kupus kupine na rešetkiU posljednjih nekoliko godina kupina postaje sve popularnija, au mnogim predgrađima nije imala manje prostora od dugog i poznatog malina. A ta je pažnja posve zaslužena, jer je kupina vrta, fotografije sorata i opis kojih se zadivljuju velike veličine bobica, ne samo da je održiv i ukusan, već i vrlo jednostavan za njegu.

Zakonodavci svijeta “moda kupina” i vođe u uzgoju ove bobice već su bili Amerikanci. Nije iznenađujuće, većina modernih sorti su kreacije znanstvenika i entuzijasta iz SAD-a, koristeći u uzgoju različite vrste kupina.

Vrste kupina: fotografija i opis

Maturasta bobica (Rubus fruticosus)U većini Rusije i Europe, divlje sadnice ovog višegodišnjeg grmlja formiraju kupina siza (Rubus caesius) i kupus (Rubus fruticosus). Međutim, postoji još nekoliko vrsta, čiji plodovi su jestivi, a biljke imaju zajedničke značajke.

Blackberry div (Rubus armeniacus)Tako je, na primjer, divovski crnac iz Armenije (Rubus armeniacus), koji se ponekad naziva Himalom, koji je prikazan na fotografiji dugo vremena masivno obrađen u SAD-u i Europi. Razlog popularnosti grma bio je jednostavan – velika, masivno zrenja s okusom slatkog deserta. Ali vrsta je imala značajan nedostatak. Ova kultura izgledala je vrlo šuplje, a s pojavom izrezaka kupine (Rubus laciniatus) napuštena je.

Slika podijeljenog kupina (Rubus laciniatus)Danas plantaže kontinenta Sjeverne Amerike i širom svijeta rastu sorte stvorene na osnovi žarulja i kupinskih okusa, kao i kultiviranih oblika bez trnja, obično poznat kao Thornless.

U slučaju divljih vrsta kupina, bobice mijenjaju boju od zelene do crvene ili smeđe dok sazriju, a potom do tamne ljubičaste ili gotovo crne. U ovom slučaju, koža bobica, kao što se vidi na fotografiji kupine s plavom, prekrivena je cvjetanjem koje je odredilo ime vrste i odsutno je u drugim vrstama.

Blackberry sizaya (Rubus caesius)Postoji razlika između vrste u strukturi grma i izgleda lišća. Posebno je vidljivo kada se gleda u prorezu kupine, koja je jedinstvena na svoj način. Ova vrsta je teško probijena uz rub, koji se sastoji od 5-7 dijelova lišća, višenamjenske četke i zaštićenih fleksibilnih izbojaka.

Kupina i sizaya su široko rasprostranjene vrste u Rusiji, koje se mogu naći na rubovima, obraslih sječa, uz bujice i na obalama rijeke. Međutim, u vrtu su biljke bile samo zbog uzgajivača koji su stvorili veliku bobu i donosili sorte kupina.

Vrste vinske kupine

Uzgoj kupina na rešetkiBudući da su nekoliko sorti korištene za uzgoj sorti bobica, višegodišnji grmovi imaju različite strukture i vrste plodova. Poput svojih divljih predaka, mnoge vrste zadržale su puzav oblik. Biljke s dugim, do nekoliko metara izbojaka uzgajaju se na tralizama, što vam omogućuje da dobijete najveći prinos od jednog grma.

Grožđe sorte kupine su više poput malina. Takvi uzorci nose plod na dvogodišnjim izbojcima koji zadržavaju uspravno ili polujednačeno oblikovanje. Visina biljaka doseže 2-2,5 metara i potrebno je obrezivanje.

Pojednostavite brigu o sadnjama koje se mogu nabaviti u sortama crne kupine. Takve se sorte lako može prepoznati po imenu kojemu je dodana Thornless privitak, tj. “Bez šiljaka”.

Kupina ima dugo vegetacijsko razdoblje. S jedne strane, to omogućuje biljci da se zaštiti od proljetnih mrazova i ponavljajućih prehlada. No, s druge strane, žetva se sazri kasno, au sjevernim područjima jajnici, ne puni se, padaju pod snijeg. Obnovljena kupina, koja se tijekom cijele sezone oblikuje, omogućuje rješavanje problema.

Danas, na raspolaganju vrtlara, postoje mnoge zanimljive sorte kupina, dajući veliki desert bobica. Ostaje samo proučavati fotografije i opise sorti kupina, a na temelju klimatskih uvjeta regije izabrati pravu.

Related  Ljubitelj suše i topline – pistača

Blackberry Thornless Evergreen

Blackberry Thornless EvergreenBlackberry Thornless Evergreen bez kupine dobiveno je zbog zapažene prirodne mutacije rastvorene kupine. Kao rezultat toga, europski i američki poljoprivrednici početkom prošlog stoljeća primili su zimzelenu biljku s izvrsnim prinosima, štoviše, nema trnje.

Svilenkastog cvjetanja bez kupusaIako su bobice od 3 grama sorte kupine prikazane na slici puno manja i veća od većine novih sorti, njihov broj na četkom nije jednak. U jednom cvatu može se računati do 70 jajnika, koje nakon starenja dobivaju plavo-crnu boju, nježnu aromu i ugodan slatki kiseli okus.

Otvoreni, ali gusti lišće ove vrste kupine ostaje živ i pod snijegom, pa biljka brzo nastavlja rast u proljeće i cvjeta.

Biljka ima mnoge prednosti, među kojima – prinos, nedostatak trnja, otpornost na mraz i sposobnost transporta bobica. Glavni nedostatak, osim male mase plodova, je velika sjemenka kupine Evergreen Thornless.

BlackBerry Black Satin

Blackberry fotografije Black SatinLagani izbojci kupine ove sorte imaju polu-rastući oblik i čine snažan grm. Dok crne kupine Black Satin ne dostižu visinu od 2 metra, biljka zadržava uspravan izgled. Kako se izbojci rastu, padaju u vrijeme plodnog dometa od 4 do 5 metara. Briljantne srednje veličine plodova imaju masu od 5 do 8 grama. Sazrijevanje zaobljenih ili okruglo-ovalnih plodova je postupno, tako da je usjev uklonjen mnogo puta.

Ripe bobice imaju kiselo-slatko osvježavajuće okus univerzalne svrhe.

Kupina Natchez

Fotografija kupine NatchezGodine 2007. američki znanstvenici iz države Arkansas predstavili su novu vrstu kupine Natchez. Značajka kulture je rano sazrijevanje velike, 8-10 grama bobica. Sakupljanje počinje u prvom desetljeću srpnja i traje do rujna. Sjajni crni plodovi ove sorte imaju duguljasti oblik, sitno sjeme, sočan pulpe desertnog okusa i svijetle, karakteristične za vrstu aroma.

Biljni usjev bez gubitka kvalitete skladište se nekoliko dana i može se transportirati.

BlackBerry Agavam

Četkica kupine octa AgavamOblugujuće svjetlucave kupine kupusa Agavam sazrijevaju u kolovozu. Snažan, odrastao do 3 metra izbojaka donosi plod u drugoj godini života i izdržava obilne zetve. Međutim, zimi bez skloništa štipaljke oštećuje mraz i zahtijevaju sklonište. Za sortu prikazanu na fotografiji, karakteristično je postupno iskorištavanje usjeva i izvrsne kvalitete ukusnih bobica opće namjene u trajanju od oko mjesec dana.

Kupina Ruben (Reuben)

Popravljena kupina RubenHibridna kupina Ruben nosi plodove izbojaka prve i druge godine života. Prva žetva je u srpnju, a zatim vrlo velika, teška 10 do 16 grama plodova sazrijeva krajem ljeta i skuplja ih do listopada. Popravak kupine ne razlikuje se samo dvostrukom berbom plodova, već i visokim prinosima.

Snažne grmlje su uspravne, bez potpornja i dobro podnose mraz.

BlackBerry Navajo (Navaho)

Kupina sorte NavajoBezbojna kupina Navajo čini veliki, uspravni grm u visini od jedne i pol do dva metra. Postrojenje je nepretenciozno, zahtijeva minimalno održavanje i ne treba podršku. Žetva velikih, ovalnih ili zaobljenih bobica sazrijeva u kolovozu, a njegova zbirka traje oko mjesec dana. Masa bobica je ljubičasto-crna sjena je 5-7 grama. Plodovi su ukusni, slatki s laganom kiselinom.

Prednosti ove vrste kupina – visok prinos, izvrstan okus i vrsta plodova.

Trostruka trostruka troska (Trostruka kruna Thornless)

Voćno voće kupina ubacuje Triple CrownJoš jedna američka sorta sorte stvorila su Oregonova uzgajivači biljaka. Biljka koja daje stabilne prinose oblikuje grm s polu-rastućim proizlazi do duljine od 3 metra. Da bi se što bolje iskoristili, izbojci šarana Tryple Crown šalju se tralizima ili snažnim nosačima koji mogu izdržati četke s velikim plodovima koje dospijevaju u drugoj polovici ljeta.

Related  Mrkva i repa na istom krevetu

Posebnost sorte je otpor bobica na visoke temperature i transport, jak okus voća i njihove stabilno velike veličine tijekom cijelog razdoblja dozrijevanja. U prosjeku, žetva iz grma je oko 10 kg deserti bobica koje ne mijenjaju okus čak i kada se uzgajaju bez sjenčanja.

Triple Crown Blackberry, kao i mnoge američke sorte, nema visoku zimsku izdržljivost i treba zagrijavanje.

BlackBerry Chester (Chester Thornless)

Kupine bobica Chester nakon žetveVinski kupine favoritno se razlikuju od divljih vrsta po veličini plodova, prinosa. Neke vrste, kao što su Chesterova kupina, osim toga, nemaju trnje, što uvelike olakšava uzgoj i brigu o sadnji. Kultura se odnosi na vrste kasne zrelosti. Prve plodine od 5 do 8 grama spremne su za sakupljanje sredinom kolovoza, a posljednji crni mirisni plodovi se mogu približiti do listopada. Voće su dobro očuvane, zadržavaju oblik i slatkoću. Grmlje s velikom krunom lako se čisti i lako se sakriti zimi.

Kupina Karaka crna (Karaka crna)

Velike berbe BlackberryaProučavajući opise i fotografije sorti kupina, ne samo da možete cijeniti zasluge i slabosti kulture, već i iznenađujuće otkriće. Na primjer, nova crna Karaka Crna – rodom iz Novog Zelanda, a u rodu biljka ne samo njezinih najbližih rođaka nego i hibrida dobivenih od prelaska kupine s malinama.

Ova metoda omogućava znanstvenicima postizanje najvećih plodova, jačanje njihove osjetljive arome i voće pogodnije za transport. Masa izduženih, ukusnih plodova sorte kupine prikazane na fotografiji iznosi oko 10 grama. Koža je gusta, crna sjajna. Pulpa je sočna, ukusna.

Zbog postupnog sazrijevanja, zbirka dosljedno visokog prinosa provodi se 1.5-2 mjeseca.

Opis sortne kupine Loch Ness (Loch Ness)

Fotografije kupine kupine Loch NessSvijetla aroma, odličan okus s dozom opor i lijepa, obloženi oblik bobice na 5 do 10 grama težine – obilježja besshipnoy Blackberry Loch Ness, zahvaljujući kojoj ta sorta je visoko cijenjen od strane britanskog Royal Society hortikulturni.

Od svakog grma u predgrađu možete dobiti oko 15 kg zrelih plodova, u uvjetima intenzivnog uzgoja, prinos raste na 25-30 kg. U tom slučaju, plodovi zadržavaju svoj izgled i okus nekoliko dana, što je važno za komercijalnu upotrebu sadnica. Prema opisu, vrsta Loch Ness je spremna za žetvu sredinom kolovoza.

Polarni kupon (Polar)

Polarni kupus otporan na smrzavanjePoljski uzgajivači su uvedeni kupin Polar, zanimljiv ruskim uzgajivačima zbog visoke otpornosti na mraz i sposobnost da raste grmlje bez dodatnog skloništa. Jake biljke osiguravaju stabilne prinose velikih ovalnih bobica s sjajnom crnom kožom i izvrsnim slatkim okusom. Voće se može koristiti za konzerviranje doma i jede svježe.

Related  Kako se riješiti zastrašujućih lisnih leća na trešnjama?

Blackberry Loch Tay (Loch Tay)

Blackberry Lose Varijabla Loh TeiBessy kupina Loch Tay složena hibridna podrijetla daje slatke velike bobice s gustom pulpom i glatkom sjajnom kožom crne boje. Poravnati desertni plodovi počinju sazrijeti u zadnjih deset dana u srpnju, kasnije zbirka ne prestaje oko mjesec dana. Neosporni grmovi formirani su od čvrstih, bezzbojenih izbojaka, stvarajući kompaktnu, jednostavnu krunu za njegu.

Opis Blackberry Thornfree (Thornfree)

Blackberry Thornfrey, bobica s fotografijamaJedna od prvih bezvychnyh sorata kupina, koja još uvijek uživa zasluženu popularnost među ljetnim stanovnicima. Prema opisu sorte, kupina Thornfrey stvara veliku polu-trajnu grmlju koja se sastoji od izbojaka do 5 metara.

Krute sirovine savršeno izdrže težinu zrenja u kolovozu-rujnu ovalnih bobica mase 5 do 8 grama.

Raznolikost se odlikuje otpornosti na bolesti i visokog prinosa.

U jednom četkom može biti od 30 do 120 bobica. Crni obrubljeni plod ima sočan pulp i izvrstan slatki i kiseli okus, ali s punim zrenjanjem plodovi se brzo bore i nisu pohranjeni.

Opis Blackberry Giant (Bedford Giant)

Blackberry Bedford GiantPlantings Blackberry Bedford Giant jednako su dobro dokazani u industrijskom i privatnom vrtu. Prema opisu sorte, divlja kupina – biljka s puzavim, šiljastim izbojcima, koja već u srpnju počinju sazrijevanje guste crne bobice težine do 7 grama. Plodovi imaju izvrsno okus, stabljike dobro rastu i podnose zimu.

Kupina Arapaho (Arapaho)

Kupina ArapahoSokove berbe američkog uzgoja su neke od najpopularnijih na svijetu. Blackberry Arapahoe, koju su 1993. dobili znanstvenici iz države Arkansas, ušli su u veliku seriju biljaka nazvanih po plemenima američkih Indijanaca. Među besshipnyh vrsta, ova sorta se smatra najranije.

Bobice s težinom od 7 grama sazrijevaju u drugoj polovici srpnja. Slatko voće s crnom sjajnom kožom ima široko-konusni oblik i sočan pulp, čiji okus praktički ne utječe mali sjemenki.

Visoko produktivni grmlje ne boji se bolesti i može podnijeti mraz do -24 ° C.

Blackberry Kiowa

Velika bobica od kupine KiovaDruga varijanta znanstvenika Arkansasa donijet će vrtlare nevjerojatno velike plodove, koje se mogu nazvati rekordom. Kovska kupina proizvodi voće težine do 20 grama s srednjim sjemenkama, gustom kožom i izvrsnim ukusom s pulpom. Bobice sazrijevaju postupno, transportiraju dobro i ne blijede do kraja sezone. Grmovi su sami formiraju uspravno puca visina 160 cm, izdržati temperature do -23 ° C.

Blackberry Apache (Apache)

Fotografija američke sorte Blackberry ApachePlodonosna vrsta Apache otporna na smrzavanje iz SAD-a prvi put je uvedena u hortikulturnu zajednicu 1999. godine. Bessship kupina s snažnim uspravnim izbojcima daje velike, do 10 grama težine izduženih plodova slatkog okusa. Mirisni plodovi su podjednako prikladni za upotrebu u svježem obliku i za zamrzavanje. Raznolikost se odlikuje izvrsnim prinosom, usporedivim s najboljim komercijalnim sortama, kao i visokom otpornošću na smrzavanje.

Pregled plodova nekih vrsta kupina – video