Uzgajaju se grožđe dobre kvaliteteGrožđe koje se uzgajaju tijekom tisuća godina prošlo je kroz velike promjene u posljednjih nekoliko stoljeća. Mnoge nove sorte pojavile su se, redovito daju žitarice, čak iu područjima gdje nikad prije nisu čuli za berbu vina. Uzgajivači uzgajaju ne samo Hardy sorti, ali i vrste malih štrajkova opasne bolesti kulturu, dajući izuzetno velika četka i nevjerojatno ukusne bobice, potpuno lišen kostiju. Ipak, stanari znaju da bi dobili pristojan povrat grma, pa čak i najproduktivnijih sorti i nezahtjevna što je više moguće, ulaganja u uzgoj i brigu o grožđe mase rada i vještina.

Prvo, nakon sadnje sadnice u zemlju, doprinijeti formiranje buduće žetve postaje vino, počevši od prve godine života biljke i, zajedno s oblikom krune određuje svoje plodnih biljaka.

S kompetentnim pristupom, četvrtom godinom grm je dobio konačni izgled, ali to ne znači da su radovi vinogradara završeni.

Formiranje grma

Formiranje mladog grma grožđaIzbor oblika grožđa koji određuje njezin vanjski izgled, strukturu i količinu, i novi izbojci i zelena masa, ovisi o klimatskim uvjetima rasta, plodnosti tla i karakteristikama biljnih svojstava.

Oblikovanje bumpsRezultat pravilnog stvaranja grma grožđa postaje:

 • Redovita i, u skladu s raznovrsnim značajkama, bogata žetva;
 • kvalitativno sazrijevanje na kraju vegetacije;
 • postrojenja koja toleriraju zimu bez problema i ne pate od raširenih bolesti grožđa i štetnika na tom području;
 • pružanje jednostavne brige za sadnice grožđa;
 • olakšati obrezivanje loze i navodnjavanje, pomlađivanje i prilagodbu postojećeg opterećenja.

Na pitanje kako uzgajati grožđe, neki početnici vrtlari djeluju na ćud, bez odgovarajuće pozornosti na obrezivanje grma. Ipak, postoje mnoge dobro ustanovljene inačice i vrste oblika koji omogućuju dobivanje dobrih rezultata u različitim uvjetima uzgoja. Uz pomoć obrezivanja proljeća, vinova loza se formira s trupom različitih visina ili bez njega.

Najčešće uzgajivači grožđa pričvršćeni su na ukrašavanje sadnica grožđa:

 • oblik bez glave bez višegodišnjih rukava, ali sa zadebljanim gornjim dijelom stabljike, iz kojeg, zbog obrezivanja 1-2 očiju ili prstena, raste mnoštvo novih izbojaka;
 • Oblikovana u obliku čašice s rukavima raznih duljina koje se protežu od stabljike, odmarajući se na staklo;
 • Oblik s voćnim vezama usmjerenim na jednu ili dvije strane, cijeli rast na kojem se rasprostire na vertikalnoj rešetki;
 • kordonski oblik s jednim ili više višegodišnjih kordona, preko kojih se distribuiraju voćni spojevi ili grane. Ova je opcija prikladna za uzgoj i brigu za grožđe, što rezultira visokim prinosima, ali se češće javlja u područjima s toplom klimom, gdje vina ne zahtijeva sklonište zimi;
 • ventilator i polu-furnir, odmara se na rešetki i ima nekoliko rukava različitih duljina i snage.

Riječ je o različitim varijantama i kombinacijama obožavatelja koji su primili najveće priznanje vinogradarima u Rusiji, jer je lako voditi brigu o takvom grožđu.

Besshtambovaya formiranje grmaBušotina se može po potrebi podesiti, a kada sadi šišanje, biljke dobivaju dovoljno zraka, svjetla i hrane, rezultiraju stabilnim visokim prinosima, mogu se ukloniti i zakloniti zimi. Većina rada na formiranju loze održanom u proljeće, ljetne pauze višak i pretjerano rastućih mladica i odojak, održan podvezica i druge postupke usmjerene na održavanje i plodnih biljke planirani oblik.

Tapiserija za grožđe

Tapiserija za grožđeBudući da su grožđe žestoka vinova loza, u većini slučajeva potrebna je pouzdana i udobna podrška da bi se uzgojila i olakšala skrb. Posebno je relevantna dostupnost takvih struktura u bezobličnim krunama i uzgoju žestokih sorti, te korištenjem grožđa za vrtlarenje nadstrešnica, luka i drugih građevina.

Podrška za vinove loze može poslužiti kao zidovi, montirani stupovi, stabla i stabla koja rastu pored grmlja, ali najbolje je rješenje instalirati poseban tral za grožđe.

Jednopravna rešetka na poljuU amaterskoj vrtlarstvu najčešći su dva tipa konstrukcije.

 • Vertikalna rešetka, gdje se grožđe izbojci nalaze u istoj ravnini;
 • nagnuta rešetka, na kojoj su izbojci raspoređeni u dva ravnina pod kutom jedan s drugim.

Dupleksna rešetka u predgrađuU oba slučaja, dizajn podržava pružanje pouzdanih stupova, među njima povući u redove čvrste žice koje moraju izdržati ne samo težinu mladica, ali jačina i izlije četke. Odnoploskostnaya rešetka grožđa jednostavnije aparata i znatno jeftinije, ali za dobivanje visokih prinosa iz grma biplanarni praktičnom izvedbom koja pruža veliku površinu za podupiranje i plodnih izdanaka izdržati ozbiljne težine vina.

Kako bi se pojednostavio uzgoj i brigu o grožđa, između goblena osigurati prolaz, dovoljno za uklanjanje grmlja i skriva se u hladnom vremenu, kao i da se osigura dovoljno rasvjete slijetanje, a redovi ne preklapaju. Bolje je da se na sjeveru na jugu na mjestu grotla za grožđe slegne. U ova konstrukcija visina odabrana ovisno o uzgajivač rasta, značajke i vrste odabranog oblika grma.

Kako vezati grožđe

Pravovremeno podvezica grožđaKako se grožđe uzgaja tijekom vegetacijskog razdoblja, izbojci se nekoliko puta vežu na vodoravne nizove rešetki ili se pričvršćuju na druge vrste nosača. U ovom slučaju, podvezica, tijekom kojega su izbojci ravnomjerno raspoređeni u jednoj ili dvije ravnine, ima nekoliko svrha:

 1. Postrojenje ima bolji svjetlosni i zračni režim.
 2. Lakše rezanje i normalizacija zelene mase i jajnika.
 3. Omogućuje izvođenje folijarnih obrada grožđa, kao i primjenu “zelenog obrezivanja”.
 4. Okomito smješteni izbojci rastu bolje i zrele.
 5. Rizik razvoja bolesti grožđa i štetnih šteta je smanjen.
 6. Početnik vinogradar trebao bi znati kada i kako vezati grožđe.

Prvi put da popravite položaj izbojaka je neophodan, kada imaju duljinu od oko 40-50 cm i dostižu donji red na rešetki. Zatim, kako raste rast drveta, stabljike su povezane dosljedno na sve redove.

Kao odjevni materijal, bolje je uzeti komadiće tekstila ili pletenine, prirodne niti ili žice, tj. Znači da se ne komprimiraju ili ne stisnu rastući izbojci. Prikladno je upotrijebiti poseban alat za čavaonicu, koji popravlja slobodno pucanje pomoću plastičnog isječka. Na tralizama, gdje se žica istegnula u dva paralelna reda, izbojci počinju samo u takvom razmaku, a obrasci koji se oblikuju na kraju su pričvršćeni na potporu. Ako se uzme u obzir za grožđe koje se uzgajaju u vidikovcu ili krovištu gdje je osiguran slobodni šiljasti šiljak, tada ne treba vezati takve izbojke.

Pasynkovanie grožđe

Prolazak grožđaU ljetnim mjesecima, uzgoj i briga za grožđe ne uključuje rezanje višegodišnjih izbojaka, ali bez uklanjanja nekih zelenih dijelova biljke ne može. Ovisno o vrsti grožđa, opterećenje koje grm osjeća, kao i uvjeti uzgoja, biljke mogu dati značajan broj izbojaka drugog reda iz pupova na izbojku tekuće godine. Ako ne uklonite takvu djecu, odabirete mnogo potrebne hranjive tvari za buduće usjeve i zasjenite cijeli grm. Prekomjerna gustoća groma je ozbiljan faktor rizika za razvoj bolesti grožđa kao što su plijesni i praškasti plijesni. Stoga ne vrijedi čekati rast parazitskih izbojaka.

Ako se u regijama s kratkim ljetima pasynkovanie grožđe je potpuno uklanjanje mladica u ranim fazama razvoja na jugu, osobito u uzgoju ranih sorti, pastorčad samo skratiti na jesen dobiti još jedna žetva od slatkih bobica.

A u nekim slučajevima, na primjer, kada vinova loza pate od mraza ili tuče, sadnja grožđa se uopće ne provodi. Stephens zamjenjuje nedostatak zelene mase na grmu i pomaže da se nastavi razvoj grma.

Preventivno liječenje i folijarnu obradbu grožđa

Zahtijeva gornju obradu od listovaDobivanje kvalitetne i stabilne žetve grožđa je nemoguće, bez da biljka ima odgovarajuću količinu hranjivih tvari. Uzgoj na rešetki daje vrtlaru mogućnost korištenja listova preljeva od grožđa, učinkovitog izvora dodatne prehrane i minerala.

Najveća potreba za takvim dodatnim preljevom grožđa pereže iskustvo:

 • prije cvjetanja i nakon njega;
 • u razdoblju kada počinje bojenje bobica;
 • nekoliko dana prije žetve.

Za oplodnju sadnica grožđa i odraslih grmova, koristi se otopina koja sadrži 5% superfosfat, 0,5% amonij sulfat i 1% kalijeve soli. Kada plodovi počinju sazrijeti, vina više ne zahtijeva dušik, ali u sastavu hranjenja moguće je uvesti mikroelemenata, na primjer cink i bor.

Nakon cvatnje grmova tretirani sa 1 posto otopine borne kiseline u kombinaciji sa fungicidom, koči razvoj plamenjače, bolest se javlja u uvjetima visoke vlažnosti i štetnog utjecaja, ne samo za buduće žetve, a na cijelu vinove loze. Konačni preljev na listi grožđa može se provesti na temelju infuzije drvenog pepela. Dodavanje takve rane, kao i prskanje fungicida i insekticida grmlja provedenih u drugoj polovici dana, kada se temperatura smanjuje, sunce ne može izgorjeti lišće i pupoljci ili oblačnog vremena. Što duže kapi droge ostaju na zelenilu, to je veći učinak postupka.

Od procesiranja grožđa nakon kiše kad se fungicidi i otopine mikroelemenata ispiru?

U slučaju teškog kiše, što je prije moguće liječenje se ponavlja, plaćati pozornost na prskanje grmlja Ridomilom, naročito u vrijeme kada je cvatnja završi, i vjerojatnosti razvoja plijesni.

Obrada grožđa je neophodnaNišta manje opasno za grožđe pepelnice bolesti je često razvija u suhom toplom vremenu. Prvi preventivni tretman protiv ove bolesti je u proljeće. Ako mladica, lišće i plod otkriti svjetlo bijelo paperje u početnoj fazi je prilično efikasan način obrade će plijesni grožđa soda i kalijevog permanganata, kao lagano ružičasti rješenje.

Ne treba zaboraviti da je učinkovitost zavoje i lijekove stvarno visoka, ako se ispune svi pravila uzgoja i njegu vina, korov uklanjaju u vremenu i suvišnih izbojaka, puca sve dostupne zrak i hranu.

Sve o sadnji i uzgoju grožđa – video