ukusom može se koristiti za jela svih vrsta i konzerviranje.

Ljubitelji prijateljski bogatih žetva cijenit će ocjenu Balagur, koja tvori do 7 voća na četkama. Vrijednost sorte nije samo u ovom, već iu ranoj eri zrenja, izvrsna komercijalna kakvoća od 150 grama patlidžana eliptičnog oblika i izvrsnog okusa.

Patlidž Pink flamingoSrednja patlidžinska raznolikost uključuje Pink Flamingoovu sortu koja raste u visinama do 180 cm u uvjetima grijanih staklenika. Voće, kao u prethodnom slučaju, formira se na rukama od 3-6 komada. Težina jednog patlidzana je 250-450 grama. Posebno za raznolikost privlači pozornost ružičastim ljiljani, kao na fotografiji, boju patlidžana, kao i bijelo, bez gorčine, mesa.

Okrugla patlidžana, u pravilu, odlikuje se velikom veličinom i impresivnom težinom plodova. Bumbo vrsta nije iznimka. Njezini plodovi su sferni u obliku i imaju zanimljivu nijansu bijele lila i težak 700 grama. Najbolji rezultati dobiveni su uzgojem u stakleniku, gdje biljka tvori moćne grmlje, pokazujući dosljedno visok prinos.

Meligenska sorta MatrosikOd brojnih jorgovan, ružičaste i ljubičaste kolega predstavljeni na foto razred patlidžana mornar stoji upadljiv prugasti boji ovalne ili kruškoliki plodovi težine 100-150 grama po osobi.

Zelena patlidžana

Zelena patlidžanaU jugoistočnoj Aziji vrlo su popularni mali okrugli patlidžani monokromatskih ili slikovitih zelenih boja. U Europi i Sjedinjenim Državama, patlidžani s bojom, kao na fotografiji, obično nazivaju tajlandski, ali poznati su i kineski tipovi patlidžana ove vrste. Na primjer, u stadiju tehničke zrelosti, plodovi kineski zelene patlidzane imaju svijetlo zelenu boju, ali zrenje ga mijenjaju u zlatnu-broncu.

Domaći uzgajivači zelene patlidžane također se ne zaboravljaju. Raznolikost Zelenenky donosi kruške zeleno voće težine od 250 do 300 grama. Tijelo takvih patlidžana ne sadrži gorčinu, ima bijelu ili jedva zelenkastu boju i fino okus prirodnih gljiva.

Patlidžana patlidžanaSmaragdna sorta prikazana na fotografiji odnosi se na rano zrenje, može se uzgajati i ispod filma i na otvorenom terenu. Na nepretenciozne hladno otporne grmlje formiraju se velike, cilindrično izduženo voće težine 300-400 grama s kremasto-bijelu pulpu srednje gustoće. Patlidžice ove sorte su ukusne, nisu gorke i uvijek su ugodne s visokim prinosima.

Crvena, narančasta, žuta

Grade zlatne jajceMedvjedice žute, narančaste i ljubičaste boje u našim vrtovima gotovo se nemoguće susresti. Pa ipak takve vrste patlidžana postoje.

Svijetle sunčane plodove žute boje i ovalnog oblika daju fotografiju raznih jajnih zlatnih jaja, dobivenih nizozemskim uzgajivačima. Tijelo patlidžana ove sorte bogato je karotenom, au ostatku biljka je slična njegovoj uobičajenijoj biljnoj obitelji.

Minijaturna turska patlidžanaImajući afrički ili bliskoistočno podrijetlo, turski patlidžani razlikuju se u svojim minijaturnim veličinama i pojavljuju se kako naraste narančasto voće. Mladi plod ove vrste patlidžana zelena, aromatskog, bez zadrtosti pjesama, ali branje gore boju, postaju primjetno gorak. Ti toplinu ljubavi biljke su popularan u Južnoj Americi, koji su još prije nekoliko stoljeća s robovima, a vrednuju se po plodu sadržane u likopen koristi za lijekovima protiv raka.

Ukrasna crvena patlidžanaCrvene, više poput minijaturne rajčice ili bundeve patlidžana uzgajaju se za proizvodnju sitnih plodova, i kao ukrasna biljka. Postrojenja oblikuju širenje grmlja. Lišće ove vrste patlidžana i debla, prekrivene rijetkim šiljaka često imaju tamnocrvena ili ljubičasta boja. Plodovi se dobro držati na stabljici, izrezati na sličan jalapenos, sasvim jestive, ali u zrelom obliku može biti gorak.

Najbolje vrste i hibridi patlidžana – video