Bundeva različitih oblika i bojaPravo zove bundeva ima više od dvadeset vrsta zeljastih jednogodišnjih biljaka, grmlja ili moćne generatore trkač dajući veliki i obložene čvrstu koru spljošteno voće sa sjemenkama u jezgri.

Vrlo plod takve biljke zove se tykvina, a oblik, veličina, boja i svojstva značajno se razlikuju u različitim vrstama i sortama. Većina vrsta bundeve koja je postojala u prirodi potječe iz zemalja Amerike, a neke još uvijek postoje samo ovdje.

No, ne koriste se sve vrste hrane diljem svijeta. Među njima, najpopularniji u Europi, Aziji i Rusiji je čvrsta ili uobičajena sorta. Amerikanci su s pravom ponosni na dostizanje nekoliko stotina kilograma gigantskog voća od bundeve, a također uživaju u jelu slatke natječajne pulpe bundeve muscatel. Ova vrsta u mnogim je zemljama vrlo cijenjena za prehrambene i prehrambene osobine, ali je izuzetno zahtjevna za toplinu.

Pored stolnih sorti bundeve, koji ugodi vrtlarima sa stotinama sorti različitih zrelosti, oblika i veličine, uzgajaju se krmna i ukrasna bilja vezana uz obitelj bundeve.

Da biste dobili pristojan žetve iz kreveta i redovito, čak i zimi, uključeni u prehrani korisne celuloze, korisno je istražiti sorti jesenskih bundeva, njihov opis i fotografije, odabrati mjesto na zemlji, uzimajući u rotaciji računa.

Obične čvrste škke tikve su rano, nepretenciozne i vrlo produktivne. Posebno popularne među kultiviranim sortama su sorte bundeve koje proizvode plodove srednje veličine, što vam omogućuje da brzo i bez gubitka koristiti tykvinu. Budući da se bundeva uzgaja zbog slatkog gusta pulpa, debljina tog sloja, kao i sadržaj korisnih tvari u njoj, od velike je važnosti.

Vrsta bundeve Adagio

Vrsta bundeve AdagioBundeva ove sorte, zrenje za 100 do 110 dana od pojave klice, odnosi se na srednje zrenje. Nekoliko plosnatih plodova težine od 2 do 3 kg ima svijetlu narančastu kore i istu pulpu koja sadrži rekordnu količinu vrijednog karotena. Raznolikost je otporna na hladnoće, nepretenciozna i redovito pomaže vrtlaru bogatom vitaminima s hrpa plodova visoke komercijalne kvalitete.

Bundeva Gribovsky 189

Bundeva Gribovsky 189Ova sorta pripada najstarijoj i najpoznatijoj među vrtlarstvima u Rusiji. Voće Gribovskii grm tikve rastu na 2,2-5 kg, su obrnuto jajolike, duguljast oblik. Kora je glatka ili dinja slaborebristaya, slikanje u procesu sazrijevanja se mijenja od zelene do svijetlo narančaste, ali i na zrelo voće često pjegavi široke tamno zelene pruge. Prema fotografijama i opisom, rano sazrijeva bundeve razne ima debelu narančastu meso dobrog ukusa.

Bundeva dinja F1

Na Zapadu, gdje su bundeve jako poštovane, a kamioneri imaju više od desetak različitih oblika i veličina, ova bundeva zove se poslastica. Doista, rani, sazrijevajući hibrid za 95-105 dana, hibrid krutog zrnca razlikuje se od gustog, visokog sadržaja šećera i izvrsnih kvaliteta okusa mesa.

Bundeva dinja F1Plodovi ove vrste bundeve imaju duguljasti rebrasto-cilindrični oblik, bijeli sa svijetlim zelenim i narančastim prugama. Zahvaljujući elegantnom izgledu bundeve, postižući težinu od 1-1,5 kg, biljka se može uzgajati kao ukrasna bundeva, a kao na fotografiji, donijeti voće korisne za dijetalnu i dječju hranu.

S jakim biljkama možete dobiti do 12 kg bundeve koja se dugo zadržava bez gubljenja svojstava. Voće se konzumira nakon kuhanja iu sirovom obliku.

Vrste sorti bundeve

Vrste sorti bundeveOva bundeva siva, prekrivena tamnom mrežom kore i slatkog hrskavog narančastog mesa, svjesno je dobila ime. U plodovima sorte bundeve prikazane na slici, prema opisu, ima puno vitamina E, B1 i B2, karoten, šećerna vlakna. Spremni za žetvu 95-110 dana nakon pojave klice, bundeva se ne boji umjerenih mrazova, dobro se održava zimi i može se konzumirati i kao dio kulinarskog jela i samostalno u sirovom obliku.

Voće je zaobljeno ili spljošteno, površina je malo segmentirana, glatka. Do trenutka branja, bundeva dobiva težinu od 3 do 5 kg, s jednim bushom koji popušta do 15 kg.

Bombona bundeve

Bombona bundeveMala voća težine do 2,5 kg, kao što je to slučaj kod fotografije, su ukrasne, jer imaju svijetle boje i nekoliko komada se odmah dozrijevaju na trepavicama. Kost od ove delikatesne sorte je narančasto-crvena, s nejasnim tamno zelenim prugama i mrljama.

Pulpa je gusta, hrskavica, koja sadrži do 8% šećera, puno askorbinske kiseline i karotena. Raznolikost sastanaka tablice ima prosječnu zrelost. Voće se preporučuje za kuhanje za kolače, razne kulinarske jela i sokove, jesti svježe, a bundeva uspješno suši.

Bundeva špageta

Bundeva špagetaJedan od najvažnijih rani sorti bundeva, kao na slici i opisu već za 65-80 dana čini duguljastu ovalni plod sa tvrdom, glatkom kore žute ili svijetle boje vrhnja. Težina bundeve ne prelazi 1-1,2 kg, što je pogodno za korištenje voća.

Neuobičajena struktura bundeve bundevaGlavna “točka interesa” sorte je neobična struktura mirisne pulpe s jako izraženim vlaknima. Vlakna se povećavaju toplinskom obradom, bilo da kuhaju ili peče. Kao rezultat, slični su dugim tankim špagetičkim vlaknima. Bundeve ove sorte su nepretenciozne, hladno otporne i dobro se podnose suhe periode. Iako je sadržaj šećera u plodu nizak, u celulozu ima puno karotena, što je važno za prehrambenu prehranu.

Naranča bundeve

Naranča bundeveOva oplemenjiva univerzalna sorta, koja daje prinose već 95-105 dana i pogodna za zimsku skladištenje, dobro je poznata poljoprivrednicima širom zemlje. Bundeva Orange Bush dobivaju uzgajivači Kubana i zaposlenici All-Russian Plant Research Institute. Vavilov. Na kompaktnim grmovima formiraju se okrugle ili malo valjkaste voće težine do 5 kg. Kora biskve je tanka, praktički bez uzorka, kožastog na dodir. Žuta, sočna pulpa ove vrste bundeve pogodna je za preradu, sušenje i pripremu krave i sok.

Baka bundeva Ruska žena

Baka bundeva Ruska ženaNabavite žetve za 85-95 dana kamioni poljoprivrednici pomoći će bundeva Ruski. U ovom slučaju, malen, voćni sokovi ove vrste, koji se dobivaju na težini od 1,5 do 5 kg, odlikuju se visokim prehrambenim svojstvima, dobro prevoze i pohranjuju.

Istodobno, na nekoliko grančica biljke, 8 glatkih ukrasnih, kao na fotografiji, bundeva s narančastom mekom kore i svijetlo mesnati unutarnji dio mogu sazrijeti. U zrelom obliku meso je mrvilo, mirisno, vrlo slatko. Zbog velike debljine sočnog sloja unutar voća, postoji malo sjemena, ali šećer na 4,5% ukupne mase.

Bundeva regataAko kolica, kao i Pepeljuga, danas nisu od bundeve, onda bundeve regate na ogromnim narančastim plodovima, a danas nisu u bajci, nego u stvarnosti u Sjedinjenim Državama. Ovdje su divovske gigantske voćne tikve koje teže nekoliko stotina kilograma vrlo popularne i poštovane.

Težina svjetskog rekordera danas je više od 820 kg, ali ako možete uzgajati takve bundeve, onda u bilo kojem vrtu možete dobiti voće težine 50-100 kg, uz dobru njegu i prehranu. To su veliki narančasti plodovi u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama Zapada nazvani bundeve, a squash se zove squash drugog oblika i veličine.

Sve o bundama – video