marelica usjeva u sredini strip RusijeSrednja zona Rusije karakterizira snježne blage zime, s kratkotrajnim mrazovima do -30, vlažno toplo ljeto, umjerena kontinentalna klima. Dolazeći s južnih rubova marelice, slijetanje i skrb u srednjoj traci zahtijeva poseban. Europska ravnica obuhvaća područja Bjelorusije do Volga regije, od granica Arkhangelskog kraja do Chernozemskog kraja. Na sjeveru, raspon je ograničen na taigu, na jugu do šumskog stepa.

Zahtjevi marelice

marelica na kućiciAko donosite sadnicu iz južnih regija zemlje, neće preživjeti u ekstremnim uvjetima, ili stablo neće donijeti plod. Stoga se sadnja u srednjoj traci marelica i skrb provodi uzimajući u obzir lokalne uvjete. Uvedene su nove sorte prilagođene lokalnoj klimi, nazvane zonama. Uzgajaju se u rasadnicima, od kostiju s stablom koje posjeduje korijen ili s prioryom na sadnicama.

Nisu svaka tla i teren pogodni za uzgoj marelica. Zimska izdržljivost zoniranih sorti je ograničena, stabla su potrebna zaštita od temperature zime i promjena bolesti. Priznato je da je moguće posaditi vrt s marelom ako se promatraju vanjski čimbenici kod sadnje i brige za marelice u srednjem pojasu:

 • za slijetanje odabire se nagib s maksimalnim osvjetljenjem tijekom dana;
 • Podzemne vode trebaju biti niske, ne manje od 2 m do površine;
 • trebao bi biti krila od sjevernog vjetra, zida kuće, ograde ili zaštitnog zaslona;
 • odaberite sadnice koje slijede samo-fertilizirajuće zimske vrste;
 • Tlo mora biti toplo, plodno s velikim brojem gliste.

Ako podignete mjesto slijetanja na visinu od 70 cm iznad tla, brdo će se zagrijati brže. Korijenje se povećava iz podzemnih voda. Za navlaživanje, postavljen je tanjurić. Marelica za odrasle ne zahtijeva česte zalijevanje.

Sadnja u vrtu marelice

zaštita od mraza i glodavacaSvaki vrtlar sanja o prvom žetvu iz sadnice što je prije moguće. Možda, ako sadnja marelica u proljeće u kontejner tipa mladice na agenti za utiskivanje. Kao zaliha, koristimo šljivu šljive, lokalne sorte koje se ne zamrzavaju. Marelice su cijepljene na razini od 1,2-1,5 m od baze. Cijepljenje u prtljažniku na ovoj visini štiti prtljažnik od marelice od podupiranja – boli Moskovskog stabla. Zimska izdržljivost i povećanje prinosa marelica. Kao graft može koristiti zonirane sorte. Oni prodaju takve sadnice u posudama. Morate kupiti sadni materijal samo u rasadnicima.

sadnja zaliha u rasadnicimaSadnja marelica u srednjem pojasu može se provesti sadnicama zoniranih sorti s otvorenim korijenskim sustavom. Najbolje vrijeme za sadnju je kraj travnja. Mlada biljka mora biti zaštićena od ponavljajućeg mraza. Izaberite biljke lokalnog uzgoja, s natečenim, ali zatvorenim bubrezima. Takva sadnica će se proizvoditi za 4-6 godina.

sadnju marelica u srednjoj traciMožete zadržati osušene kosti s lokalnih stabala, a jabukovi sijati. Da biste to učinili, pripremite rov, popunite ga slabim plodnim tlom, stavite kamenje, posipajte zemljom i mljevenom slamom ili sijedom. Prošlo je prirodno slojevanje, a u proljeće će porasti mlade sadnice, ali ne sve. Sadnja i briga za sadnice je stvoriti krunu, pružiti uvjete za brzi razvoj i zaštitu od bolesti i štetnika.

Posebna značajka u skrbi o marelicama je potreba reguliranja žetve i stvaranja stabla voća tijekom svog života.

Jesu li marelice u Urala i Sibiru?

marelice na Uralima i SibiruDo nedavno amatera koji je na izložbi pokazao dar darivanja marelica, osramotio lokalne vrtlare, opomenuo je da je donio plodove koje je kupio. Bio je lokalni entuzijast Nikolaj Pavlovich Pitelin iz Čeljabinskog. Počeo je uvođenje marelice, a ne Urala, s upotrebom sjemena za podlogu polukultura lokalne stanice – zercelesa.

Već šest godina tražio je materijal za žvakanje. Godine 1992., od Khabarovskog je primio reznice sorti Khabarovsk i Akademik i posadio ih za 6 ljetnih lokalnih sadnica. Zatim je primio zonirane sorte iz prvih kaveza, te uveo Krasnoyarsk – Serafim i Amur.

Kao rezultat toga, dobivale su lokalne zonirane sorte, reznice iz kojih su distribuirane amateri za vrtlare. Marelice na Uralsu su ukorijenjene. U većini zamrznutih zima, kad su jabuke i trešnje izgubili, marelice su preživjele. No, tijekom razdoblja cvatnje, teško ih je spasiti od ponavljajućih mrazova, koji nisu rijetki u Uralsima. Od deset godina, marelice su bile plodne 6 puta, u preostalim godinama usjev je izginut u cvatu. Ali istodobno su pogođeni i jabuke, kruške i šljive.

U Uralskoj regiji preporuča se uzgoj:

 • sorta Amur, srednje stablo, s voćem težine 30 g, slatko, prinos do 40 kg u povoljnim godinama djelomično samo-oplodnje;Amur na Urale
 • sorta Serafim, voće težine do 30 g, celuloza blago obojena, slatko i kiselo, prinos do 30 kg samo-gnojiva;marelica Seraphim
 • sorta Khabarovsk, snažan, rasprostranjen, prinos do 35 kg, brzo samiscjeljivanje, voće na palatinoj skali 4 boda;marelica Khabarovsk
 • akademkin, snažan, voće do 55 g težine, okus 4 boda.akademkinju u Uralu

Sadnja marelica u Sibiru, u zoni rizičnog uzgoja, provode i lokalni ubojice. Ivan Leontievich Baikalov bio je umiješan u uzgoj 40 godina, u Khakassia je osnovano Minusinskovo voćno stablo. Baikalov rad na poboljšanju lokalnih sorti nije stvorio proboj, ali kao zaliha, oni se koriste u Uralskim i južno-sibirskim regijama.

Međutim, postoji nekoliko vrsta koje su zimske, idu u cvatu iz ponavljajućih mrazova i koriste se u daljnjem uzgoju rada:

 1. Sibirska Baikalova je stvorena na temelju nepoznate sorte uvezene s Dalekog Istoka. Raznolikost je stvorena u Khakassia na privatnoj parceli, registriranu 2002. godine od strane Državnog registra. Stablo je visine 3,5 m, rasprostranjeni, ne obloženi, voćni pupoljci tipa buketa.
 2. Istočni sibirski – hibrid Ordinarnih i Manciurskih sorti. Značajka – cvjeta sredinom svibnja. Voće 25-35 g, ukusno, srž je sladak.
 3. The Northern Lights je hibrid treće generacije, koautor s Matyuninom. Hibrid ima visoku otpornost na smrzavanje. Marelica cvjeta u drugom desetljeću svibnja, Ostavlja iz ponavljajućih mrazeva.

marelice u vrtu ZhelezovaPosebnost u uzgoju sibirskih marelica u sadnji samo je na brdima, a zemlja bi trebala biti dovoljna da se korijenje ne zimi zamrzne. Objavljivanje nekoliko sorti je obvezno, jer nema zonskih sorti samoplodnyh. Nema obrezivanja na prstenu. Moramo zaštititi zdravlje stabla, koje je teško preživjeti u sibirskim uvjetima.

Marelice u srednjoj traci Rusije – video