Šparoge imaju više dudaŠparoga (ili grah) grah su različita graha, čiji mahuni ne sadrže krute vlakna i unutarnji sloj “pergamenta”. Takva grah se koristi u kuhanju u obliku cjelovitih mahuna zajedno s preklopima. Zrelo žito ovaj grah se također koristi za hranu, iako žita ona ima manji i čvršći od uobičajenih grah, tako da oni zahtijevaju dodatno namakanje i kuhanje.

Biološke značajke

Grah VignaNjegovo je ime šparoge grah za okus, koji podsjeća na mlade izbojke šparoga. Ovo grah je izravni rođak zajedničkog graha. Razlika je samo u odsutnosti krutog filma i vlakana u podu. Oblik mahuna također ima razliku – u šparaspodnim sortama, mahune su uske i duge. Rod grahorica Vigna također pripada asparagi grah. Vigna se razlikuje od konvencionalnih graha u strukturi ginecije, stipula i sastava peludi. Međutim, njezini mahuni imaju isti izvrsni okus i koriste se u kuhanju.

Vigna i šparoge nisu jednaki. Vigna je raznovrstan šparoge grah. Asparagus također može uključivati ​​vrste zajedničkih graha koje nemaju vlakna i tvrdi sloj u štapiću.

Biljka se uzgaja u tri oblika:

  • grmlje – 30-50 cm;
  • pola skenirana – do dva metra;
  • namotavanje – od dva do pet metara.

Ljubičaste mahune šobinjih grahaPods dolaze u različitim nijansama – zelenom, žutom, crvenom, tamnom ljubičastom. Mahune su vrlo uske, koja raste u dužinu od 12 do 120 cm. Cvjetovi su mahune i niz različitih nijansi i često ova biljka se koristi za ukrasne svrhe. Mnoge sorte su tolerantne za sjenu, mogu se uzgajati u čarobnoj sjeni viših biljaka, pa čak i na sjevernoj strani kuća.

Asparagus grah – raste i njegu

U sjevernim područjima, grah se uzgaja kroz sadniceUzgoj i briga za grah nisu osobito opterećeni. Vi samo trebate zapamtiti neke od značajki ove biljke. Sve vrste graha su termofilne. Grah, osobito mlad, ne podnosi ni najmanji mraz, pa čak i hladno otpuštanje. Na temperaturi ispod 10 ° C grah prestane rasti, a na niskim temperaturama umre. Ipak, to je gotovo svugdje. U hladnijim područjima poslije će posijati, kada se recikliraju mrazovi. Na sjevernom terenu grah se uzgaja kroz sadnice. Na jugu, naprotiv, možete rasti dva, a ponekad i tri, usjeva po sezoni.

Grah raste dobro na slobodnim, dreniranim, organskim bogatim tlima. Korijene njezinog protežu dulje od jednog metra, pa se grah smatra dovoljnom kulturom otpornom na sušu. Međutim, s produljenom sušom biljke trebaju zalijevati. Humidificirani grah ne može podnijeti.

Grah raste najbolje na istom mjestu, jer njegovi korijeni obogaćuju tlo dušikom. Stoga, kada mijenjate mjesto uzgoja, najbolje je uzeti malo zemlje iz prošlogodišnjeg vrta na novi krevet. Ostali dobri prekursori graha su kupus, krastavci i krumpir.

Germination sjemena graha prije sadnjeSjeme se može posijati na suhom ili ih natapati jedan dan u vodi uz dodatak stimulansa rasta. Kao stimulans rasta, med, pepel, organski hum, gnoj može se koristiti. Pripravak-stimulans se pripremi u obliku 1-2% -tne vodene otopine. Na ravnoj ploči, morate širiti sloj gaze, položiti sjeme na njemu, pokriti ga s drugim slojem gaze i uliti sjeme s rješenjem tako da je gaza potpuno navlažiti. U natopljenom sjemenu, procesi rasta počinju brže i aktivnije, daju ranije i snažnije izbojke.

Grah rasteSijati sjeme graha treba biti na dubini od 3-4 cm, vrlo duboko plasman sjemena vodi odgoditi i oslabiti sadnica biljaka, manje -. Hoće oslabiti korijenje. Na laganim pješčanim tlima, sjeme graha može biti ugrađeno malo dublje. U rupi je bolje smanjiti dvije žitarice. Kada sjetvu grah sije na brazde gnijezdo treba postaviti na udaljenosti od 20-30 cm jedni od drugih, ostavljajući između redova 40-50 cm. Uz ovaj raspored, biljke potrebno je snaga i područje rasvjete će se osigurati. Sadnice se pojavljuju nakon 5-10 dana.

Ako postoji opasnost od noćnog mraza, izbojci trebaju biti prekriveni filmom ili netkanim materijalom. Popodne, sklonište treba ukloniti.

Nakon 3-4 tjedna nakon klijanja moguće je oploditi gnojivo s dušikom. To je osobito važno u suhom vremenu, jer u toplinskoj postrojenju ne može apsorbirati dovoljno dušika iz zraka. Ako tlo sadrži nekoliko organskih gnojiva, tada treba provesti složenu gnojidbu. Kada vezujete voće, možete hraniti grah fosilni spoj kalija. Također možete napraviti lisnato gornje odijelo. U tu svrhu prikladan je konvencionalni drveni pepel.

Podržava visoki grahPosijajte grah, najbolje na rubovima parcele, u nizu, uvijanje i polu-uzgoj sorti usmjeravajući na jake tralize. Trellises je bolje napraviti drvene, jer grah nema brkove i zamotajte oko metala ili plastike, to će biti puno teže. Također možete staviti zavojite grah na ograde, stupove. Možete napraviti “kolibu” – četiri pola, uvučeni u zemlju na kutovima trga sa strane 50-100 cm, a povezani vrhovima. Stranice “kolibe” mogu biti ojačane križnim tračnicama. Sjeme graha posijano je na četiri strane “kolibe”, a kako raste, stabljike se omota oko potpore, potpuno ga skrivaju pod mnoštvom lišća i voća.

Mnoge vrste šparoge imaju predivno cvijeće različitih nijansi, što im omogućuje da se stave kao ukrasne biljke duž rubova cvjetnjaka. Bushove vrste graha, obješene uz masu dugih mahuna, također imaju prilično atraktivan izgled. Njega za grah je raspuštanje redaka i korova. Od graha dobro reagira na organska gnojiva, korova trava koje se mogu širiti direktno ispod grmlja grah do kraja ljeta pretvara u humus, te u tom slučaju će poslužiti kao malč.

Mlade biljke graha vrlo su često napadnute od lisnih uši, paukova grinja i bjeloglava. Za borbu protiv njih biljke se mogu prskati otopinama rubnog sapuna, duhanske prašine i pepela. Možete koristiti insekticide – Agravertin, Actellik, Fitover. Za borbu protiv puževa, tlo oko izbojaka može se posuti suhim pepelom, vapnom ili suhim borovim (pine) iglama. Od industrijskih pripravaka, granulirani pripravak “Groza” je učinkovit.

žetva

Šparoge su zeleneBudući da se mahunarke koriste u nezreli hrane, važno je ne propustiti trenutak prikupljanja šparoga. Najbolje vrijeme za žetvu je 7-14 dana nakon pojave jajnika, ovisno o sorti. Pods u ovom dobu su puni hranjivih tvari, veličina zrna u njima ne prelazi pšenično zrno. Razbijanje mahuna treba biti dnevno, u skupinama otprilike iste dobi. Uklanjanje nezrelih mahuna iz biljke uzrokuje novi val cvjetanja i stvaranje novih jajnika. Prikupljajte žetve zelenih mačaka na taj način sve do najhladnije.

Zelene jabučice graha šparoga prikladne su za svježu potrošnju, konzerviranje, zamrzavanje. Pods se može skladištiti kratko vrijeme svježe na hladnom mračnom mjestu, raspršenom u jednom sloju. No, nakon tjedan ili dva, mahune počnu gubiti i sušiti. Stoga, za dugotrajno skladištenje žetve grašaka šparoga, najbolje je koristiti zamrzivače.

Za dugotrajno skladištenje, zrnca šparoga su zamrznutaPrije polaganja za dugotrajno skladištenje, grah treba prati, rezati na komade duge 2-3 cm i blanširati u kipućoj vodi 2-3 minute. Nakon toga, odvodite vodu i stavite grah u zamrzivač, čvrsto pakiran u plastične posude ili vrećice. Ako želite zamrznuti mahune u labavom obliku, najprije ih morate osušiti, inače će se slomiti ako zamrznu.

Kao što je već spomenuto, u pisanju također možete koristiti zrno graščića šparoga. Zbog toga bi mahune trebalo dopustiti da zrele do biološke zrelosti. Letci mahuna trebaju postati mekani i lako otvoreni. Sakupljeni zrno treba dobro sušiti, širiti tanki sloj na novinama ili tkaninama, miješajući svaki dan. Čuvajte grah najbolje u suhim posudama s poklopcem, s vremena na vrijeme otvaranja i prozračivanja.

Nikad ne stavljajte jako suho zrno graha na skladište. To može dovesti do propadanja i razvoja gljivičnih infekcija.

Prednosti i štete od šparoga grah

Grah obogaćuje tlo dušikomGovoreći o prednostima i opasnostima od šparoga, treba imati na umu ne samo gastronomska svojstva ove izvanredne biljke. Grah je izvrstan vrtni i vrtni poslužitelj. Onaj tko brine o plodnosti tla nikad neće prolaziti grahom, kao ni drugim grahom. Grmovi graha šire se u tlu u svim smjerovima korijena duljine najmanje jednog metra, na kojima se akumuliraju glomeruli s dušikom. To znači da grmovi graha obogaćuju tlo najvažnijim mikroelementom – dušikom. Dakle, grah (i drugi grah) je univerzalni biljni preteča gotovo svih poljoprivrednih kultura. Boca graha daje izvrsnu kompost.

Korisna svojstva graha mnogo su puta veća od šteteGrah ima svojstvo zastrašivanja vijaka i muljeva. Na mjestu gdje grah raste, ove slatka štetnika nikada neće pojaviti. U tu svrhu, grah mora biti zasađen duž perimetra mjesta, kao i odvojene grmljavine među ostalim biljkama. Grah brzo rastu zelenu masu. Stoga kovrčava sorte mogu stvoriti izmiješan sa zelenilom začinjena arbors, ograde organizirati vjetrobransko staklo, pritenyat južnu stranu krastavaca i rajčice u staklenicima.

Što se tiče prehrambenih svojstava zrna šparoga, to je pravi skladište korisnih tvari. Zelene mahune sadrže vitamine A, C, skupinu B, željezo, cink, magnezij, kalij. Zrnati grah dobro se probavlja i apsorbira tijelo, ima izražen diuretski učinak. 100 g proizvoda ima samo 23 kcal što ga čini atraktivnim za one koji žele izgubiti višak težine. Pods su bogati nekim proteinima i vlaknima, malom količinom ugljikohidrata.

Korištenje zrna graha u kuhanju može biti nezavisno jelo, kao dio drugih jela i bočnih jela.

Za štetna svojstva šparoga grah (kao i ostale mahunarke), može se pripisati imovini uzrokujući povećanje stvaranja plina. Stoga, grah se ne preporučuje za osobe koje imaju kronične bolesti probavnog sustava, kao i povećanu kiselost želuca.

Osim toga, grah (a ne samo šparoge!) Ne može se jesti sirovo ili natopljeno. Činjenica je da u naborima mahuna i graha zrna postoji otrovna supstanca – phasin, što može uzrokovati ozbiljne trovanja (phasin nije samo u grah Mash, tako da se mogu jesti kao proklijao). Fazin je uništen toplinskom obradom, tako da čak i u svježim salatama, šnuljevi grašaka mogu se dodati samo u kuhanom obliku. U žad i giht, zeleni grah treba biti korišten s oprezom, ali ne vrijedi potpuno odustati od ovog korisnog povrća.

Kako uzgajati grah – video