krevet cvjetnog korijanderaSvježi zelenilo na stolu je ukus, užitak i dobro. Uzgoj korijander iz sjemena ne traži mnogo vremena i truda. Ova začinjena trava raznovrsna je svakodnevna prehrana, dodaje začinjene bilješke i jedinstvenu aromu posuđa. Kultura je dostupna za uzgoj na otvorenom terenu, stakleniku i kod kuće – u loncu. Treba minimalnu pažnju i brigu. Zelena sezona se koristi izravno iz kreveta – u svježem obliku i bere za buduću uporabu – sušena, slomljena i skladištena. Sjeme se koristi za daljnju reprodukciju i hranu – kao začin.

Kultura korijandera – opis i svojstva

korijandar koji raste iz sjemenjaKoriander je trava s drevnom kulturnom poviješću. Poznato je u Kini i Africi, Mediteranu i Indiji, Kavkazu i Grčkoj, a upotrebljava se u Europi i Italiji, Rumunjskoj i Čehoslovačkoj. Mnogi cottagers voljeli su orijentalne začine zbog izvrsnog okusa, brzog rasta, nepretencioznosti i jednostavnosti uzgoja. U vrtu je najlakše uzgojiti korijander iz sjemena.

Još jedan naziv za korijander je korijander, ova ukusna biljka je obdarena masom zdravstvenih kvaliteta. Ima ugodan miris i izvorni ukus, sadrži eterična ulja, vlakna i vitamine. Koriander poboljšava apetit i dobrobit, liječi i produžuje život!

korijander cvjetaKoriander se odnosi na zeljaste biljke, jednogodišnje obitelji krovne obitelji. Aromatska trava doseže visinu od 30 do 50 cm i ima dva tipa lišća – jednostavna i pinnately dissected. Cvjetanje počinje 3 mjeseca nakon sjetve, bijele ili ružičaste cvjetove do sredine ljeta oblikuju sjemenički kišobrani. Zrelost sjemena završava do sredine rujna.

Sjetva i uzgoj duhovite trave

Koriander ili korijandar je trava dugog dana svjetlosti, tako da je posađeno u otvorenom dijelu vrta, gdje ima puno zraka i svjetla. Bogatstvo sjene usporava rast biljke i značajno ga slabi. Koriander korijen ravno i razgranat, gornji listovi su izduženi i izravno pričvršćeni na njega. Donji lišće imaju peteljke s kojima su pričvršćene na stabljiku. Cvijeće se skuplja u kišobranima, koja završavaju stabljike biljke.

Related  Sorti kineski šljiva za voćnjake u Rusiji

Kako saditi korijander:

  1. Vrijeme u godini. Posjetite korijandera u kasno proljeće – od kraja travnja do početka svibnja. Mraz za njim nepovoljan, toplina koju slabo pati.
  2. Tlo. Zrak i plodno tlo su idealna baza za kulturu. Da bi se poboljšalo tlo može biti pomiješano s pijeskom, dodajte malo humusa i drvnog pepela.
  3. Priprema gradilišta. Najbolje mjesto za uzgoj duhovite trave je sunčani teritorij ili polutami teren. Travnjak ne voli višak sjene.
  4. Sadnja. Sjetva korijanda izvodi se u vlažnom rasutom tlu ili u redovima. Između sjemena treba ostati od 10 do 15 cm, duljina reda treba biti oko 25-30 cm, a optimalna dubina sjetve – do 2 cm.

sadnice korijanskog sjemenaPrinos korijandra ovisi o klijavosti i kvaliteti sjemena, plodnosti i navlaženju tla, korovom korova i količini dnevne svjetlosti. Višak klice je bolje očistiti, jer trava raste u rozete, a susjedne biljke mogu međusobno ometati.

Briga o blagovaonici prema kulturi

bujne grmlje korijandraSadnja i briga za korijander na otvorenom terenu je spriječiti njegov pretjerani rast. Prvi izbojci se razrjeđuju, ostavljajući više jačih i izdržljivih biljaka. U hrani upotrijebljenim mladim izbojcima, dostigao visinu od 10-15 cm, stare grane mogu biti gorke. Koriander kreveti se po potrebi zalijevaju, bez korova i otpuštaju tlo. U borbi protiv korova, pomlađivanje korijena pomaže. Prije sadnje uvedena je mineralna obrada, u procesu rasta moguće je oploditi krevete korijandora s kalijem i superfosfatom.

Za ljeto treba biti opremljen zelenilom korijandera, potrebno je saditi biljke u serijama – svaka 2-3 tjedna.

Kada saditi korijander na otvorenom terenu:

  • od trećeg desetljeća ožujka do drugog desetljeća svibnja;
  • tijekom ljetne sezone, s učestalošću od nekoliko tjedana.

Kinza nepretenciozan i hladno otporan biljka, voli dovoljnu količinu vlage i sunca. Prvi izbojci pojavljuju se 28-40 dana nakon sadnje. Tijekom pribavljanja zelene trave, potrebno je sustavno navodnjavanje – dva puta tjedno. Koriander je kultura suhe klime, stoga je viška vlage negativno utječe.

Related  Zaštita od pripremanja Colorado beetle Prestige

Sakupljanje i sakupljanje

branje korijanskog sjemenaAko smanjite više od trećine biljke odjednom, ona više neće rasti. Kako bi se osigurao rast i razvoj biljaka u dva do tri uzastopna ciklusa, potrebno je ukloniti samo gornje lišće, ostavljajući niže izbojke. U procesu cvjetanja trava prestaje davati izbojke prikladne za hranu. Krajem kolovoza – početkom rujna, sjemenke konačno zrele, koje se koriste za konzervaciju i kuhanje. Suhe korijanske sjemenke mogu koristiti vrtlari koji znaju sijati korijandera na otvorenom, za uzgoj zelenila sljedeće sezone. Ako zrelo sjeme korijandera dođe do tla, onda će proljeće i jesen nicati kako bi se osigurao stabilan prinos.

Da bismo uzgojili korijandu na zelenilu i sjemenu, bolje je preusmjeriti dvije sekcije. Briga za sadnju je ista, ali žetva će se obavljati u različito vrijeme.

Znajući kako saditi korijansko sjeme na otvorenom terenu, pravilno se pobrinuti za njega i znatno berirati, možete sebi pružiti korisne i ukusne zelje tijekom cijele godine. Cilantro kao začin je korišten u nacionalnim kuhinjama i jelima različitih naroda svijeta. Agrotehnika kultiviranja kulture je jednostavna i razumljiva, dostupna svakom stanovniku bez izuzetka.

Video o sadnji korijandera