Uzgoj dinje na otvorenom krevetuIzvorni stanovnik Srednje i središnje Azije, dinja postupno razvija i više sjevernih područja. Zahvaljujući uspjehu uzgajivača medeni voće se može uzgajati ne samo u južnim dijelovima zemlje, već iu srednjem pojasu. A plodovi s izvrsnim ukusom okusa ne dozivaju ni u staklenicima, već na otvorenom terenu i na balkonu.

Naravno, dinja je hirovita i zahtjevan u smislu sadržaja od najbliže rodbine – krastavci i tikvice, ali uz pravilnu njegu i ova vrsta podnosi zaslijepljene vrtlara. Koje su karakteristike uzgoja dinje na otvorenom terenu? S kojim poteškoćama može doći i kako postići plodove biljaka kod kuće?

Priprema sjemena dinje za sadnju

Priprema sjemena za sadnjuZa sjetvu se koriste jaki, dobro oblikovani sjemenki, a stručnjaci se preporučuju za uzimanje sjemenskog materijala dobivenog iz usjeva prije dvije ili tri godine. Gledajte kako, na slici, dinja raste, možete vidjeti:

 • moćne biljke iz svježeg sjemena obiluju davanjem cvjetova muškog tipa, a jajnici su izuzetno mali;
 • kvrge dinje iz starijih sjemenki su produktivnije.

Da bi se povećala klijavost sjemena, uronjeni su u otopinu borne kiseline i cinkovog sulfata ili drugog stimulansa rasta tijekom 12 sati.

Ako rastu melone na otvorenom terenu u srednjem pojasu, bolje je brinuti se da unaprijedjete sjeme prije, za što su:

 • najprije uronite u toploj vodi s temperaturom od oko 30-35 ° C;
 • zatim ostavi na sobnoj temperaturi jedan dan;
 • za raslojavanje 18 sati prenose se u hladnjak, gdje je temperatura blizu nula.

Natečene sjemenke su spremne za sjetvu na otvorenom terenu ili na sadnicama.

Kako kod kuće uzgajati sadnice melisa?

Sadnja sjemena za sadniceBudući da svi predstavnici obitelji bundeva zbog rizika od oštećenja korijena ne vole transplantaciju, a kultura je vrlo termofilna, treba imati na umu da:

 • tlo na podruĉju namijenjenoj biljci dinje treba se zagrijati na 12-13 ° C;
 • sjetvu u tresetnim tabletama ili malim čašama vrši se prije dva tjedna prije slijetanja u zemlju;
 • u kontejnerima većeg volumena, sadnice mogu biti do 30 dana.

Na primjer, za srednju traku na sadnicama, sjeme se može uspješno posijati u posljednjim danima travnja, a do lipnja mlade biljke moraju se preseliti na stalno mjesto.

Korištenje tresetnih lonaca izbjegava bolni transplantaciju i štedi do tri tjedna kada raste dinje na otvorenom.

Melon sadnice kod kućeZa uzgoj sadnica, napravite mješavinu tla jednakih dijelova:

 • kompost;
 • pročišćena od nečistoća treseta;
 • pijesak;
 • vrtna tla.

Prije sjetve, tlo je navlaženo i obogaćeno kompleksnim gnojivom koje sadrži mikroelemenata za rast dinje. U svakom loncu s promjerom od 10-11 cm zasadio dvije sjemenke, da izgleda kao lubenica raste na fotografiji, odaberite jači klica, a slaba za rezanje bez oštećenja korijenski sustav.

Kako bi se spriječilo trulje mladih stabljike, površina tla u sadnicama je posuta sloja čistog pijeska.

Za uzgoj dinje kod kuće, održavati dnevnu temperaturu od oko 20 ° C, noću, zrak može biti ohlađen na 15 ° C. Zalijevanje za dinje, uključujući dinja, treba umjereno, dok se gornji sloj tla suši.

Izaberite i pripremite zemljište

Pravilno odabrano mjesto jedan je od čimbenika uspješnog uzgoja dinjeZa južnu kulturu, voli toplinu i sunčevu svjetlost na otvorenom terenu, izaberite najviše osvijetljene, ali zatvorene iz nacrta i hladnog vjetra.

Važno je da vlaga ne stagnira na tom području za dinje, inače se ne mogu izbjeći truljenje i gljivične bolesti biljaka.

Poštivanje poljoprivredne tehnologijeU ovom slučaju, za uzgoj dinje u otvorenom tlu tla je pripremljena unaprijed. U jesen, budućnost bahchu:

 • kopati barem na bajunetski štap;
 • oploditi se organskim, dodavanjem 4-6 kg humusa ili peregrivshego gnoja po kvadratnom metru.

Melon voli loose tla, pa se na lomljenim tlima preporučuje dodavanje riječnog pijeska na krevete. U proljeće, gnojiva s kalijevim i fosfatima uvode se u dinje pod kopanjem.

Stavimo dinje u zemlju

Razvijte dinje na otvorenom terenuOsnovna pravila za uzgoj dinje na otvorenom terenu su vrlo jednostavna:

 • Mlade biljke trebaju zaštitu od kiše i hladnoće.
 • Količina i kvaliteta usjeva ovise o pravilnoj formiranju biljaka, uklanjanju vrhova tkanja i prekomjernim jajnicima.
 • Dobro vremenski raspored navodnjavanja pomoći će da dobijete slatke, punoljetne voće bez pukotina.
 • Melon zahtijeva redovitu kompetentnu prehranu.

Iskrcaj sadnica i sjemenja obavlja se na udaljenosti od najmanje 60 cm jedna od druge.

Sjemenke su zakopane na 5 cm, a kao u metodi sadnice, 2-3 sjemena se stave u jažicu. U rupu i pod sjemenkama, i ispod sadnica dodajte čajnu žličicu nitrofosa ili neko drugo gnojivo koje sadrži dušik.

Ako se biljke zasađuju u tresetnim tresetima u tresetnim loncima, zemlja se ne može pokopati. Nakon prskanja sa zemljom, ona bi trebala porasti malo iznad opće razine, tek nakon što se biljke zalijevaju, a već vlažna zemlja mulched sa suhom tlom.

U budućnosti, sadnice melosa su bolje po prvi put dok se aklimatizacija događa, sakriti se od sunca, kiše i mogućeg hlađenja. Kao što ste se navikli, staklenik se uklanja tijekom dnevnih sati, a noću biljke su ponovno skrivene ispod pokrovnog materijala.

Značajke skrbi za dinje

Još malo i možete žetiUzgoj dinje na otvorenom terenu, uzgajivač dinje treba obratiti pažnju na zalijevanje, oslobađanje tla, gnojidbu i uklanjanje korova. Osim toga, ne možete čekati dobru žetvu ako ne prikvačete bičeve na vrijeme, koje već imaju jajnika i ne uklanjajte prazne izbojke koji oduzimaju snagu od grma.

Loosening se provodi vrlo pažljivo, na dubinu od 10-12 cm, bez oštećenja korijena. Kada proklijati rekonstrukcijsku melonsku mast. Zbrkanje se provodi po potrebi.

Zalijevanje dinja za kapanjeMelonske dinje igraju posebnu ulogu u uspjehu uzgoja dinje na otvorenom terenu. Ako biljke dobiju manje vlage, one se razvijaju još gore, cvjetaju i daju jajnika. Prekomjerno navodnjavanje dovodi do propadanja tkala i plodova, a sami dinji gube svoj sadržaj šećera i postaju vodeni. Razumijevanje potreba biljaka pomoći će promatrati kako dinja raste, a slika prikazuje sustav navodnjavanja kapanjem koji omogućuje najučinkovitije korištenje vlage:

 • Obično, iako nema jajnika na dinje, biljke su ograničene u zalijevanju, sprečavajući stvaranje mnogih lateralnih izbojaka.
 • Kada se jajnici već formiraju i trebaju razviti, zalijevanje postaje sve intenzivnije.
 • Jedan mjesec prije približnog razdoblja sazrijevanja, dinje se postupno zaustavljaju na vodu, tako da voće dobije slatkoću i miris.

Često su početnici dinjaši pitali: “Zašto melon na krevetu pukne i počinje truliti? Očito, pogreška leži u rasporedu navodnjavanja i njegovom intenzitetu.

Najčešće, plodovi se puknu, kada nakon sušenja već nastale jajnici u jednom slučaju primaju prekomjernu količinu vlage.

Korištenje agrofibera na ležajevimaOštećenje voća se također opaža ako se zrelijska melon nalazi na mokrom tlu. Stoga, za svakog uzgajivača jajnika dinja savjetuje se zamjena krhotine ili male ploče. Izbjegavajte kvarenje, ako uzgajati dinje na otvorenom terenu, koristite tralize i popravite teške voće netom ili krpom.

Po prvi put biljka dinje potresena je nakon trećeg ili četvrtog lista radi razgraničenja i dobivanja bočnih strana. Kada se na biljci formiraju 5-6 jajnika, slobodni vrhovi trepavica su odsječeni, ostavljajući 2-3 listova do posljednjeg voća. Nadalje, kako rastiš iz biljke, odrežite nepotrebne cvjetove i prazne izbojke, tako da sve dinastije silaze da popune i sazrijevaju već formirane plodove.

Dodajte gnojidbu ako je potrebnoRedovita biljka mora pomoći u tim biljkama, od kojih se prvo izvodi čak i kad se pojavi prvi pravi list. Ovaj put, gnojiva koja sadrže dušik i fosfor uvode se u dinja, a zatim se izmjenjuju mineralni i organski aditivi. Raspored hrane se može podesiti. Najčešće, periodičnost navodnjavanja s otopinama gnojiva je 10-14 dana.

Tijekom masovnog cvjetanja bolje je da biljke daju smjese kalijevog fosfora. I dovršavaju hranjenje prvih znakova dinje koja su počela sazrijeti.

Nemojte zaboraviti da meloni lako nakupljaju višak kemikalija i, posebno s nedostatkom svjetlosti, mogu postati izvor opasnih nitrata. Stoga, s nitratnim gnojivima dinja treba biti oprezna.

Kako rastu dinja kod kuće

Širi dinja i na balkonuAko malo trudite i imate dovoljno strpljenja, slatko dinje možete izrezati iz biljke koja se uzgaja na vlastitom prozoru ili balkonu. Prije svega, to treba da bude izabran za dinje lonac ili posudu dovoljnog kapaciteta, promjera najmanje 20 cm. Na potrebne odvodnje dnu posude, a tlo se može koristiti isto kao da se koristi za sadnice sadnju.

Vertikalno istezanje dinjeAko na prostranim krevetima, rastuće trepavice mogu mirno leći na tlu, onda možete uzgajati dinje kod kuće koristeći samo tapiserija. Kako raste, bičevi se čvrsto pričvršćuju, ali budući da je biljka u ograničenom volumenu tla, razumljivo je da će uzgajati dinje u jednoj stabljici.

Shpalerny način uzgoja dinje kod kućeNe smijemo zaboraviti da su dinje izrazito zahtjevne za rasvjetu, pa je glavni razlog neuspjeha uzgoja ovog usjeva na balkonima, prozorima ili terasama nedostatak svjetla. To možete nadoknaditi organiziranjem dodatne LED rasvjete koja osigurava potrebe uređaja za 14-16 sati dnevno.

Za očuvanje vlage, spriječiti klijanje korova i osigurati temperaturu melonskog tla od oko 20-25 ° C, površina tla je obložena posebnim filmom ili materijalom. Opskrba vlagom može se napuniti sustavom navodnjavanja kapanjem dodavanjem ili smanjenjem količine isporučene vode, ovisno o tome kako dinja raste.

Spajanje rastućeg trbušnog fetusaKad se uzgoji dinastiji kod kuće postaju veličine šake, višak izbojaka, cvijeća i vrh glavnog štiha bičeva. Kod kuće, jedna biljka je najbolje lijevo s ne više od tri jajnika, koji su vezani za trellis s net ili mekom krpom.

Video o formiranju dinje u otvorenom tlu