jagoda u staklenoj fotografijiUzgoj jagode može se činiti jednostavnim samo na prvi pogled. Uostalom, cilj svakog vrtlar je da izvučete najviše iz sadnje, što znači postizanje visokih prinosa grmlja i rastućih bobica koje bi trebale biti velike, slatke i sočne. Da biste to učinili, potrebno vam je poznavanje rastućih jagoda, ne samo od sadnica, nego i sjemena koje nude online trgovine širom svijeta. Sve je više popularan rastu jagode kod kuće na balkonu u specijalnim posudama ili na vertikalnim površinama.

Životni ciklus biljke i odabir materijala

Uspješno uzgajanje jagoda je moguće ako razumijete životni ciklus biljke. Poput većine čvrstih trajnica, jagoda umire zimi i počinje snažno rasti kada sunčeve zrake zagrijavaju proljetnu zemlju. Jagode trebaju najmanje 8 sati punog sunca dnevno. Najpoželjnija područja su lagano kisela tla, pH vrijednosti varira između 5,5 i 6,8.

sadnice fotografije jagodePrije nego što odaberete sorta za sadnju, odredite koje zahtjeve primjenjujete na postrojenje. Postoje dvije glavne vrste jagoda, naime voće voće ljeti i tijekom cijele godine. Ljetne vrste mogu biti rano, srednje i kasno, koje donose plod do kraja ljeta. U svakom slučaju, prilikom kupnje i odabira sadnica, posavjetujte se s prodavačem u vrtnom centru, koji će vam pomoći pri savjetovanju.

Kupi sadnice bočica jagoda treba biti odmah prije sadnje.

Bilo da imate na uzgoju jagoda u posudama ili na otvorenom terenu, mlade biljke se ne isplati za dugo vrijeme, kako bi, bez potrebe i zemlju što je brže moguće tako da zadržava dovoljno energije za rast i navijali kad sadnju. Prilikom odabira biljke pažljivo pregledajte grmlje. Listovi trebaju biti svijetlo zelene bez smeđe i žućkastih mrlja, rub lista ne bi trebala biti suha, a biljka propala. Korijeni su vlažni, dobro razvijeni.

Related  Vrste rajčica za staklenike

Odredili ste gdje će se sijati grmlje i tlo mora biti pripremljeno unaprijed. Uzgoj jagoda u kutijama pogodan je iz nekih razloga, lako se premješta i postoji mogućnost očuvanja biljaka u sobi, ako je potrebno.

 Anatomija jagode

 1. Breskva od jagoda razvija se iz krune ili rozete. Prilikom sadnje, obratite posebnu pozornost na njezinu penetraciju, ona bi trebala biti samo iznad razine tla.

Reprodukcija grmlja vrši rastuće rozete na brkovima grmova maternice. Što je bliže majčinom grmu, to će jači i bolji mlada biljka. Dopustite maksimalno tri podnožja na jednom pucanju da biste dobili dobar materijal za sadnju. Svaka nova grma treba biti utopljena i ne zaboravite navlažiti tlo, za rast korijenskog sustava.

 1. Sjeme je prilično neobično. Za razliku od mnogih voća, oni su na vanjskoj strani bobice. Ako ćete uzgajati jagode iz sjemena, znajte da je puno teže i vidjet ćete plodove godinu dana kasnije nego kad sadite sadnice.

Odaberite mjesto i vrijeme

vrijeme

Ovisno o raznolikosti, vrijeme presađivanja ovisit će. Većina biljaka posadena je krajem ljeta, popravak je zasađen u jesen, što omogućuje da se sadnice počnu koristiti na novom mjestu i stvoriti zdravo korijenski sustav.

mjesto

vertikalna proizvodnja jagodaMjesto grmlja jagoda mora biti toplo i sunčano, zaštićeno od vjetrova. Biljka voli izravne zrake svjetlosti, ne prolazi dobro u sjeni. Nećete moći dobiti dobru žetvu ako jagoda ne dobiva dovoljno sunca.

tlo

Pogodno za sadnju je slabo kisela zemlja, pješčana i plitka. No, pod bilo kojim uvjetima, potrebno je dodatno kompostiranje, a ako je tvar kisela, dodavanje dolomitnog brašna. Potrebno je ukloniti korov i obogatiti zemlju kisikom.

sjemenjača

Prije nego što ispustite mlade grmlje iz kontejnera, stavite korijensku čašu u vodu oko sat vremena. To će olakšati šok biljke od prijelaza iz lonca na tlo, a korijenje će biti dobro navlaženo. Plodemo grmu jagode u zemlju, ostavljajući krunu na površini iznad linije tla. Zapečatili smo zemlju oko grma rukama. Udaljenost između grmlja nije manja od 35-40 cm, to će vam omogućiti da dobijete bujnu grmu i visoki prinos. Pod grmlju je potrebno širiti slamku ili suhu travu, koja će spriječiti truljenje plodova iz dodir s tlom.

Related  Uzgoj jagoda u vrećama – sve suptilnosti i tajne!

zalijevanje

Humidifikacija tla mora biti redovita, ne dopustiti da se zemljani koma osuši i izbjegne lokve. Optimalno navodnjavanje treba obaviti ako se gornji sloj tla osuši duboko 1 cm. Voda bi trebala pasti ispod grma, umjesto na bobicama, kako bi se izbjeglo truljenje plodova.

Dodatno oplodnje

Gnojiva topljivi u vodi s visokim udjelom dušika promicat će rast lišća i korijenskih sustava, a ne koncentrirati se na formiranje plodova.

Važno! Uklonite prvo cvijeće koje se pojavljuje na postrojenju. Tako ćete dati šansu da grmlje postane energičniji i razviti korijen. Ostavite sljedeće cvijeće.

Bajke se uklanjaju tijekom cvatnje i zrenja bobica. One iscrpljuju bush jagode i uskraćuju hranjive tvari.

briga

Jagoda je prilično tvrda biljka i dalje proizvodi bobice iz godine u godinu. Najmanje 3-4 godine grudice treba potpuno zamijeniti. Ako postoje problemi s razvojem biljke, infekcije i virusa, jagode se potpuno zamjenjuju mladim grmljem prije nego što čekaju pojam.

Kako podizati jagode u loncu

Jagode u loncu cvjetajuBiljka ima male korijene, tako da se osjeća dobro u malim posudama i kontejnerima. Ovo je vrlo povoljno, jer možete postaviti grmove jagoda na terasu ili balkon. Uzgoj jagoda kod kuće omogućuje vam sadnju sadnica u posudu u bilo koje doba godine, ali najbolje je proljeće.

 • Odaberemo lonac s odvodnom rupom i ispunimo dno slomljenim pločicama, slojem ili šljunkom.
 • Promjer lončanice mora biti najmanje 18 cm. Napunite ga zemljom za dvije trećine. Jagode se osjećaju dobro u smjesi tla pri pH od 5,3-6,5.
 • Izlijepite vodom dok ne počne strujati s dna lonca.
 • Nježno podignite grmove od jagode iz privremenog spremnika, pažljivo otpakirajte višak tla i odvojite korijenje svojim prstima.
 • Stavite grmlje u vodu tako da je biljka zasićena vodom. Ostavite najmanje sat vremena.
 • Širite korijenje na površini zemlje u loncu u različitim smjerovima od rozete grma.
 • Posipajte zemlju na razinu utičnice i kompakirajte ga.
 • Opskrbljamo se obilno vodom, gdje se nastali uranci sipaju zemlju.
 • Sada možete staviti posudu na sunčano mjesto na balkonu.

Vertikalni uzgoj jagoda omogućuje povećanje broja grmlja po kvadratnom metru. četvorni metar. To je posebno prikladno u malim parcelama ili terasama. Prikladni su specijalni spremnici ili samoproizvodi. U tu svrhu koristi se široka cijev u kojoj su rezane rupe. Načelo sadnje jagoda je isto kao iu loncu.

Kako dobiti sadnice iz sjemena

 1. jagoda iz sjemenaSpremnik treba napuniti zemljom i pažljivo uliti vodom.
 2. Prstom napraviti depresiju oko 6 mm s intervalom od 15 cm.
 3. U svakoj jažici smanjite sjeme s pincetom.
 4. Priporoshite zemlja i malo kompaktan, ali nemoj snažno pritisnite, tako da je postrojenje lakše izaći.
 5. Pokrijte kontejner od folije i stavite na sunčano mjesto. Povremeno zalijevati, ali ne napuniti biljke.
 6. Čim izbojci snimaju film. Pazi na vlažnost zemlje.

Related  Tajanstveni ljubimac vrtlara je zmajevo drvo

Uzgoj jagode je uzbudljiva aktivnost. Stoga, koliko ćete blisko postupati s vašim biljkama ovisit će o kvaliteti voća, njihovoj veličini i okusu.

Sve o uzgoju jagoda – video