ureaUrea (karbamid) je vrlo učinkovita, univerzalna, granularna gnojiva dušika koja se široko koristi među vrtlara i vrtlara. Kada se ispravno i dozirano, za određenu kulturu, koristeći ureu kao gnojivo, biljke reagiraju dobrim rastom i razvojem, kao i obilnim voćnim ležajem. Uz univerzalnost, postoje još dva važnija čimbenika, zbog čega je karbamid vrlo popularan među poljoprivrednicima – urea, gnojivo je jeftino i vrlo jeftino.

Izgled, kemijska svojstva i fizička svojstva uree

zrna uree

 • Izgled – okrugle, vrlo svijetle (do bijele) ili prozirne granule. Granulacija karbamida u proizvodnji, u visokom stupnju, sprječava nakupljanje gnojiva tijekom skladištenja i transporta.
 • Kemijska karakterizacija – (NH2)2CO, gdje gotovo polovina (46%) ukupnog volumena, dušika.
 • Fizikalna svojstva – urea gnojiva, topivi u mnogim otapalima, uključujući polarna u običnom vodom, što omogućuje da se oba koriste u čistom obliku (granule), i željenom koncentracijom vodene otopine.

Znakovi nedostatka dušika u vrtovima i vrtovima usjeva

 1. Nenaturno spor, depresivan rast biljaka.
 2. Tanki, slabi i kratki izbojci u blizini grmlja i drveća.
 3. Lišće: uska i mala, svijetlo zelena (blijeda) ili izrazita žutost. Biljke koje pate od nedostatka dušika predisponirane su za rano leafanje.
 4. Cvjetni pupoljci: slabi i nerazvijeni, njihovo oblikovanje događa se u mnogo manjoj količini nego što bi trebalo biti. I kao posljedica toga, biljke su slabo plodne.

Znakovi nedostatka uree

Upute za uporabu uree

oplata ureeU primjeni uree kao gnojiva u vrtu ili okućnica treba imati na umu da je samo nekoliko dana da se pretvara i mijenjati pod utjecajem u bakterija u tlu tijekom tog procesa stvara ugljični amonijak, koji je prilično brzo raspadaju na otvorenom, tako da korištenje površina uree , naravno, moguće, ali neučinkovito.

Optimalna a najbolji rezultati se dobivaju tako što ovo gnojivo, ne samo u staklenicima, na primjer, u staklenicima ili plastenicima, ali iu konvencionalnim hortikulturni farmama. Jedini uvjet za ureu maksimalna učinkovitost – njegovoj neposrednoj ugrađivanje u tlo, s obzirom na činjenicu da se, dok se gubitak amonijevog karbonata (plin amonijak) svedena na minimum, što znatno povećava penetraciju hranjivih tvari, posebno dušika u biljke.

Bez obzira na to gdje i od strane koga proizvedeni ureu, svi proizvođači jednoglasni u svojim preporukama i točka u uputama za uporabu uree koja se može koristiti za bilo koju zemlju kao bazna gnojivo ili kao gnojivo za voće i / ili povrća.
Unatoč ovom fleksibilnost, iako treba napomenuti – različite kulture moraju biti različite količine gnojiva, u vezi s onim što uzgoja pozvane su da dodaci prehrani u određenim dozama, ovisno o stvarnim potrebama biljaka.

Važno! Karbamid u osnovi zakiseli tlo – to je činjenica. Ako je tlo tako kiselo, vapnenac (kreda) se koristi za neutralizaciju tih procesa. Uvedeno je zajedno s dušikom u gustoći 0,5 kg karbamida, 0,4 kg vapnenca.

Primjena uree kao gnojiva u vrtu iu vrtu

Vegetativno razdoblje

 • Kupus, cikla, luk, paprika, rajčica, češnjak i krumpir – 19-23 g / m².
 • Kada koristite ureu za krastavce ili grašak, napravite oko 6-9 g / m².
 • Patissons, patlidžana i tikvice – 10-12 g / m². Top preljev se vrši 2 puta tijekom cijelog razdoblja rasta, prve tijekom presađivanja, a drugi – na početku formiranja ploda.
 • Jagode i vrtne jagode – gnojivo u nepromijenjenom obliku unosi se u tlo pripremljeno za sadnju bobica. Tijekom formiranja pupova i jajnika, primjenjuje se prskanje, 10 gr. za 2 litre vode. Da bi se povećao prinos početkom rujna ili krajem kolovoza, biljke se oplodi koncentriranom otopinom od 60 g. za 20 litara vode.
 • Žitarice – 300 gr. na sto dijelova u granuliranom obliku.
 • Gornje lišće povrća, kao i zaštita od bolesti i štetočina (biljke za prskanje) – 9-15 g. Svakih 10 litara. voda.

Prije sadnje bobica i povrća

Za oplodnju tlo ispod bobica i povrća u razdoblju prije koji su dovoljni da se granule uree (bez razrjeđivanja) brzinom od 5-11 g / m². Tipično, 60% ukupnog, potrebnog volumena karbamida, uvede se u jesen, prije kopanja, a ostatak gnojiva se dodaje u proljeće.

Kako uzgajati ureu za gnojidbu voćnih stabala i bobica

Važno! Višak dušičnih gnojiva u tlu također nije dobar za biljke, mogu započeti intenzivan rast uz stvaranje obilne zelene mase na štetu voćnog ležaja. Moguće je formirati nerazvijene jajnike i / ili voće.

Ako koristite kuglica je jasna – izmjeri potrebnu težinu i sve može biti u zemlji, kako uzgajati uree i da je potrebno koncentracija otopine, mnogi, pogotovo na početku poljoprivrednika, može panj. A ovo je pitanje osobito relevantno za vrtlare. Razlog tome je što su stabla i grmlja oplođenih, poželjno, razrijeđena vodom i uree, granulirani urea rijetko – neposredno prije sadnje sadnica, ona se postavlja izravno u pripremljenoj rupi.

Za drveće i grmlje dobro razvijena i obilno Crni iz uree, kao što je već navedeno, koncentrirana otopina je spremna koji je doveo direktno distribuciju korijena (debla) i debla strip. Ako iz nekog razloga nije moguće pripremiti rješenje, moguće je napraviti i peleti, iako to nije najbolji izbor, ali to je obavezno, nakon toga u izobilju zalijevanje. Također je važno promatrati omjere razrjeđivanja karbamidom.

 • Stablo jabuka – za svako odraslo stablo oko 200 g karbamida (granula) ili otopina – određena količina uree razrijeđena je u 10 litara vode.
 • Šljiva, čašuka, sirka i trešnja – 120 g / 10 l.

Savjet! Nemojte očajavati ako ne znate kako primijeniti ureu u zemlji i kako pravilno izmjeriti kada nemate težine pri ruci.

U tom slučaju možete koristiti improvizirane alate:

 • 1 tbsp. l. može držati 10 gr. urea;
 • u običnom šibici (bez klizača) stavlja se 13 gr. urea;
 • 200 g stakla – oko 130 g. ovo gnojivo.

Svojstva i primjene ureje – video