Jagode u vrećiciUkusna jagoda će rasti na tvojoj dachi ako svladate tehnologiju uzgoja jagoda u vrećama. Potrebno je pripremiti mjesto za sadnice, kako bi pravilno postavili sadnju jagoda u vrećice, kako bi se osiguralo zalijevanje, osvjetljenje i potrebna temperatura. Pogledajmo bliže kako organizirati sve što je ispravno i dobiti odličan rezultat!

Kako uzgajati jagode u vrećama

Postoji mnogo različitih trikova i mudrosti koje iskusni vrtlari koriste u svojim parcelama kako bi postigli najvišu kvalitetu i veliku prinos. Postupno su ove metode dovele do pojave nove tehnologije za uzgoj jagoda.

Jagode u malim vrećamaGotovo svi koji su pokušali ovu metodu uzgoja jagoda, ne vraćaju se tradicionalnim metodama, već samo eksperimentiraju s različitim vrstama jedinstvenog načina:

  • vreće instalirane na podu;
  • vreće na policama;
  • vreće suspendirane iznad tla.

Ali tehnologija za sve te vrste je ista.

Da biste dobili dobru žetvu jagoda, bolje je rastujte u staklenicima, iako ljeti, s lijepim vremenom, žetva će vam se svidjeti i na otvorenom.

I naravno, ono što je već jasno od naziva tehnologije, morate pripremiti vreće za sadnice, kao i sadnice i tlo.

Navodimo sve što je potrebno za žetvu jagoda u torbi:

  1. Jagode u staklenikustaklenika. Ako želite dobiti jako dobru žetvu jagoda, onda bi to trebalo biti u stakleniku. Za vruću sezonu dovoljno je dodijeliti najobičniji ljetni staklenik s dobrom ventilacijom. A ako želite žetvu tijekom cijele godine, tada morate koristiti kapitalni staklenik s prisilnim grijanjem. Za uzgoj jagoda u stakleniku u vrećicama potrebno je dodatno opremiti staklenik s policama i nosačima s držačima vreća.
  2. Torbe za jagodeVrećice. Možete kupiti gotove vreće za uzgoj jagoda, koje se u velikom asortimanu prodaju u specijaliziranim prodavaonicama za perle ili vrt. I možete ih napraviti sami. Da biste to učinili, morate uzeti velike vrećice, mogu biti izrađene od brašna ili šećera, izrađene od kaprona, i izrezati rupe za sadnice na vlastitu. Također možete uzgajati jagode u plastičnim vrećama, samo u tom slučaju trebali bi biti dovoljno snažni. Za racionalno korištenje područja, vreće moraju biti visoke i male u promjeru, tada mogu primiti više sadnica.
  3. Tlo. Jagode preferiraju slabo kiselo ili neutralno tlo. Idealno za jagode je tlo, ako miješate treset i perlite. Ali takav sastav je prilično skup, pa se uglavnom koristi samo za pojedine grmlje. S velikim plantažama jagoda bit će više isplativo pripremiti podlogu. Da biste to učinili, trebat će vam travnjak, riječni pijesak, mali piljevina i humus.
  4. Sadnice jagodaSadnice. Možete uzeti sadnice iz svojih starih grmova, ali samo ako ste potpuno zadovoljni njihovim ukusom i prinosom. U suprotnom, bolje je kupiti nove sadnice u specijaliziranoj trgovini. Poželjno je da je sorta samo-oprašiva, a sadnice imaju dobar korijenov sustav.

Related  Šteta od kornjaškog kornjaša i mjera za borbu u vrtu iu kući

Sadnja jagoda u vrećama

Uzmemo unaprijed pripremljene vrećice, napunimo ih posebnim podlogama. No, prije nje je nezaboravna, na dnu, da sipa slitina. To je neophodno kako bi se osigurala dobra drenaža jer se jagode ne vole prekomjernom vlagom. Zatim, u vrećama, na četiri strane, napraviti proreze, stavljajući ih u šablone. Okomito ošišajte, duljina proreza je oko 8 cm, a razmak između utora treba biti 20-25 cm.

Mjesta za sadniceU rupe postavimo jedan grm jagode. Također možete staviti nekoliko grmlja na gornji, otvoreni dio vrećice. Stavljamo torbe sa sadnicama na određena mjesta: na podu, na posebnim stalcima, ili ih objesimo na kuke. Na jednom kvadratnom metru možete imati najviše tri vrećice. Na ovom završetku slijetanja, trebate samo vodu, zrak i čekati žetvu.

Sustav za navodnjavanje jagoda u vrećama

Navodnjavanje kapanjemZa uzgoj jagoda u vrećama, tehnologija navodnjavanja je bolje koristiti kapljicu. Takav sustav će olakšati vaš rad i također će biti najkorisniji za jagode koje ne vole mnogo vlage. Sustav navodnjavanja kapima izgleda poput cjevovoda koji opskrbljuje vodu. Od njega su sve cijevi vrećice, na čijim se krajevima nalaze kapaljke. Za proizvodnju takvog sustava kod kuće, prikladan je obični bolnički kapaljka.

Sam cjevovod je pričvršćen preko redova vrećica, broj njih ovisi o visini vrećice i može varirati od dva do četiri komada. Jedan je instaliran na vrhu, a ostatak se nalazi pola metra do kraja. Količina vode koju dobavlja sustav mora biti takva da na vrećici od 30 litara ima oko 2 litre vode dnevno. U vodi također je moguće dodati gnojiva i drugi gornji obrok.

Jagode na stolu tijekom cijele godine

Jagode u vrećici od polietilenaOva metoda uzgoja jagoda je u stanju organizirati obrezivanje jagoda tijekom cijele godine. U ljetnoj sezoni, jagode će rasti i na otvorenom terenu, na balkonu, pa čak i na prozoru. Ali ostatak vremena trebate voditi brigu o jagodama uzimajući dovoljno topline i svjetlosti. Za to se koriste staklenici s grijanjem. Ali sadnice moraju biti unaprijed pripremljene, tako da su otvrdnute i raspoložive na zalihi, tako da se svaki put nakon žetve može zamijeniti stari.

Related  Kako izrezati orasi

Za stvaranje rezervnih grmlja, mladi grmlja se smještaju u posebnu mikroklimu, gdje ostaju, ali se ne razvijaju.

inače podrum ili suteren može biti prikladna za takvu pohranu i hladnjak, sve dok se temperatura je uvijek 0 + 2gradusa i vlažnost u području od 90%. Za sličnu pohranu sadnica, stavite je bolje u plastične vrećice.

Uzgoj jagoda tijekom cijele godine – video