borovnicePlaninske padine Sjeverne Amerike pokrivene su stotinama grmlja ove biljke. Stanovnik visokih planina i bogova borovnice poznat je po izuzetnom ukusu, kao i raskošnom pogledu. Na minijaturnom stablu rastu nepošteni skup plitkih (do 1 cm) tamnoplava s plavkastim cvjetanjem bobica. Šećer i slatki miris ove delicije ostaju u sjećanju dugo vremena, što potiče mnoge turiste da se ovdje ponovo vraćaju.bogata berba borovnica

Ova je bobica poznata pod takvim pseudonimima kao što su gonobol, durneyha i pijenje vode. Takvi bizarni nadimci borovnice dobiveni su zahvaljujući mjestima na kojima raste biljke koje se s njom nastanjuju u susjedstvu.

stanište

plodovi borovniceDa bi se susreli razgranati grmovi, dostizanje 1-3 m visine, često može biti u hladnoj i vlažnoj klimi. Kišno ljeto jamči bogatu žetvu za njega. Umjerene geografske širine Rusije, Zapadne Europe, Kavkaza, Sibira, Urala i Dalekog Istoka su rodno mjesto bezumnika. Ipak, Kanada i Sjedinjene Države su njezina rodna mjesta. Znanstvenici u Njemačkoj i Poljskoj naučili su kultivirati i prikazivati ​​hibride borovnice, a neke od njih navedene su u nastavku.

prekrasnu bočicu vodeVodopyanka pripada nepretencioznim biljkama obitelji Vereskov, tako da se osjeća sjajno u kiselim i iscrpljenim tlima. Njegovo glavno stanište je:

 • tresetišta;tresetišta
 • miješane šume (iglice, borovi i ariši);
 • mahoviti obrasci;
 • stijena;
 • šikare borova stanica;borova šuma
 • Tundra.

U susjedstvu borovnica, Ledum najčešće raste. Zbog specifične i opojne arome koja okružuje grm, dobio je takva neobična narodna imena.

Grozd ove divlje bobice također mogu biti u zemlji. Međutim, u početku biste trebali odabrati odgovarajuće i najbolje vrste borovnica za moskovsku regiju kako biste dobili odlične rezultate. Evo nekih od njih:

 1. Blyukrop i Bluewold. Izvrstan izbor za ovu klimu, jer bobice imaju čvrstu i gustu strukturu.borovnica Blyukrop
 2. Patriot. Konkretno raseljeno za ta mjesta.Borovnica Patriot
 3. Duke. Napustio je Sjevernu Ameriku, gdje su slični klimatski uvjeti.sort od borovnice Duke

Vrtlari preporučuju da se ne zaustave na jednom obrascu, već istovremeno nekoliko biljaka. Ako zbog vremenske prognoze izgubite, ostali će ostati. Ove sorte uspješno podnose oštar pad temperature. Takve anomalije (-7 ° C) mogu izdržati čak i boju biljke. U ovoj regiji možete žetvu već u posljednjim danima kolovoza.

Bobice trebaju biti uredno sakupljene kako ne bi razbili otrovne listove Leduma. Ako se to dogodi, morate ukloniti plodove iz košare koji dolaze u dodir s njom, a zatim dezinficirati ruke.

Opis i prednosti

Česta pogreška mnogih – zbunjuju golubove s borovnicama, pa je važno znati sve znakove svog opisa. Izvanredno su ti bliski “rodbina” slični. Međutim, iznutra je potpuno drugačija. Borovnica ima pulpu boje tamnocrvene boje, a durnichi ima svjetlo zelenu boju. Istovremeno, plod vode pića je veći. Također, ne ostavlja mrlje na odjeći. Eksterno borovnica razlikuje se po sljedećim karakteristikama:

 1. Bush. Mlade stabljike imaju zelenkastu boju, ali s vremenom stječu smeđu boju. Odraste ravno i vrlo guste.boja borovnice
 2. Ostavlja. Čvrsto s vedro odabranim venama na svjetlo zelenu pozadinu. Rubovi su blago zakrivljeni, a duljina svake od njih je oko 3 cm. Unutarnji oblik eliptičnog lišća ima plavičasti voštani premaz. Na početku hladnog vremena, dobivaju svijetlu crvenu boju, a zatim padaju.
 3. Cvijeće. Bijelo, malo blijedo ružičasto, duguljasto zvono s oštrim rubom. Raste cvjetovi od 2-3 cvjetova s ​​jednog peteljka. Kratki pedikulum pod težinom vrčnjaka. Prvi izbojci pojavljuju se u svibnju i obilježavaju veličanstvene planinske padine čitavog lipnja.cvjetovi borovnice
 4. Voće. Ripen do srpnja, a mogu se prikupljati do kraja rujna. Težina prvog voća je oko 3 g, a promjer je do 1-2 cm. Često u obliku izgleda kao lopta. Iako postoje sorte borovnice s kruškastim, eliptičnim i cilindričnim plodovima.voće borovnice Luksuzni tamnoputi baršun s plavkastim bojama čini ga dragocjenim biserom močvara. Vodeno zelenkasto meso ostavlja iza slatkog, čak slatkog okusa s kiselinom.

Related  Izvorni uređaj – rub traka za krevete

voće borovnicePrikupite piti vodu – cijelu umjetnost. Guste grane grma drže sitne plodine u zatočeništvu. Stoga, trebate naporno raditi kako biste dobili svoj vlastiti. Kao rezultat, voće se može pripremiti s mliječnom proizvodnjom, marmeladom, vinom, sokom, džemom, piregom krumpirom i kvasom. Vrlo je korisno jesti svježe bobice. Sadrže mnogo vitamina, minerala i antioksidansa koji:

 • poboljšati viziju;
 • povećati hemoglobin;
 • niže razine glukoze u krvi (u šećernoj bolesti);borovnica u šećernoj bolesti
 • ometati stvaranje stanica raka;borovnica protiv stanica raka
 • doprinose proizvodnji žuči;
 • povećati imunitet;
 • opustiti crijeva;
 • razviti apetit;
 • ukloniti toksine iz tijela.

Takav impresivan sažetak tog predstavnika roda Vaccinium potiče mnoge vrtlare da uzgajaju bobice na kućnim pločama. Prve 3 godine, raskošno zelenilo grma samo ukrašava vrt i samo za četvrtu godinu prinosa, te će nositi više od 90 godina. Kakvu vrstu borovnice izabrati za svoj boravak?

Vrt

borovnicaNjegovo podrijetlo dolazi od borovnice od sjeveroistočnih teritorija Kanade i Sjedinjenih Država. Na ovom se području koncentriraju mnoge močvare, crnogorične i listopadne šume koje većinu vremena preplavljuju vodom. U takvim vlažnim klimatskim područjima vise od 2-3 metra visine. Stoga, oni služe kao srednji sloj za gusto rastuću šumu.

Za razliku od ostalih predstavnika Heather obitelji, visoka borovnica nije otrovna (bez štetnih estera i smola), pa se može saditi u blizini kuće ili vrta. Osim toga, od lišća i izbojaka pripremaju se dekacije, čajevi, kao i drugi lijekovi. Posebnost ove vrste pijanih bobica je:

 1. Ravne stabljike smeđe boje, a ne prateći na tlu. Debljina grana je 1-4 cm.
 2. Vlaknasti korijenski sustav koji se zadržava na površini tla. Na korijenu nema usisnih vlasi.
 3. Granice se ne naslanjaju na zemlju i ne mogu se ukorijeniti u tlu.
 4. Plodovi su veći i slađi u okusu.
 5. Produktivnost iz jednog grma (dob od 8 godina) veća je od 5 kg. Zbirka počinje 15. kolovoza.

berba borovnicaNedostatak visokih sorti je nestabilnost na mraz. No, Berkeleyova sorta, naprotiv, izdržava oštre promjene temperature, ali se pogoršava tijekom prijevoza i dugoročnog skladištenja.obrezivanje borovnice

Grmlje visokih biljaka često treba smanjiti kako bi se povećalo rast mladog stabla. Učinite to u prvoj polovici treće godine. Izrežite potrebu za slabim, pogođenim i niskim rastućim stabljikom, ostavljajući maksimalno 5 izbojaka.

Blyukrop

sazrijeva borovnica BlyukropMože se uzgajati i za osobnu uporabu i za komercijalne svrhe. Raznolikost su uzgojili američki uzgajivači. Od svih industrijskih zemalja zapadne Europe, više od 60% borovnice je Blyukrop. Ovaj izbor ovisi o sljedećim karakteristikama kulture:

 1. Nemojte uroditi plodove istodobno. Kolekcija počinje krajem srpnja i svi kolovoz.
 2. Bez problema, on podnosi mraz (-30 ° C, a kod procvata -7 ° C) i suše. Podnosi promjene u temperaturi. Otporan na invaziju na štetnike i bolesti.
 3. Visina grma je od 1,6 do 2 m.
 4. Velike bobice (promjera 2 cm) imaju elastičnu, gustu strukturu. Značajka je neobično svijetla prevlaka.
 5. Tijekom prijevoza, ne ispucati i ne širiti. Izvrsno pohranjeno.
 6. Prinos od 5 do 10 kg po grmu.
 7. Bujna kruna od širokih velikih listova služi kao živica za vrt. Stvarno za ranu ili kasnu sezonu.

Related  Uzgoj krizantema kod kuće – dostupan svima

visoki prinos BlucropeaPrirodno stanište ovog hibrida je klima Rusije, Bjelorusije i Ukrajine. Više umjerene širine, gdje su planine, močvare i šume.prekid kruga

Ova se kultura može razmnožavati metodom uzgoja. Dugu granu trebalo bi iskopati u posebno pripremljenoj fozi 3 m od grma i vezati za šank.

rodoljub

Berry Blueberry PatriotJoš jedna vrsta koja je otporna na mraz i sigurno podnosi temperaturu od -30 ° C. Oblik voća borovnice Patriot nalikuje elipsi, izravnano odozgo i ispod. U usporedbi s njihovim kongenijerima, plodovi Patriota tijekom zrenja su crveni, a ne svijetlo zeleni. Ripe bobice stječu kraljevsku plavu boju s plavkastim cvjetanjem. Prikupljeni su u bogatim grozdovima, pa se primarna berba ne smije ukloniti mehanički. Patriotova sorta sazrijevaPrednosti patriotske kulture uključuju:

 1. Korijen je otporan na fitophthore, kao i za truljenje.
 2. Može se samo oprašivati. Ako brišete grmlje usko, to dovodi do unakrsnog oprašivanja.
 3. Prvi plodovi su veliki, ali naknadne šarže nešto su manje.
 4. Visok prinos. Do 7 kg od prosječne biljke. Visina grma doseže 2 m.

nepretenciozan u zvanje tlaOva vrsta gonobola raste u vrlo nepovoljnim, praktično iscrpljenim tlima, jer se može prilagoditi teškim uvjetima. Podnosi vlažne tla predisponirane za poplave.

Grm se vrlo brzo zgusne, izbacujući nove grane. U tom smislu, treba ga ozbiljno obrezati. Posebno treba razrjeđivanje izbojaka.

bonus

velike plodove sorti bonusaMilijuni su voljeli Bonus borovnice, relativno mladu raznolikost kulture. Veliki plodovi (d = 30 mm) i veća plodnost izvaljenog grma dva su razloga zašto su sadnice u takvoj potražnji. Za sadnju koristite:

 • obraslo kore;obrastao koru
 • svježe iglice crnogoričnih stabala;
 • grane smreke.grane smreke

Važno mjesto u opisu vrste Bonus borovnice treba dati kiselost tla. Stopa PH za korijenski sustav: 3 – 5,5. Da bi se postigli takvi pokazatelji, ortofosforna kiselina ili amonijeva sol sumporne kiseline uvede se u tlo šest mjeseci prije sadnje. Prirodno stanište vrste Bonus je gusta guščja vrsta crnogoričnih i listopadnih šuma. Nakon što ste postavili takav luksuz na svoju osobnu parcelu, možete dobiti odličan “bonus” na kraju ljeta.

Ocat ili limunska kiselina ispiru korisne tvari iz tla. Stoga, vrtlari se ne preporuča da ih koriste za oksidaciju zemlje.

vojvoda

sort od borovnice DukeSa stajališta poslovanja, američka sorta Duke Duke od borovnice smatra se ekonomski značajnim (opis uzroka je naveden u nastavku). Kad se pohrani, plodovi stječu bogati kolač. Povoljna svojstva vrste Duke su:

 1. Otpornost na smrzavanje. Zbog guste strukture drva i bubrega može izdržati temperature ispod 34 ° C. Međutim, prekomjerna vlažnost i hladna klima mogu smanjiti plodnost biljke.
 2. Visoka samoplodnost, jer nije oplodjena susjednim vrstama.
 3. Prikladno za dugotrajno skladištenje. Savršeno transportiran, jer ima elastičnu i čvrstu kožu.
 4. Blooms kasno, ali prerano rano (od 15. srpnja). Dakle, proljetni mraz nikad ne uništava cvjetanje.
 5. Potrebno je redovito obrezivanje.

Related  Savjeti – kako da biste dobili osloboditi od lisnih uši na kopra

sazrijevanje plodovaPoprili voće prilično prijateljski i brzo. Možete ih prikupiti u nekoliko posjeta (2-3).

Voće vrlo gusta stabljika stabljike. Tijekom zrenja pod težinom bobica, grane se mogu slomiti pa ih treba vezati.

izlazak sunca

sort od borovnice SunriseRodno mjesto ovog visokog grmlja središnji je dio Kanade. Međutim, na sjevernim područjima Rusije, Ukrajine i Bjeloruske borovnice Sunrise može zamrznuti (-25 ° C). Iz ovoga, najčešće pate od vrhova grana i bubrega.

Crohn je razlogaya, ali se proteže na 2 m. Postoji nekoliko izbojaka, tako da ne treba rezanje. Važno je da plodovi nisu mumificirani iz topline. Na rubu plavkaste bobice crveno je rubno u obliku krune. To sliči zračenjima sunca na istočnom nebu, što odgovara njezinom imenu.

Blyugold

raznovrsna borovnica BlugoldOvaj kompaktni (do 120 cm visine) i srednje lisnato grmlje također se uzgaja za dekorativno vrtlarstvo. Štoviše, Bluewood Blueberry ima slatki kiselo okus koji se može uživati ​​već sredinom ljeta.  otpornost na smrzavanjeIzdržava teške zime (-34 ° C) i pogodan je za klimu sjevernih regija Rusije. Međutim, treba imati na umu da plodovi na užarenom suncu:

 • osušiti, pretvoriti se u suho voće;
 • postati trom;
 • grmlje imaju izbliza pogled.

grana Bluewold plodovaPiletina je vrlo mala, a veličina ploda medij je s premazom od svijetlog voska. Lako se uzgaja, jer ne treba organska gnojiva, već više u mineralnim gnojivima.

Bobice sazrijevaju dovoljno brzo da se mogu raspasti. Treba ih prikupiti na vrijeme.

Pink limunada

boja borovnica Pink limunadaIz engleskog jezika ovaj naziv prevodi se kao ružičasta limunada. To je istina, budući da male bobice (5-7 mm) imaju svijetlu ružičastu boju. Tijelo sočno s kiselim okusom. Od jednog grma možete sakupiti do 5 kg žetve. Budući da raste u jugoistočnim dijelovima SAD-a, sigurno se osjeća u vrućini i suši. Štoviše, da se rastu borovnica Pink Lemonade ne zahtijevaju pridržavanje standarda kiselosti tla. Oni se prilagođavaju u PH = 6 i višem okruženju. Moćni grm u visini doseže 3 metra, ali ne podnosi temperatura ispod 24 ° C.

ukusna borovnica desertIpak, kako bi se ove nevjerojatne vrste kanadskih i američkih borovnica uzgajale, trebali biste znati neke osobitosti sadnje i brige za kulturu. Inače će izgorjeti novac i razbijeni živci biti jedini vrtlarov dobitak.

Kako odabrati razne borovnice za svoj vrt – video