jake šnice kupusaPoznavajući 12 tajni uzgoja zelenog kupusa, možete dobiti izvrsnu žetvu iz male krpe. Kupus je jedan od najneobičnijih usjeva. Može rasti u gotovo svakom tlu, uz dobru prinos svake godine. Listovi kupusa koriste se u kuhanju, kozmetičkoj i narodnoj medicini. Međutim, ova biljka također treba njegu, zalijevanje, redovite tretmane protiv štetnika.

Izbor i priprema materijala

izbor kupusne sorteJedan od uvjeta za visoke prinose je odabrati pravi materijal za sjetvu. Biljke počinju akumulirati rast energije odmah nakon klijanja, stoga je važno obratiti pozornost na njih.

Vrste bijelog kupusa

Bijeli kupus je zajednički naziv vrste, koji uključuje veliki broj sorti. Razlikuju se po ukusu i zrelosti, pa prije kupnje sadnica ili sjemena potrebno je odlučiti o čemu će se koristiti.

Izaberite razne kupus, ovisno o svrsi njegove uporabe.

Kriteriji odabira:

 1. Rane sorte rijetko donose bogate zalihe i slabo su pohranjene pa je bolje koristiti svježe. Odabrani su zbog brzine sazrijevanja – glave rastu do maksimalne veličine u 60-80 dana.
 2. Srednje vrste imaju tijesnu glavu i čuvaju se duže, ali njihovo lišće nije tako sočno. Razdoblje sazrijevanja od 85 do 120 dana.
 3. Kasni kultivari rastu 130 dana nakon sadnje u tlu i još mnogo toga. Njihove glave su guste i mogu se čuvati do sljedeće sezone. Osim toga, njihova lišća akumuliraju manje nitrata, u usporedbi s drugim vrstama.

Rani kupus se koristi svježe, dodano salatama i toplim jelima. Kasnije vrste su prikladne za konzerviranje. Širi ih bolje na odvojenim krevetima.

Koja će sjemena nužno klijati?

sjemenke kupusaBudući pokazatelji prinosa ovise o kvaliteti sjemena. Najlakši način za dobivanje sjemena je zajamčena prava sorta – skupljajte ih od kupusa za iduću godinu. Prilikom odabira za prvu sjetvu u trgovini, valja se usredotočiti na nekoliko kriterija:

 • čiste sorte su nepretenciozne, a hibridi su produktivniji;
 • mogućnost rasta u određenim klimatskim uvjetima;
 • zrelost i prinos;
 • tendencija pucanja glave je nepoželjni faktor.

Hibridne su sorte one koje su nastale kao posljedica prelaska nekoliko sorti kupusa. Takve biljke neće se umnožiti za iduću godinu, tako da se sadni materijal treba kupiti jednom godišnje.

U prodaji su i gotovi sadnice kupusa. Na taj način možete uštedjeti vrijeme na njegovu rastu i dobiti više samopouzdanja da će korijen upasti u kreveti.

Priprema sjemena

tretiranje sjemena prije sadnjeNa prodaju postoje sredstva za preradu sjemena kupusa prije sjetve. Koriste se za povećanje sposobnosti klijanja inokuluma, njegovo liječenje od gljivičnih i zaraznih bolesti. Posebno u obradi treba kupiti sjeme, jer oni mogu sadržavati nepoznate vrste infekcija. Namočeni su u otopinu nekoliko sati, a zatim posadeni u zemlju.

Najjednostavnija metoda dezinfekcije sjemenki jest da ih naizmjence pretvore u vruću i hladnu vodu. Razlike u temperaturi štetno utječu na različite vrste infekcija.

Sadnja kupusa

sjetvu sjemena u stanicamaPostupak sadnje kupusa nije manje važno jer se ne sazivaju svi sjemenki. Obratite pozornost na kvalitetu i sastav tla, kao i druge sitne stvari. U početku, sjeme se sije kod kuće u posudama ili posudama, a sadnice se presađuju u staklenik ili na otvoreno tlo.

Tlo za kupus

priprema tlaRazličite vrste kupusa prilagođene su rastu u različitim vrstama tla. Ova kultura dobro reagira na dostupnost hranjivih tvari i minerala, stoga je vrijedno odabrati plodnije tlo. Gotovi proizvodi se prodaju u trgovinama označenim “za bijeli kupus” – oni su prikladni za klijanje sjemena.

Kod kuće možete pripremiti univerzalni temeljni premaz za visok prinos kupusa. Sastojat će se od nekoliko dijelova:

 • 1 kg zemljišta;
 • 1 kg organskih gnojiva (kompost, humus);
 • 1 žlicu ugljena po 1 kg pripremljenog supstrata.

Kupus slabo raste na kiselom tlu. Za njegovu alkalizaciju mogu se koristiti drveni jasen, dolomitni brašno, karbonati ili vapnena vapna.

Vrijeme sadnje

raspored sadnje kupusaZa kupus je dao dobru žetvu na vrijeme, važno je da ga biljka na vrijeme. Ovaj pokazatelj ovisi o sorti i vremenu njegovog sazrijevanja:

 • rane vrste bi trebale biti postavljene na sadnice (ne na otvorenom terenu) do 25. ožujka;
 • srednje sorte od 25. ožujka do 25. travnja;
 • kasne sorte – do 25. travnja.

Kupus će dobro doći na krevete ako se u vrijeme njezina sadnje tla dobro zagrije

U prosjeku, od trenutka kada je sjeme zasađeno na sadnice, potrebno ih je transplantirati na otvoreno tlo najmanje 50 dana. Vrijeme će se malo razlikovati, ovisno o vrsti kupusa. Na vrtu bi trebali ući tek kad se tlo potpuno zagrije nakon zime.

Održavanje sadnica

briga o sadnicamaNačin da se kupus kupi od sjemena naizmjenično sjemenke kod kuće zahtijeva više vremena i pažnje od korištenja napa i skloništa. Međutim, tako biljke mogu dobiti punu njegu u ranoj fazi. Da bi se postigao veći prinos, važno je odabrati najodrživije predstavnike sorte. Proces se odvija u nekoliko faza:

 • sjetvu sjemena u zajedničkim posudama;
 • razrjeđujući pojavu sadnica, tako da svaki od njih ne zauzimaju više od 2 cm površine;
 • nakon 2 tjedna – klice proklija, tj. njihovo uklanjanje, dok svaka biljka ne ostane 3 cm;
 • nakon još 2 tjedna – presađivanje sadnica u zasebne lonce.

Ako nema načina da razrijedite sadnice, svako sjeme možete staviti u zasebnu posudu ili ćeliju.

Zalijevanje, svjetlo i temperatura

zalijevanje sadnicaKoličina i kvaliteta žetve izravno ovise o uvjetima uzgoja kupusa. Vrijedno je odabrati one vrste koje se dobro prilagođavaju vremenskim uvjetima u određenoj klimatskoj zoni.

U kućnim ili staklenim uvjetima, ne možete se osloniti na temperaturu i prisutnost kiše na ulici.

Postoje opći zahtjevi za sve vrste sadnica bijelog kupusa:

 • rasvjeta – ne manje od 12 sati, korisno je koristiti svjetiljke;
 • zalijevanje – tlo treba redovito navlažiti, ali ne dopustiti da pliva;
 • temperaturni režim – kada nastane nicanje, temperatura zraka tijekom dana bi trebala biti do 20 stupnjeva, tada se može lagano smanjiti da se otvrdne izbojci.

osvjetljenje sadnicaZa uzgoj kupusa u stakleniku sorta nije važna. Ovdje možete stvoriti optimalne uvjete i berbu zimi. Međutim, uspostavljanje sustava navodnjavanja i osvjetljenja bit će prioritet.

Nužnost za prvo odijelo

primjena gnojivaGnojiva su mineralne i organske tvari koje biljke koriste za rast i održavanje vitalnih procesa. Svaki od minerala je odgovoran za određene faze vegetacije, tako da se sastav gnojidbe u različitim razdobljima može razlikovati. Dakle, dušik utječe na stvaranje zelene mase usjeva, kalij i fosfor su potrebni tijekom cvatnje i plodova. Dodatni mikroelemovi ojačavaju korjenov sustav, povećavaju otpornost biljaka na štetočine i vremenske uvjete.

Mineralna gnojiva se brže apsorbiraju od biljaka nego organskih gnojiva.

Top spravljanje za sadnice kupusa obavlja se tri puta. Prvi postupak se provodi ne manje od tjedan dana nakon berbe, a daljnje postupke se provode u intervalima od 2 tjedna. Približan sastav gnojiva (po 10 litara vode) bit će kako slijedi:

 • 2 g amonijevog nitrata (izvor dušika);
 • 2 g kalijskih pripravaka;
 • 4 g superfosfata – prašak na bazi fosfora.

Prije slijetanja na otvorenom terenu, možete lagano mijenjati koncentraciju tvari. Kalij utječe na formiranje sustava korijena, tako da se količina povećala do 8 grama po 10 litara vode. Razina nitrata gnojiva je smanjen na 3 g po 10 l – ove tvari se mogu akumulirati u listovima, tako da može biti u roku od 2 tjedna prije žetve.

Na prodaju postoje složene mineralne mješavine, posebno dizajnirane za križere. Oni su prikladniji za upotrebu, ali također zahtijevaju pridržavanje doziranja. Pripravci se mogu prodati kao suhi prašak ili granule, tekućina za navodnjavanje ili prskanje.

Stvrdnjavanje prije sadnje

sadnica, prekinutaPresađivanje na otvorene krevete nije stres za sadnice, postupno se otvrdnu. Proces počinje 10 dana prije iskrcaja. Prvo, možete kratko smanjiti temperaturu u sobi otvaranjem prozora i prozora, a tjedan dana kasnije posude s sadnicama mogu se ostaviti preko noći na balkonu.

Borba protiv bolesti i štetnika

fusarija vlaženje sadnica kupusaDobre kupusne sorte s visokim prinosima mogu patiti od štetnika, gljiva ili drugih vrsta infekcije. Hitni tretmani sadnica obavljaju se prema zahtjevima visokih doza fungicida. Za prevenciju, dovoljno je dodati pepelnu drvo na tlo sadnice – ima izražen antibakterijski i antifungalni učinak. To će pomoći u zaštiti biljaka od crne stabljike, raznih oblika korijena korijena.

Sadnice zelje ne zahtijevaju manje pažnje nego biljke odrasle na krevetima. Tijekom tog razdoblja možete odabrati najveće i najstabilnije predstavnike, tretirati ih od štetnika, pružiti hranu bogatu hranom. Nakon stručne pripreme, one će narasti veliko i sočno, zadržat će sve najbolje sortne kvalitete.